Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

dibeisi 110W, skrzynia 45x49x50 będzie dobra? BR?

cool_t1985 21 Feb 2007 15:12 1705 14
    cool_t1985
    Level 11  
    Witam
    Wiem że temat się przewija po forum ale nigdzie nie ma konkretów.
    Czy do głośnika Dibeisi jak w temacie 110W 8Ohm będzie pasować buda około 45x49x50. Aha i jeszcze jedno czy wsadzić w to i jeżeli tak to jaki tunel bassreflex?

Z góry dziękuję za odpowiedzi
    Pozdrawiam
    wiewior_kg
    Level 26  
    Daj sobie spokoj z tym głośnikiem. Moc jakby miał z 60 watt to by było fajnie i efektywnośc pewnie koło 85 db gora. Jak możesz podaj model tego głośnika bo po "marce" i mocy to tak trochę trudno określić jaka będzie dobra buda ;). Pozdrawiam.
    cool_t1985
    Level 11  
    jest to model G1001 no taki juz glosnik mam a ze lezy bezuzytecznie to go wykorzystam zobacze co da sie z tego wyciagnac :D
    wiec co polecacie czy wymiary budy moga byc te co podalem bo w sumie to juz zlozylem ta bude aha i jaka rura??
    oleczek1988
    Level 21  
    Dlaczego ludzie zawsze się upierają z bass reflex, kompletnie tego nie rozumiem. Ja na twoim miejscu wsadził bym ten głośnik 2 max. 20L i max wytłumił.

A tak po za tym to szkoda sobie zawracać du.. takim szmelcem.
    cool_t1985
    Level 11  
    oleczek nie pytam sie o jakosc glosnika tylko o wymiary i rure wiec komentarz zbedny Czy na prawde nikt na tym forum nie umie odpowiedziec na moje pytanie?
    majkel sony
    Level 25  
    Cześć możliwe ,że nikt jeszcze na takim byle czym nie chciał robić suba, bo wie ,że to bedzie pierdziawie chodziło. Poszukaj na forum może jest coś podobnego jakaś konstrukcja o podobnych parametrach.

Pozdr.
  • Helpful post
    Elektryk80
    Level 25  
    cool_t1985 Wymiary obudowy które podałeś w pierwszym poście są przez Ciebie jakoś wyliczone czy jesteś w posiadaniu takiej skrzynki? Jeżeli masz dostęp do jakiś starych płyt wiórowych o wymiarach odpowiadających tym podanym to możesz śmiało zrobić taką obudowę, wstawić głośnik i sprawdzić jak gra. Później dorzuć bass-reflex i pobaw się w strojenie. Zmieniaj wszystko co się da, litraż, wytłumienie aż uzyskasz zadowalający efekt. To jest chyba jedyne rozwiązanie jeżeli lubisz majsterkować a chcesz wykorzystać ten głośnik. Zdobędziesz zawsze jakieś doświadczenie w konstruowaniu kolumn oraz wiedzę na temat tego głośnika. Zgadzam się że komentarze typu "szmelc" i "nie zawracaj sobie głowy dziadostwem" są nie na miejscu i niezwiązane z tematem. Sam zrobiłem kolumny na głośnikach 16 "888" i grały całkiem przyzwoicie w małym pokoju. To co się komus może nie podobać dla Ciebie może być w sam raz :)

Pozdrawiam.
    cool_t1985
    Level 11  
    Elektryk80 oby wszyscy tak podchodzili do postów to naprawde inaczej by to forum wygladalo. skrzynke juz mam głosnik nawet fajnie w niej gra slychac miekki basik :P tylko nuruje mnie jedna rzecz a mianowicie jakiej srednicy reflex uzyc. jestem poczatkujacy jezeli chodzi o akustyke i dla tego powstal ten post. Od tego chyba wkoncu jest to forum.

pozdrawiam wszystkich
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    cool_t1985 wrote:
    oleczek nie pytam sie o jakosc glosnika tylko o wymiary i rure wiec komentarz zbedny Czy na prawde nikt na tym forum nie umie odpowiedziec na moje pytanie?

Z oleczkiem się zgodzę. Możesz dać nawet mniejszą paczkę :D
    Ja potrafię odpowiedzieć na twoje pytanie.
    Jest wszystko opisane "jak chłop krowie na rowie", trzeba tylko "spoglądnąć" na podpięte tematy:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic143491.html
    A najlepszą paczką dla tych głośników, to kontener płynący z powrotem do Chin. :D

Dodano po 16 [minuty]:

cool_t1985 wrote:
    Elektryk80 oby wszyscy tak podchodzili do postów to naprawde inaczej by to forum wygladalo.

Tak, i na wszystkie tego typu pytania, trzeba odpowiadać: pokombinuj sam, bo nigdy z tym sprzętem nic nie wiadomo. Bo taka jest merytoryka odpowiedzi Elektryka (nawet się rymnęło).
    Ale wszystko jest opisane w linku, króry podałem.
    takero
    Level 32  
    www.allegro.pl - najodpowiedniejsze miejsce dla tego głośnika.
    napewno jakiś drech kupi, a Ty za tą kase kup coś do czego warto jest obudowe wogóle robić.

Dodano po 43 [sekundy]:

imho jakakolwiek rzeźba z takim głośnikiem - robienie wszystkiego na pale z nadzieją żę może jakś tam zagra kompletnie mija się z celem i jest czystą stratą czasu i pieniędzy.
    Elektryk80
    Level 25  
    cool_t1985 jeżeli dasz zbyt mała średnicę to podczas odtwarzania najniższych częstotliwości przez głośnik może dojść do efektu "świstu" powietrza. Gdzieś wyczytałem (jakaś starsza książka z lat 60-70) że powierzchnia otworu powinna wynosić około 0,5-0,7 powierzchni czynnej membrany głośnika. Oczywiście całe strojenie odbywa się poprzez zmianę długości tunelu.
    Możesz również sprawdzić jak wygląda zależność kształtu otworu, jego średnicy oraz długości tunelu w programie WinIsd Pro.
    Pozdrawiam
    cool_t1985
    Level 11  
    dzieki wszystkim za odpowiedzi
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Elektryk80 wrote:
    Gdzieś wyczytałem (jakaś starsza książka z lat 60-70) że powierzchnia otworu powinna wynosić około 0,5-0,7 powierzchni czynnej membrany głośnika.

Czyli do woofera 15" należy dać .... e tam coś słaba ta książka.
    Zresztą należało by zwrócić uwagę również na Xmax głośnika. :D
    Elektryk80
    Level 25  
    przemo-lukas faktycznie, coś ta książeczka nie prawdę opisuje ale widać dawniej jakieś inne wyznaczniki były i na pewno inne parametry przetworników... w każdym razie dzięki za sprostowanie :)
    takero
    Level 32  
    jakie parametry by nie były to stosowanie br o pow. przekroju poprzecznego 200cm^2*0.6 czyli o średnicy jakiś 12cm to chyba coś nie halo ;]
    Imho to czytaleś nie o br, ale o tl ;]