Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kable krok po kroku. Jak przeciągnąć kable od radia do drzwi?

maciekstlouis 17 Feb 2007 11:01 6564 1
    maciekstlouis
    Level 11  
    mam juz glosniki, wytlumione drzwi, panale mdf, co jeszcze, nowe kable 2#2,5mm
    no ale nie potrafie przeciagnac tyh kabli w matizie w drzwiach przednich zamiast kabli fabrycznych..:( chcialbym to sam zrobic bo juz robie w nic sporo a tego nie moglbym zrobic??

pomocy jak przeciagnac kable od radia do drzwi. gdzie z tylu radia podlaczyc zeby nic nie spalic...

moze mi ktos opisac krok po kroku co mam zrobic???

jak juz caly proces instalowania glosnikow sie skonczy to wrzuce wszystkie foty i opis co i jak w matizie.... ale wpierw musze sie z tymi kablami uporac :(
    jareki007
    Level 17  
    Jak masz schemat do radia to na nim jest napisane do czego jest każdy kabel , jak nie masz to możesz się posłużyć zwykłym miernikiem, wypnij kostkę i podłącz np bateryjkę pod kable przy głośniku, sprawdzasz na których pinach w kostce jest napięcie i już wiesz które to kable. Można to jeszcze prościej zrobić, bo każdy miernik ma sygnalizację dźwiękową po złączeniu jego przewodów, wtedy podpinasz jedną końcówkę pod kabel przy głośniku a drugą szukasz odpowiedniego pina w kostce, zapiszczy miernik i wszystko wiesz.

Co co przeciągania kabli to zacznij od przepchania przewodów przez tą gumkę (o ile to jest guma, niektóre auta mają złącza), która są poprowadzone fabryczne przewody do drzwi. Może to wymagać rozebrania trochę tapicerki od wewnątrz auta ale sobie poradzisz. Wyciągnij odpowiednią długość przewodu w stronę głośnika, a do radia poprowadź przewody pod tapicerką w okolicach pedałów a potem do góry do kostki. Pozdrawiam