Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Naprawianie systemu. Instalacja systemu na nowej partycji.

jawor121 16 Lut 2007 21:58 6454 30
  • #1 16 Lut 2007 21:58
    jawor121
    Poziom 10  

    Siema,

    kupiłem dzis nowa płytke główną,wszystko podłączyłem ale system nie chciał się uruchomic wogole(ciągły reset).Włożyłem więc plytke z Windowsem i zainstalowałem go na nowej partycji,a starą partycje systemowa zostawiłem.Jest możliwość aby uruchomić starą wersje systemu na tej płycie(słyszałem że można naprawić system)zalezy mi na tym poniewaz na tamtej partycji jest zainstalowany orginalny Windows który byl wgrany jak kupiłem kompa,a nie dostałem żadnego Recovera ani nic.Co mam zrobić żeby uruchomic stara wersje normalnie(wiem że będe musiał instalowac od nowa stery ale mniejsza o to)

    dzięki z góry za pomoc

    0 29
  • #2 16 Lut 2007 22:03
    tronic1
    Spec od komputerów

    Jak uda ci się uruchomić w trybie awaryjnym to masz szanse.Usuń z menadżera urządzeń wszystkie urządzenia i restart.

    0
  • #3 16 Lut 2007 22:07
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Uruchom instalację z płytki i za drugim razem wybierz opcję napraw (pierwsza to konsola).

    0
  • #4 16 Lut 2007 22:21
    Mariopi
    Poziom 34  

    A co Kolega rozumie przez określenie "oryginalny" - Bo mnie to się kojarzy, że mam oryginalny nośnik, książkę, dowód zakupu i licencję do OS-a. Skoro Kolega nie posiada żadnego z powyższych (a bynajmniej nie pisze o tym) - to pytanie też jest zaiste oryginalne. Po zasadniczych zmianach w hardware i tak trzeba będzie ponownie uzyskać nowy klucz produktu - tyle, że trzeba to uzasadnić i udowodnić, w szczególności jeżeli chodzi o OS WinXP w wersji innej niż corporate.

    0
  • #5 16 Lut 2007 22:51
    jawor121
    Poziom 10  

    A więc tak mam kompa którego kupiłem kiedyś tam... był w nim zainstalowany Windows He i naklejka taka jest na obudowie ale nie dostałem żadnej płyty ani nic więcej.Mam też drugiego Windowsa na płycie który jest już zainstalowany na jednym moim kompie i posiadam do niego książeczke i inne.Chodzi mi o to czy jak wybiore opcje napraw to będe musiał go jeszcze raz aktywować?

    0
  • #6 16 Lut 2007 23:10
    Mariopi
    Poziom 34  

    Jeżeli to wersja dystrybucyjna Win XP HE, to domyślnie jest to licencja jednostanowiskowa. Próba instalacji na 2 komputerze zakończy się powodzeniem, ale aktywacja już nie, i tak samo będzie z komputerem który miał "oryginalny" system - po zasadniczych zmianach w platformie systemowej "stary" klucz produktu może nie zadziałać (chociaż Microsoft dopuszcza max. 4-5 zmian, ale mniejszej kategorii). Z uwagi iż Kolega posiada na 2 komputerze tylko nalepkę, będzie ciężko (wręcz niemożliwe) udowodnić prawa własności do tego "starego" klucza aby uzyskać nowy (aktualny) dla nowej konfiguracji.

    0
  • #7 07 Lut 2008 22:27
    gabrys158
    Poziom 10  

    witam ja mam takie pytanie: mam na komputerze zainstalowany oryginalny windows xp home edition + service pack 2 i chce zmienic plyte glówną wraz z procesorem i dyskiem twardym z 2 komputera a moją plyte glowna wraz z procesorem i dyskiem twardym na korym byl zainstalowany win xp he +sp2 che zamontowac w tym 2 komputerze i czy po takiej zamianie jest szansa ze system oryginalny po zainstalowaniu na komputerze z nowa plyta glowna procesorem i dyskiem twardym dalej bedzie legalny czy juz nie i ewentualnie co mozna zrobic zeby dalej byl oryginalny oczywiscie posiadam wszystko naklejke na komputerze dowod zakupu i plyte cd i wszystko co bylo mi dane przy zakupie. prosze o jak najszybsza odpowiedz z gory dziekuje i pozdawiam.

    0
  • #8 07 Lut 2008 23:35
    tzok
    Moderator Samochody

    Nie będzie legalny, bo wymieniając płytę, dysk i procesor, to zasadniczo obudowa Ci zostaje... oczywiście jak nakłamiesz w hotline to uda Ci się aktywować system i będzie przechodził testy WGA ale legalny i tak nie będzie.

    Tak na marginesie - jaki jest sens zamiany płyty, procesora i dysku, może po prostu zamień owe komputery miejscami, ew. karty grafiki zamień, jeśli chcesz sobie zostawić swoją. Zasadniczo pyta, dysk i procesor to prawie kompletny komputer.

    0
  • #9 08 Lut 2008 00:12
    gabrys158
    Poziom 10  

    wiem ale ten 2 komp nie jest moj. czy jest jeszcze jakas szansa?? pomozcie plisss

    Dodano po 13 [minuty]:

    a jaki jest najwiekszy procesor z wejściem do plyty glownej (Socket 478) prosze piszcie pilnie z gory dziekuje

    0
  • #10 08 Lut 2008 01:01
    tzok
    Moderator Samochody
  • #11 08 Lut 2008 11:01
    gabrys158
    Poziom 10  

    "Nie ma żadnej szansy.

    Najszybsze CPU na S478 to:
    Pentium 4 3.4GHz HT (0,09um Prescott)
    Pentium 4 3.2GHz HT (0,13um Northwood)"

    No ale te co podales to są jeszcze mocniejsze od tego co ja chce 2.66 GHz prawda?

    Dodano po 5 [minuty]:

    Mam jeszcze jdno pytanie co to tego procesora i do zmiany procesora. Jesli mam orygnalny windows xp home edition OEM to plyty glownej nie moge zmienic poniewaz ten system sie przypisuje do niej a sam procesor moge chyba zmienic prawda prosze o jak najszybsza odpowiedz i z gory dziekuje:) pozdrawiam

    0
  • #12 08 Lut 2008 11:11
    tzok
    Moderator Samochody

    Prawda, ale nigdzie wcześniej nie pisałeś ani co chcesz ani co masz.

    Tak, procesor możesz zmienić, choć może się okazać potrzebna ponowna aktywacja, ale w tym przypadku będzie jak najbardziej możliwa i jest to rozwiązanie legalne.

    Co do w/w procesorów to musisz się upewnić, że Twoja płyta je obsługuje, oba pracują na FSB QDR-800, a w przypadku pierwszego płyta musi obsługiwać Prescotty. Wskazana jest więc płyta na chipsecie i865PE lub i875P.

    0
  • #13 08 Lut 2008 11:37
    gabrys158
    Poziom 10  

    aha, to podam ci teraz wszystko o mojej plycie glownej a ty mi powiedz czy moze byc i na ktory procesor czy moze byc ten 2.66 czy te co ty mi pisales wolałbym ten 2.66 pozdrawiam i prosze o jak najszybsza odpowiedz z gory dziekuje.

    0
  • #14 08 Lut 2008 13:49
    tzok
    Moderator Samochody

    ...nie pisz, że podasz, tylko podaj, no i dowiedz się co to za P4 2,6 (najlepiej nr sSpec) bo było ich kilka - z HT, bez HT, na jądrze Northwood i Prescott, na magistrali 800 (2,6) i 533 (2,66).

