Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z tv jvc c-ft21ee

Mlody2 09 Lut 2007 19:50 2206 10
  • #1 09 Lut 2007 19:50
    Mlody2
    Poziom 18  

    Witam mam następujący problem z telewizorem jvc c-ft21ee.
    Po włączeniu telewizora do prądu tylko mruga dioda oraz słychać cykanie, w telewizorze wymieniłem tranzystor q401 2sd2499 na bu 508dfi nie przyniosło to żadnego efektu następnie podmieniłem kondensatory elektrolityczne c801, c808, c811 i dalej ten sam efekt za uwarzyłem że w miarę mocno się grzeje element r801 po wy lutowaniu go dalej telewizor nie rusza dodam jeszcze że telewizora nie można włączyć ponieważ po włorzeniu wtyczki do gniazdka już zaczyna się wyżej opisany problem.

    0 10
  • #2 09 Lut 2007 22:18
    Dominik123
    Poziom 14  

    To tykanie to prawdopodobnie przekaźnik. Telewizor zaczyna starkować i nagle zostają rozłączone styki tego przekażnika. Ciekawe jaka by była reakcja jak by te styki sztucznie podtrzynać. prawdopodobnie by się załączył. Pozdrawiam

    0
  • #3 09 Lut 2007 22:30
    Mlody2
    Poziom 18  

    Myślisz że to może to być wina przekaźnika?, a czy ten przekaźnik nie jest przypadkiem od jakiegoś zabezpieczenia ?.

    0
  • #4 15 Lut 2007 17:54
    Mlody2
    Poziom 18  

    Witam dzisiaj wy lutowałem trafopowielacz 50h0000177 i telewizor podłączyłem do prądu, w telewizorze zaświeciła się dioda i zgasła ale już nie słychać cykania oraz nie mruga już dioda czy dobrze myślę że do wymiany jest trafopowielacz?.
    Mam w domu trzy powielacze 154-177t, bsc-0455b, 154-177b czy któryś z tych powielaczy mogę wmontować zamiast starego?.

    0
  • Pomocny post
    #5 15 Lut 2007 18:49
    pankracy 2
    Spec od TV

    Witam.
    Jeżeli to jest chassis CP375 to w kolektorze Q401 2SD2499 jest kondensator ceramiczny taka niebieska pastylka chyba 470pF/2000V i praktyka podpowiada że to on dostał upływności lub zwarcia ,oczywiście wylutowując trafopowielacz pozornie zlikwidowaliśmy przeciążenie przetwornicy.

    0
  • #6 15 Lut 2007 19:29
    CHACA
    Poziom 43  

    Czy ten tranzystor który wymieniłeś był w zasilaczu czy w odchylaniu poziomym przy trafie WN.

    0
  • #7 15 Lut 2007 20:44
    Mlody2
    Poziom 18  

    Witam a czy mogę odpalić tv bez tego kondensatora na próbę ?.
    Tranzystor znajduję się przy trafie, czy dobrze rozumie że jak patrze z przodu na tranzystor 2SD2499 to wyprowadzenia są takie b c e?.

    0
  • #8 15 Lut 2007 21:03
    mirko66b
    Poziom 29  

    Nie wiem czy to dobry pomysł.Nie włączaj TV bez obciążenia(zawsze wpinaj żarówkę). Tymbardziej nie odpalaj bez kondensatorów, bo narobisz bajzlu.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Odpaliłeś TV bez trafopowielacza i dioda nie miga. nie wiem czy przetwornicy już szlag nie trafił.

    0
  • #9 15 Lut 2007 21:09
    Mlody2
    Poziom 18  

    Raczej nie padła bo wlutowałem z powrotem powielacz i tak samo jest jak wcześniej jutro pojadę do sklepu i wymienię ten kondensator i napiszę co się dzieje.

    0
  • Pomocny post
    #10 15 Lut 2007 21:28
    mirko66b
    Poziom 29  

    Jeśli masz tam przekaźnik to sprawdź stan jego styków(czy nie są wypalone).

    Dodano po 7 [minuty]:

    Następnie zrób przerwę w głównej linii zasilania(za diodą i elkiem) i podepnij żarowkę 40-60W. Wszystko musi mieć ręce i nogi.

    0
  • #11 17 Lut 2007 23:16
    Mlody2
    Poziom 18  

    pankracy 2: trafiłeś w sedno wymieniłem kondensator i tv ruszył wielkie dzięki za pomoc.
    mirko66b: dla ciebie oraz reszty osób które mi pomogły wielkie dzięki za rady będę o nich pamiętał na przyszłość temat uważam za zamknięty.

    0