Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CHŁODZENIE W LAPTOPIE TOSHIBA TECRA 8100

martin381 20 Sep 2003 18:08 4812 12
  • #1
    martin381
    Level 13  
    Sprawa dotyczy Noteboka Toshiba Tecra 8100
    a konkretnie działania układu chłodzenia
    Temperaturę kontroluje MAX1617A.
    programami można odczytać temperaturę CPU(czujnik remote)
    i temperaturę wewnątrz(czujnik lokal, czujnik temperatury
    umieszczony w strukturze MAX1617A).
    Od pewnego czasu przy dłuższym używaniu sprzętu(filmy)
    laptop jest skłonny się zawieszać.Z reguły wyświetla
    komunikat"BŁĄD OCHRONY SYSTEMU WINDOWS".Mozna tylko
    zresetować przyciskiem RESET,ale i tak od razu nie
    działa poprawnie, dopiero po pewnym czasie jest OK.
    Wygląda na typowe błędy ze względu na przegrzanie.

    Zdobyłem program MOTHERBOARD MONITOR WERSJA 5.3.3.0
    którym można obserwować na bieżąco temperaturę.
    Na czujniku "lokal" temperatura dochodzi do 69 stopni C,
    na procesorze maxymalna temperatur 68 stopni,przy tej wartości
    załącza się wentylator,chłodząc procesor do temp. 60 stopni,po czym się
    wyłącza, temp. rośnie do 68 załącza i działa do 60 i tak w kółko.
    Regulacja działa dobrze, chobiaż było by lepiej gdyby zakres temperatur
    był niższy.Działanie wentylatora procesora ma mały wpływ na temperaturę
    odczytywaną z czujnika "lokal", spadnie o jeden lub dwa stopnie
    by dość szybko osiągnąć poprzednią temperaturę.
    Inne programy, ktore mam odczytują takie same temperatury.



    CZY W LAPTOPIE SĄ TAKIE TEMPERATURY MOŻNA UZNAĆ ZA NORMALNE?

    CZY JAKOŚ MOŻNA ZADZIAŁAĆ SOFTWAROWO, ABY WENTYLATOR WŁĄCZAŁ SIĘ PRZY
    NIŻSZEJ TEMPERATURZE(JAKIŚ PROGRAM ...)

    MYŚLĘ O TYM JAK OSZUKAĆ POMIAR TEMPERATURY,ABY MIMO NIŻSZEJ POMIAR POKAZYWAŁ
    TAKĄ PRZY,KTÓREJ ZAŁĄCZA SIĘ WENTYLATOR.
    Przeglądając kartę katologową MAX1617a to chyba prosta sprawa(rezystor podłączony
    do wejścia czujnika na scalaku, o wartości eksperymentalnej) gorzej z wykonaniem,
    bo to laptop i wszystko małe, delikatne,ale do wykonania i sprawdzenia.
    To będzie ostateczność.

    Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi
  • #2
    spec
    Level 28  
    A nie mozesz podpiac wentylatorka na stale?!
    Zainstaluj sobie program VCool - moze cos pomoze...
    Mozliwe ze MAX jest uszkodzony - takie temp. sa zdecydowanie za duze!
  • #3
    tzok
    Moderator of Cars
    Za duże? Na co za duże? Mój PII-266 po godzinie gry w Qake'a miał 86*C (trochę się przytopiły zatrzaski)... temperaturę mierzyłem na radiatorze termometrem elektronicznym. Może pokazywał trochę za dużo ale poparzyłem się jak dotknąłem radiatora. Thinkpad z P166MMX też nagrzewał się do tego stopnia, że wszystkie metalowe elementy z tyłu obudowy parzyły a katy PCMCIA nie dało się chwycić w pobliżu złącza.
    Moja odpowiedź jest więc taka - zwłaszcza laptopy mogą się nagrzewać i to do temperatury grubo ponad 60*C ale nie powinny się z tego powodu zawieszać. Należy pilnować aby nie zasłaniać wlotów wentylacyjnych, zwłaszcza trzymając laptopa jak go to tego stworzono, czyli na kolanach.
    P.S.
    IBM na prośbę klientów w późniejszych modelach ThinkPadów montował od spodu warstwę mikrogumy, bo bez niej zdarzały się poparzenia...
  • #4
    Thomaster
    Level 19  
    taka temperatura jwst całkiem normalna w laptopach. Windows protection error może oznaczać że mostek północny po nagrzniu zaczyna szwankować.
  • #5
    martin381
    Level 13  
    VCool nic nie pomoże jest dedykowany na procesory
    Athlon/Duron processor on Via KT133 or KX133(A) (VT8363, VT8361, VT82C691/693A/694 or VT8371 +VT82C686x) chipsets during idle
    w moim sprzęcie jest Pentium III 600Mhz w wersji mobilnej SpeedStep
    Wypróbuję na stacionarce bo mam na duronie 1GHz i płytę z takimi chipsetami
    co to dobrego robi,chociaż tam nie mam problemów z temperaturą.
    Podpięcie na stałe to jest tez jakięś rozwiązanie,
    ale zmniejszy czas pracy na bateriach.
  • #6
    tzok
    Moderator of Cars
    Spróbuj programu Waterfall lub Rain, to samo co VCool ale dla intela. Do "zassania" z mojej stronki.



    Tu jest link do mojej strony
    ---------------------------------------------------,
  • #9
    martin381
    Level 13  
    Podłączyłem wentylator na stałe.
    Temperatury są niższe,temperatura płyty max 59 stopni,
    procesor 62-63 stopnie przy maxymalnym "obciążeniu",
    jednak po pewnym czasie mam"Błąd ochrony systemu windows"
    (uzywam windy ME),ale tylko na filmachi to nie wszystkich..
    Gdzie pies pogrzebany... :cry: :cry: :cry:
  • #10
    elektryk
    Level 42  
    A może ktoś zdemontował gąbke przewodzącą ciepło na mostku północnym. W starszych notebookach (bez wentylatora) na każdym większym chipie był naklejany taki "klocek" ze specjalnej gąbki/gumki który odprowadzał ciepło do chassis.
  • #11
    tzok
    Moderator of Cars
    Błąd ochrony Windows jakoś nierozłącznie kojarzy mi się z problemami z RAMem... wyjmij i włóż parę razy moduł do gniazda (to powinno usunąć warstwę tlenków i kurzu nagromadzonego na stykach).
  • #12
    Sniady
    Level 15  
    Tecra 8100 z PIII 600, może po prostu sprawdz czy masz najnowszą wersje biosu nastepnie sprawdziłbym Memtestem pamięci /tecry8100 "lubia mieć" zimne luty na slotach pamieci/, nastepnie wejdz do biosu i zobaczy czy w zakładce "battery safe mode" metoda chłodzenia czy jest ustawiona na max performance?

    pozdraiwm
    Sniady
  • #13
    martin381
    Level 13  
    Witam

    Problem chyba został rozwiązany.
    Przez pewien czas było spokojnie czyli nic sie złego nie działo.
    Aż wczoraj w trakcie pracy laptop padł, ciemny ekran, tylko
    słyszalny był dysk.
    Po resecie tylko ciemny ekran, kręcący się dysk.
    Po następnym startuje OK, po chwili pada.
    poruszyłem pamięcią znowu start OK, system wystartował
    ale po minucie zawiecha... pomagało dociśnięcie modułu pamięci
    system działał stabilnie
    Miałem dobrą koncepcję, że to może być problem
    w obrębie pamięci a konkretnie okazało się,
    że złącze do wkładania pamięci miało trzy
    lużne styki (zimne luty).
    Trochę precyzyjnej gimnastyki i jest OK.

    A był jeszcze dodatkowy objaw tej ostatniej usterki.
    Wcześniej podłączyłem wentylator na stałe pod bezpiecznik
    F301 (napięcie 3,3v) po resecie, gdy był zły kontakt modułu
    pamięci to napięcie się tam nie pojawiało,ponieważ wentylator nie startował.
    Gdy laptop startował normalnie oczywiście było,
    po zawiesze systemu(jeśli przestałem dociskać pamięć)
    też już pozostawało do resetu.

    SNIADY miałeś rację,chociaż dopiero teraz czytałem twój post


    TAKI MAM POCZATEK NOWEGO ROKU OD SUKCESU
    OBY TAK BYŁO DALEJ CZEGO I WSZYSTKIM ŻYCZĘ.

    Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc i zainteresowanie. :lol: