Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bascom. Jak można skrócić zamieszczony program?

22 Feb 2007 10:59 1015 3
  • Level 17  
    Witam mam pytanie jak mogę skrucić ten program ??
    By nie miał tyle lini a działał poprawnie.

    uC pobiera dane przez RS232C odpowiednio ustawia expandery PCF8574

    chcę mieć tych kości 6 a program robi się kosmiczny moją metodą
    Może ma ktoś inny pomysł.
    Uwaga litera A w kodznie określa adres expandera a cyfry od 0-255 kod wyjściowy z układów.

    Cls

    I2csend 64 , 0
    I2csend 66 , 0

    Do

    If Ischarwaiting() <> 0 Then
    Cls
    Kod = ""

    Input Kod
    Cls
    Locate 1 , 1
    Lcd " KOD STEROWANIA "
    Locate 2 , 1
    Lcd Kod

    End If

    Select Case Kod

    Do
    Case "A0"
    I2csend 64 , 0
    Case "A1"
    I2csend 64 , 1
    Case "A2"
    I2csend 64 , 2
    Case "A3"
    I2csend 64 , 3
    Case "A4"
    I2csend 64 , 4
    Case "A5"
    I2csend 64 , 5
    Case "A6"
    I2csend 64 , 6
    Case "A7"
    I2csend 64 , 7
    Case "A8"
    I2csend 64 , 8
    Case "A9"
    I2csend 64 , 9
    Case "A10"
    I2csend 64 , 10

    ........
    ........
    Case "A254"
    I2csend 64 , 245
    Case "A255"
    I2csend 64 , 255

    'następny PCF

    Case "B0"
    I2csend 62 , 0
    Case "B1"
    I2csend 62 , 1

    ........
    ........
    Case "B245"
    I2csend 62 , 245
    Case "B255"
    I2csend 62 , 255


    itp. .......
  • Level 29  
    Czemu nie zrobisz tego w ten sposób ?

    Code:
    Dim Adres As Byte
    
    Dim Dana As Byte
    [...]
    Inputbin Adres
    Inputbin Dana
    I2csend Adres , Dana
    [...]


    Pozdrawiam...
  • Level 17  
    dzięki za pomoc
    a jak w VB.6 powinienem wysyłać kod.

    Tak jak do tej pory?

    Form1.MSComm1.Output = "A" & VScroll1.Value & Chr(13)


    A - Adres

    VScroll1.Value - wartość tego pola to dane
  • Level 29  
    Nie znam VB.6 ale spróbuj tak:

    Code:
    Form1.MSComm1.Output = Chr(Adres) & Chr(Dana)


    Adres - zmienna typu Byte określająca adres expandera
    Dana - zmienna typu Byte określająca stan portu expandera określonego przez zmienną Adres

    Pozdrawiam...