logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez 1.6 gaźnikowy - czy jest dodatkowa pompa paliwa oprócz mechanicznej?

Jarek.b1 13 Lut 2007 13:48 1682 8
REKLAMA
  • #1 3564706
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Panowie mam może laickie pytanie ale dawno nie zaglądałem do takich wehikułów, mam pytanie tego rodzaju czy w typ egzemplarzu istnieje dodatkowa pompa paliwa oprócz mechanicznej przy silniku. Bo pompa nie podaje paliwa albo bardzo mało, zawór elektromagnetyczny przy gaźniku dostaje napięcie.
  • REKLAMA
  • #2 3564814
    yaaro
    Poziom 33  
    Ocena: 1081
    Stara szkoła , taki polonez nie ma innej pompy ma jedną. Ten zaworek elektromagnetyczny ma pozwolić jak się nie mylę na zgaszenie silnika bez efektu spalania detonacyjnego (po wyłączeniu zapłonu odcina paliwo i zarazem jest dysza sterująca paliwo wolnych obrotów). Sprawdź zawór iglicowy w gaźniku no i pompę czy zaworek się nie podwiesza.
  • REKLAMA
  • #3 3564839
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    Powiem także pompa podaje bardzo mało paliwa widać to w filtrze paliwa bo jest przezroczysty i jak kręci to w filtrze przybywa bardzo powoli paliwo ale się nie napełnia w czasie rozruchu. Przy postoju całe paliwo z pompki wraca z powrotem cofa się i filtr jest pusty. Zawór zwrotny jest w pompce ???
  • REKLAMA
  • #4 3564857
    yaaro
    Poziom 33  
    Są 2 zawory to pompa membranowa :) Wydajność pompy reguluje sie grubością podkładek pod pompa zwiększają one skok pompy. Jak włożysz cieńsze to będzie lepiej pompować, po prostu popychacz się zużywa.
  • REKLAMA
  • #5 3564871
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    Tak wiem taka sama jak w maluchu trzeba ja rozebrać aby przeczyścić czy są inne sposoby naprawy.
  • #6 3564886
    yaaro
    Poziom 33  
    Czyszczenie robi sie przy okazji trzeba ocenić jak wyglądają zaworki i membrana, najlepiej kup druga za 20 zł.

W 70% pada sprężyna bo zardzewieje i pęknie.
  • #7 3564915
    Jarek.b1
    Poziom 19  
    Używana czy nowa??? 20 zł
  • Pomocny post
    #8 3564960
    yaaro
    Poziom 33  
    Dokładne ceny głowiczka 18 zł a kompletna starego typu z dwoma wyjściami 26 zł

Podsumowanie tematu

✨ W Polonezie 1.6 gaźnikowym występuje tylko jedna mechaniczna pompa paliwa membranowa, bez dodatkowej pompy elektrycznej. Zawór elektromagnetyczny przy gaźniku służy do odcięcia paliwa po wyłączeniu zapłonu, zapobiegając spalaniu detonacyjnemu, oraz pełni funkcję dyszy sterującej paliwo wolnych obrotów. Problemy z podawaniem paliwa mogą wynikać z niewłaściwej pracy pompy, np. niskiej wydajności spowodowanej zużyciem popychacza lub uszkodzeniem sprężyny, która często rdzewieje i pęka. Pompa posiada dwa zawory zwrotne, a jej wydajność można regulować przez zmianę grubości podkładek pod pompą, co wpływa na skok membrany. Czyszczenie pompy wymaga rozebrania i oceny stanu zaworków oraz membrany; często zaleca się wymianę pompy na nową lub używaną, dostępną w cenie około 20-26 zł. W filtrze paliwa widać powolne napełnianie się paliwa podczas pracy pompy, a przy postoju paliwo może cofać się z powrotem, co wskazuje na możliwy problem z zaworem zwrotnym w pompie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA