Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Unitra Eltra Wanda-przestrojenie na nowy zakres-jak wykonać?

adamkaktus 19 Feb 2007 14:28 3509 5
    adamkaktus
    Level 16  
    mam pytanko.są opisane metody przestrajania starych, polskich odbiorników, niestety na radiach się kompletnie nie znam.orientuje się ktoś może jak bez żadnych więszych problemów przestroić Eltrę-Wandę?
    chodzi mi o opis czym dokładnie pokręcić,jaki efekt ma to dać i tyle.bo schematy już widziałem ale nie bardzo potrafię się w nich znaleźć....jakby ktoś powiedział w stylu pokręcić cewką...bla bla bla... to może dałbym se radę:) żadnej aparatury do sprawdzania nie mam/...woltomierz amperomierz ,tyle posiadam.czekam na odpowiedź i z góry dziękuję, schemat zdaje się posiadam więc można pisać oznaczeniami...
    adamkaktus
    Level 16  
    wszystko fajnie, ale jest mały problem.nie mam częstościomierza czy jak to tam nazwano...raczej nie ustawię precyzyjnie częstotliwości, nie wiem nawet w którą stronę kręcić...
    monrer
    Level 14  
    To naprawde proste wystarczy wylutować 2 kondensatorki o pojemności ok 27pf które są wlutowanerównolegle z sekcjami kondensatora "agregatu "strojeniowego.Jeden w obwodzie heterodyny,drugi filtru.Tworząone wraz z cewkami obwody rezonansowe.
    Po wylutowaniu znajdż jakąś silną stację i reguluj delikatnie rdzeniem w cewce wejściowej,aby uzyskać jakl największy poziom sygnału.
    Cewkę heterodyny wyreguluj tak aby uzyskać pokrycie całego pasma
    wykorzystanego przez stacje UKF w twojej okolicy.
    adamkaktus
    Level 16  
    hehe dziękuję, już zrobione...tak zauważyłem że da się wystroić całe pasmo ale jak się fragment tylko wystroi to moc sygnału jest znacznie większa, co to może być?? bo ciekaw jestem czy da się jakoś to polepszyć...

Dodano po 1 [minuty]:

aa, i zauważyłem jeszcze jedną ciekawą rzecz, otóż po przestrojeniu radio jest okropnie czułe na zakłóćenia, np zakłóca je zegar w kuchni mikrofalowej(rytmicznie i takim dziwnym "pirdzeniem", co to jest?:)
    bemo1
    Level 25  
    Zawsze można zrobić lepiej niż dobrze ale lepiej jest ustawić równomierne wzmocnienie w całym zakresie UKF. Dlatego dolną część regulujemy zazwyczj indukcyjnością , a górną pojemnościami.