logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen C5 2.0 HPI 2001 - szarpanie, spadek mocy, błąd sondy czy pompy?

robert10 19 Lut 2007 21:29 9525 12
REKLAMA
  • #1 3592441
    robert10
    Poziom 15  
    Ocena: 51
    Witam w szystkich zainteresowanych ,kupiłem c5 2.0 hpi 2001r problem polega na tym , że w serwisie po podłączeniu pod komputer diagnosta stwierdził uszkodzenie pompy paliwa oszywiście pali się kontrolka silnika
    samochód przerywa szarpie i traci moc a gdy wcisnę pedał gazu to jest jeszcze gorzej ale wystarczy wyłączyć i włączyć zapłon i jest wszystko w porządku i tak można jeżdzić dopuki nie przekroczę 3000 tyś.obr. lub nie dodam raptownie gazu a jak się powturzy z nowu zostaje wył.i wł zapłonu
    serwis stwierdził pompę ale ja podłączyłem go sam (posiadam interfejs) i pokazuje mi usterkę 1-wszej sondy kasując błąd kontrolka gaśnie i po raptownym dodaniu gazu zapala i z nowu błąd sondy w momencie wyskakiwania błędu ciśnienie paliwa spada z 80 bar do 40 bar i po chwili wraca na 80 ale silnik dalej moduluje aż do wył.i wł ........proszę o porady czy można wierzyć w diagnozę serwisu czy jednak może być to 1-sza sonda sygnał 0 .pozdr
  • REKLAMA
  • #2 3592536
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3921
    Takie proste interfejsy potrafią przekłamywać, spróbuj pojechać jeszcze gdzieś indziej i potwierdź usterkę.
    Bez dobrego czytnika nie dasz rady (i dobrego fachowca)
  • REKLAMA
  • #3 3592570
    robert10
    Poziom 15  
    byłem u innego i stwierdził regulator ciśnienia paliwa a jak zapytałem o sondę to sprawdził ją i powiedział że faktycznie jest uszkodzona ...

Dodano po 1 [godziny]:

rano jak silnik jest zimny to kontrolka gaśnie i silnik oddzyskuje moc wszystko jest ok! po 1min. usterka powraca i wchodzi błąd sondy więc czy paliwo czy może być to sonda? proszę o wszelkie sugestie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3592992
    mhteg
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Zmierzyc cisnienie na pompie,tak dokladnie.Co do sondy to zalezy ile ma przejechane,czy juz nadszedl czas na nia.Takie objawy wyglad na problem z zasileniem silnika w paliwo.Ja tam bym szukal przyczyny.
  • #5 3593231
    robert10
    Poziom 15  
    silnik ma przejechane 98tyś km , zastanawia mnie jeśli to jest problem paliwa że po odpaleniu i obserwowaniu danych na komputerze silnik pracuje dobrze i ciśnienie paliwa jest ok ale poraptownym dodaniu gazu wszystko się psuje i w tym momencie wskakuje błąd sondy rozwarta i ona przestaje pracować i jest martwa a ciśnienie paliwa spada o połowę wartości ale po chwili wraca do normy a silnik i tak dalej żle pracuje
  • Pomocny post
    #6 3593737
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6666
    No rozumujac logicznie jak depniesz i spada ciśnienie paliwa o połowę to chyba sonda też pokaże ubogą mieszanke a komp oczekuje że będzie bogato ,no nie???
    Ciśnienie paliwa powinno być stabilne lub wzrastać w razie spadku podciśnienia w kolektorze (zależy od systemu). Sprawdz ciśnienie i wydajnosc pompy i regulator ciśnienia.
    A może filtr jest zawalony i pompa nie jest w stanie nadążyć za wtryskami.
    pozdro
  • Pomocny post
    #7 3594960
    lucik
    Poziom 17  
    Ocena: 170
    Nie ruszaj na razie sondy bo silnik nie otrzymuje takiej ilości paliwa jak potrzebuje, stąd moga być zakłamania w parametrach sondy. Osobiście stawiam na regulator cisnienia, ale żeby mieć pewnośc to trzeba zrobic pomiar parametrów podczas jazdy. Dodam jeszcze że pompę wymieniałem 2 razy, natomiast regulator kilkanaście.
  • #8 3596473
    robert10
    Poziom 15  
    witam ponownie ..dzwoniłem dzisiaj po serwisach i oczywiście mają długie terminy stwierdziłem więc skoro pompa jest uszkodzona to ją rozebrałem
    oczyściłem i złożyłem a ona przestała chodzić całkowicie , myślałem dlaczego i po dochodzeniu jej działania okazało się że potrzeba jej oleju
    , zalałem chydraulicznym i wszystko działa , samochodzik jak nie ten ,
    LUCIK podpowiedz jaki tam ma być olej i ile powinienem zalać prowadzę warsztat samochodowy ale z tą pompą mam pierwszy raz doczynienia a citroeny bywają u mnie sporadycznie te auto kupiłem sobie ..pozdrawiam
    oczywiście kontrolka zgasła po wykasowaniu ale 1- sonda stoi

Dodano po 1 [godziny] 2 [minuty]:

teraz jest tak , że samochód jeżdzi dobrze ma moc itd jest ok, ale czasami zapala się lampka i wyświetla błąd sondy (słaby sygnał)
  • REKLAMA
  • #9 3598701
    lucik
    Poziom 17  
    Jedyne co mam na temat tego układu to ten załącznik. Niestety nie mam żadnej informacji na temat tego oleju. Osobiście zalałbym syntetyczny silnikowy.
    Załączniki:
    • Silnik EW10D HPI.pdf (2.23 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3600201
    robert10
    Poziom 15  
    odkręciłem jeszcze raz pompę i dolałem oleju , praktycznie do gumki
    jest wszystko w porządku kontrolka się nie zapala..dziękuję wszystkim za wszelkie sugestie ..pozdrawiam . zobaczymy jak długo wytrzyma
  • #11 3608846
    robert10
    Poziom 15  
    witam ponownie - z silnikiem jest ok ! czy posiada ktoś z miłych kolegów schemat orginalnego centralnego zamka do c5 ,problem w tym ,że robi mi zwarcie na zamku lewych drzwi (były zmieniane ) poprzedni właściciel
    zmienił drzwi i założył je z instalacją i zamkiem na początku myślałem że wina jest zamka -nie ten model ale po odpięciu masy z zamka problem zwarcia znikł ale nie pokazuje otwarcia drzwi myślę ,że instalacja jest nie od tego modelu a jak powinno być to na piechotkę trochę się zchodzi a schemat ułatwi mi naprawę.. pozdrawiam wszystkich
  • #12 3609112
    lucik
    Poziom 17  
    Nie mam przed sobą teraz schematu ale zamek w C5 ma jedną parę styków przełączających i jedną załączającą. Pierwsza daje informację o zamknięciu bądź otwarciu rygla, a druga zamknięcia drzwi. Do tego dochodzą jeszcze 2 przewody zasilające silnik.
  • #13 3609761
    robert10
    Poziom 15  
    Citroen C5 2.0 HPI 2001 - szarpanie, spadek mocy, błąd sondy czy pompy?

u mnie teraz jest tak-na 1wszym pinie pojawia się prąd w momencie zamykania lub otwierania, 2 i 4 pin zamyka lub otwiera zamek zmieniając bieguny na 3 i 6 prąd pokazuje się w momencie otwarcia każdych drzwi na 30s , pin 5 masa , i na tym kablu po podłączeniu jest zwarcie ,odłączyłem masę i zamek działa ale brak wskazań otwarcia drzwi,
    zwarcie robi się między pinem 3 a 5, przy otwartych drzwiach wytwarza się mostek w zamku pin 3 i 6 pytanie gdzie powinna być masa być może jest już zamienione w słupku , myślę że bez schematu trochę się pomęcze ...pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

przepraszam za ten duży obraz

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Citroenie C5 2.0 HPI z 2001 roku występuje problem z szarpaniem, spadkiem mocy oraz zapalaniem się kontrolki silnika. Diagnostyka komputerowa wskazała uszkodzenie pompy paliwa oraz błędy pierwszej sondy lambda. Objawy pojawiają się głównie przy gwałtownym dodaniu gazu lub przekroczeniu 3000 obr./min, kiedy ciśnienie paliwa spada z około 80 bar do 40 bar, a silnik pracuje niestabilnie. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu zapłonu problem chwilowo znika. Drugi serwis potwierdził uszkodzenie regulatora ciśnienia paliwa oraz sondy lambda. Silnik ma przebieg około 98 tys. km. Po rozebraniu i oczyszczeniu pompy paliwa okazało się, że wymaga ona uzupełnienia oleju hydraulicznego, co poprawiło jej działanie i ustabilizowało pracę silnika, choć sporadycznie pojawia się nadal błąd sondy (słaby sygnał). Wskazano, że problemy z ciśnieniem paliwa mogą powodować błędne wskazania sondy lambda. Zalecane jest dokładne zmierzenie ciśnienia paliwa, sprawdzenie wydajności pompy, regulatora ciśnienia oraz stanu filtra paliwa. W dyskusji pojawiły się także pytania o schemat centralnego zamka Citroena C5 związane z zwarciem w instalacji drzwi, jednak główny problem dotyczy układu paliwowego i sondy lambda.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA