Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Internet w laptopie przez tel Nokię 6230i

xawier 24 Feb 2007 17:53 8423 13
    xawier
    Level 29  
    Witam, mam program Nokia PC Suite i świetnie działa z moją nokią. Podobno można się przez telefon podłaczyć do internetu. Chodzi mo o to by w sporadycznych przypadkach mieć możliwość podłączyć mojego laptopa (Toshiba) przez kabel i program Nokia PC Suite przez telefon do internetu w trasie pordróży. W tym programie jest opcja łączenie z internetem. I po 10 sekundach łączy z urządzeniem i wyskakuje: "ustanowienie połączenia nie powiodło się". Fakt, do tej pory nie korzystałem z internetu przez telefon. Może trzeba coś tam ustawić? Jestem w ERZE. Jak ktoś wie jak to zrobić to proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam
    tomex17
    Level 18  
    Witam
    Jaki masz kabel (oryginalny ? ) i jaka wersja PC SUITE. Czy masz skonfigurowane połączenie GPRS w telefonie ? Ja miałem podobne kłpoty ze starszymi wersja PC SUITE i N9300. dopiero po aktualizacji poszło bez kłopotów.
    Pozdrawiam
    xawier
    Level 29  
    Mam wersję PS Suite 6.5.10 Rok temu kupiłem z kablem - nie oryginalnym, ale wszystko inne działa. GPRS jest skonfigurowany.

Ustawienia punktu dostępu > pojawi się:
    Proxy > wybierz Włącz i przejdź do:
    Adres proxy: > wpisz 213.158.194.229 > zaakceptuj OK > przejdź do:
    Port proxy: > wpisz 8080 > zaakceptuj OK > przejdź do:
    Nośnik danych: > wybierz GPRS > przejdź do:
    Ustawienia nośnika > pojawi się:
    Punkt dostępu GPRS > wpisz erainternet (Pamietaj!!! dla TAK TAK'a erainternettt)> zaakceptuj OK > przejdź do:
    Typ uwierzytelniania > wybierz te opcję > z poniższych podopcji wybierz Normalne > następnie przejdź do:
    Nazwa użytkownika > wybierz tę opcję i wpisz
    erainternet > zaakceptuj OK i przejdź do:
    Hasło > wybierz tę opcję > pojawi się:
    Wprowadź nowe hasło > wybierz tę opcję i wpisz
    erainternet > zaakceptuj OK > pojawi się:
    Zweryfikuj nowe hasło > wpisz ponownie
    erainternet > zaakceptuj OK
    Cofnij się poprzez opcję Wróć do pozycji Ustawienia konfiguracji i wybierz:
    Własna konfiguracja ustawień > wybierz tą opcję i podświetl wcześniej zdefiniowane konto EraWAP GPRS > następnie lewym klawiszem menu wybierz Opcję i Uaktywnij > wybierz opcję Wróć i przejdź do:
    Domyślne ustawienia konfiguracji > wybierz Własna konfigur. > wybierz Opcję i wybierz Jako domyślne.
    Konfiguracja jest zakończona.

Musi coś jeszcze być nie tak. Tylko co?
    andastar
    Level 17  
    Od listopada 2006 używam wyłącznie internetu w zestawie N6230i, blue-tooth, komputer. karta iPlus simdata. Siedząc całymi dniami na elektrodzie, allegro, gadu-gadu, odbieram i wysyłam pocztę, (zrezygnowałem ze ściągania większych plików), ciężko zutylizować 30 zł miesięcznie. Jest to bardzo proste i wygodne - zero kabli, zero główkowania, klikasz ikonę PlusGSM - i już.
    xawier
    Level 29  
    Ja mam szybki internet, Chodzi mi o podłączenie komórki do laptopa i korzystanie z niego w sporadycznych przypadkach. W trasie.

Przy próbie połaczenia laptopa lub stacjonarnego komputera (przez program PC Suite) w telefonie wyskakuje info: Najpierw aktywuj GPRS.

Co z tym zrobić aby działało.
    andastar
    Level 17  
    Zadzwoń do operatora i aktywuj usługę GPRS - tak przynajmniej jest w Erze
    xawier
    Level 29  
    No ja jestem w Erze - kosztuje coś ta aktywacja?
    andastar
    Level 17  
    Nie kosztuje nic, do identyfikacji potrzebny jest chyba kod PUK, o ile dobrze pamiętam
    xawier
    Level 29  
    Dzwoniłem do BOA i jak kupowałem telefon 18 m- cy temu to usługa była automatycznie aktywowana. Przesłali mi sms ustawienia, kazali włączyć i wyłączyć telefon i lipa. Jak by nie działało to mam dzwonić. Coś mi się wydaje, że jest z tym jakiś problem u nich i oni dobrze o tym wiedzą. Telefon ma jeszcze 6 m-cy gwarancji niech robią. A może ktoś z Was miał takie problemy? I może coś podpowie.
    xawier
    Level 29  
    WAP działa (niedziałał) to wysłanie przez BOA konfiguracji zdało egzamin, ale nie do końca, ponieważ nadal nie mogę podłączyć do netu komputer przez telefon (N6230i). Program PC Suite jest wersji 6.82.22.0 chyba najnowszej - ściągnąłem wczoraj - na starszej wersji było to samo. W chwili łączenia się do netu - program Suite informuje mnie, że "Aplikacja One Touch Access nie może ustanowić połączenia z siecią. Sprawdź ustawienia połaczenia" a telefon wyświetla "Najpierw aktywuj GPRS". Co jest jeszcze nie tak?
    Kabel mam "FOOF!" DKU-2 i wszystko inne śmiga. Sterowników kabla nie instalowałem -śmiga bez nich. Dla pewności zainstalowałem sterowniki i bez zmian.
    Ktoś przerabiał ten problem z Nokią 6230i lub podobnymi?

Pozdrawiam
    andastar
    Level 17  
    Nie bardzo rozumiem ten problem. Napiszę Ci, jak ja to zrobiłem - może pomoże.
    6230i jest z ery i tak ma ustawiony gprs, a ja dziąłam w plusie. Nie zmieniałem nic, poza tym, że we właściwościach blue-tooth modemu nokia 6230i jest polecenie sterujące: at+cgdcont=1,"IP","www.plusgsm.pl - i moim zdaniem to załatwia sprawę! To jest nadrzędne w stosunku do ustawień!
    Naciskam ikonę "PlusGSM" - comp łączy się z 6230 przez bluetooth, wysyła numer *99***1#, uwierzytelnia połączenie - i już! Nie mam wogóle Nokia PC Suite, albo inacze, wywaliłem ją, bo do niczego mi nie była potrzebna. W fazie instalacji, po pdłączeniu bluetooth, na pasku pokazała się ikona, wszedłem - wyszukaj urządzenia - znaleziono Nokia 6230i - definicja kodu dostępu, połączenie - na nokii wypisało mi, czy połączyć z PC - tak, i po balu. W nokii w menu bluetooth zaznaczyłem połączenie automatyczne, od tej pory nokia leży na parapecie (zasięg), przychodzę do domu, odpalam kompa, po chwili, ikona połącz, w nokii wypisuje "połączono z pc, ikona "G" -(gotowość GPRS), następnie "G" w rameczce, i jazda.
    Wchodzę na mojeip.wp.pl - prędkość np 118.8 kb/sec - EDGE - rzadko GPRS - I TO WSZYSTKO.
    Albo wogóle padł im ten GPRS na twoim BTSie, albo są jakieś cuda.
    xawier
    Level 29  
    W moim laptopie wchodzę w Połączenia sieciowe i w Telefonicznych mam m.in. Nokia 6230i USB Modem (OTA) i Nokia 6230i USB (GPRS). I jak wchodzę w któreś z tych - mam tam ramkę z nazwą użytkownika i pustą ramkę na hasło oraz ramkę - wybierz numer: *99#. Klikam wybierz numer i po chwili wyskakuje mi błąd podczas łączenia z Nokią. Błąd: 734: Protokół kontrolny połączeń PPP został zakończony. I przy każdej próbie w telefonie wyskakuje :Najpierw aktywuj GPRS.

Przed chwilą wchodziłem na Era Omnix i niestety przysłali mi, że była nie udana próba i przysłali mi automatycznie konfigurację i ją zapisałem i nadal lipa.

To tak jak by u nich było coś nie tak albo błędną konfigurację przysyłają.
    Nie wiem - może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły.

Pozdrawiam
  • Helpful post
    andastar
    Level 17  
    Xavier, zrób tak:
    Wejdź: ustawienia>panel sterowania>system>menadżer urządzeń>modemy>nokia6230i>zaawansowane - i wpisz ręcznie:
    at+cgdcont=1,"IP","erainternet"

i spróbuj się połączyć.
    Jak ci napisałem, u mnie w telefonie wszystko skonfigurowane jest pod erę , a ja UŻYWAM PLUSA! Wydaje mi się, że ta konfiguracja jest nieistotna, gdy telefonu używasz jako MODEM skonfigurowany przez system!
    xawier
    Level 29  
    Dzięki - zadziałało - miałeś rację - teraz tylko kwestia ile to kosztuje i jaki transfer. Ja potrzebuję tego tylko w trasie - w terenie u klientów. W domu mam sieć i wszystko śmiga. Dzięki. Pozdrawiam.

ps. kliknąłem "pomógł"

Jeszcze raz dzieki