Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

DataFlash jak to obsłużyć

21 Wrz 2003 20:15 1828 5
  • Poziom 15  
    Muszę podłączyć pamięć DataFlash AT45DB081 (8Mb) do AVR8535 lub ATMega128
    Wiem że ta pamięć ma 4096 stron po 264 bajty oraz że zawiera dwa bufory SRAm po 264b.

    CS sygnał wyboru aktywny w stanie niskim
    SCK Zegar
    RST Reset aktywny w stanie niskim
    SI Szeregowe wejście (Tędy wpisuje dane)
    SO Szeregowe wyjście (Stąd pobieram dane)
    WP Niewiem do czego to jest
    RDY/BUSY Niewiem do czego to jest

    Problemem jest algorytm jak to obsłużyć.
    Kiedyś widziałem podany przykład obsługi takiej pamieci w C ale teraz nie mogę tego znależć.
  • Poziom 42  
    Ajatol napisał:
    WP Niewiem do czego to jest
    RDY/BUSY Niewiem do czego to jest
    moje przypuszczenia są takie:
    WP=WriteProtect czyli zabezpieczenie przed zapisem
    RDY/BUSY pamięc sygnalizuje że jest zajęta (np przepisuje coś z pamięci do buforów) powinna być oznaczona !RDY/BUSY albo ~RDY/BUSY albo jakoś tak, wtedy wiadomo jaki stan logiczny odpowiada czemu.
    Wydaje mi się że wszystkie takie opisy, włącznie z procedurą komunikacji (być może jest w niej coś specyficznego) znajdziesz w dokumentacji do tej pamięci.
  • Poziom 15  
    Napewno Elektryk masz racje. Niestety mój angielski nie pozwala na szukanie tych informacji w dokumentacji a translator jest jeszcze zbyt niedoskonały
  • Poziom 19  
    Ściągnij sobie od Atmela pdf'a AN-4 z tej stronki: http://www.atmel.com/dyn/products/app_notes.asp?family_id=616
    Jest to opis stosowania pamięci DataFlash.
    A z tej: http://www.atmel.com/dyn/products/app_notes.asp?family_id=607 pobież sobie notę aplikacyjną AVR335. Znajdziesz tam kompletny opis, schemat i program w C, odnośnie budowy na AVR'rze i pamięci DataFlash "magnetofonu" cyfrowego.

    Pozdrawiam.
  • Poziom 15  
    Dzieki Marek. Do pełni szczęścia brakuje mi jeszcze procedury obsługi w bascomie
  • Poziom 19  
    Moja rada: daj sobie spokój z tym Bascomem. Dużo lepszy jest AVRGCC, czyli język C/C++ na AVR'y.
    Po pierwsze jest darmowy w pełnej wersji, po drugie jest to przedsięwzięcie typu "open source", czyli cały czas jest na bieżąco modernizowany i sprawdzany. A najważniejsze jest to, że po napisaniu swojego programu w C i przeprowadzeniu kompilacji, otrzymujesz między innymi, listing wynikowego asemblera, który możesz sobie przeglądnąć, sprawdzić i ewentualnie poprawić.

    Pozdrawiam.