    0
  • #15 08 Lut 2008 14:03
    gabrys158
    Poziom 10  

    PONIŻEJ DAJE WSZYSTKIE INFORMACJE O MOJEJ PŁYCIE GŁÓWNEJ:

    General Information :
    Manufacturer : MICRO-STAR INTERNATIONAL CO., LTD (MSI)
    Product : MS-6391
    Version : Unspecified
    Serial Number : Unspecified
    Support MP : Yes, 1 CPU(s)
    Version MPS : 1.1

    Chassis Information :
    Manufacturer : Unspecified
    Type : Desktop
    Version : Unspecified
    Serial Number : Unspecified
    Asset : Unspecified

    Sensor Information :
    Hardware Monitoring : Winbond W83627HF

    On-Board Device Information :
    Embedded Controller : No

    Slots Information :
    Slot PCI : Available (32-bit) 5.0v
    Slot PCI : In Use (32-bit) 5.0v
    Slot PCI : In Use (32-bit) 5.0v
    Slot PCI : Available (32-bit) 5.0v
    Slot PCI : Available (32-bit) 5.0v
    Slot AGP : In Use (32-bit) 5.0v

    External Connectors :
    Serial 16450 Compatible : DB-9 male
    Serial 16450 Compatible : DB-9 male
    Parallel ECP/EPP : DB25 female
    Keyboard : PS/2
    Mouse : PS/2

    Internal Connectors :
    PRIMARY IDE : On Board IDE
    SECONDARY IDE : On Board IDE
    FDD : On Board Floppy
    COM1 : 9 Pin Dual Inline (pin 10 cut)
    COM2 : 9 Pin Dual Inline (pin 10 cut)
    LPT1 : DB25 female
    Keyboard :
    PS/2 Mouse : PS/2
    USB :

    A TERAZ PODAJE WSZYSKIE INFORMACJE O TYM PROCESORZE P4 2.66:

    Processor Specifications:
    sSpec Number:
    CPU Speed:
    PCG:
    Bus Speed:
    Bus/Core Ratio:
    L2 Cache Size:
    L2 Cache Speed:
    SL6PE
    2.66 GHz

    533 MHz
    20
    512 KB
    2.66 GHz
    Package Type:
    Manufacturing Technology:
    Core Stepping:
    CPUID String:
    Thermal Design Power:
    Thermal Specification:
    VID Voltage Range:
    478 pin
    0.13 micron
    D1
    0F29h
    66.1W
    74°C
    1.53V
    Product Documentation:
    http://developer.intel.com/design/Pentium4/documentation.htm
    Product Order Codes:
    Box Order Code:
    BX80532PE2667D
    OEM Order Code:
    RK80532PE067512
    Procesor jest oparty na rdzeniu "Northwood" (130 nm)
    POWYŻEJ WSZYSTKO CO UDAŁO MI SIE ZNALEŚĆ NA TEMAT TEGO PROCESORA P4 2.66. Pozdrawiam i Prosz o jak najszybsza Odpowiedz i gory dziekuje.

    PS. Dodam jesycye lin na allegro z ktorego chcialbym go zakupic: http://allegro.pl/item309182313_procesor_pentium_4_2_66_ghz_socket_478_100_sprawny.html

    0
  • #16 08 Lut 2008 14:56
    tzok
    Moderator Samochody

    Niestety twoja płyta obsługuje jedynie procesory na FSB-400 (100MHz), czyli max to P4 2.0GHz.
    TU lista obsługiwanych CPU.

    Twoja płyta występowała w kilku odmianach, niemniej to totalna porażka - płyta pod P4 na SDRAM-SDR PC133... nawet nie wiedziałem, że i845 obsługiwał pamięci SDR.

    Twój "nowy" procesor ma FSB-533, więc nie ruszy na tej płycie, lub będzie działał z częstotliwością 2GHz (2666/533*400=2000), jest to Northwood bez HT.
    TU masz dane procesora.

