Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Unitra Radmor 5102TE - prawy kanał gra znacznie ciszej.

gen999 19 Lut 2007 15:24 3556 29
  • #1 19 Lut 2007 15:24
    gen999
    Poziom 23  

    Chciałem kontynuowac wcześniej założony przezemnie temat ale nie moge odblokowac tamtego tematu. Szczegóły tutaj
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=339777&highlight=

    Znów prawy kanał gra znacznie ciszej i musze dać głosniej co najmniej na połowe ale wtedy słychać że pierdzi. Chciałem pomierzyć wszystkie punkty zaznaczone na schemacie ale są pewne róznice bo mam schemat od 5102 a uszkodzony jest 5102te. Napięcia podane w schemacie odnoszą sie do normalnej pracy czy w jakichś konkretnych warunkach??
    Pytanie co do gniazda korektora. Miedzy które płytki podłacza sie korektor?? To znaczy co zwiera ze sobą zwora siedząca w gnieździe korektora??
    Zamieniałem płytki od końcówke mocy wtedy kanał prawy gra nadal znacznie ciszej a lewy gra tak samo głośno ale pierdzi. Jak płytki są na swoich oryginalnych miejscach a zamienie wtyczki to prawy gra głosno ale pierdzi nadal a lewy gra cicho ale normalnie. Tym razem chyba coś powazniejszego sie dzieje.

    0 29
  • Pomocny post
    #2 19 Lut 2007 16:18
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Te dwa radmory roznia sie niewiele.Sam wzmacniacz oraz przedwzmacniacz jest ten sam.Uszkodzenia szukaj w przedwzmacniaczu.

    0
  • #3 19 Lut 2007 16:52
    gen999
    Poziom 23  

    A w jaki sposób moge sie upewnić że końcówki są na 100% sprawne?? tak myślałem że można by zmostkować niektóre piny we wtyczce idącej do przedwzmaka korekcyjnego znaczy tego z balansem. Co z czym zmostkować??

    0
  • Pomocny post
    #4 19 Lut 2007 18:39
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Zamieniales plytki miejscami i problem byl nadal w tym samym kanale,dopiero jak wejscia zamieniles to problem w drugim kanale.Tak?Czyli wszystko jasne.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Jesli chodzi o to pierdzenie to sprawdz styki na bezpiecznikach od koncowki mocy no i same bezpieczniki.

    0
  • #5 19 Lut 2007 20:02
    gen999
    Poziom 23  

    No korektor to raz ale pierdzenie przenosi sie razem z płytkami to znaczy że płytka od końcówki tez ma coś nie tak. Przeleciałem wszystkie styki od bezpieczników papierem ściernym ale nadal jest to samo. Ale najpierw z korektorem trzeba zrobić porządek bo np jak podłącze do radmora magnetofon, radmora przełącze na radio i w kaseciaku włącze nagrywanie to widać znaczną różnice w wskaźniku wysterowania. Tylko za co mam sie brać??

    0
  • Pomocny post
    #6 20 Lut 2007 10:56
    kaczmi
    Poziom 15  

    wymień kondensatory w przedwzmacniaczu tak jak pisał marian1981.02

    0
  • #7 20 Lut 2007 13:13
    gen999
    Poziom 23  

    Które z nich są od prawego kanału?? Bo lewy gra bez zarzutu i nie widze powodu czemy bym miał wymieniać wszystkie.

    0
  • Pomocny post
    #8 21 Lut 2007 02:11
    rafal8916
    Specjalista - spawarki

    gen999 napisał:
    Które z nich są od prawego kanału?? Bo lewy gra bez zarzutu i nie widze powodu czemy bym miał wymieniać wszystkie.


    Weż schemat i sprawdż. Przedwzmacniacz jest taki sam jak na schemacie który masz.

    0
  • #9 24 Lut 2007 15:25
    gen999
    Poziom 23  

    Czy w celu sprawdzenia płytek końcówek moge zewrzeć tymczasowo w PWR (korektorze) piny W6 z W3 i W7 z W1?? Z tego co wykombinowałem wynika że jeżeli w tych punktach zrobi sie zwore to pominie sie korektor i sygnał będzie szedł bezpośrednio z PPN (płytki z konturem) do płytek PWM (końcówek). Jeżeli wtedy nadal będzie pierdział lub grał ciszej to mam pewność że prawa końcówka niedomaga. Mam racje??
    A jak sprawdzić sam korektor?? Kupiłem na allegro całą płytke i nie wiem jak je sprawdzić. Jak siedzi w radmorze to efekt jest podobny jak na oryginalnej.

    0
  • #11 16 Kwi 2007 23:07
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    pawell13 napisał:
    a nie szukałeś odpowiedzi na www.google.ocom.pl ?
    A Ty gosciu skąd sie urwales?Niemasz co pisac?Temat stary jest!!!!!!

    0
  • Pomocny post
    #12 11 Cze 2007 13:07
    salida
    Poziom 13  

    witam
    opis objawów usterki jest bardzo skromny.
    Uzupełnij to przez sprecyzowanie:

    1. czy ciche granie jednego kanału występuje tylko w torze UKF?
    2. czy jeden kanał gra ciszej zarówno na UKF i Długich ?
    3. jaki jest poziom sygnału dźwiękowego przy podaniu dźwięku z innego źródła np. na gniazdo uniwersalne.

    ewentualnie opisz inne objawy.
    *********************************
    Usterki Radmora dla modeli OR5100 i OR5102 są bardzo specyficzne, zaś precyzja opisu objawów pozwala na szybką lokalizację bloku / modułu / gdzie należy szukać przyczyn.

    Jeżeli ciche granie jednego kanału występuje tylko w torze UKF - prognozowana awaria fakrtycznie pochodzi z modułu dekodera / patrz zimne luty przy cewkach wyjściowych w dekoderze L303,L304,L305,L306 /

    Jeżeli jeden kanał gra ciszej / zarówno na UKF jak i na długich /, brak zniekształceń - usterki szukaj w module PWR / barwa dźwięku / - zakres poszukiwań powinien uwzględniać - sprawdzenie kondensatorów 1µF , rezystorów powyżej 100kΩ, tranzystorów.
    Naprawę PWR należy zacząć od pomiarów napięcia.

    Specyficzną grupę usterek modułu PWR stanowiły objawy tak zwanego gotowania - trzasków w jednym kanale. Dźwięk był poprawny, bez zniekształceń, lecz na jeden kanał nanosi się efekt gotowania. W przeważającej liczbie przypadków faktyczną przyczyną był wówczas jeden z potencjometrów.

    W torze przedwzmacniacza zastosowano tranzystory niskoszumowe BC413, w praktyce spotkałem się z przypadkami , że przyczyną wyciszenia , a nawet wyraźnie słyszalnych szumów był tranzystor BC413. W pomiarach na omomierzu tranzystor był zdawał być się sprawny, dlatego czasami warto podstawić w to miejsce nowy tranzystor.

    PPN5 - w teorii też może przyczynić się do cichego grania na jednym kanale. W praktyce jednak niemal wogóle nie padał. Jedyne elementy jakie wymienia się w PPN5, to potencjometr siły głosu i isostat sieciowy.

    0
  • #13 16 Cze 2007 19:34
    System Of a Down
    Poziom 2  

    Witam wszystkich serdecznie, postanowiłem nie zakładać nowego tematu skoro jest ich już dosyć sporo. Mój problem i prośba polega na naprawieniu (pełna nazwa tzn to co pisze na pudle): "Odbiornik radiowy RADMOR 5102-TE Stereo HiFi Quasi Quadro" jestem kompletnie zielony w tej dziedzinie. Mam wrażenie ze prawy kanał charczy :/ i (chyba jest słabszy od lewego-ciszej gra) jeżeli nacisnę przycisk "wzmocnienie" to jeszcze bardziej pierdzi ale nie przez to ze jest głośniej tylko przez to ze coś z nim jest nie tak :( przewód który idzie do kompa jest podłączony pod korektor a nie pod uniwersalne ponieważ na uniwersalnym gra o jakieś 3/4 ciszej a na magnetofonie nie gra w ogóle temu ostatniemu akurat sie nie dziwie
    to mniej więcej chyba wszystkie problemy związane z nim. Bardzo proszę o wasza fachowa pomoc lub trochę mniej fachowa jednakże każdy pomocny post sie przyda dla ułatwienia zrozumienia moich myśli wyślę zdjęcia radmora z (zewnątrz i wewnątrz). Oto mój e mail: EUROPA8(malpa)poczta.fm
    proszę podawać e maile na które mam wysłać zdjęcia i jakie one mają być.

