Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung CK 5051 AT po zwarciu trafa WN brak WN

djskate8 17 Lut 2007 10:05 4483 43
  • #1 17 Lut 2007 10:05
    djskate8
    Poziom 19  

    Jak w temacie zwarłem 2 punkty wychodzące z trafa WN podczas jego pracy. I teraz w ogóle nie ma WN.Telwizor reaguje na przełączanie kanałów, po włączeniu ze stanu stand by przygasa dioda więc to jest normalne. Gdzie szukać uszkodzenia, co zmierzyć, co wymienić? Oprócz tego telewizor ma jeszcze 2 felery, ale najważniejsze jest to żeby uruchomić WN.

    0 29
  • Pomocny post
    #2 17 Lut 2007 10:11
    ALUŚ
    Poziom 36  

    Witam .

    Wylutuj Hota i sprawdź na żarówce napięcia wychodzące z przetwornicy , sprawdzić Hota .

    0
  • #3 17 Lut 2007 10:34
    djskate8
    Poziom 19  

    Hot to jest ten duży tranzystor w pobliżu przetwonicy i trafa Wn??

    0
  • Pomocny post
    #4 17 Lut 2007 13:02
    sebastian.los
    Poziom 19  
  • Pomocny post
    #5 17 Lut 2007 20:46
    motyl22
    Poziom 27  

    Sprawdx zasilanie wzmacniaczy wizyjnych. Mało prawdopodobne aby Hot był uszkodzony w tym przypadku. Pozdrawiam

    0
  • Pomocny post
    #6 17 Lut 2007 21:57
    ALUŚ
    Poziom 36  

    Czy wiesz które końcówki zwarłeś , to by przybliżyło lokalizację uszkodzenia .

    0
  • #7 17 Lut 2007 22:13
    djskate8
    Poziom 19  

    Hmm właśnie nie pamiętam które to był mniej więcej mogę to określić, ale dopiero w poniedziałek. mogę się ograniczyć do 4 wyjść trafa które mogłem zewrzeć. W poniedziałek go rozbiore i zobacze co i jak.

    0
  • #8 20 Lut 2007 15:01
    djskate8
    Poziom 19  

    Czytając z oznaczeń na płytce prawdopodobnie zwarłem 180V z GND albo 180V z 24V. Co mam zrobić?? Co pomierzyc wylutowac etc?

    0
  • Pomocny post
    #9 20 Lut 2007 19:22
    sebastian.los
    Poziom 19  
  • #10 26 Lut 2007 13:30
    djskate8
    Poziom 19  

    Hot wylutowany u mnie to tranzystor SEC D5072 na radiatorze stalowym. Rezystancje E-B 40Ω, B-C przerwa, C-E 12 kΩ( zależnie do pomiaru czasem więcej. Dałem żarówkę 40 W 230V i napięcie na niej to około 8V zmiennego.

    0
  • Pomocny post
    #11 26 Lut 2007 14:00
    ALUŚ
    Poziom 36  

    Na żarówce ma być nie zmienne tylko stałe ok, 125v .
    Jeżeli go nie ma to się cofnij do przetwornicy.
    Sprawdź DZ 801 jak zwarta to zasilacz do naprawy .

    0
  • #12 26 Lut 2007 16:57
    djskate8
    Poziom 19  

    djskate8 napisał:
    =Dałem żarówkę 40 W 230V i napięcie na niej to około 8V zmiennego.
    Mierzyłem i zmienne i stałe mój multimetr w ogóle czasem szwankuje. Zaraz sprawdzę tą diodę.

    Ale zaraz bo chyba się pomyliłem co do Hota. Czy ta dioda 805 ma być tuż przy samym Hocie?? Bo jeśli tak to wylutowałem inny tranzystor ten który jest tuż przy tafie WN.

    0
  • Pomocny post
    #13 26 Lut 2007 17:36
    ALUŚ
    Poziom 36  

    Tranzystor D 5072 który wylutowałeś to jest Hot i w jego miejsce K-E żarówka i na niej ma być 125 v stałego napięcia .

