Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV-Sony KV29-X1D. Dziwny warkot, brak obrazu. Czy to typowa usterka?

18 Lut 2007 18:07 1164 9
  • Spec od sprzętu Unitra
    Witam!Dostalem do naprawy taki telewizor i objawy sa nastepujace:Po wlaczeniu do sieci slychac dziwny chwilowy warkot dosyc glosny (nie wiem czy ten typ tak ma?) zaswieca sie dioda po zalaczeniu na pilocie dioda gasnie kineskop sie elektryzuje i po paru sekundach slychac cykniecie(wylaczenie) przekaznika,obrazu brak.Nie podlaczylem anteny wiec nie wiem czy jest szum.Pomiary zrobie dopiero jutro ale prosilbym juz o jakies wstepne sugestie czy to jest jakas typowa usterka tego telewizora? Bo szukalem na forum ale nic o tym nie pisze.Chce go jak najszybciej zrobic bo niezly z niego kolos i mi wadzi w pokoju.Pozdrawiam i licze na pomoc.
    Zapomnialem dodac ze przy wlaczeniu na pilocie slychac "swierszczenie"przetwornicy.Klient natomias mowil o calkiem innych objawach nie sprawnosci ze mruga obraz i robi sie bialy.
  • Poziom 19  
    Witam.Proponuję najpierw sprawdzić czy nie obciąża Ci układ linii ,trafo-powielacz trnz.typu bu508 i pozostałe elementy w tym układzie.Wyciągnij tranzystor linii a w miejsce tranzystora podłącz żarówkę o mocy 60w miedzy emiter a kolektor.To będzie pierwszy krok po ,którym coś będziesz już wiedział.
  • Poziom 36  
    Witam .

    Wymień elektrolity po pierwotnej stronie przetwornicy .
  • Poziom 16  
    jesli dobrze kojarze to przekaznik sluzy tylko do odlaczenia cewek
    rozmagnesowujacych
  • Spec od sprzętu Unitra
    Panowie dzieki za zainteresowanie.Sprawa sie rozjasnila TV rusza ale po 5 minutach tzn. pokazuje sie zielone tlo (bez anteny) i jest OSD ale nie wyrazne poprawia sie ono wtedy kiedy zmieniam program tom przez sekunde jest OK.Czyzby to koniec kinola?
  • Poziom 36  
    Odłącz opory jednym końcem na PK które idą bezpośrednio na katody,

    Pomierz jakie są napięcia na katodach i od razu będziesz widział jak świecą .

    Sprawdzić napięcie żarzenia jak za małe to dołożyć .
  • Spec od sprzętu Unitra
    Witam!Wiec tak:Napiecie +B 135V stabilne,napiecia na PK 200V i 1000V ok.Podkrecilem SCRN i pojawilo sie fioletowe tlo z poziomymi paskami w tle jakas nie wyrazna tresc obrazu.Po kilkurazowym pokreceniu zaczal wskakiwac obraz i pozostal.Prosze o dalsze sugestie!Zarzenie w lampie widac jest, nie wiem o co koledze "ALUS" chodzi z tymi opornikami i ktore to sa.Nie zajmuje sie na codzien naprawa TV wiec prosilbym jasniej.

    Dodano po 1 [godziny] 23 [minuty]:

    Po odczekaniu jakiegos czasu i wlaczeniu ponownym obraz sie pojawia prawie ze od razu tylko troche dziwnie bo nie stopniowo tylko wskakuje nagle.Tak jest ladny ,jasny.Czyzby regulacja rozwiazala problem?A moze tylko chwilowo?Prosze o dalsze sugestie.Pozdr.
  • Pomocny post
    Poziom 36  
    To są oporniki na płytce kineskopu które idą na podstawkę kineskopu na poszczególne katody KR , KG , KB i te oporniki jednym końcem odlutować i wtedy pomierzyć na podstawce kineskopu poszczególne katody i od razu będziesz widział jak świecą .

    Jak kręcisz SCREEN i wychodzą paski to troszeczkę cofasz żeby ich nie było widać .
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    Wszystko wskazuje na baniak.
  • Spec od sprzętu Unitra
    Dzieki za pomoc po regulacji TV na razie dziala,nie wiem jak dlugo ale to juz nie moj problem temat zamykam.