    Bardzo was proszę pomóżcie takiemu matołowi jak ja :P

    Pochodzenie radmora jest nieznane chociaż kupiłem go za 20zł od kolegi który wszystko sprzedaje po okazyjnych cenach dalszy jego los był taki: dałem go innemu kumplowi który sie zna na takich rzeczach i on mi go sprawdził czy działa itd (można powiedzieć ze go trochę odnowił) za co mu niezmiernie dziękuję i już chyba nie wypada mu zawracać głowy...

    0
  • #14 17 Cze 2007 12:38
    gen999
    Poziom 23  

    Posprawdzam wszystko i napisze w poniedziałek co i jak.
    Ale już dzisiaj moge stwierdzić myśle ze trafnie, że mam uszkodzony cały prawy kanał. Wywnioskowałem to z tego że pominąłem korektor znaczy płytke pwr mostkując odpowiednie przewody we wtyczce podłaczanej do tej płytki tzn w3 z w6 oraz w1 z w7. Wtedy radmor gra tak, że prawy gra głosniej i pierdzi a lewy gra ciszej ale czysto. Z koleji jak podłacze normalnie przez PWR to jest tak że lewy gra głośno i wyraźnie i bez zniekształceń a prawy ciszej i pierdzi

    0
  • #15 17 Cze 2007 15:37
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    System Of a Down napisał:
    RADMOR 5102-TE Mam wrażenie ze prawy kanał charczy
    Sprawdz bezpieczniki w prawym kanale oraz ich styk.

    P.S Zdjęcia nie trzeba bo wiemy jak wygląda ten sprzęt.

    To coś znajomy Ci to kiepsko odnowił skoro charczy :D

    0
  • #16 17 Cze 2007 19:26
    System Of a Down
    Poziom 2  

    Akurat bezpieczniki wszystkie powymieniał :/
    Mówi ze to może być coś z płytką która jest odpowiedzialna za prawy kanał czyli to jest ta 2 od prawej strony na samym dole.
    A i nie wiem skand mam wsiąść ta płytkę C-1329 bo bawiłem się przyciskiem wzmacniającym i go przez przypadek urwałem bo jak sie dało do góry to nie charczał a jak nic sie nie robilo to charczał.

    0
  • #17 17 Cze 2007 19:29
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Właśnie na tej płytce na dole są dwa bezpieczniki.Sprawdzałeś je też?

    O jaki przycisk wzmocnienia Ci chodzi?

    0
  • #18 17 Cze 2007 22:48
    gen999
    Poziom 23  

    Pewnie chodzi mu o przycisk -20dB. S koro przez ten przycisk albo charczy albo nie to na płytce z nim trzeba szukać uszkodzenia. A co do płytki to czatuj na allegro może kupisz, bo pare razy sie przewalała z rozbiórki w dobrym stanie.

    0
  • Pomocny post
    #19 18 Cze 2007 09:20
    salida
    Poziom 13  

    Witam
    To jest komentarz do kilku ostatnich wypowiedzi.

    W przypadku silnych zniekształeń np. z jednego kanału podobnie jak poprzednicy przychylam się do diagnozy, że przyczyną jest przepalony jeden z bezpieczników (Br2001, lub Br2002) na płytce wzmacniacza mocy.

    Wymontuj i podnieś platikowe sanki z torem UKF. Na wysokości dużych czarnych radiatorów zobaczysz dwie takie same płytki - wzmacniacza mocy. Każda z tych płytek ma po 2 bezpieczniki.

    Łatwo i szybko sprawdzisz który z tych bezpieczników jest przepalony. Wystarczy najpierw ustalić który kanał gra z takimi zniekształceniami. Dalej na krótko możesz zewrzeć oprawkę najpierw jednego, a później drugiego bezpiecznika.

    Jeżeli w momencie zwarcie gniazda bezpiecznikowego pensetą lekko zaiskrzy - to właśnie ten bezpiecznik jest do wymiany.

    Jest to najczęściej występująca usterka w Radmorze OR5100 , OR5102.

    *************************************************

    Uwaga - w tym miejscu powinien być wstawiony bezpiecznik na prąd 2,5A. Niektórzy użytkownicy wiedzą gdzie i czego szukać, jak wymienić, ale znakomita większość zapomina, że wyjątkowo bezpieczniki w torze wzmacniacza POWINNY BYĆ BEZPIECZNIKAMI ZWŁOCZNYMI.