    0
  • #17 11 Lut 2008 19:29
    gabrys158
    Poziom 10  

    tzok mam pytanie bo rozmawialem z toba o tym czy mi sie oplaca zmienic tą plyte glowna i te wszystkie podzespoly po za wyjatkiem karty graficznej, jednego z dyskow twardych i cd-romu na nowe tylko ze ze strata legalnosci systemu i ewentualnie kupic nowy system podam ci informacje o tej nowej plycie glownej i procesorze czy mi sie oplaca z tych moich starych na te:
    PROCESOR:
    General Information :
    Type : AMD Sempron
    Internal Specification : AMD Sempron(tm) Processor 3100+
    Model Number : 3100+
    Codename : Palermo
    Revision : DH-E6
    Technology : 0.09µ
    CPU ID : F.C.2
    CPU IDEx : F.2C.2
    Brand ID : 26
    Microcode : MU0FC20
    K8 Revision : 4.2
    Energy Efficient : No

    Instructions :
    IA-64 Technology : No
    X86-64 Technology : Yes
    FPU128 : No
    SSE5 : No
    SSE4a : No
    SSE4.2 : No
    SSE4.1 : No
    S-SSE3 : No
    SSE3 : Yes
    SSE2 : Yes
    SSE : Yes
    Extended 3DNow! Technology : Yes
    3DNow! Technology : Yes
    3DNOW Prefetch : No
    3DNow! Pro Technology : Yes
    AMD MMX Technology : Yes
    MMX Technology : Yes
    Cyrix MMX Technology : Yes
    CLF - Cache Line Flush : Yes
    CX8 - CMPXCHG8B : Yes
    CX16 - CMPXCHG16B : No
    CMOV - Conditionnal Move Inst. : Yes
    MON - Monitor/Mwait : No
    POPCNT : No
    RDTSCP : No
    SEP - Fast System Call : Yes

    Miscellaneous :
    NX - No-execute Page : Yes
    VT - Vanderpool Technology : No
    SVM - Secure Virtual Machine : No
    FPU - Co-processor Built-in : Yes
    FXSR - Fast Float Save & Restore : Yes
    xTPR - Send Task Priority : No
    DAZ - Denormals Are Zero : Yes
    FFXSR : Yes
    LAHFSAHF : Yes
    CMPLEGACY : No
    ALTMOVCR8 : No
    ExtApicSpace : No
    3DNow! Technology : Yes
    PBE - Pend. Brk. EN. : Yes
    LAHF - LAHF/SAHF Inst. : No
    ABM : No
    MASSE - Misaligned SSE : No
    OSVW - OS Visible Workaround : No
    IBS : No
    P1GB - 1GB Page Size : No
    SKINIT, STGI, DEV : No
    WDT - Watchdog Timer : No

    Features :
    VME - Virtual Mode Ext. : Yes
    DE - Debugging Extension : Yes
    PSE - Page Size Extension : Yes
    TSC - Time Stamp Counter : Yes
    MSR - Model Specific Registers : Yes
    PAE - Physical Address Extension : Yes
    MCE - Machine Check Exception : Yes
    APIC - Local APIC Built-in : Yes
    MTRR - Memory Type Range Reg. : Yes
    PGE - Page Global Enable : Yes
    MCA - Machine Check Architecture : Yes
    PAT - Page Attribute Table : Yes
    PSE36 - 36-bit Page Size Extension : Yes
    PSN - Unique Serial Number : No
    DS - Debug Trace & EMON Store : No
    SS - Self Snoop : No
    ACPI - Software Clock Control : No
    TM - Thermal Monitor : No
    TM2 - Thermal Monitor 2 : No
    EST - Enhanced SpeedStep Tec... No
    HTT - Hyper-Threading : No
    SBF - Signal Break on FERR : No




    DSCPL - CPL qualified Debug Store : No
    CID - Context ID : No
    LT - LaGrande Technology : No
    PDCM : No
    DCA - Direct Cache Access : No
    EPS - Enhanced PowerSaver : No
    SMP - MP Capability : No

