Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nietypowy problem z TV-Out na ATI Radeon 8500

wiezlak 17 Lut 2007 18:43 1956 20
  • #1 17 Lut 2007 18:43
    wiezlak
    Poziom 35  

    Niedawno złożyłem z walających się u mnie starszych podzespołów zaczątek sprzętu, który można by nazwać prostym centrum multimedialnym. Ma po prostu za zadanie służyć jako podłączony do TV i amplitunera 5.1 odtwarzacz filmów i muzyki. Wszystko by było pięknie, gdyby nie pewien problem przekreślający funkcjonalność całego przedsięwzięcia... mianowicie nie potrafię zmusić tytułowego Radeona 8500 do pracy z samym tylko TV. Maglowałem ten problem różnymi metodami i powoli zaczynam wątpić, czy uda się coś konkretnego osiągnąć - stąd prośba o pomoc.

    Generalnie sprawa wygląda tak, że karta nie sprawia najmniejszych problemów o ile tylko wykryje podłączony monitor - wtedy wszelkie kombinacje z wyświetlaniem obrazu na różnych wyjściach elegancko działają. Jeśli jednak podczas uruchamiania sprzętu zostanie wykryty tylko TV (monitor fizycznie odłączony), to karta tuż po załadowania sterowników graficznych przestaje wyświetlać obraz (lub wyświetla go w bardzo zniekształcony sposób - jakby z niewłaściwą dla PAL/NTSC synchronizacją). Sytuacja ma miejsce zarówno na WinXP jak i Win98. Testowane i interesujące mnie rozdzielczości to 800x600 oraz 1024x768. Wypróbowałem już bez powodzenia kilka wersji sterowników Catalyst - zarówno tych nowszych z interfejsem na Frameworku, jak i tych starszych na klasycznych zakładkach. Połączenie z 2 różnymi odbiornikami TV przetestowałem zarówno kablem S-Video->S-Video jak i S-Video->Composite (1xRCA jak i SCART) oraz w systemach PAL i NTSC - sytuacja jest identyczna na każdym rodzaju połączenia. Odpięcie "kablówki" od TV (ze względu na ewentualną różnica potencjałów), usunięcie sterowników monitora z panelu sterowania, przełączanie opcji wymuszenia wykrycia TV również nic nie wnosi do tematu.

    Cóż, pomyślałbym sobie, że widocznie "ten typ tak ma", ale zanim dojdzie do załadowania sterowników karta wyświetla bezproblemowo obraz na TV (POST, DOS, ekran powitalny Windows) oraz bez problemów działa tryb VGA pod WinXP. Na upartego, można by pozostać przy trybie VGA XP lecz tracę wtedy możliwość odpalenia czegokolwiek w 3D lub wyższej rozdzielczości.

    Proszę kolegów o podpowiedzi, jak zmusić tą kartę do pracy z samym TV. Być może ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją na Radeonie 8500/9100 lub innej karcie. Oczywiście podłączenie na stałe monitora nie wchodzi w rachubę. Jeśli uznacie, że jest konieczne podanie całej konfiguracji sprzętowej, to oczywiście tak uczynię.

    0 20
  • #2 17 Lut 2007 19:49
    Jakub_Lech
    Poziom 24  

    A gdybyś tak na czas włączenia kompa i załadowania go do końca podłączył jeszcze monitor. I odłączył go jak się system załaduje. Co się wtedy dzieje? Idzie sygnał do TV?
    Jeżeli nie to można by kupić na allegro kabel z przejściówka D-SUB <=>SCART, prawdopodobnie by to rozwiązało problem.

    0
  • #3 17 Lut 2007 20:14
    wiezlak
    Poziom 35  

    Ten krok również wykonywałem - po odłączeniu monitora obraz na TV utrzymuje się bezproblemowo (oczywiście do czasu restartu). Może błądzę, lecz mam wrażenie, że sterowniki karty dokonują prawidłowej synchronizacji w TV-Out (PAL 50Hz/NTSC 60Hz) dopiero po odniesieniu się do trybu wyświetlanego na monitorze - zaś gdy tego zabraknie... klops.