    Natomiast dioda DZ 801 o której pisałem jest koło tego drugiego transformatora zasilacza .

    Natomiast miernik musisz mieć pewny bo inaczej nie masz co zaczynać naprawy, za 20 zł kupisz nowy , dla twoich potrzeb wystarczy .

    0
  • Pomocny post
    #14 26 Lut 2007 20:52
    sebastian.los
    Poziom 19  
  • #15 27 Lut 2007 06:34
    djskate8
    Poziom 19  

    Żarówka nie świeci. Dioda D801 jest sprawna. I wcale nie jest ona w pobliżu transformatora tylko pzy 10watowym rezystorze 4.7Ω R802A. Gdzie szukać dalej? Na diodzie D801 jest 140V stałego i 80V zmiennego. Jedno miejsce jest wyraźnie przegrzane są tam diody 3 sztuki: DZ825, D810, D809, 3 rezystory R814,815,816.Grzeje się jeszcze bardzo element oznaczony jako P801 i słychać na nim cicho częstotliwość sieci.Trafo w przetwonicy na wejściu ma 5V i 150V(mniejsze i większe uzwojenia pierwotne).

    Wziąłem żarówkę 40 Wat 230V i podłączyłem ją do środkowej nóżki tranzystora i gdzieś jeszcze poszedł bezpiecznik a teraz dioda się nie świeci a na rezystorze 10W odkłada się 100V. Wylutowałem kondensator C851 i okazuje się, że gdzieś się obwód zamyka tzn tm gdzie był + konda zwiera się z minusem. ehh ale narobiłem:/

    0
  • #16 03 Mar 2007 20:02
    djskate8
    Poziom 19  

    I co dalej począć?

    0
  • Pomocny post
    #17 03 Mar 2007 20:42
    zonko
    Poziom 23  

    Ja proponuję oddać TV w ręca fachowca, bo taka chaotyczna naprawa pogorszy stan telewizora i zwiększy koszty.

    0
  • Pomocny post
    #18 03 Mar 2007 21:05
    pankracy 2
    Spec od TV

    Witam.
    Czytając pierwszy post stwierdzam że przetwornica pracuje ponieważ świeci diada czuwania , analizując Twój problem opieram się na schemacie OTVC Samsung CK5051X/WELTSX chassis P68SC gdzie przetwornica jest realizowana na sterowniku IC801-SDH209B i tranzystorze wykonawczym Q801-2SC4236 lub zamiennikiem BU508A jeżeli tak jest w Twoim TV to może przerwy dostał rezystor bezpiecznikowy R826- 1R/O,5W , sprawdź napięcie na nim powinno być +125V.

    0
  • #19 03 Mar 2007 21:43
    djskate8
    Poziom 19  

    TV jest spisany na straty nawet jeśli, przynajmniej czegoś się nauczę. Nie opłaca się oddawać tego Tv do naprawy, skoro można go kupić za 100 zł. Powiedzcie mi jeszcze co teraz narozrabiałem że w ogóle przetwornica nie pracuje, a wcześniej jakoś pracowała.

    0
  • Pomocny post
    #20 03 Mar 2007 23:02
    pankracy 2
    Spec od TV

    Napięcie na C851-100uF/400V po mostku prostowniczym powinno być w granicach +310-315V , takie napięcie jest potrzebne do prawidłowego działania przetwornicy.

    0
  • #21 05 Mar 2007 08:21
    djskate8
    Poziom 19  

    Uszkodzone 2 elemety znalazłem. 1wszy to R826. 2ci znaleziony element to tranzystor wykonawczy w przetwornicy- zwarty po 2 Ω w każdej kombinacji. Tranzystor w tym wypadku to SEC C5030F0. Napięcie po jego wylutowaniu na kondzie C851 to 120V. Co jeszcze sprawdzić w tej okolicy, żeby nie uszkodzić nowego tranzystora?Czy R811 ma 27kΩ, bo nie mogę się doszukać na swojej serwisówce?Jak macie lepszą na necie gdzieś niż ta moja to podeślijcie:) Czy mogę dać tranzystor C4235 z przetwornicy z monitora komputerowego 14 cali mono?

