Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Oldskulowa sluchawka BT.

dir3ctor 17 Feb 2007 11:35 10145 61
  • Oldskulowa sluchawka BT.
    Pomysl nie moj, ale na elektrodzie realizacji takowego nie widzialem. Zawsze zastanawialo mnie jak ludzie zareagowali by gdybym np na miescie, w autobusie czy w pociagu wyciagnal ogromna sluchawke z wiszacym kablem, odebral rozmowe telefoniczna i zaczal rozmawiac... Niedlugo bedzie mi dane sprawdzic.

Dawca organow to sluchaweczka BT motoroli HS-850 (szczerze nie polecam, HS-820 byla by o niebo lepsza).

Gotowy wyrob:
    Oldskulowa sluchawka BT.

Dawca organow:
    Oldskulowa sluchawka BT.
    Oldskulowa sluchawka BT.

Inne:
    Oldskulowa sluchawka BT.
    Oldskulowa sluchawka BT.
    Oldskulowa sluchawka BT.

Teraz kilka slow, dlaczego 850tka sie nie nadaje... Otoz jest to sluchawka z rozkladanym mikrofonem. Wlaczenie jej jest rownoznaczne z rozlorzeniem ramienia z mikrofonem. Na plycie glownej znajduje sie mikro-styk (zaznaczony strzalka), ktory jest zwierany na zasadzie znanej nam z klawiatury w pilocie czy kalkulatorku. Cholernie ciezko bylo wlutowac tam kable do wyprowadzenia zewnetrznego wlacznika.

Kosztorys:
    - uszkodzona sluchawa BT z allegro - 21zl
    - sluchawka z budki telefonicznej - z odzysku /free/

Nie wyszlo drogo, a sprzecik dziala i wywoluje usmiech na ustach wielu osob. Musze jeszcze dorzucic jakis 'dynajacy' kabel dla zwiekszenia efektu.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    dir3ctor
    Level 27  
    Has specialization in: komputery, administracja serwerami
    dir3ctor wrote 1150 posts with rating 48, helped 71 times. Live in city z internetu. Been with us since 2004 year.
    pawelpps
    Level 15  
    ciekaw jestem jak odzyskałeś słuchawkę z budki telefonicznej :)
    dir3ctor
    Level 27  
    Dostalem kiedys od znajomego technika, w sumie prosilem o wyswietlacz LCD z budki (do kompa podlaczony przez LPT), a ten wygrzebal w swojej piwnicy jeszcze kilka ciekawych elementow.
    elektronik999
    Level 26  
    dowodca_armii wrote:
    Chodzenie z czyms takim... bllleee - to jest wstyd i osmieszanie siebie
    A tak ogolnie to pomysl niezly na wkorzystanie starych rupieci :cry: :lol: :cry: :lol:

fajny wlasnie. to jest wypas doloncz kabel
    dir3ctor
    Level 27  
    Dlaczego wstyd? Wiesz, mi sie wydaje ze ludzie moze i by smiali sie ze mnie ze jakis czubek idzie... ale pomysl jaka polewke ja z nich moge miec, wiedzac ze to naprawde dziala ;-)

Kabel bedzie jak tylko dorwe odpowiedni, taki 'sprezynka' (nie wiem jak to nazwac).
    KJ
    Level 31  
    Może weź wąż od prysznica :) Dobrze imituje kabel z butki :D Pomysł przedni najlepiej wyjąć to na lekcji w szkole :D
    dir3ctor
    Level 27  
    Tez o tym myslalem... ten pancerzyk byl by idealny, musze tylko zrobic nalot na piwnice znowu :-)
    RaDiK_88
    Level 15  
    witam no git pomysł az sie zastnowie nad czyms takim

pozdrawiam
    finos
    Level 14  
    Super pomysł. Zaraz kupuje słuchawke do mojego SE, bo taką od budki juz mam. :D I do roboty.
    dir3ctor
    Level 27  
    Jak dobrze poszukasz to znajdziesz za mniej niz 25zl na allegro ;-)
    Ja HS-820 /nowke/ dorwalem za 20zl, tyle ze bez ladowarki (mialem od telefonu swojego), a do tego projektu kupilem "uszkodzona" hs-850-tke, ktora okazala sie w pelni sprawna, tylko obudowa byla lekko poturbowana. Mysle ze inwestycja warta tych paru zlotych ;-)
    dir3ctor
    Level 27  
    Taki byl pierwotny plan ;-) Telefon lezy wlasnie pod stolem, czerwony z wybieraniem numeru na tarczy obrotowej :D
    CMS
    Administrator of HydePark
    usmialem sie na widok tego

juz widze serie brutalnych napadow na budki telefoniczne

naprawde pozytywny projekt
    Anonymous
    Level 1  
    Paweł007
    Level 22  
    Witam.

Ten przełącznik "palcowy" się nienadaje jak chcesz to taszczyć zesobą zawsze, wiadomo dlaczego.... Pomysł muszę przyznać oryginalny.

A mi się odrazy nasunęło drógie zastosowanie jako yawara.

Pozdrawiam.
    dir3ctor
    Level 27  
    Haha.... no, bardzo oryginalna yawara by byla :D Wiadomo wszak ze urmety byly pancerne, a juz na pewno sluchawki od nich ;-) W domowym zaciszu ponad pol godziny sie silowalem zeby ja otworzyc... A przelacznik... no coz, nie bylo innego pod reka, a ten fajnie wyglada (mam slabosc do tego typu).
    netp
    Level 11  
    Witam!!!!

Pomysł godny poświęcenia uwagi, a ile musi radości sprawić:) ja ze śmiechu nie mógłbym rozmawiać przez słuchawkę.

Chyba sobie też takiego coś zrobie chociaż tylko po żeby zobaczyć wyraz twarzy ludzi:)
    lex00
    Level 26  
    Super fajne i pozytywane , pewnie w autobusie "nastraja pozytywnie", jak zmienie fona na taki z BT to zrobię sobie taką słuchaweczkę :D
    tomek.fr
    Level 13  
    Ty jak chcesz to do twoich celów znajde słuchawke od telefonu górniczego waży ok 20kg może służyć w celach obronnych lub do przybijania gwoździ.
    redart
    Level 23  
    Widok zdziwienia na twarzach przechodniów - bezcenne. Gdybym tylko miał bluta w nokii... Marzy mi się taki zestaw jak w amerykańskich filmach: mikrofon (tuba) i podobna słuchawka na kablu. Jak bym to wyjął w robocie (po sygnale tradycyjnego dzwonka telefonicznego) to ¾ ludzi nie zaskoczyło by dowcipu :D.

Moderated:

skasowano przekleństwa na forum, ostrzeżenie

c++
    Level 22  
    Witam,
    pomysl swietny. Ja bym chyba umarl ze smiechu, gdyby ktos w autobusie tak rozmawial przez ta sluchawke. Inni by pewnie uciekli, ale to juz sprawa pogladow.
    PZDR
    telemah
    Level 27  
    dowodca_armii wrote:
    Chodzenie z czyms takim... bllleee - to jest wstyd i osmieszanie siebie
    A tak ogolnie to pomysl niezly na wkorzystanie starych rupieci :cry: :lol: :cry: :lol:

Głupi jesteś...właśnie jest fajne i zajebiście alternatywne, i ten wątek psychologiczny w stylu "ciekawe jak zareagują" ....czytałem wiele wypowiedzi "dowódcy armii" i dochodzę do dziwnego wniosku, że jest typowym przedstawicielem ludzi typu czysto konsumpcyjnego..bez kszty polotu.Moim zdaniem pomysł jest fajny i pozytywnie zakręcony.Nie znam autora projektu, ale już Go lubię.....

Moderated:

ostrzeżenia, obrażanie innych osób, przekleństwa na forum

djleeon603
    Level 20  
    Super pomysł.. juz widze jak sie ludzie kłada ze śmiechu :D

wiez.. jak bedziesz to testowal, to wez kolege i zrob filmik ( chce zobaczyć reakcje ludzi ). :D
    El_liero
    Level 24  
    dobre
    pozwolisz, że spapuguje ;)?

tylko skad by tu wziąść taką słuchawkę... <diabeł> ;)
    dewone
    Level 14  
    swietny oryginalny pomysl... chcialbym cie z tym zobaczyc w autobusie. moze kiedys sobie cos takiego zrobie
    pan_deejay
    Level 24  
    Witam.Ja w kwestii formalnej ;) Był już taki komercyjny projekt w sieci.Nosił on nazwę " POKIA".O tu: http://shop.hulger.com/product.php .Facet zrobił kiedyś taki zestaw a później wymyślił żeby sprzedawać to snobom.Czy jakoś tak...
    mi_ma
    Translator, editor
    Śmieszne tylko wtedy, gdy się wie, że to działa i jak powstało. Gdyby kotś wyciągnął to w autobusie, to bym wziął go za kolejnego małolata, który myśli, że robi coś śmiesznego i fajnego, a w rzeczywistości i tak wychodzi na głupka próbując się popisywać (nikogo nie obrażając). Nie jestem pewien czy ten bluetooth był rozebrany, czy wrzucony w całości i co było w nim uszkodzone... jakiś dokładniejszy opis by się przydał... dla mnie 4/10
    dir3ctor
    Level 27  
    Modul BT wrzucony praktycznie w calosci, przelutowane jedynie mikrofon i glosniczek na inne. Co do uszkodzenia sluchawy: zdjecie samej sluchawki BT (tej w calosci) nie jest zdjeciem mojej (model chcialem pokazac), po prostu gdy robilem foty obudowa byla wyrzucona. Uszkodzenie bylo prawie zadne - przyciski do wlaczania i odbierania rozmow byly niesprawne i popekana obudowa. Jako wlacznik wlutowalem widoczny na focie przycisk, a do odbierania rozmow jest mikro-styk, tyle ze niewidoczny.
    Lashred
    Level 14  
    Dzięki za świetny pomysł mam już słuchawkę bluetooth z nokii pozostało tylko ja rozebrać i wrzucić do takiej starej słuchawki od telefonu z lat 60-tych bo mam taką więc do roboty!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!