    Wstawienie bezpiecznika zwykłego, albo nawet o wyżeszej wartości w bliskim czasie spowrotem spowoduje usterkę.

    Bezpiecznik zwłoczny ( poznasz ) powinien mieć cynową kuleczkę na środku.

    *************************************************

    Jest jeszcze też możliwość, że gniazdo bezpiecznikowe ma luzy i bezpiecznik nie styka dobrze do blaszanej oprawki. Zwróć uwagę i sprawdź, czy przy delikatnym poruszaniu bezpiecznika nie ma tam luzów. Jedyne co można zrobić to ręcznie wymodelować ( podoginać ) blaszki oprawki bezpiecznika cienkimi szczypcami radiotechnicznymi.

    [ Ten rodzaj usterki ( luźnych gniazd bezpiecznikowych ) występował dość często w okresie przejściowym kiedy producent przechodził z produkcji modelu OR5102 na OR5102TE ]

    0
  • Pomocny post
    #20 18 Cze 2007 10:17
    witt69
    Poziom 23  

    Witam,

    Jeśli zniekształca na jednym kanale(charczy), to świadczy o tym że wzmacniacz pracuję na jednej połówce, najczęściej pada jeden z bezpieczników na napięciu symetrycznym, ale nie niekoniecznie tylko to, odnośnie kanału który ciszej gra, pare razy spotkałem się z zużytym potencjometrem volume, wystarczy zmierzyć rezystancje regulując i wszystko jasne, w tych sprzętach problem elektrolity to rzadkość, są naprawde dobrej jakości.

    0
  • #21 18 Cze 2007 10:44
    gen999
    Poziom 23  

    Akurat u mnie potencjometr od głosności odpada. Wymieniłem go ze względu na skrzywienie wałka na którym siedzi gałka.

    0
  • #22 18 Cze 2007 11:51
    witt69
    Poziom 23  

    Witam,
    Rozumię że nie nie posiadasz gen.akustycznego i oscyloskopu, bo pewnie dawno byś rozwiązał sprawe, miałem jeszcze przypadek z przyciskiem -20dB-efekt taki że zniekształcał i ściszał, napisz co sprawdziłeś.

    0
  • #23 18 Cze 2007 11:57
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra

    Nie mam pojęcia co przycisk -20db może miec wspólnego z zniekształcaniem dzwięku.
    Kiedy jest on zwolniony to nic niema prawa sie dziać bo styki jego są w powietrzu,kiedy go wciśniemy to włącza on rezystory 750Ω miedzy wejscie końcówki a mase...Rozumie że może ściszać kiedy nim poruszamy ale zniekształcać niema prawa!!!!

    0
  • #24 18 Cze 2007 12:09
    witt69
    Poziom 23  

    No ciekawie, uloty na stykach przełącznika -20dB dawałały własnie taki efekt, znam to z praktyki, więc nie będe się kłócił.

    0
  • #25 18 Cze 2007 17:16
    System Of a Down
    Poziom 2  

    salida napisał:
    Witam

    W przypadku silnych zniekształeń np. z jednego kanału podobnie jak poprzednicy przychylam się do diagnozy, że przyczyną jest przepalony jeden z bezpieczników (Br2001, lub Br2002) na płytce wzmacniacza mocy.



    Witam
    W O.R. Radmor 5102-TE nie mogę znaleźć w ogóle bezpieczników z numerem (są tylko niższe) Br2000.
    A na tej płytce odpowiedzialnej za prawy kanał są 2 bezpieczniki u mnie z numerem podam tez amperaż: B1001-2,5A/250V i drugi bezpiecznik to jest: B1002-2,5A/250V. Oba były wymieniane i są w 100% sprawne.

    Ten radmorek oczywiście nie jest nowy i niestety na płytce w/w ktoś już "grzebał" widać ślady lutowania* poszczególnych części. Wiec może to jest przyczyną niepoprawnego działania kanału prawego?

