Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z dzieleniem nieznanego łącza. Zrywa połączenie

Rev_krk 21 Feb 2007 19:08 1962 21
  • #1
    Rev_krk
    Level 12  
    Witam. Chciałem podzielić łącze, myślałem że sobie poradzę, jednak napotkałem parę problemów. Niestety nie wiem, co to za łącze, wiem tylko tyle, że jest to podzielone przez kogoś łącze z TP-sy. Podejrzewam, że nie NEOSTRADA, ale głowy sobie obciąć nie dam. Łącze działa cały czas na windzie ME. Ustawienia są następujące:
    Adres IP (jak dla mnie dziwny) 10.0.0.18
    Maska podsieci standardowa: 255.255.255.0
    Bramka 10.0.0.1
    Do tego ustawione jakieś 2 DNSy (chyba standardowe): 194... coś tam dalej

    Neta chciałem podzielić na jeden komputer (W98) wyposażony w kartę WiFi (PENTAGRAM horNET Wi-Fi PCI 802.11g), laptop Toshiba WiFi wbudowane (XP), drugi stacjonarny ze zwykłą sieciówką (na nim teraz działa net i on będzie podłączony RJ-45 do routera) oraz oczywiście routerem (Router - ACCES POINT PENTAGRAM Cerberus WiFi Lite DSL)



    sieciówka w komputerze z 98, ale narazie chcę odpalić na tym ze zwykłą:
    http://www.pentagram.pl/produkty/sieci_i_komu...e_w_tym_wi_fi/pentagram_hornet_wi_fi_pci_lite
    routerem:
    http://www.pentagram.pl/produkty/sieci_i_komu...outery_w_tym_adsl_i_wi_fi/cerberus_wi_fi_lite

    Problem polega na tym, że jak podłącze wszystko i postępuje zgodnie z instrukcją i wszystko ustawiam ( na statycznym IP bo chyba tak powinienem jak nie to mnie poprawcie ) to do momentu zmiany mac adresu routera, na adres sieciówki, na której aktualnie działa net wszystko działa (tzn. internetu nie ma, ale mogę połączyć się przy pomocy strony internetowej). Później niestety nie chce się połączyć, nawet przez ping :/. Po podłączeniu laptopa (kablem RJ-45) do routera również nie moge wejść do ustawień, a internetu nie ma. W lapie wszystko jest ustawione automatyczne. W komputerze również. A jeszcze jedno po wpisaniu w konsoli "IPCONFIG /ALL" na komputerze przenośnym pojawia mi się jakiś dziwny adres 164.xxx.xxx.xxx a powinien 10.0.0.18 albo standardowy 192.168.1.254. Na stacjonarnym natomiast pojawia się jakiś adres 10.0.0.100 oraz dziwny DNS 10.0.0.18. Próba połączenie PINGiem oraz przez przeglądarke, na wielu kombinacjach adresu nie powodzi się :(

    Mam nadzieje, że jest mi ktoś w stanie pomóc i wie, gdzie popełniam błąd. Oraz, że ktoś może mi powiedzieć jak powinienem ten router skonfigurować tak aby działało, ze względu na sieć. Na co powinienem zwrócić szczególną uwagę, w czasie konfiguracji. Jeżeli nie opisałem wystarczająco problemu, to proszę pisać co jeszcze podać, jeśli będzie sprawdzenie tego w moim zakresie (sieć buduje nie u siebie w domu, tylko u dziewczyny) to dopisze. Z góry dziękuje za każdą odpowiedź. Pozdrawiam!
  • #2
    trocse
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Adres wcale nie ejst dziwny to adres sieci lokalnych jak najbardziej, czytam to kolejny raz i nie moge zalapac tego co i jak masz, podejzewam ze net dochodzi po skretce i dla portu wan routera ustaw taki sam IP jak mial ten pojedynczy komp albo sklonuj MAC i ustaw na auto, oczywiscie sprawdz czy dostaje co trzeba, co do dostawania adresu 164.... oznacza to ze komp dany wogole nie widzi serwera DHCP co nadaje adresy, wiec mozna albo recznie albo ustawic prawdlowo tor radiowy, PC dostal ok bo koncowka 100, dns dostal taki jak brama zapewne. ale ja tu widze ze albo ten router wogole nie ma portu WAN a ty podpinasz wszystko po portach lokalnych albo cos namieszales , opisz cos wiecej. moze ma WAN ale na rj11 czyli ma modem ADSL wbudowany a w tym przypadku ci to nie zadziala jak masz net na skretce doprowadzony.
  • #3
    Rev_krk
    Level 12  
    Ma WAN i 4 wyjścia LAN, oprócz tego ma WLAN, ale to tylko dioda oczywiście. Ja podpinam do WAN kabel od netu i do 1 portu LAN RJ-ta. Dodam, że próbowałem też do innych. A co może być przyczyną tego, że nie chce się teraz zresetować i nie mogę wejść do ustawień przez stronę, ping też się nie łączy.
  • #4
    trocse
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Musisz pamietac ze jeden adres czyli koncowka 18 ma dla portu WAN a dla twojej sieci lokalnej musisz nadac inna adresacje np 192.168.0.x, wiec sprawdz czy port WAN ma wlasciwy adres i MAC sklonowany, a LAN adresuj juz jak dalem przyklad i wlacz DHCP dla lan .
  • #5
    Rev_krk
    Level 12  
    dobrze, ale końcówkę 18 dla portu WAN mogę bez problemu nadać, ale jak zmienię Mac adres to nie mogę połączyć się już z routerem :/
  • #6
    trocse
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie powinno miec to wpywu bo domyslam sie ze laczysz sie z routerem poprzez port LAN, ustaw wlasciwie podsiec na LAN najlepiej na auto
  • #7
    Rev_krk
    Level 12  
    Dokładnie tak, ale nie chce się połączyć, myślę czy może być jakiś konflikt urządzeń między kartą sieciową i routerem, jako że mają te same mac-i.

