Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VCR Sharp VC-A55B problem z identyfikacją LP

psooya 12 Lut 2007 14:55 1477 6
  • #1 12 Lut 2007 14:55
    psooya
    Poziom 36  

    Witam
    Mam dwa takie same widea jak w temacie i w obu ten sam problem mianowicie wideo pięknie nagrywa i odtwarza w SP natomiast przy próbie odtworzenia kasety nagranej w LP przeskakuje na zmianę z SP na LP i tak cały czas. Po odpięciu od głowicy audio synchro złącza w płycie przy układzie IC801 wideo identyfikuje pięknie LP ale następuje bark synchronizacji co wygląda na objawy prawidłowe. Napięcia zmierzyłem z zasilacza i są OK brak tętnień (pomiary oscylem). Co powoduje taka usterkę czyżby uszkodzony IC801?? Właśnie dorwałem schemat i będę się zagłębiał dalej ale proszę o wskazówki i sugestie.
    Pozdrawiam

    Dodano po 31 [minuty]:

    Jak włączam na podglądzie przewijania czy do przodu czy do tyłu to identyfikuje prawidłowo Lp. Przeglądnąłem płytę zimne luty usunąłem ale to raczej nie zimny lut.

    Dodano po 1 [godziny] 58 [minuty]:

    Witam ponownie kilka pomiarów dokonałem i zauważyłem żę na wyprowadzeniu procesora IC801 n.29 w czasie odtwarzania LP zmienia się stan z 0 na 1 i tak w rytm zmian napisu na VFD moje pytanie brzmi czy to nie jest wina zużycia głowicy control (audio synchro??) Można jakoś dokonać pomiaru oscylem amplitudy z głowicy i na jej podstawie stwierdzić czy to aby na pewno ona??

    0 6
  • #2 12 Lut 2007 16:40
    oldboy
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Zmiany na p.29 (H/L) są tylko konsekwencją identyfikacji impulsów CTL. W trybie LP taśma jest transportowana z dwukrotnie mniejszą szybkością, stąd amplituda impulsów CTL jest odpowiednio mniejsza. W przypadku zabrudzenia głowicy CTL lub jej naturalnego zużycia poziom impulsów na wejściu do procesora może być niedostateczny i blok identyfikacji może sobie z tym nie radzić.

    0
  • #3 14 Lut 2007 08:26
    psooya
    Poziom 36  

    Witam
    Dziękuje za pomoc faktycznie jest to wina tej głowicy dałem w trochę lepszym stanie i od razu lepiej. Mam pytanie jeszcze ponieważ wymieniam tą głowicę pierwszy raz jak w warunkach amatorskich dobrze ją ustawić. ustawiałem tak żeby tor taśmy leżał po środku głowicy i do regulowałem na maksimum wysokich (audio) ale jest jeszcze regulacja przesuwająca w poziomie głowicę a ktoś poprzednio bawiący sie tym VCRem wszystko rozregulował. Udało mi się to ustawić i działa nawet dobrze ale wydaje mi sie że mogłoby być lepiej dlatego pytam.
    Dziękuję za pomoc
    Pozdrawiam

    0
  • Pomocny post
    #4 14 Lut 2007 09:56
    oldboy
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Dolna krawędź taśmy powinna być ok.0,1-0,2mm ponad dolną krawędzią głowicy CTL. Wtedy impulsy CTL mają największą amplitudę.

    0
  • #5 14 Lut 2007 11:07
    psooya
    Poziom 36  

    super dzięki wielkie za pomoc bedę się pastwił nad tym jeśli bedzie trzeba jak na razie działa. :-)
    Pozdrawiam

    0
  • #6 14 Lut 2007 11:18
    maryann
    Poziom 37  

    Te głowice (A/C) psują się niezmiernie rzadko(a Ty masz dwa przypadki!) więc poza ustawieniami jej położenia względem taśmy sprawdź zasilacz. Przedostające się do napięć wyjściowych tętnienia sieci mogą zakłócać a tym samym mylić pracę identyfikatora SP/LP(choć akurat wtedy sprzęt chętniej zwalnia do prędkości ok. LP).
    Ostatecznie do testów zwykle używam uszkodzoną taśmę(wzdłużne zagięcie przy dolnej krawędzi)- jeśli na takiej chodzi, to będzie chodzić.

    0
  • #7 15 Lut 2007 17:18
    psooya
    Poziom 36  

    Napisałem wyżej, ze zasilacz sprawdziłem oscyloskopem.
    Jeden przypadek to wina źle ustawionej głowicy a drugi to przycięta głowica control - aż widać. Wymiana załatwia sprawę.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo