Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gateway padł. pytanie o dobry serwis laptopów w katowicach

24 Feb 2007 20:56 4034 12
Renex
    Anonymous
    Anonymous  
  • Renex
    jacokre
    Level 17  
    Proponuję najpierw sprawdzić napięcie wyjściowe zasilacza (multimatrem).
    Co do zasilacza to musi być 19 V. Minimalna wartość prądu to 3,68 A, ale więcej nigdy nie zaszkodzi. Laptop i tak będzie pobierał tyle ile mu trzeba.
    Anonymous
    Anonymous  
  • Renex
  • Helpful post
    rufuse
    Level 15  
    tak multimetrem może być amperomierz/woltomierz co do skwierczenia może puściły ci luty od wtyczki i na nich skwierczy. A odchyły sa dopuszczalne. Ważne żeby było takie napięcie i prąd, marką sie nie przejmuj.Choć przed zakupem zawsze lepiej poczytać opinie na temat niektórych zasilaczy ponieważ na dłuższą metę, te tańsze mogą szybko sie psuć.

Ortografia poprawiona :)
    Anonymous
    Anonymous  
    syriuszblack
    Level 22  
    Sam to zlutuj:P To jest wielkie jak hipopotam.
    Albo pójdź do jakiegoś serwisu audio i powiedz co maja zrobic konkretnie.
    Rychuu
    Level 21  
    Rozkrec laptopa i wymien ja sam, takie gniazdko kosztuje cos kolo 70gr.
    Moge ci powiedziec ze ja w laptopie jak go dostalem to mialem i gniazdko rozwalone (nie przechodzil + na plyte) i wtyczke, kabel byl przerwany na samym koncu wiec bylo trzeba odciac. Wiec jak masz ten multimetr sprawdz najwpierw czy to nie wina kabla.
    bonzo jan
    User under supervision
    winh8r wrote:
    jacokre wrote:
    Proponuję najpierw sprawdzić napięcie wyjściowe zasilacza (multimatrem).
    Co do zasilacza to musi być 19 V. Minimalna wartość prądu to 3,68 A, ale więcej nigdy nie zaszkodzi. Laptop i tak będzie pobierał tyle ile mu trzeba.

Multimatrem tzn taki zwykły ampero/voltomierz może być? Jakie odchylenia od tych 19V sa dopuszczalne? (np w normie ATX to jest +-5% a tu nie mam pojecia).
    czy może to być każdy zasilacz spełniający tą normę, marka i inne specyfikacje nie mają znaczenia? zauwazylem tez ze te wtyczki w roznych laptopach niby pasuja ale nie trzymaja sie cos ..

a skoro skwierczał to nie będzie coś z płytą?

a dalej ze przytrzymasz wtyczke i odpala ,
    mam zapytanie czy posiadasz lutownice i jaki model.wstydzil bym sie na takim forum pisac czym dokonac pomiaru.mnie uczono juz w szkole podstawowej.
  • Helpful post
    syriuszblack
    Level 22  
    A mnie nie uczono:) Sam się nauczyłem rozkręcając pierwszego swojego laptopa (stary dobry Siemens Nixdorf 510 :) )

Wsadzasz czerwoną sondę do dziurki, czarną na zwenątrz w sasilaczu ustawiasz na 20V DC i mierzysz czy jest napięcie i ruszaj kabelkiem kolo koncowki.

Potem rozkrec kompa, byc moze bedizesz musial wyjac plyte gł. podłączasz zasilacz i przytykasz czerwony do plusa (bolec) i czerny do minusa (to co na zewnątrz) ruszasz wtyczką, jak będzie cały czas to samo napięcie to nie wina wtyczki, jak będzie skakać strasznie to masz uwalone gniazdo.

Najpierw spróbuj podgiąć wewnątrz ten bolec i przelutować je dając trochę nowej cyny. Jak nie pomoże, wylutuj tamto gniazdko i kup takie samo nowe (gdniazdko współosiowe). Wlutowujesz i po sprawie, 50-100 zl w kieszeni.

Lutownica w tym wypadku nie jest nawet taka ważna, ja połowę rzeczy lutuję chinolem za 10zł i działa aż miło, grunt to nie przegrzać płyty.
    Tedij
    Level 17  
    Niedawno lutowałem gniazdo w HP.Masakra: trzeba laptopa rozebrać na czynniki pierwsze żeby się do tego dostać.Rzeczywiście gniazdko kosztuje 1,00 ale roboty na cały dzień.
    Anonymous
    Anonymous  
    patryk.zabrze
    Level 12  
    Witam. Odswierze troche temat. Rozpadlo mi sie(doslownie) gniazdo DC w laptopie Advent 7098. Rozebralem juz go calego zeby sie dostac do gniazda i jako ze nigdy nie lutowalem nic na plycie komputera mam lamerskie ale jakze wazne dla mnie pytanie: czy moge to przelutowac zwykla transformatormwka czy potrzebuje cos innego? Z gory dzieki za pomoc. Pozdrawiam.
    Tedij
    Level 17  
    Do transformatorowej trzeba mieć wyczucie,bo można przypalić ścieżki.
    Bezpieczniej grzałką.