Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stany nieust. (2 zadania), bardzo pilne!

GoldWave 19 Feb 2007 18:00 816 2
    GoldWave
    Level 11  
    Potrzebuję rozwiązania takich dwóch zadań. Potrzebne są mi na jutro, liczę że ktoś zdąży mi pomóc.
    Z góry dzięki.

Stany nieust. (2 zadania), bardzo pilne![/url]
  • Helpful post
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    pomogę Tobie znaleźć warunki początkowe, ponieważ korzystając z Metody Operatorowej to w tych zadaniach nie ma co liczyć... :D
    Pokaż więc, iż coś potrafisz zrobić samodzielnie, ponieważ "gotowca" ode mnie nie dostaniesz.
    Dla zadania pierwszego równanie wartości prądu w cewce iL(t) jest następujące:
    iL(t) =(√2•100)/√(10² + (10•1)²)•cos[10•t-arctg(10/10)]A = 10•cos(10•t-45°)A, natomiast równanie wartości chwilowej prądu kondensatora iC(t) jest takie:
    iC(t) = (√2•100)/√[(10+10)²+(1/(10•0,5))²]•cos[10•t+arctg(0,2/20)]A=(√2•100)/√(20²+0,2²)•cos[10•t+arctg(0,01)]A, i tu mi się coś nie podoba, ponieważ wynik jest "mało elegancki". Pojemność C gdyby była sto razy mniejsza, to byłoby OK... :cry:
    Równanie wartości chwilowej napięcia na kondensatorze uC(t) należy policzyć z równania ogólnego:
    uC(t) = (1/C)•∫iC(τ)•dτ, gdzie całka jest całką oznaczoną (w sensie Riemanna) i funkcyjną w przedziale domkniętym 0 ≤ τ ≤ t.

W zadaniu drugim równanie wartości chwilowej prądu iR(t) płynącego przez rezystor R dane jest równaniem:
    iR(t) =(200/√2)/√[10²+(10•1)²]•sin[10•t+arctg(10/10)]A=(200/√2)/(√2•10)•sin[10•t+arctg(1)]A=10•sin(10•t+45°)A.

Teraz wystarczy podstawić t =0, by wyliczyć warunki początkowe dla t=0+.
    Policz sobie resztę i pokaż tu jak to zrobiłeś do sprawdzenia.

Pozdrawiam
    GoldWave
    Level 11  
    Na szczęście o tak późnej porze znalazłem osobę która mi to wyjaśniła. Oczywiście Tobie również dziękuję za pomoc.