    0
  • Pomocny post
    #22 05 Mar 2007 18:14
    pankracy 2
    Spec od TV

    Witam.
    Napięcie na C851-100uF/400V musi być powyżej 300V jeżeli nie ma to może ma przerwę jedna z diod w mostku prostowniczym , sprawdź jeszcze R802-2,4R/10W czy nie ma przerwy lub zwiększył oporność, natomiast R811-18K/2W jest rezystorem wstępnie obciążającym napięcie B1-125V i jest nie istotny do działania przetwornicy, dla próby możesz dać ten tranzystor 2SC4235 .

    0
  • #23 05 Mar 2007 20:02
    djskate8
    Poziom 19  

    U mnie R802 to 4,7 Ω/10 W zwiększył opor do 4 MΩ. Przy napięciu sieciowym 205V za mostiem jest około 260 V. Na każdej diodzie w mostku jest spadek około 100-110 V.

    0
  • Pomocny post
    #24 05 Mar 2007 20:18
    pankracy 2
    Spec od TV

    Rezystor R802 ma za zadanie ograniczenie prądu ładowania C581-100uF/400V czyli zabezpiecza diody przed zniszczeniem , to jak nie masz takiego , to do próby może być nawet 5R6/5W czy 6R8/5W w ostateczności 8R2/5W finalnie wstaw najlepiej orginal czyli 4R7/10W powodzenia !
    Zapomniałem dodać ,wymień profilaktycznie C852-470uF/16V w przetwornicy może być 470uF/25V nawet lepiej tylko nowy i na 105 stopni .

    0
  • #25 05 Mar 2007 20:21
    djskate8
    Poziom 19  

    Przetwornica ruszyła.
    Zrobiłem również zworę w miejscu tego rezystora przy trafie Wn i pojawiło się wysokie napięcie. Jeszcze jeden feler był zanim załatwiłem te elementy w tym telewizorze. Mianowicie telewizor spadł z wysokości około 60 cm i pojawiły się poziome lekko pod skosem białe paski. Gdzie szukać zimnych lutów.Były przy trafie Wn, ale te już poprawiłem. Były przy szyjce kineskopu, ale te też poprawiłem.

    0
  • Pomocny post
    #26 05 Mar 2007 21:37
    ALUŚ
    Poziom 36  

    Sprawdź zasilanie 200v na PK i elektrolit w tym zasilaniu .

    Najpierw pokręć potencjometrem UG-2 i sprawdź na PK czy reguluje .

    0
  • #27 06 Mar 2007 16:17
    djskate8
    Poziom 19  

    ALUŚ napisał:
    Sprawdź zasilanie 200v na PK i elektrolit w tym zasilaniu .

    Najpierw pokręć potencjometrem UG-2 i sprawdź na PK czy reguluje .


    Niezabardzo zrozumiałem co to jest PK i UG-2.

    0
  • Pomocny post
    #28 06 Mar 2007 16:30
    mirko66b
    Poziom 29  

    PK- płytka kineskopu (na szyjce)
    UG2-dolne pokrętło na trafopowielaczu(napięcie siatki drugiej).
    Walcz dalej i nie daj się zabić. Pozdrawiam.

    0
  • #29 06 Mar 2007 17:05
    djskate8
    Poziom 19  

    Walcze jak najbardziej wyjdę z tej walki z tarczą. Znalazłem kilka nowych pęknieć przy trafopowielaczu i jeszcze jakieś inne sa bo obraz reaguje na ruszenie chassisem. Na UG2 telewizor reaguje prawidłowo. Zimne na PK były już poprawiane, ale jeszcze je przejrzę. Dziękuję, za dobre rady i wsparcie duchowe:) Zasilanie na PK 190V po wylutowaniu konda praktycznie obraz bez zmian.

    0
  • Pomocny post
    #30 06 Mar 2007 19:44
    ALUŚ
    Poziom 36  

    Jeżeli do tej pory tyle przerw usunąłeś , to teraz weź dobrą lupę i szukaj następnych .
    Mogą być nawet pod lakierem lub pod klejem .

    0
  Szukaj w 5mln produktów