    Features Hyper-Threading :
    Technology : No

    Power Status :
    Voltage Control : Yes
    Frequency Control : Yes
    Thermal Sensor Built-in : Yes
    Thermal Trip : Yes
    Thermal Monitoring : Yes
    Software Thermal Control : Yes
    100MHz Steps : No
    HW P-State Control : No
    Invariant TSC : No

    Addressing Information :
    Physical Addressing max. : 40-bit
    Linear Addressing max. : 48-bit

    Mainboard Upgradeability :
    Socket/Slot : Socket 7
    Upgrade interface : ZIF Socket
    Supported Speed : 4000 MHz (or more)
    Supported Voltage : 1.7V

    PŁYTA GŁÓWNA:
    General Information :
    Manufacturer : Gigabyte Technology Co., Ltd. (Gigabyte)
    Product : M1689D
    Version : x.x
    Serial Number : Unspecified
    Support MP : Yes, 1 CPU(s)
    Version MPS : 1.4

    Chassis Information :
    Manufacturer : Unspecified
    Type : Desktop
    Version : Unspecified
    Serial Number : Unspecified
    Asset : Unspecified

    Sensor Information :
    Hardware Monitoring : SMSC LPC47M192

    On-Board Device Information :
    Embedded Controller : No

    Slots Information :
    Slot PCI : Available (32-bit) 5.0v, 3.3v
    Slot PCI : In Use (32-bit) 5.0v, 3.3v
    Slot PCI : Available (32-bit) 5.0v, 3.3v
    Slot PCI : Available (32-bit) 5.0v, 3.3v
    Slot PCI : Available (32-bit) 5.0v, 3.3v
    Slot AGP : In Use (32-bit) 5.0v

    External Connectors :
    Serial 16450 Compatible : DB-9 male
    Serial 16450 Compatible : DB-9 male
    Parallel ECP/EPP : DB25 female
    Keyboard : PS/2
    Mouse : PS/2
    USB : Access Bus (USB)

    Internal Connectors :
    PRIMARY IDE : On Board IDE
    SECONDARY IDE : On Board IDE
    FDD : On Board Floppy
    COM1 : 9 Pin Dual Inline (pin 10 cut)
    COM2 : 9 Pin Dual Inline (pin 10 cut)
    LPT1 : DB25 female
    Keyboard :
    PS/2 Mouse : PS/2
    USB :

    PROSZE O JAK NAJSZYBSZĄ ODPOWIEDZ I Z GORY DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM.

    PS. JAK BYS MI MOGL JESZCZE NAPISAC RAZ JESZCZE TEN NUMER NA KTORY BYM MUSIAL DZWONIC O TO PRZYZNANIE MI KLUCZA ZASTEPCZEGO DO AKTYWACJI I CO BYM TAM IM MUSIAL EWENTUALNIE (NP) POWIEDZIEC ZEBY MI PRZYZNALI:)

    0
  • #18 11 Lut 2008 19:44
    tzok
    Moderator Samochody

    Tak, opłaca Ci się.
    Numer na który masz zadzwonić wyświetli Ci się w momencie podjęcia próby aktwacji przez telefon.
    Nie będzie to żaden zastępczy numer, nie kombinuj za wiele podczas tej rozmowy - powiedz, że musiałeś wymienić płytę główną i teraz nie możesz aktywować systemu przez internet - krótko i zwięźle.

    0
  • #19 11 Lut 2008 19:54
    gabrys158
    Poziom 10  

    Ok dzieki tzok za informacje:) pozdrawiam

    0
  • #20 13 Lut 2008 21:19
    gabrys158
    Poziom 10  

    Witam to ponownie ja plyta glowna juz zmieniona waz ze wszystkimi podzespolami i system dalej legalny:) ale teraz mam znowu inny problem:( a mianowicie taki ze podczas uruchamiania kompuutera ktory ma wymagania: Procesor AMD 3100MHz, 512 DDR RAM, grafa 128 MB, Windows Xp Home Edition + Servoce Pack 2 wydaje mi sie ze komputer jes silny ale wlancza sie od momentu gdy nacisne guzik POWER na obudowie do momentu gdy moge polaczyc polaczenie sieciowe i np. wlaczyc gg uplywa 2 min a czasem troche wiecej przed napisem "Zapraszamy" pisze "Trwa uruchamianie Systemu Windows..." Czym to moze byc spowodowane? Jak to mogę naprawic? Prosze o jak najszybszą odpowiedz i pomoc:) i z gory dziekuje

    0
  • #21 13 Lut 2008 21:41
    tzok
    Moderator Samochody
  • #22 13 Lut 2008 22:40
    weryfany
    Poziom 24  

    To może teraz lepiej zachować plik aktywacji windowsa.
    Znajduje sie on w:

    C:\WINDOWS\system32 i zwie sie on: wpa.dbl

    Poczym zainstalować na nowo Winde i przywrucić mu ten plik z aktywowanego.

    Jak coś nie tak to poprawcie mnie.

    0
  • #23 14 Lut 2008 17:36
    gabrys158
    Poziom 10  

    Witam potrzebuje teraz sterowniki do dysku twardego lub do saty od dysku a nazwe i symbol mojej plyty glownej to: Gigabyte M1689D prosze o jak najszybsze podani mi informacji z kad go moge sciagnac a najbardziej to bym prosil o podanie mi dokladnego linku do tych sterownikow. Z Góry dziękuję i Pozdrawiam.

    0
  • #24 14 Lut 2008 18:24
    tzok
    Moderator Samochody
  • #25 16 Lut 2008 09:00
    gabrys158
    Poziom 10  

    No dzięki tzok za sterowniki juz sie poierają z dyskiem to juz sam doszlem bylo poprzestawiane w biose i ustawilem jak powinno byc i śmiga elegancko. A tego pliku od aktywacji nie zapisalem sobiei teraz musze wykonac aktywacje telefonicznie bo pisze ze Liczba mozliwych aktywacji systemu Windows za pomoca tego klucza została przekroczona. I jest pole w ktore mam wpisac nowy klucz, jak go mogę uzyskać czy tylko pozostała mi możliwość dzwonienia tam do nich czy jest jeszcze jakas możliwość?? Z góry dziękuję i pozdrawiam:) Prosze o jak najszybsza odpowiedz.

    PS. A STEROWNIKI DO TEJ PLYTY GLOWNEJ TO MAM NORMALNIE ZAINSTALOWAĆ TZOK I NORMALNIE MOGE JE ZAINSTALOWAC JESLI MAM JUZ INNE PROGRAMY NA KOMPIE TAKIE JAK NP. Gadu-Gadu A SYSTEM BYŁ WCZORAJ ROBIONY?

    Dodano po 11 [minuty]:

    Po Zainstalowaniu Tych sterowników co mi podałeś TZOK uruchomilem komputer ponownie i wyskoczylo takie okienko
    Naprawianie systemu. Instalacja systemu na nowej partycji.
    Co mam teraz w nim zrobic?

    0
  • #26 16 Lut 2008 11:58
    tzok
    Moderator Samochody

    Sterowniki do RAID, w zasadzie niepotrzebnie instalowałeś, choć w mógłbyś teraz włączyć AHCI w BIOSie i powinno działać też w tym trybie. W okienku kliknij OK albo Anuluj ale nic nie klikaj poza tym, raczej bez znaczenia co wybierzesz (choć możliwe, że po OK zasygnalizuje błąd, że nie przydzieliłeś dysków do macierzy, a z kolei po Anuluj może się to ponownie pokazać po ponownym uruchomieniu - sam sprawdź, które wyjście jest prawidłowe), nie tworzysz przecież macierzy dysków.

