Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nawigacja TOMTOM ONE - nie uruchamia się.

MCM007 19 Feb 2007 13:34 47960 28
    MCM007
    Level 14  
    Mam nawigację tomtom one , niestety nie chce się uruchomić.Mianowicie po naciśnięciu przycisku power ekran "swieci" na biało i nic więcej się nie dzieje.Można go włączać i wyłączać.Nie wiem,czy to usterka elektroniki , czy może programowa.Proszę o pomoc.
    dedopl
    Level 27  
    Jeśli nie uszkodził sie w jakiś sposób mechaniczny, to na 99% wystarczy wgrać nowego rom-a i powinno odpalić.
    gdzieś raz znalazłem rom-a do tego modelu.
    jak mnie pamięć nie myli to jest to jakiś mod linuxa PDA.
    ps. sprawdz czy odpala bez karty pamięci
    MCM007
    Level 14  
    Po wyjęciu karty pamięci nic się nie zmienia.Po podłączeniu do komputera nic się nie dzieje.Pc go nie widzi.
    MCM007
    Level 14  
    Niestety wciskanie "resetu " nie przynosi nic nowego.Podejrzewam , że sprawa zakończy się w serwisie lub w koszu na śmieci.
    romoo
    User under supervision
    Mam pytanie bo kupiłem tomtom one i w czasie pracy przypadkowo wyciągnąłem kartę SD i się zamazała i nie wiem teraz co trzeba na nią wgrać żeby znów odpalił.
    mipix
    Level 36  
    Zainstaluj sobie program "Tomtom Home" do pobrania ze strony www.tomtom.com , następnie przy jego pomocy zainstalujesz system na karcie pamięci, nazywa sie to "TomTom application for ONE" czy jakos tak. Na koniec trzeba wgrac mapy takze tym programem (lub recznie jak kto lubi) i gotowe.

Dodano po 1 [minuty]:

http://download.tomtom.com/sweet/application/latest/TomTomHOMEwinlatest.exe
    romoo
    User under supervision
    Kupiłem oryginalną karte SD i po włożeniu okazało się że tomtom ją zamazał i tomtom się wiesza i tylko restart szpilką pomaga.
    mipix
    Level 36  
    przepraszam ale co znaczy "oryginalną karte" ? czy kupiles nowa mape i wlasnie ja skasowales ? zrobiles moze sobie wczesniej kopie zapasowa ?
    pisalem zeby wlozyc czysta karte do urzadzenia (moze byc ta pierwsza ktora przestala zdialac) dalej podlaczyc do komputera i reszta wg tego co wczesniej napisalem.
    romoo
    User under supervision
    Tak kupiłem oryginalną mape i ją wykasowało zrobiłem kopie ,czystą karte tak gwałci że trzeba ją po wyjęciu z tomtoma formatować bo jest nieczytelna.
    Maniek71
    Level 2  
    Jak masz na tomtoma grawrancje to najlepiej oddaj do serwisu niech oni sie martwia
    mipix
    Level 36  
    sprobuj tak: podlącz tomtoma do komputera bez karty włącz go, (powinno sie pojawic info o braku karty) następnie wloz do niego czysta karte.

ps. skad wziela sie ta usterka, czy przedtem urzadenie pracowalo normalnie ?
    romoo
    User under supervision
    Po podłączeniu działa jak działał tylko jak jest rozładowany to świruje i się włącza i wyłacza i pewno wtedy wykasował karte oryginalną,Ale też wtedy z oryginalnej płytki zainstalowałem jakieś dll bo w uaktualnieniach tak było napisane że trzeba to zrobić a ta co kupiłem pewno jest w innej wersji może starsza i po właczeniu tt czeka na kartę po włożeniu karty czyta ja bo jest pasek postępu na dole i zatrzymuje się na obrazku z łąpkami i drogą, i tylko reset pomaga.
    PermBan
    Level 16  
    Wie ktoś jaką max kartę "SD" obsłuży TomTom ONE ???

ps.

Próbowałeś "zainstalować" system z oryginalnej płytki ??
    Jeśli jej nie masz to wrzucę ją na np. rapidshare.com

Moderated By _PREDATOR_:

Nie pisz tłusto!

romoo
    User under supervision
    Mam płytke ale nie wiem jak zainstalować zainstalowałem jakims innym programikiem , ale tylko czysty system.

Moderated By _PREDATOR_:

Interpunkcja sie kłania!

PermBan
    Level 16  
    Możesz mnie jaśnie moderatorze oświecić, po co i dla kogo są te wszystkie opcje, które tu "świecą" nad oknem, w którym piszę???
    To tak jakby kupić telewizor i pilota odłożyć z powrotem do kartonu - GRATULACJE.

A wracając do sprawy.
    Jeśli w jakiś widoczny sposób karta nie jest uszkodzona - to niema bata - musi działać.
    Spróbuj sformatować kartę używając komputera i ewentualnie sprawdzić ją jakimś "skandiskiem". Ewentualnie zajrzyj do slotu w nawigacji, czy jakiś styk się nie podwinął.

POZDRAWIAM

ps.
    moderatora też ;)
    _PREDATOR_

VIP Meritorious for electroda.pl
    PermBan wrote:
    Możesz mnie jaśnie moderatorze oświecić, po co i dla kogo są te wszystkie opcje, które tu "świecą" nad oknem, w którym piszę???
    To tak jakby kupić telewizor i pilota odłożyć z powrotem do kartonu - GRATULACJE.

Po to byś zapoznał się z regulaminem, a za nie stosowanie się do moich poleceń (pisanie tłusto/ ponownie), oraz "jaśnie" otrzymujesz żółtą karteczkę!
    PermBan
    Level 16  
    Z regulaminami się zapoznałem duuuużo wcześniej od Ciebie, a to, że NIEDOWIDZĘ, to już taki mój urok.

Jeśli "jaśnie" oburzyło, to może napiszę do Ciebie z odwrotnością tego słowa ??

rozwiążmy problem, a nie zajmujmy się duperelami !!!!!!!

Moderated By _PREDATOR_:

I znów złamanie regulaminu, a dokładnie pkt. 4

romoo
    User under supervision
    W najbliższym czasie kumpel kupuje takiego samego ONE i skopiuje kartę przed jej aktywacją poprzez kod.
    PermBan
    Level 16  
    Jak chcesz moge Ci to wyslac - mam takie cos na stole. Tylko powiedz mi czym chcesz miec zrobiony obraz tej karty - a moze wystarczy skopiowac tylko wszystkie pliki. Tego nie wiem.
    POZDRAWIAM.

zaladowalem to na rapidshare.com @ 100Mb

ps.
    po haslo zglaszac sie na PW kolega "romoo" dostanie go za free >> reszta zaplaci.
    Mam rowniez zawartosc TomTom-a GO 700 wraz z kamerami niemal na cala Europe, w tym rowniez na Polske !! (the last upgrade 30.03.2007)

Moderated By obcy7:

Regulamin pkt 6 i 10.8. Złośliwa próba eskalacji konfliktu. Zablokowano możliwość pisania do czasu przemyślenia swojego zachowania na forum

mipix
    Level 36  
    Ten tomtom obsługuje karty do 2GB (tak mnie w sklepie poinformowano i takiej używam). Jeśli potrzeba system do tomtom-a wystarczy pobrać z sieci (www.tomtom.com) program o nazwie "tomtom home" (pisałem już o tym wcześniej) swoją drogą jest on darmowy. Ma on opcję instalacji systemu na czystej karcie SD. Program sam rozpoznaje wersję tomtom-a i wg tego pobiera z sieci włąściwy system. Włożenie karty z innego modelu np Go500 lub Go700 powoduje zawieszenie. Powodem jest choćby inna obsługa wyświetlacza przez rozne modele , bodajże ONE ma ustawienia 240x320 a wszystkie inne 320x240.
    Proponuję najpierw zrobić czysty system bez instalacji jakichkolwiek map. Jeśli to nie zadziała, to dalsze kombinowanie mija się z celem. Po prawidłowym starcie urządzenia, na ekranie powinien pojawić się komunikat o treści "No map" lub "Brak map".

Ps. Z doświadczenia wiem, że praca tego modelu z niedoładowaną baterią kończy sie zawieszeneim.
    romoo
    User under supervision
    No to po przerwie kupiłem innego tomtom skopiowałem mape przed aktywacją i działa mi znakomicie.
    I teraz dla kolesiów z tym problemem napiszę że po aktywacji tworzy się na karcie 2 pliki o nazwie mapy z rozszerzeniem .mds .mac i są tam umieszczone numery aktywacyjne, tyko kolesie którzy umieszczją mapy na rapidshare zamazują te numery i taka mapa jest do niczego nie przydatna.
    Mam mape WE, D, Canary Island, szukam poland, irleand, italy.
    PermBan
    Level 16  
    Jesli do mnie "pijesz" to ............ zamiescilem "full" zawartosc TomTom-a ONE. Skopiowalem, wyslalem. O zadnych rozszerzeniach i ich zmianach nie malem pojecia i troche maloprawdopodobne, zeby ow wlascicel tego GPS-a robil jakas aktualizacje (mozliwe, ale maloprawdopodobne).
    romoo
    User under supervision
    Pisze to co zaobserwowałem bo wczesniej radiocode i inne fajne krzyżówki działałem.
    A te tomtom są dobre byle by ludzie udzielali wsadu karty razem z kodem z tej małej karteczki.
    Moja pozycja: 1.15.43"W 51.40.40"N - gdzie to jest?
    mipix
    Level 36  
    Pozycja to niewątpliwie Anglia na zachód od Londynu, na południe od OXFORDU okolice drogi A4 Bath Road na południe od BEENHAM , jeszcze jakieś życzenia ?? ;)
    arek14d
    Level 2  
    mam pytanie dlaczego jak wkladam karte sd to wyskakuje zebym ja wyja i na dodatek nie mam go po polsku i nie wiem oco w nim chodzi
    PermBan
    Level 16  
    Sprawdź jaki jest format plików.
    miras_72
    Level 10  
    Może ktoś mi pomoże.... Parę dni temu kupiłem TomToma One v2.
    Odpaliłem TomTom Home. Urządzenie zaktualizowało się do wersjii 7.162
    Teraz gdy odłącze go od ładowarki to nie mogę go włączyć . Naciaskam i nic.... Dopiero po wyjęciu i włożeniu karty SD odpala. Co jest grane ? Czy ktoś zna temat ? Proszę o pomoc.
    PScoobe
    Level 1  
    U mnie pomógł twardy reset. Przytrzymać przycisk zasilania i nacisnąć szpilką przycisk reset znajdujący się obok gniazda karty SD. Nawigacja się włączy. Potem wszystko działa jak za pierwszym razem (wszystkie ustawienia pozostają takie jakie były przed resetem). Powodzenia.