    Jest jakaś możliwość zmiany mac adresu sieciówki? I jeszcze jedno pytanie, na początku ustawień jest jakiś wybór strefy czasowej, czy coś w tym stylu potrzebne to jest?
  • #8
    trocse
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Dlaczego te same MAC? przeciez zmieniasz MAC dla portu WAN , a ty sie podlaczasz do LAN zeby dalej nim administrowac i miec net, wiec nie ma tu konfliktu, w karcie sieciowej mozna zmienic MAC w jej ustawieniach w network adress
  • #9
    Rev_krk
    Level 12  
    Teraz nie rozumiem jednej rzeczy. Powinienem najpierw konfigurować router poprzez połączenie kablem na lini sieciówka - WAN a później przełączyć na sieciówka - LAN?? Ja cały czas to robiłem na tym drugim. A jutro będę bawił się na nowo i napisze, co się udało. A jeszcze jedno pytanie jak inaczej mogę zresetować ROUTER bo przytrzymanie wciśniętego resetu przez 5-10 sek. nie daje efektu ( a tak jest w instrukcji) Należy dłużej, bo gdzieś wyczytałem, że ok 40 sek należy trzymać.
  • Helpful post
    #10
    trocse
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Dluzej nie zaszkodzi, zawsze go konfiguruj go od LAN, i zmien mu IP w LAN na inny odrazu bo moze sie to gryzie, MAC klonujesz dla portu WAN i tam tez jest IP z koncowka 18 podejzewam, ale dasz sobie rade
  • #11
    francyk
    Level 12  
    Witam
    Nie bardzo rozumiem
    Quote:
    przytrzymanie wciśniętego resetu przez 5-10 sek. nie daje efektu

    bo skoro po sklonowaniu nie masz dostępu do routera a teraz masz to wydaje mie się że jednak jest efekt, ale do rzeczy:
    Quote:
    ( na statycznym IP bo chyba tak powinienem jak nie to mnie poprawcie )

    Skoro twój komp ustawiał się z automatu to router też powinien pobierać dane z automatu.
    Tak jak napisał trocse na router powinien mieć ustawiony adres lokalny z innego zakresu (właśnie np 192.168.0.1) do tego powinien mieć włączony lokalny serwer DHCP wtedy po sklonowaniu i ewentualnym restarcie stacjonarnego (wszystkie ustawienia na auto), który powinien przyjąć adres typu 192.168.0.x) a router powinien być pod adresem 192.168.0.1
    A przy takich ustawieniach jak masz na stacjonarnym router powinin być znowu osiągalny (pod adresem 10.0.0.18) gdy tylko w routerze odłączysz kabel żródłowy czyli od WAN.
  • #12
    Rev_krk
    Level 12  
    ale wcześniej było w komputerze ustawione ręcznie IP i wsumie dalej jest. A z przytrzymaniem resetu, chodzi o to, że router nie wraca do ustawień początkowych :/ Nic dzisiaj wieczorkiem będę dalej próbował

    Dodano po 30 [minuty]:

    aha i jeszcze jedno po sklonowaniu nie mam dostępu, chyba, że wykonam reset. A ostatnio nawet nie chciał się zresetować

    Dodano po 4 [godziny] 35 [minuty]:

    Witam ponownie! Na komputerze stacjonarnym udało mi się odpalić już internet, ale mam problem z laptopem po wifi, laptop toshiby i nie wykrywa sieci :/ Na co zwrócić szczególną uwagę??
  • #13
    francyk
    Level 12  
    Z urządzeniami WiFi miałem raczej niewiele doczynienia ale ja bym najpierw odpalał net przez kabel żeby wyeliminować problemy z systemem a przy okazji bym sprawdził w routerze i na laptopie czy na pewno włączone są łącze WiFi (i przynajmniej sprawiają wrażenie działających). Jeśli oba są ok to XP na laptopie powinien przynajmniej pokazać że jest w zasięgu jakiejś sieci (w tej sytuacji to już kwestia konfiguracji na temat której nie będę się wypowiadał bo ona zależy od wielu czynników a moje na ten temat pojęcie jest raczej blade). Jeśli nic nie wykrywa to sprawdź go gdzieś gdzie takowa jest na pewno, a jeśli masz możliwość to poproś kogoś ze sprawnym WiFi do sprawdzenie routera.
  • #14
    Rev_krk
    Level 12  
    no właśnie i tu jest pies pogrzebany... Z LANem i WANem sobie poradziłem, ale problem mam z WLANem. Ustawiam wszystko w routerze standardowo, a na samym urządzeniu świeci się led WLAN. W laptopie też są ustawienia standardowe i włączone wifi, również świeci led :) Jednak za żadne skarby nie chce wykryć tej mojej sieci :), mimo iż jest metr od routera :/ Ponadto podłączając lapa kablem i również nie ma internetu :/ Nie wiem co z tym dalej robić... Dodam, że na tym samym kablu internet w stacjonarnym działa bez problemu, również ustawienia standardowe... Ma ktoś jakiś pomysł??

    Z drugim stacjonarnym wyposażonym w sieciówkę wifi również mam problem, tam softwearowy gdyż poznikały mi wszystkie urządzenia sieciowe i komputer ich nie wykrywa, ale z tym jutro będe walczył.
  • Helpful post
    #15
    francyk
    Level 12  
    No to koniecznie musisz odpalić tego drugiego z WiFi najlepiej z XP bo sam system wykrywa sieci a jak nie to jakiś program do skanowania. Wtedy zakładając że jest sprawny zobaczysz który nie nadaje.
    Możesz też wziąć laptopa i przejść się przez centrum miasta (coraz więcej skleow czy restauracji ma HotSpoty) albo koło jakichś bloków - jak jest ok to na pewno znajdzie się coś co może wykryć.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Najważniejsze to mieć pewność że urządzenia są sprawne, o konfigurację można zawsze dopytać czy dosczytać,
  • #16
    Rev_krk
    Level 12  
    niestety na tym drugim XP nie odpale, max. 2000 bo tam jest Celeron 366, płyta BX i 64 MB ramu. A tak z innej beczki jaki max. procek można odpalić na BX? P3 na kartridżu ale ile MHz?
  • #17
    Rev_krk
    Level 12  
    Na jednym stacjonarnym i laptopie net już jest, teraz drugi stacjonarny radiówką, ale z tym będzie już gorzej, bo sterowniki są chyba złe... ciągle brakuje czegoś jakiś plików i różnie wyświetla w managerze urządzeń ale z tym będe walczył jutro... Wielkie dzięki wszystkim za pomoc :>
  • #18
    francyk
    Level 12  
    BX jako taki może obsłużyć każdy Pentium III - najmocniejszy to 1,26GHz ale na podstawce FCPGA2 przy FSB 133MHz z tym że oficjalnie nie obsługuje magistrali 133MHz, choć były i takie płyty które to udostępniały.
    Należy szukać informacji o możliwościach płyty tym bardziej bywały spore różnice np. może mieć FSB 133 ale max. monżnik będzie 7 i powyższy proc nie pójdzie, pamiętam też że piersze płyty miały max chyba 450 MHz.
    Zatem podaj model płyty.
  • #19
    Rev_krk
    Level 12  
    Sprawdzę wieczorkiem i podam model płyty ale chyba (BX440) i raczej Intelowska. Jak już wspominałem net działa na laptopie i stacjonarnym przez srętke, ale są małe problemy z tym kompem z W98 Se. Otóż wygląda tak, jakby orginalne sterowniki nie pasowały, bo ciągle czegoś brakuje i program dostarczony przez Pentagram nie działa... Ma ktoś jakiś pomysł, albo spotkał się ktoś z takim problemem?
    Dla przypomnienia sieciówka:
    http://www.pentagram.pl/produkty/sieci_i_komu...e_w_tym_wi_fi/pentagram_hornet_wi_fi_pci_lite
  • #20
    francyk
    Level 12  
    Jedyne co przychodzi mi do głowy to ewentualne problemy systemu z przerwaniami - spróbuj przełożyc do innego gniazda PCI. Ewentualnie sprawdź czy sama karta jest ok w drugim kompie.
  • #21
    Rev_krk
    Level 12  
    Wszystko już działa ok, problem był ze sterownikami i na xp już wszystko działa. Natomiast pojawił się kolejny problem z wifi. Bardzo często zrywa połączenie. A co najgorsze na obu komputerach niemal jednocześnie. Jeżeli działa tylko jeden z nich to nie ma problemu. Sieć ustawiona jest na DHCP a komputery to laptop i Pentium 4 na ECS-ie.

    Dzięki wszystkim za dotychczasową pomoc i mam nadzieje, że jesteście w stanie mi pomóc ponownie. Pozdrawiam!
  • #22
    Rev_krk
    Level 12  
    to ma ktoś jakiś pomysł??