Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kolorofon - przestało działać jedno światło:/

waldek_x 23 Lut 2007 20:55 2498 19
  • #1 23 Lut 2007 20:55
    waldek_x
    Poziom 10  

    Witam jestem początkujący w elektronice i nie za badzo wiem co i jak sie zabrać za kolorofon. Kupiłem na allegro jako sprawny, przyszedł do mnie w miarę sprawne, ponieważ działalo wszystko ok tylko czerwone światło nie świeciło mocno, teraz wogóle nie świeci i nie wiem jak sprawdzić czy to wina potencjometru czy czegoś. Mam miernik do mieżenia prądu, ale ni iem czy on mi wystarczy. Kolorofon c-23b. Czekam na odpowiedź

    0 19
  • #2 23 Lut 2007 21:35
    piorun0
    Poziom 20  

    Nie znam tego układu sprawdź co steruje żarówkami tranzystory czy triaki i na jakie napiecie są żarówki,wykręć żarówkę i podłącz miernik i sprawdź czy dochodzi jakieś napięcie w tym kanale?

    0
  • #3 23 Lut 2007 21:40
    Edek45
    Poziom 28  

    Witam,na płytce mogą być tzw,zimne luty,przelutój całą płytkę z dużą ilością kalafonii,jeżeli to nie pomoże,to sprawdż w uszkodzonym torze,potencjometr,tranzystor,tyrystor,a schemat masz?

    0
  • #4 23 Lut 2007 21:55
    waldek_x
    Poziom 10  

    BNie mam schematu, żarówki są 12V, Prąd do żarówki nie dochodzi, a czy ktoś zauważył, że napisalem, że jak go podlączyłem pierwszy raz to bylo OK, a później jak keciłęm pokrętłammi od innych kolorów to czasami zaskoczył, a czasami nie, ale juz slabiej świecił, a teraz wogóle. Jak sprawdzić potencjometr?? Musze odlutowywać czy jakoś sczepić na krótko?? Jest możliwe, że obudowa kopie czy tylko mi się zdawalo?? (przód obudowy bo jest aluminiowy)

    0
  • #5 23 Lut 2007 22:14
    Krzysieksiek
    Poziom 20  

    Cześć. Czy ten układ jest na wzmacniaczu operacyjnym? Jakie tam są elementy wykonawcze? Może to byc wina potencjometru, uszkodzony np wzmacniacz operacyjny, zimne luty jak wspomniał kolega, tranzystorami lub triakami tez cos steruje. Tylko zastanawiający jest fakt że na początku działało. Dziwna sprawa że obudowa "kopie" bo skoro żarówki na 12V to chyba jest transformator separujący?. Uważaj na wysokie napięcie!!

    0
  • #6 23 Lut 2007 22:34
    waldek_x
    Poziom 10  

    Krzysieksiek napisał:
    Cześć. Czy ten układ jest na wzmacniaczu operacyjnym? Jakie tam są elementy wykonawcze?!

    Możesz powiedzieć o co dokładniej ci chodzi?? Początkujący jestem i nie chce głupot wypisać :) A co do obudowy to prubówką patrzyłem to niby prądu nie ma, może jakoś miernikiem sprawdzić??

    0
  • #7 23 Lut 2007 22:35
    piorun0
    Poziom 20  

    Zewrzyj końcówki pontencjometra żarówka powinna palić się na maxa,lub wylutuj potencjometr i sprawdź go omomoerzem
    Szkodz że nie dasz zdjęc płytki sterującej?

    0
  • #8 23 Lut 2007 22:56
    waldek_x
    Poziom 10  

    Nie ma sprawy fotki dodam jutro bo dzisiaj mogą być niewyraźne bo już ciemno. A bez różnicy które zewre stopki?? potemcjometr ma 3 :)

    0
  • #9 24 Lut 2007 10:49
    woytu89
    Poziom 17  

    mogl tyrystor pasc. wymien tranzystory BC238, zamiast oryginalnych tyrystorow (tam sa jakies TO22), wlutuj BT 151. i wymien potencjometry glowny ma 50kR a trzy do regulowania kanalami po 10kR. to nie sa drogie czesci, a kolorofonek zostanie odswierzony i nie powinien sprawiac zadnych problemow.

    0
  • #10 24 Lut 2007 11:08
    piorun0
    Poziom 20  

    zewrzyj środkowe wyprowadzenie potencjometru z skrajnym najpierw jednym potem drugim obserwuj co sie będzie działo,załącz schemat jeżeli masz,niepowinno być problemu z usunię ciem usterki

    0
  • #11 24 Lut 2007 15:54
    waldek_x
    Poziom 10  

    woytu89 napisał:
    mogl tyrystor pasc. wymien tranzystory BC238, zamiast oryginalnych tyrystorow (tam sa jakies TO22), wlutuj BT 151. i wymien potencjometry glowny ma 50kR a trzy do regulowania kanalami po 10kR. to nie sa drogie czesci, a kolorofonek zostanie odswierzony i nie powinien sprawiac zadnych problemow.


    Byłem spytać się w elektronicznym sklepie bo przez ten tyrystor nie idzie prąd wogóle tzn na śrubie jest a po drugiej stronie na stopce prądu już nie ma :/ na tyrystorze pisze T22-10-A2 i pod spodem 89-06 to możliwe że to padło?? Jeżeli tak to dlaczego?? A i t cena tego tyrystora w ym sklepie wynosi 20zl:/ Czego to takie drogie?? Czy nie ma zamienników do tego?? Czlowiek powiedzial że ma tylko na 8A i ten na 8A kosztuje 7zł, ale mówi, że może byc za mały.

    Dodano po 1 [godziny] 52 [minuty]:

    Po odlutowaniu tyystora i przylutowaniu ponownie dziallo jakieś kilka minut, wylączyłem to i cchiałem ustawić gdzie indziej i znów jedna lampka nie dził (ta sama) :/

    0
  • #12 24 Lut 2007 20:27
    Krzysieksiek
    Poziom 20  

    Nie wiem jak wygląda schemat (kolega woytu89 chyba ma schemat?).
    Może spróbuj wylutować jeden z tych tyrystoruw i wlutuj w miejsce tego "niby" uszkodzonego. Jeśli wtedy układ nie będzie działał poprawnie to wina nie leży po stronie tytystora tylko gdzieś wcześniej. Podejrzewam, że ten kolorofon nie jest na wzm. operacyjnym ( a jest tam wogule jakiś scalak ?), tylko na filtrach.
    A i jeszcze jedno czy sterowanie odbywa sie za pomocą mikrofonu, czy sygnał podawany z np. wzmacniacza.

    Takie tyrystory posiadam 2 szt.

    poczytaj jeszce tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=3611460#3611460

    0
  • #13 24 Lut 2007 21:02
    woytu89
    Poziom 17  

    tam sa tylko trzy filtry i sygnal regulowany potencjometrami, wysterowany przez tranzystory na tyrystory.zamiennik tego T22 to BT151(kupowalem po 2.50).

    waldek_x===>Czlowiek powiedzial że ma tylko na 8A i ten na 8A kosztuje 7zł, ale mówi, że może byc za mały.
    12Vx8A=96W, a zarowki maja max. po 15W.
    Te tyrystory pamietaja Gierka, wiec nie dziw sie ze mogly poprostu pasc...
    A i mozesz jeszcze zobaczyc kondensatory elektrolityczne w filtrze bo mogly sie pozsychac.

    0
  • #14 25 Lut 2007 00:07
    waldek_x
    Poziom 10  

    woytu89 napisał:
    zamiennik tego T22 to BT151(kupowalem po 2.50).

    waldek_x===>Czlowiek powiedzial że ma tylko na 8A i ten na 8A kosztuje 7zł, ale mówi, że może byc za mały.
    12Vx8A=96W, a zarowki maja max. po 15W.


    Czyli mogę kupić te 8A ?? Skoro wystarcza 8A to czego montowali 10A?? A to jak pójdę do tego sklepu to mam mu pwoiedzieć BT151 i pewnie ile A i coś jeszcze?? On coś dziś mówił 220v te T22 jemu się cos pomyliło czy ja źle usłyszałem??

    0
  • #15 25 Lut 2007 14:31
    piorun0
    Poziom 20  

    Montuj chłopaku te na 8Amper,i tak mają wielki zapas mocy

    0
  • #16 25 Lut 2007 15:08
    woytu89
    Poziom 17  

    spokojnie wystarcza te 8A. montowali 10A pewnie dlatego ze nie mieli innych...
    jak pojdziesz do sklepu to powiedz poprostu BT151. one maja tylko jeden amperaz.

    0
  • #17 26 Lut 2007 12:19
    waldek_x
    Poziom 10  

    Ej ale jest mały problem, bo jak zobacyzłem ten BT151 to jak je zamontować?? One mają 3 stopki, a w tym moim są 2 stopki i przykręcany jest śrubką wygląda jak ten co jest na 6 rysunku na tej stronie http://www.cyfronika.com.pl/SEMI/viiiark3p4b.htm

    0
  • #18 26 Lut 2007 13:37
    woytu89
    Poziom 17  

    to jak zamontowac, to akurat najmniejszy problem. nozke nr1-na kabelek wychodzacy do zarowki. nr2-polaczyc ze sciezka, do ktorej oryginalnie podlaczona jest czesc z gwintem. nr3-(bramka) wejscie z tranzystora polaczonego przez rezystor.
    O ile pamietam, to tam nawet chyba bylo miejsce na sciezce pod gwintem na przewiercenie malej dziurki na inny tyrystor.

    0
  • #19 26 Lut 2007 22:17
    Krzysieksiek
    Poziom 20  

    Cześć
    Wnioskuje że jednak "padł" tyrystor skoro go wymieniasz.
    Czy kolorofon po wymianie elementu działa poprawnie?.

    0
  • #20 28 Lut 2007 23:22
    waldek_x
    Poziom 10  

    Tak po wymiane tyrystora działa poprawnie :) Tylko że zamontowalem T22-10-04 ale to nie szkodzi niczemu :)

    0