    0
  • #4 17 Lut 2007 22:08
    Platon
    Spec od komputerów

    Prawdopodobnie musisz pożonglowac sterownikami - zwlaszcza jakimis starszymi wersjami, oraz sterownikami modyfikowanymi (np omegi) - moze natrafisz na taki, ktory problemow nie robi.

    0
  • #5 18 Lut 2007 15:31
    wiezlak
    Poziom 35  

    Właśnie za Twoją radą spędziłem trochę czasu testując sytuację na najnowszej (3.8.330) i sporo starszej (2.5.04) wersji modyfikowanych sterowników Omega. Niestety żadnych zmian ku lepszemu.

    Czy ktoś z Was dysponuje taką lub chociaż podobną kartą ATI (rodzina 9xxx) i może przetestować taką sytuację u siebie - odpalenie komputera bez monitora z podłączonym do TV-Out odbiornikiem TV?

    0
  • Pomocny post
    #6 18 Lut 2007 17:01
    HandyAndy
    Poziom 12  

    Witam, A więc na prośbę kolegi odpaliłem computer mego syna który ma właśnie kartę Radeon 8500LE 128MB RAM i podłączyłem go do telewizora przewodem S-video. Całość chodzi bez problemów na rozdzielczości 800x600 i 1024x768 w systemie NTFS (mieszkam w Kanadzie). Oczywiście text jest mało czytelny. Na komputerze jest zainstalowany system WXP Home ale zapomniałem sprawdzić jaka jest wersja driver. W następnym poście tę informację prześlę, w tej chwili nie moge tego odczytać.
    Pozdrawiam
    Witam ponownie, zrobilem zrzut z ATI Driver property to sobie kolega wydłubie wersję itd.
    Pozdrowienia
    Nietypowy problem z TV-Out na ATI Radeon 8500

    Moderowany przez TONI_2003:

    :arrow: Kliknij aby powiększyć :!:
    Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być.
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych ...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

    0
  • #7 18 Lut 2007 17:39
    wiezlak
    Poziom 35  

    Dziękuję kolego HandyAndy za odzew.

    Czy u Ciebie podczas uruchamiania komputera monitor był fizycznie odłączony od karty graficznej i był podłączony sam odbiornik TV? To bardzo istotne, bo przed kilkoma minutami zauważyłem, że jeśli monitor jest podłączony kablem sygnałowym i wyłączony (nawet z sieci zasilającej), to wyjście TV w karcie aktywuje się prawidłowo! Wygląda na to, że karta w momencie ładowania i inicjowania sterowników Windows "dogaduje" sobie jeszcze z monitorem (kanałem DDC?) możliwe do wyświetlenia tryby...

    Co do systemu TV, to u Ciebie obowiązuje NTSC, który ma niższą rozdzielczość, niż PAL ale za to dysponuje odświeżaniem 60Hz (PAL 50Hz). Mogę dalsze eksperymenty przeprowadzać w systemie NTSC, by uzyskać jak największą zgodność z tym, co masz Ty. Za chwilę również pobiorę i zainstaluję sterowniki w takiej samej wersji, co u Ciebie (Catalyst 6.5).

    0
  • #9 18 Lut 2007 18:02
    wiezlak
    Poziom 35  

    Link prowadzi akurat do D-SUB 9-pin a sprawa dotyczy 15-pin - jednak to nie problem, rozpisek jest pełno - np. tu. Jakiej wartości rezystory proponujesz zastosować? Czy możliwe jest, żeby karta "dogadywała" sobie nawet z odłączonym od zasilania monitorem tryby po DDC (lub w inny sposób), czy wszystko się rozbija o "opór" na poszczególnych sygnałach RGB?

    0
  • #10 18 Lut 2007 18:10
    tronic1
    Spec od komputerów

    75 ohm.Jak masz omomierz to możesz zmierzyć na wtyku monitora,może jeszcze na sygnałach synchro występuje oporność.