    0
  • #27 16 Lut 2008 18:40
    gabrys158
    Poziom 10  

    Tzok nie rozumiem:( zainstalowalem tylko te co mi podales link i zadnych wiecej nie instalowalem:( Pozdrawiam.

    PS. Od momentu gdy zainstalowalem te sterowniki co mi podales kolo zegara w dolnym prawym rogu wyskakuje mi ikonka od Bezpiecznego usuwania sprzętu, co mam teraz z tym zroic jak to skasowac??

    Dodano po 16 [minuty]:

    Witam, Mam jeszcze taki problem Mam Windowsa XP Home Edition+Service Pack2 Procesor: 3.1GHz, 512 MB RAM, Grafe: ATI Radeon 9200 (128MB), Dysk systemowy to Seaget Barracuda o pojemności 120GB podpięty na SATE i 2 dysk to Maxtor 40 GB podpięty na IDE ATAPI ale komputer od momentu gdy wcisne przycisk Power na obudowie do momentu gdy mogę wszystko robić uruchamia sie 2 minuty i parenaście a czsami nawet paredziesiąt sekund ale nie przekracza to 3 minut ani tez nie trwa to mniej niz 2 minuty. Wydaje mi się ze komputer mam dosyć silny czym to moze byc spowodowane proszę o jakieś działające rady. Z góry dziękuję i proszę o jak najszybszą odpowiedz:( Pozdrawiam

    0
  • #28 16 Lut 2008 18:54
    tzok
    Moderator Samochody

    Ale w czym problem jest konkretnie? Ikonka ma być, tak jest ok. System jest na tym 40GB dysku IDE czy na 120GB SATA? Podałem link do strony ze sterownikami do Twojej płyty, nie zwróciłem wcześniej uwagi, że jedyny sterownik do SATA jaki tam jest, ma obsługę RAID.

    Start systemu w 2 minuty to nie tragedia (zwł. jeśli startuje z tego Maxtora), czy aby nie próbowałeś jakiś programów do optymalizacji systemu? Co tam masz poinstalowane?

    0
  • #29 16 Lut 2008 19:06
    gabrys158
    Poziom 10  

    system jest na dysku Seaget Barracuda 120 GB na SATA a zainstalowane mam obecnie tak: Winampa, Gadu-Gadu, Offica 2003 mialem 2007 ale zmienilem na 2003, Skype, Aresa, i te sterowniki co mi podales aha i Nfs Carbona ale przd i po jego instalacji nic sie nie zmienilo. To podaj mi te sterowniki jakies co pisales w poscie powyzej prosze:( z gory dziękuję i pozdrawiam.

    PS. "Podałem link do strony ze sterownikami do Twojej płyty, nie zwróciłem wcześniej uwagi, że jedyny sterownik do SATA jaki tam jest, ma obsługę RAID." Nie rozumiem czyli to jest zly sterownik czy jak nierozumiem:(

    0
  • #30 16 Lut 2008 19:20
    tzok
    Moderator Samochody

    Miałeś zainstalować:
    Audio - http://europe.giga-byte.com/FileList/Driver/motherboard_driver_audio_realtek_whql.exe
    Chipset / LAN / SATA RAID - http://europe.giga-byte.com/FileList/Driver/motherboard_driver_chipset_uli1689.exe
    LAN - http://europe.giga-byte.com/FileList/Driver/motherboard_driver_lan_realtek_81xx.exe
    No i oczywiście:
    VGA - https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.a...vers/6-11-pre-r300_xp-2k_dd_ccc_wdm_38185.exe


    Czyli wszystko ze strony którą podałem na początku, poza ostatnią pozycją, bo to są sterowniki do nagrania na dyskietkę i podania w czasie instalacji XP. Dodatkowo sterownik karty graficznej. Czy coś Ci jeszcze nie działa, że tak kombinujesz? Masz jakieś nieznane urządzenia lub wykrzykniki w menedżerze urządzeń?

    0