logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z partycji 40GB po zmniejszeniu do 32GB na Windows XP?

qer 09 Lut 2007 15:55 1604 4
REKLAMA
  • #1 3548532
    qer
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam,
    Mam problem z dyskiem... Dysk ma 40GB i taka byla na nim partycja. Wczesniej mialem Windowsa 98SE, teraz zmienilem na xp. Dane pozostaly w FAT32. Mialem ok.30GB danych, po nastepnym uruchomieniu dane zniknely - przeanalizowalem dysk kilkoma programami i moj wniosek - partycja sama z siebie zmniejszyla sie do 32GB i teraz dane nie sa widoczne. One sa na dysku, bo we wlasciwosciach zajete jest wlasnie 30Gb tyle ile bylo... Mam program OER i on znajduje pliki, ok 90000, ale zanim dojdzie do konca szukania natrafia na miejsce gdzie gdzie partycja sie urywa - na tych 32Gb i pozniej pracuje wolno. Jak wczesniej bylo do konca 4min, to zrobilo sie 3dni :( Podczas szukania w tym programie wyskoczyl komunikat - pogrubiony w tym okienku: (ten tekst na dole)
    Jak odzyskać dane z partycji 40GB po zmniejszeniu do 32GB na Windows XP?
    Jak przerywa sie proces szukania to nie ma mozliosci skopiowania tych juz wyszukanych i tak wiekszosc danych mialbym odzyskane, wiec to by mnie ucieszlo, ale niestety widocznie proces musi dojsc do konca :(

Czy da sie jakos skopiowac znalezione dotad pliki w tym programie? Nie usmiecha mi sie czekac kilka dni... a moze jest inny w ktorym tak sie da? A moze da sie odtworzyc ta partycje jakos??

Doradzcie cos...
    Dzieki,
    pozdrawiam,
    qer
  • REKLAMA
  • #2 3548591
    K4Li
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Nie mam akurat teraz za wiele czasu ale najlepiej jakbyś miał płytke "Hirens BootCD" na niej jest wiele programów do odzyskiwania zarówno partycji jak i utraconych danych.

Tu są podane programy z tej płytki mogące się przydać:

Active Partition Recovery
    To Recover a Deleted partition.

Active Uneraser
    To recover deleted files and folders on FAT and NTFS systems.

Winternals Disk Commander
    more than just a standard deleted-file recovery utility

TestDisk
    Tool to check and undelete partition.

Lost & Found
    a good old data recovery software.

DiyDataRecovery Diskpatch
    An excellent data recovery software.

Prosoft Media Tools
    Another excellent data recovery software with many other options.

PhotoRec
    File and pictures recovery Tool.
  • REKLAMA
  • #3 3548667
    qer
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    1. nie wiecie co moglo byc przyczyna takiej straty danych??
    2. wpadlem teraz na cos moze to byc utrata tablicy alokacji plikow? Jakie sa tegi objawy? Jak to sie naprawia?
  • REKLAMA
  • #4 3548746
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Nie przekładałeś zworek ? 32GB Limit ?
  • #5 3549251
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    qer napisał:
    Jak wczesniej bylo do konca 4min, to zrobilo sie 3dni :( Podczas szukania w tym programie wyskoczyl komunikat - pogrubiony w tym okienku: (ten tekst na dole)

Okzo , ratunku !!!
    Ten konkretny komunikat , to nic innego , jak tylko to że program natrafił na uszkodzenia struktury talerzy dysku , lub plików i teraz próbuje je poskładać/połączyć do kupy . Dlatego wydłuża się czas potrzebny na pełny odzysk . Być może po przejściu tych uszkodzeń przyspieszy ponownie . Jeśli przerwiesz ten proces , to możesz mieć odzyskane po kawałku każdego pliku . Większe pliki zapisywane są w wielu sektorach dysku .
    A tak wogóle , to radziłbym ci zastosować inny program do odzysku danych , chociażby darmowy PC Inspector . I to zanim ten który uzywasz obecnie nie narobi ci szkód w danych . Ja osobiście i nie tylko zresztą ja , nie mam do niego zaufania . Poza tym ma wiele niedociągnięć . Jest dziś już wiele lepszych i tańszych od niego programów . Chociażby wyżej wymieniony .
    Tak na marginesie , czy przy starcie/skanowaniu dysku , wykrył poprawnie system plików na partycji ( FAT32 ) , czy jest to RAW ?

Pozdrawiam .
REKLAMA