Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Siesta 2 m448 ts - brak obrazu

matador123 15 Lut 2007 21:17 1437 10
  • #1 15 Lut 2007 21:17
    matador123
    Poziom 19  

    Podjąłem się naprawy starego TV mojej sąsiadki - emerytki.
    M448 TS Siesta 2.
    Objawy: zablokowany wzmacniacz wizji - 200 V na katodach kineskopu. Zrobiłem: wymiana wszystkich kondensatorów elektrolitycznych w całym TV. Podstawiłem TDA 4580 (matryca wizji) TDA 4650 (dekoder koloru). Tranzystory BF 869 wymienione na BF 459, napięcia na zasilaczu poprawne, płytka wzmacniaczy wizyjnych przelutowana i sprawdzona pod względem przerw. Na ekranie widoczne OSD, fonia prawidłowa. Teletext pokazuje pierwszą linię (strona 100) bez tekstu. Widoczne powroty oraz przy zwiększaniu napięcia s2 powroty i bardzo niewyraźna wizja.

    Wskazówka dodatkowa: ktoś na pewno "grzebał" w tym TV, gdyż dekoder (płytka umd 2056) przestawiona była o jeden pin poza swoją normalną pozycję - co powinienem jeszcze sprawdzić by uruchomić ten TV?

    Dziękuję z góry za wszystkie wskazówki.

















    9

    1 10
  • #2 15 Lut 2007 21:32
    ALUŚ
    Poziom 36  

    Witam .

    C 610 , 619 wymienione , sprawdź impulsy H z trafa .

    Elka w gałęzi 12 v i 5 v wymienione .

    0
  • #3 15 Lut 2007 21:40
    matador123
    Poziom 19  

    Wymienione zarówno c610 i c619. Impulsy są. Trafopowielacz jest nowy - działał dobrze w mojej sieście2. ;-). Niepokoi mnie ta zła pozycja dekodera koloru o której pisałem....

    No właśnie - wszystko działa - lecz nic nie widać... Powtórnie sprawdziłem wszystkie napięcia. Chyba się zabiorę za płytkę wzmacniaczy RGB powtórnie ...

    0
  • #4 16 Lut 2007 20:06
    matador123
    Poziom 19  

    No to dzisiaj jest tak: tranzystory na PK BF422 podstawione i POŻAR !! Spłonęły wszystkie trzy! (siwym dymem) - badam dalej ;-).

    dodano nazajutrz: (sobota 17.02.2007)

    Wymieniłem tranzystory BF422 (T401, T404, T407, T411) oraz BC558 T410 na Płytce kineskopu. Napięcia na katodach znacznie spadły i wynoszą teraz G=103V, R=135V, B=113V. Jest OSD i cienkie linie powrotów w kolorze zielonym. Fonia prawidłowa, przy zwiększaniu G2 pojawia się bardzo niewyraźny obrazek na tle powrotów. Co tu jeszcze można by "grzebnąć" - jak myślicie? Pozdrawiam wszystkich.

    P.S. Poświata tylko zielona. Działa sprawdzone "tradycyjnie" - O.K.

    0
  • #5 17 Lut 2007 16:37
    matador123
    Poziom 19  

    Gdyby ktoś coś zasugerował - to jutro mogę kupić potrzebne części na giełdzie..... :D


    Pozdrawiam.

    0
  • Pomocny post
    #6 17 Lut 2007 17:03
    pankracy 2
    Spec od TV

    Witam.
    Jeżeli Twoja Siesta ma identyczną płytkę kineskopu to podstaw dla próby.

    0
  • #7 17 Lut 2007 17:25
    matador123
    Poziom 19  

    Dobry pomysł! Zaraz dam znać. Awaria tranzystorów (ten pożar ) wynikła z bardzo prozaicznej przyczyny - źle przeczytałem opisy na nich.... ale jest już po gaszeniu jak pisałem.

    Dodano po 13 [minuty]:

    Jest tak - podmieniłem PK z mojej siesty - działa. Występuje wprawdzie nierównowaga bieli, ale to chyba normalne. Jutro wymieniam wszystkie diody i tranzystory BF 423 na tej płytce, chyba także potencjometry nastawne. Pozdrawiam i dzięki za sugestię.

    0
  • #8 19 Lut 2007 15:12
    matador123
    Poziom 19  

    No to wymieniłem wszystkie półprzewodniki (diody także - za wyjątkiem zenerów) na PK sąsiadki i - d***a - dalej to samo. Wizja wskakuje tylko gdy raptownie zmniejszam G2. Podłączyłem generator pasów do we. video (scart) - to samo. Wymieniłem także GBR-y 1kOhm - nie pomogło. Elektrolity także oraz tranzystor 9,1 nF w gen. linii. Napięcia na katodach od 96 (G) do 117 V (B). Co u licha? Zależy mi by pomóc tej kobiecie, bo nie ma forsy na nowy TV, a ja przecież grosza nie wezmę od sąsiadki....
    Pozdrawiam.

    0
  • #9 19 Lut 2007 16:20
    LeDy
    Poziom 43  

    Jak się "walnąłeś" na odczytaniu tranzystorów to pewno i jeszcze na czymś. Jeszcze raz posprawdzaj,porównaj z tą sprawną płytką,przerwy,zwarcia , biegunowość,wartości elementów. Sprawdź przewody dochodzące do PK i masę PK.

    0
  • #10 19 Lut 2007 18:00
    matador123
    Poziom 19  

    Jeśli - to - na pewno.... Hmmmm .... sprawdziłem CAŁĄ PK - jest ok. Odezwę się co dalej.

    Pozdrawiam.

    0
  • #11 21 Lut 2007 15:41
    matador123
    Poziom 19  

    TV już działa.
    Podsumowanie:
    1 Uszkodzona matryca TDA4580.
    2. Uszkodzony TDA4650 (dekoder koloru)
    3. Uszkodzona dioda D611 na PK.

    Dziękuję wszystkim za pomoc. Zamykam temat.

    Pozdrawiam.

    0