Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Elemis 5550TM od dołu do góry płynie wąski pasek

awy 09 Feb 2007 22:38 1401 11
    awy
    Level 19  
    Witam
    Temat był kilkakrotnie poruszany na forum ale jakoś nie widzę żeby ktoś go rozwiązał. Objaw jest taki jak w tytule. Nie jest to wina anteny na generatorze jest to samo. Wszystkie elki po obu stronach wymienione mostek i kond obok też. Na oscyloskopie specjalnie nic nie widać a pasek jak płynie tak płynie. Dokładnie to wygląda tak że pojawia sie od dołu ma szerokość kilku linii i przesuwa się do góry, trwa to ok 5-6 sek
    . W momencie przełączenie na AV też są widoczne zakłócenia ale zdecydowanie mniejsze. Może ktoś już to kiedyś ćwiczył więc będę wdzięczny za pomoc
    LeDy
    Level 43  
    Wymień elektrolity przy stabilizatorach na wejściu jak i na wyjściu.We wzm. wizji i w B+ wymienione.
    Remeknapr
    Level 33  
    awy wrote:
    Witam
    pasek jak płynie tak płynie.

Do treści obrazu przedostaje się tętnienie sieciowe. Sprawdź jakość napięć wychodzących z przetwornicy. Najbardziej prawdopodobna jest wada gałęzi 12V zasilającej tor wizyjny (głowica, p.cz).

Remeknapr
    awy
    Level 19  
    Wszystko co napiseł LeDey już wymieniłem. Chyba rzeczywiście wymiemienie wszystkie elki w pcz i przy głowicy
    Remeknapr
    Level 33  
    Dobrze byłoby oscyloskopem podejrzeć sygnał i stwierdzić, w którym miejscu do niego zaczyna "dodawać się" składowa sieci. Trochę mnie zbija z tropu fakt, że po AV też jest zkłócenie, tyle że mniej widoczne. Zaczął bym od przetwornicy. Może nawet główny elektrolit zmniejszył pojemność.

Remeknapr
    snakeu
    Level 12  
    Proponuję podstawić elektrolit C308 100micro/35V
    LeDy
    Level 43  
    Czy faktycznie wymieniłeś C 420.430,423,419,431 oraz jeszcze spr. wymień C301,306,317,516 no i przy 8362. Może jeszcze C 418?Przy głowicy zostaw jak jest po AV. Podłącz dodatkowo lub zamiast ,jak masz możliwość ,zewnętrzny,stabilizowany zasilacz pod wyjścia stabilizatorów.Przynajmniej wykluczysz te żródła zasilania.
    awy
    Level 19  
    Wymieniłem wszystkie elki oprócz fonii i elek przy procku i na mod txt, elkę zasilającą procek wymieniłem. Efekt jest taki że przez Euro jest ok. Przy odbiorze z anteny i jednoczesnym podaniu sygnału wideo na wej euro też jest ok. Idąc dalej tym tropem sprawdziłem że jak się zewrze wej z wyj wideo na euro to pasek przestaje płynąć i stoi w miejscu. Można go tak zatrzymać że w zasadzie jest poza obrazem. Myślę że na razie muszę trochę odpocząć od tego tv ale wkrótce będę walczył
    LeDy
    Level 43  
    LeDy wrote:
    Czy faktycznie wymieniłeś C 420.430,423,419,431 oraz jeszcze spr. wymień C301,306,317,516 no i przy 8362. Może jeszcze C 418?Przy głowicy zostaw jak jest po AV. Podłącz dodatkowo lub zamiast ,jak masz możliwość ,zewnętrzny,stabilizowany zasilacz pod wyjścia stabilizatorów.Przynajmniej wykluczysz te żródła zasilania.
    Sprawdż to z tym zewnętrznym zasilaczem zwłaszcza w 8V. Pozostał jeszcze rezystor przy Euro Video 75R i kondki związane z N4.
    LeDy
    Level 43  
    Jak już uczepiliście się tego C 308 to jeszcze powinno się podstawić diodę przy nim.
    awy
    Level 19  
    Wszystko sprawdziłem i nic. Pomogła wymiana płyty głównej, kupiłem za grosze, przełożyłem trafopowielacz i działa jak należy. Może ktoś kiedyś rozwiąże ten problem. Dzięki wszystkim za dobre chęci, zamykam temat.