    0
  • #26 21 Cze 2007 02:07
    gen999
    Poziom 23  

    Nie wiem czy jeszcze ktoś tu zagląda no ale pisze mimo wszystko.
    Zamieniałem płytki PWM dalej to samo. Mostowałem piny W7 w obu płytkach PWM podając sygnał z lewego kanału i również jest to samo. Gdyby w pierwszym przypadku coś sie zmieniło to walnięta bybyła końcówka a jeżeli w drugim to coś wcześniej albo samo zasilanie ale to również odpada jedna i druga strona jest zasilona z tego samego miejsca. Podmieniałem PWR również to samo. Podejżewam płytke PPN. Jaka jest maks tolerancja dla oporników?? tzn jeżeli mam opór 2,7MΩ to ile może być odchylania od tej wartości??

    0
  • Pomocny post
    #27 29 Cze 2007 15:23
    salida
    Poziom 13  

    Witam
    to jest odpowiedz dla kolegi gen999 na posta z dnia 21 czerwca.

    - z analizy tego co dotychczas przedstawiłeś i sprawdziłeś wnioskuję, że

    *** moduły PWM / wzmacniacz mocy / zamieniłeś miejscami
    *** zamieniłeś też tory L i P w PWR / przedwzmacniacz i barwa dzwięku /

    Pozostaje zatem teoretycznie diagnoza w PPN5, ale. . . .

    do końca ja sam nie miał bym pewności, bo nie odpowiedziałeś, czy np.sprawdiłeś i taki efekt masz też po przełączeniu na zakres AM / długie w dostrojeniu do stacji /.
    Nie wypowiedziałeś się czy podawałeś sygnał np. z obcego źródła np magnetofonu.

    ************************

    Reasumując - usterka może być zarówno w PPN 5 , ale nie wykluczam nawet modułu dekodera.

    Z tymi rezystorami dużej wartości o które pytasz, to już od 100 KΩ i wyżej, a zwaszcza np.1MΩ to jest tak, że jeśli lecą to dostają przerwę / czytaj rezystancja niemierzalna i idzie w nieskończoność / , albo też może być druga wersja - z objawami szumów i trzasków nakładających się na zwykły posyk pracującego wzmacniacza.

    Jeżeli PPN 5 , to podpowiadam - zacznij od równoległego przykładania do kondensatorów 1 µF drugiego elektrolita. Wprawdzie nie spotkałem się, aby elektrolit powodował zniekształcenia, co najwyżej może tylko być ciszej.

    Jeśli chodzi o diagnozę z PWR i zamianę kanałów sam czasami potrafiłem się z tym mylić. Radmor w tym przypadku / zamiany kanałów - metodą przepinania kabli wejścia i wyjścia / jest czasami trudny do pojęcia. Dlatego sprawdź to jeszcze raz dokładnie. No najlepiej było by mieć mozliwość podstawienia nowego modułu.

    W razie problemów możesz też pisać do mnie na priv. W temacie dotyczącym Radmora zawsze chętnie pomogę.

    entrada(malpa)koreanmail.com

    0
  • #28 13 Sie 2007 15:12
    demono
    Poziom 2  

    witam,również podepnę się pod wątek..objawy w 5102 podobne,czyli prawy nie gra prawie w ogóle-przy braku sygnału słychać tylko w prawym lekki szum,ewentualnie cicho gra z szumem w tle.lewy tego szumu nie ma..podejrzewam jednak PNN-5,bo za T802P (801L)podawanie sygnalu na lewy i prawy nie powoduje róznic,nastomiast przed 802 w lewym-ok,w prawym cisza..tranzystor 802 BC 413sprawdzany omomierzem jest niby ok,C8021 ,R802 też...jakieś sugestie?wymienic ten BC 413?

    0
  • #29 01 Paź 2007 21:12
    demono
    Poziom 2  

    po długich poszukiwaniach okazało się,że u mnie przyczyną był padnięty BC415 na PPN,po wymianie jednak balans mam prawie na 5 dla prawego,żeby była równowaga..i wydaje mi się,że nie osiąga pełnej mocy,zwłaszcza na sygnale z CD...

    0
  • #30 26 Sty 2008 12:22
    krzys316
    Poziom 10  

    Witam, podpinam się pod temat, na moim Radku 5102te na jednym kanale są małe basy tzn., jest duża różnica w porównaniu do drugiego kanału bas jest głębszy/miększy i dożo lepiej słyszalny, wymieniłem kondensatory i nawet zamieniłem miejscami potencjometry, ale nic to nie dało. Czy wiecie może gdzie tkwi problem ? Dzięki z góry.

    0