Witam
Mam chyba strasznie upierdliwą końcówke mocy w 5412. Po jakimś czasie grania (normalnego) przez dzień, dwa, tydzień, pół godziny, padają darlingtony w jednym z kanałów (L lub P). Dzisiaj padła czwarta zmiana BDX 53C/54C. Właśnie skończyły mi się tranzystorki i zaimplementowałem BDW84/83 - tylko takie miałem w zapasach
. Do tej pory wymieniłem:
-elektrolity w zasilaczu stopnia mocy
-elektrolity na płytkach sterujących
-tranzystory reg. prąd spoczynkowy
-wszystkie tranzystory i elektrolity na płytkach sterujących (dzisiaj)
-elektrolity na wyjściu przedwzmacniacza.
Tranzystory dostają zwarcia na złączu C-E, pali sie jeden z bezpieczników i zabezpieczenie odłącza głośniki. Nie wiem co jeszcze można podejrzewać, pozostałe elementy na płytkach sterujących sprawdzone. Czy macie jakieś podpowiedzi co jeszcze sprawdzić ?
Dzieki za odpowiedzi i pzdrw!
Mam chyba strasznie upierdliwą końcówke mocy w 5412. Po jakimś czasie grania (normalnego) przez dzień, dwa, tydzień, pół godziny, padają darlingtony w jednym z kanałów (L lub P). Dzisiaj padła czwarta zmiana BDX 53C/54C. Właśnie skończyły mi się tranzystorki i zaimplementowałem BDW84/83 - tylko takie miałem w zapasach

-elektrolity w zasilaczu stopnia mocy
-elektrolity na płytkach sterujących
-tranzystory reg. prąd spoczynkowy
-wszystkie tranzystory i elektrolity na płytkach sterujących (dzisiaj)
-elektrolity na wyjściu przedwzmacniacza.
Tranzystory dostają zwarcia na złączu C-E, pali sie jeden z bezpieczników i zabezpieczenie odłącza głośniki. Nie wiem co jeszcze można podejrzewać, pozostałe elementy na płytkach sterujących sprawdzone. Czy macie jakieś podpowiedzi co jeszcze sprawdzić ?
Dzieki za odpowiedzi i pzdrw!
Moderated By _PREDATOR_:Porządnego Polaka uprasza się o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane.