Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DEAWOO NEXIA 1.5 16v GTX - nie odpala

barteczekk 22 Feb 2007 00:03 3633 10
  • #1
    barteczekk
    Level 11  
    1.BYło o tym juz na forum. Ale potrzebuje wiecej wskazówek. Jestem laikiem w tym temacie. Moja nexia nie chce odpalic, jak krece kluczykiem to pochodzi 1-2 sekundy i gasnie na bardzo niskich obrotach. Jak probuje na "zapych" zero reakcji. Jest to 96 rok i ma 85000 przebiegu. Pompa chodzi bo slysze jak sie zalacza, po wlaczeniu zaplonu. Czyzby uklad sie zapowietrzyl jezeli tak to w jaki sposob. Jechalem samochodem i poprostu zgasl( na rezerwie jechalem:P ) wlalem paliwo i dalej nic.
    2.Szyby elektryczne od strony kierowcy chodza bo chodza natomiast od strony pasazera tragedia zeby je zamknac trzeba im pomagac recznie(wina silniczkow prowadnic czy czego)
    3. Od strony pasażera strasznie zimno w nogi, ponoc jest tam jakas nagrzewniczka ktore jest pordzewiała czy cos tam. Prosze o pomoc.
  • #2
    klina
    Level 12  
    Sprawdź filtr paliwa, daewoo ma wiele wspólnego z Oplem więc może się on znajdować w okolicach prawego progu, z tyłu, dostać się można do niego spod spodu auta.
  • #3
    nexia
    Level 18  
    Zdejmij wężyk paliwa z listwy przy silniku(od strony alternatora i wchodzi on do listwy paliwowej z wtryskami) włóż go do butelki,przekręć kluczyk(parę razy).Z wężyka musi lecieć paliwo bardzo energicznie bo jest tam ciśnienie wytwarzane przez pompę.Jeżeli nie leci może być zapchany filtr paliwa(kiedy wymieniany)może również padła pompa chociaż pracuje.Filtr jest pod samochodem, z tyłu z prawej strony(sięgnij ręką za próg to go złapiesz).Pompa może być również zapowietrzona jak jechałeś na rezerwie.Pompa jest pod siedzeniem kanapy tył z prawej strony .Zaczynaj od wężyka i cofaj się w stronę zbiornika,oczywiście jeżeli na listwie brak paliwa.Proponowałbym Ci wymianę filtra(jeżeli nie był wymieniany)bo przy paliwie które tankujemy i tak za chwilę cię to czeka.Jurek.
  • #4
    andrzej20001
    Level 43  
    Miałem espero i ten sam problem ze 3 razy jak zabrakło paliwa.Mimo dolania pompa nie zaciągała( auto wtedy było nowe )
    Pomagało nalanie ok 20 litrów i taki "wiejski sposób" jeden kręcił rozrusznikiem a drugi dmuchał kompresorem w zbiornik ( owiń pistolet szmatą )Pompy orginalne podkładano na gwarancji i to samo.
    Problem znikł jak zmieniłem pompę Boscha
    Smieszne ale zawsze pomagało z tym dmuchaniem.
    Pozdrawiam
  • #5
    nexia
    Level 18  
    Faktycznie niektóre pompy nie chcą zaciągnąć paliwa po zapowietrzeniu.Też wymieniłem pompę a była dobra.Co do filtra, jeżeli kolega nie wymieniał go jeszcze to profilaktycznie dobrze to zrobić.Jurek.
  • #6
    barteczekk
    Level 11  
    Dobra filter wymieniony. Dziala. Macie jakas solucje na te wolne jak złówie szyby? I tą nagżewnice czy coś tam.
  • #7
    nexia
    Level 18  
    Czyli była to wina filtra jak rozumiem.Jak wyglądał?A co do szyb,musiałbyś zdjąć tapicerkę z drzwi i zobaczyć jak to wygląda.Czy nie jest pordzewiały mechanizm i prowadnice bo może dostaje się tam woda przez nieszczelną uszczelkę.Próbować wyczyścić,nasmarować.Trudno coś pisać nie widząc tego.
  • #8
    barteczekk
    Level 11  
    Pod tapicerką wszystko wygląda ok. Nie ma rdzy linki nasmarowane, ale szybą trzeba pomagać recznie przy zamykaniu :(.
  • #9
    Stiwen1
    Level 21  
    Witam u mnie mam podobny problem tylko że u mnie też nie działa na paliwie a na gazie jest ok. Gdy mu coś odbije to mogę odpalić na paliwie ale jak usłyszę dłużej jak pompuje paliwo a zazwyczaj jest tak że jak przekręcę kluczyk to słychać tylko jakąś 1 sek. że pompka zadziała i wtedy nie odpali a jak pompuje około 3-4 sek to wtedy odpali na bęzynie coś tak jakby za szybko wyłańczał się przekażnik od pompy, pompka niedawno była wymieniana i było ok do teraz co to może być ,a cha to jest espero 15. 16v może ktoś miał podobny problem . Zapomniałem dodać że jak nie zapali na bęzynie to pali się ta kontrolka od komputera a jak sprawdzić kod może ktoś ma jakies zdięcia jak to połączyć żeby zczytac kod .

    Dodano po 2 [godziny] 14 [minuty]:

    po sprawdzeniu kodów wyskoczyły mi 12 i 53 co oznaczają te kody pozdrowienia
  • #11
    Stiwen1
    Level 21  
    Witam dzięki za odpowiedz masz i rację bo od tego czasu jak odłańczałem alarm właśnie nie chce chodzić na tym paliwie a czemu jest tak że już chwile chodzi a za chwile nie chodzi na paliwie, a jak to mam zrobić czy da się jakoś to naprawić bez podłączenia pod komputer czy jest jakaś możliwość na pewno jest pęntelka od immo podłączona a czemu nie działa.. Pozdrawiam.