    0
  • #11 18 Lut 2007 18:36
    wiezlak
    Poziom 35  

    Zmierzyłem. Pomiędzy sygnałami RGB i masą jest - jak pisałeś - 75Ohm. Tak samo pomiędzy sygnałami RGB i ich powrotnymi kanałami RR GR BR. Synchornizacja pionowa i pozioma bez oporu. Nie mam w tej chwili rezystorów z których mógłbym złożyć 3 komplety po 75Ohm, postaram się je w tygodniu zdobyć. Łączyć sygnały RGB do masy ogólnej (pin 5 lub 10), czy do powrotów (piny 6-8 )? Co sądzisz o wcześniej wymienionym "dogadywaniu" się karty z monitorem kanałem danych - czy jest taka możliwość przy wyłączonym zasilaniu?

    0
  • #12 18 Lut 2007 18:45
    tronic1
    Spec od komputerów

    "Dogadywania się" nie ma.Karta mając obciążenie (oporności) "widzi" monitor.Piny 6-8 to masa.Wystarczą trzy oporniki.

    0
  • #13 18 Lut 2007 20:53
    HandyAndy
    Poziom 12  

    Witam ponownie, wszystko z wyjątkiem klawiatury było odłączone. Pozdrawiam

    Dodano po 26 [minuty]:

    Ponownie wtracę swoje trzy grosze a'propos 'dogadywania sie karty z monitorem'. Otórz karta pobiera dane o monitorze (maksymalna rozdzielczość, refresh rate etc.) właśnie z DDC. Bo jakże inaczej wytłumaczyć fakt ze ja nie jestem w stanie ustawić na mim monitorze rozdzielczości większej niż 1280x1024 to jest maksymalna rozdzielczość mego monitora? Karty ATI maja w jednej z zakładek driver'a właśnie DDC Information, sprawdziłem. Pozdrawiam

    Nietypowy problem z TV-Out na ATI Radeon 8500

    0
  • #14 18 Lut 2007 21:11
    tronic1
    Spec od komputerów

    Ale kolego, starsze monitory były bez DDC i też normalnie pracowały.Jedyna niedogodność to trzeba było uważać żeby nie przekroczyć parametrów monitora w ustawieniach karty lub zainstalować sterowniki do monitora.

    0
  • #15 18 Lut 2007 21:26
    HandyAndy
    Poziom 12  

    Zgadzam się ale kolega wiezlak ma właśnie problemy z kartą w momencie jak sie driver uruchamia i zaczyna karta czytac z DDC. Poprzednie mody są wyswietlane na ekranie telewizora poprawnie. Czy nie tak? Pozdrowienia

    0
  • #16 18 Lut 2007 21:40
    wiezlak
    Poziom 35  

    Zaskakująca sytuacja - u Ciebie karta potrafi jednak zadziałać z samym odbiornikiem TV zaś u mnie na etapie inicjalizacji sterowników ATI obraz z TV znika lub kompletnie rozjeżdża się synchronizacja. Sterowniki identyczne z Twoimi pobrałem, system na NTSC przełączony. Być może szkopuł tkwi jeszcze w tym, czy karta jest "Build By ATI" czy "Powered By ATI" - czyli w prostych słowach referencyjna konstrukcja pochodząca z fabryki ATI "oklejona" nazwą dystrybutora, czy konstrukcja innego producenta oparta na układzie graficznym ATI...?

    W najbliższych dniach zaopatrzę się w rezystory o odpowiednich wartościach i spróbuję metody, którą polecił kolega tronic1. Oszukanie sterowników w ten sposób może pomóc, skoro karta poprawnie uruchamia TV-Out nawet na wyłączonym lecz podłączonym monitorze.

    Co do DDC - z tego co się orientuję - monitory mają gdzieś od dobrych 10 lat "zaszyte" w EPROMie informacje o producencie, modelu i oczywiście obsługiwanych trybach oraz dopuszczalnych wartościach synchronizacji pionowej i poziomej (a tym samym pasmie przenoszenia). Podejrzewałem, że karta graficzna może odczytywać te dane również przy wyłączonym monitorze, lecz kolega tronic1 sugeruje, że to jedynie kwestia detekcji podłączenia monitora po oporze 75Ohm na składowych RGB. Przekonamy się niebawem, gdy podepnę te rezystorki.

    Pozdrawiam.

    Dodano.
    Zgadza się, karta wyświetla obraz na TV prawidłowo do momentu, kiedy zaczyna się inicjalizacja sterowników ATI pod Windows (charakterystyczne "mrugnięcia" ekranu) - przy podłączonym monitorze TV-Out "zaskakuje" zaś bez podłączonego monitora po pierwszym "mrugnięciu" mam rozjechaną synchronizację lub ciemny ekran na TV.

    0
  • #17 18 Lut 2007 21:55
    HandyAndy
    Poziom 12  

    My bad... przeglądałem mój poprzedni post, oczywiście że jest to NTSC, sorki. Myślałem w danej chwili o NTFS i napisałem NTFS. Pozdrowienia

    Dodano po 6 [minuty]:

    Karta mego syna jest build by ATI, to jest taki słabszy model 8500LE (Light Edition). Pozdrowienia

    Dodano po 6 [minuty]:

    A wiesz co... dopiero mi się przypomniało, ja też kiedyś miałem problem z przewodem S-video, zmieniłem przewód i voila, działa. Pozdrowienia.

    0
  • #18 18 Lut 2007 22:09
    wiezlak
    Poziom 35  

    Z kolei mój Radeon 8500 to HIS 275/275 64MB 128bit "Powered by ATI". To prawdopodobnie wyjaśnia różne zachowania TV-Out naszych kart. Szkoda by mi było zmieniać tą fajną kartę, która dzielnie służyła w moim głównym PC od 2002r. do połowy 2006r. Mam nadzieję, że "oszustwo rezystorowe" tchnie w kartę drugi żywot i obejdzie się bez potrzeby podłączania monitora :).

    Przewód mógłbym podejrzewać gdyby nie to, że podłączałem TV ze 3 metodami i kablami (S-Video->S-Video, S-Video->Composite (RCA), S-Video->Composite (SCART)) lub gdyby problem ten istniał również przy podłączonym monitorze.

    0
  • #19 18 Lut 2007 22:23
    HandyAndy
    Poziom 12  

    A więc powodzenia życzę, będę tu zglądał co jakiś czas bo ciekawi mnie jak koledze pójdzie. Pozdrowienia

    0
  • #20 20 Lut 2007 21:29
    wiezlak
    Poziom 35  

    Jesteście niezastąpieni - problem rozwiązany :).

    Korzystając z rady kolegi tronic1 we wtyczce D-SUB połączyłem rezystorami 75ohm piny odpowiedzialne za sygnał RGB (1-3) z ich powrotnymi kanałami (masą - 6-8 ). Karta "widzi" tak spreprowaną wtyczkę jako monitor (nawet mimo braku kanału danych DDC - faktycznie nie może być to przeszkodą ze względu na zgodność ze starszymi monitorami) i prawidłowo synchronizuje obraz na wyjściu TV.

    Ciekawym jest fakt, że kolega HandyAndy ma podobnego Radeona 8500LE i u Niego problem nie istnieje. Prawdopodobnie producent mojej karty (HIS - Powered By ATI) coś przekombinował w stosunku do oryginalnej konstrukcji (Build By ATI).

    Pozdrawiam Was koledzy oraz dziękuję za pomoc i poświęcony czas.

    0
  • #21 22 Lut 2007 20:31
    Rudolf_
    Poziom 24  

    U mnie na AIW 7200 DDR nie mam podłączonego monitora, a wyłącznie TV i pod Win98 nie było problemów. Od razu ruszał na TV, sterowniki pod Win98 - Catalyst 4.3

    0