logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf IV 1.9 TDI - tryb awaryjny, błąd 18047, adaptacja pedału gazu?

xmarek 11 Lut 2007 13:11 17831 4
REKLAMA
  • #1 3555781
    xmarek
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Witam.
    Mam ciekawy problem z TDI. Mianowicie auto wpada w tryb awaryjny i wyłącza pedał gazu. po zapięciu VAG-COM wywala błąd:
    "18047 - Accelerator Position Sensor 1/2 (G79/G185): Implausible Signal
    P1639 - 35-10 - - - Intermittent"
    wymieniłem pedał gazu i to samo. auto pojeździło kilkadziesiąt kilometrów i od nowa. włożyłem jeszcze jeden pedał gazu i efekt podobny. nie ma takiego prawdopodobieństwa, ze te trzy pedały gazu są uszkodzone.
    Mam w związku z tym kilka pytań:
    1. na jakiej podstawie komputer określa czy pedał jes dobry czy zły??.
    2. czy moze po wymianie pedału jest niezbędne wykonanie jakiejś adaptacji?? ( w niektórych silnikach benzynowych jak się wymieni pedał gazu to dokonuje się adaptacji przepustnicy. może w TDI coś się adaptuje??)
    Usterka jest dość ciekawa bo samochód potrafi przejechać bezawaryjnie kilkaset kilometrów a potem nagle pedał gazu mu nie odpowiada. po kilku godzinach z niewiadomo jakich przyczyn pedał gazu dla niego jest ok i znowu jeździ kilkaset kilometrów bez problemowo.
    Zaczyna to być strasznie irytujące. Prószę o pomoc i jakąś sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 3556082
    fructon
    Poziom 33  
    Ocena: 979
    pozostaje dokładnie sprawdzic wiazke miedzy pedałem a sterownikiem
  • REKLAMA
  • #3 3557736
    xmarek
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    fructon napisał:
    pozostaje dokładnie sprawdzic wiazke miedzy pedałem a sterownikiem

Właśnie dziś to zrobiłem. i znalazłem puszke kostek pod szybą przednia, pod wycieraczkami. ta puszka miała nieszczelność i w środku znalzłem wode. zrobiłem nową uszczelkę i zamknąłem to szczelnie i tgeraz jest ok. jak przelece kilkset km to bede miał pewność czy to była przyczyna tej awarii.
  • REKLAMA
  • #4 8324873
    lesio69
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam, u mnie pedał gazu przestaje działać jak mój Golf postoi trochę na intensywnym deszczu dlatego proszę Cię ( o ile jeszcze pamiętasz ) w którym dokładnie miejscu jest ta puszka
  • #5 8330072
    15darekvw
    Poziom 28  
    Ocena: 568
    czesty problem w GOLF IV,BORA,PASSAT B5,i innych aut z grupy VW/AUDI puszka jak jest nieszczelna przy podszybiu po lewej stronie,po wypadkach niedokrecona,gdy liscie zapchaja otwór wylotowy wody,to woda dostaje sie do srodka kabiny,poprzez ta puszke(po dnią) zalewajac kostki łaczeniowe i wychodza takie cyrki ze komp pokazuje uszkodzony potencjometr gazu a w rzeczywistosci wystarczy osuszyc instalacje i uszczelnic puszke.
REKLAMA