Mam maly problem z przepalajacymi sie halogenami led w lazience dzialaja tydzien i koniec, trzeba wymieniac na nowe. Czy powodem moze byc wilgoc a moze zle dobrany transformator co wy na to?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therelechoo wrote:A co to wogóle za wynalazek ten tytułowy "halogen led"
janhen wrote:Witam
Sprawdź czy transformator elektroniczny ma wystarczającą przestrzeń dla dobrego chłodzenia.Jest podana w instrukcji montażu.Natomiast by ograniczyć przepalanie się halogenów włączyłem szeregowo z transformatorem elektronicznym 150W i 3 szt. halogenów po 35W 12V w puszce pod wyłącznikiem pt.na zewnątrz łazienki,rezystor drutowy 4,7oma 5 W i od półtora roku nie przepalił się żaden halogen przy napięciu zasilania 235V .Lepszy byłby pozystor ale kupienie go w sklepie elektronicznym to duży problem.Jeżeli dobrze pamiętam to prąd obciążenia był rzędu 0,6A. Pozdrawiam
lechoo wrote:
Od razu lepiej, tak myślałem że z halogenami ma to niewiele wspólnego...
Tym reflektorkom faktycznie może szkodzić wilgoć (w środku być może jest przetwornica) lub zasilanie z transformatora elektronicznego który się nie nadaje do tego celu. Mogą także ulegać uszkodzeniu od szpilek napięcia powstających przy załączaniu/wyłączaniu transformatora toroidalnego.