Zafascynowany rozwojem tego tematu na forum stalem sie wlasnie posiadaczem zestawu startowego (wlasnej konstrukcji z ukladem programowalnym Altera FLEX10K. Poszukuje kogos kto podzieliby sie ze mna dzialajaca matryca LCD z inwerterem (czaje sie na allegro i czaje i nie moge trafic nic odpowiedniego).
Najchetniej wezme matryce TFT, rozmiar 8-12 cali. Oczywiscie jestem gotow zaplacic za nia jakas kwote...
Idealnie by bylo gdyby byla to matryca ktora komus wczesniej udalo sie juz podlaczyc lub taka do ktorej jest dostepna dokumentacja.
Jesli ktos moglby mnie wesprzec w tym temacie to prosze o kontakt i cene matrycy ;].
_Matik_ najprosciej laptopa trupa, na alegro od groma jest golych IBMow ala P120-166 z haslem bez hdd i wszystkiego co dalo sie odkrecic, wystarczy do sciagniecia pinoutu/podsluchania sygnalow bo matryca swieci cenowo to okolice 50zl
witam,
od jakiegos czasu kurzy sie u mnie stare lcd/plasma, bursztynowa 640x400 (?). jest z bardzo starego laptopa compaq/toshiba/panasonic. w sieci znalazlem tylko pytania jak go podlaczyc
naklejka na obudowie:
plasma display
md400f640pd5
matsushita
made in japan
ekran jest dookola oblozony koscmi:
j727dj47
sn751518ft
na plytce (m400f640bdt02 lub m400f640bdto2) z tylu, podlaczanej do w/w ukladow znajduje sie:
48-o nozkowy uklad GLOWNY:
j727dj39p
sn751521aft
kwarc 400m7f
oraz trzy kostki:
ls221 (dual monostable multivibrator with schmitt-trigger inputs)
sn751522a (?) 2x10 pin
ls00 (?), 2x7 pin
a ma ktoś może opis wyprowadzeń matrycy
edmgr24kaf produkcji matsushity?
pochidzi z laptopa toshiba t2139ct
z tego co mi sie wydaje że jest sterowana przez
chips f65545
Ostatnio znów powróciłem do nauki programowania mikrokontrolerów. Na razie zajmuję się ATmegami, potem może ARM. Uważam, że aby nauka przebiegała sprawniej i przyjemniej warto w jej trakcie robić coś praktycznego. Ja od dawna miałem ochotę podłączyć kolorowy graficzny wyświetlacz do takiego mikrokontrolera (na razie podłączony jest LCD 4x20), więc będę próbował to zrobić.
Czytałem ten cały temat i nie tylko to przeczytałem i już trochę wiedzy nabyłem. Wiem, że do poważniejszych rzeczy bez sterowników matrycy się nie obejdzie. Nie zależy mi żeby od razu animacje wyświetlać. Na początek będę zadowolony, jeśli uda mi się zapalić podświetlenie i choćby jeden trójkolorowy piksel przy pomocy samego mikrokontrolera (albo i bez niego). Wydaje mi się, że jest to całkiem realne. Z podświetleniem chyba nie będzie problemu, bo podejrzewam, że moja matryca podświetlana jest diodą LED. Gorzej jest z pozostałymi elementami. Mam wiele problemów, których na początku bez Waszej pomocy raczej nie przeskoczę. Wymienię je po kolei.
Tak wiec na początek powiem co bym potrzebował.
1. Potrzebuję dokładny opis budowy, działania, sterowania matrycami TFT po polsku, najlepiej na przykładzie jakiejś konkretnej matrycy. W ostateczności coś w języku angielskim też może się doczytam. Może ktoś coś jest w stanie mi zaproponować np. jakiś link?
Jeśli chodzi o matryce TFT to słabo znam się na ich działaniu i dlatego pomocne mi będą wszelkie informacje typu: czy żeby zaświecić piksel, to trzeba jakiś pin podłączyć do masy, a jakiś do napięcia? Jak wysokie ma to być napięcie? Zmienne czy stałe? Czy trzeba ograniczać prąd płynący, jak zrobić, żeby zapalił się określony piksel i to w określonym kolorze. Jakie częstotliwości zegarów i dlaczego takie itd., itp.
W tej chwili nie jestem sobie w stanie wyobrazić kilku rzeczy np. jak za pomocą 50, czy 30 wyprowadzeń sterowanych jest np. 320 wierszy i 240 lini, na dodatek z 18-bitowym kolorem. Pewnie na szkle wyświetlacza są jakieś tranzystory i one coś przełączają (Thin Film Transistor)??? Może głupoty tu piszę, ale takie mnie teraz pytania trapią.
2. Mam taką oto matrycę do palmtopa: Philips LP8658-B i niestety żadnego opisu pinout, może jednak uda mi się choćby jeden piksel załączyć metodą prób i błędów, na pewno z tego bym się bardzo ucieszył Tylko, żebym jej nie zepsuł. Czy ktoś z Was ma może jakikolwiek opis do tej matrycy, albo chociaż podobnej? Złącze jest dosyć dziwne, posiada 50 pinów, plus chyba 4 końcówki do ekranu dotykowego i chyba 2 do podświetlania LED.
Jedynie co znalazłem to opis na tej aukcji: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82619865
Specification Detail Composition Transflective display with LCD backlight
Display type Glossy
Display mode Amorphous silicon TFT active matrix
Screen size 53.28 mm x 71.04 mm (active area)
No. of colours 262,144 colours (RGB each 64 steps)
Resolution Horizontal 240 x vertical 320 pixels (76,800 pixels)
No. of dots 230,400 dots
Dot pitch Horizontal 0.074 mm x Vertical 0.222 mm
Interface Digital RGB (RGB each 6-bit)
Power consumption 21mW typical usage
W opisie napisane również zostało, że ekran Pasuje m.in do takich modeli jak: Medion, Yakumo delta, Packard Bell, MDA, MITAC i wiele innych modeli m.in: Pocket Gear 2030, MD2910, PDA S-ART MT Mio338, Mio339, Mitak338, MDA ETEN P603 oraz wiele innych palmptopów.
Za wszelką pomoc i materiały do czytania będę wdzięczny.
Edytowane---> Niestety muszę nadal sam, bez pomocy zgłąbiać zasady obsługi matryc. Znów wiem trochę więcej, ale nadal mam duże problemy. Jednak jeśli ktoś jest ciekawy takich rzeczy jak ja, to podaję kilka linków - może się komuś przydadzą:
W miarę zdobywania wiedzy chętnie się podzilę głębszymi informacjami jak sterować matrycą od postaw. Tylko zajmie mi to pewnie trochę czasu.
Jak na razie to tylko domyślam się, że aby sterować pikselami trzeba podać sygnał zegarowy SHFCLK (w różnych matrycach zegary i rejestry mogą mieć inne nazwy), sygnał zegarowy rejestrów przesuwających i zapewne jeszcze innych rejestrów. Potem należy ustawić odpowiednie rejestry, by w końcu podać odpowiednie dane koloru piksela i tak w kółko. To na razie tyle mojej marnej i ogólnej teorii Może wkrótce ją zmienię... ale proszę pomóżcie kto może.
Hej
mam matryce LCM-5483-24NTK
obczailem juz mniej wiecej piny ale mam problem z sygnałem M - modulacja, domyslam ze ze sluzy do zmiany fazy sygnalow sterujacych LCD ale nie wiem jaka to ma byc czestotliwosc czy wystarczy zmieniac tą polaryzacje raz na ramke czy moze czesciej?
i druga sprawa na jakim ukladzie najlepiej byloby zrealizowac inverter do zasilania lampy podswietlającej do tej matrycy - nie mam pojecia jakie powinno byc napiecie i czestotliwosc
z góry dzieki za pomoc
pozdrawiam i powodzenia
Hej
na jakim ukladzie najlepiej byloby zrealizowac inverter do zasilania lampy podswietlającej do tej matrycy - nie mam pojecia jakie powinno byc napiecie i czestotliwosc
Witam,
Może nie najlepiej ale równie dobrze na OZ962.
W jego dokumentacji masz podane jakie parametry ma mieć przebieg zasilający lampę.
HEJ
no tak gdybym mial dokumentacje to bym nie zadawal powyzszych pytan
:> moze ktos ma dokumentacje do tego lub podobnnego modelu czyli LCM-5483-24
dzieki za wszelka pomoc:)
ale jest martwy , nie mogę wysłać do autroa maila (chyba już nie ma tego ).
Matryca jest o tyle obiecująca że:
a) ma własną przetwornicę napięcia do jarzeniówek
b) posiada układ scalony (chyba ma jakieś pamięci wbudowane)
c) ma 24 (10+14) przewody podłanczające ją do kompa.
Czy może ktoś coś kombinował?? jakieś info cokolwiek .
z góry dzięki za info.
zdjęcia umieszczę jutro (chwilowo nie posiadam aparatu)
Witam.
Tu jeszcze raz umieszczam te same zdjęcia ale w mniejszych plikach (żeby nie było tej prowizji punktowej) , Admin mógłby usunąć tamte jak by co .
POZDRAWIAM
p.s.
i wcale nie chciałem prowizji , tylko tak się samo zrobiło bo za duży plik (było napisane że "dla użytkownika 0"
Hej....może jakimś cudem mi ktoś pomoze... Chciałem podpiąc LCD wyciagnięty z Toshiby T1000 ale przez LPT. Matryczka ta to 640x200 mono nawet bez podświetlenia....z tyłu ma 4 układy T6961B i 8xT7778A złącze 15 Pin tutaj ktos juz dał pinout...:
wiem że jest możliwośc zmontowania tego na płytce kontrolera SED1330 tylko ze nie moge nigdzie znaleśc żadnego schematu a sam nie zaprojektuje tego układu... nie mówimy tu o zadnym wymyslnym wyświetlaniu grafiki w highcolor;p ten LCDek miałby służyć do wyswietlania róznych dziwnych informacji np o stanie procesora temperaturach czy np winampa....sporo programów do obsługi LCD przez LPT jest.....sam wyświetlacz sprawia wrazenie (moge się mylić;p) że będzie to możliwe .... ale no własnie nigdy nic nie wiadomo dlatego moje pytania i prośba o pomoc
Jackuzy o podłączeniu tego LCD do LPT mozesz zapomniec. Za wolno ci to bedzie chodzic, za slaby transfer bedzie chyba ze sie myle .ale ja nigdy sie nie myle:D
Jackuzy o podłączeniu tego LCD do LPT mozesz zapomniec. Za wolno ci to bedzie chodzic, za slaby transfer bedzie chyba ze sie myle .ale ja nigdy sie nie myle:D
Chyba nie zrozumiałeś tego co Twój przedmówca napisał...
Jeśli do LCD dodany zostanie kontroler to nie bedzie problemu z transferem.
Zajęty obszar pamięci obrazu to niecałe 16kB.
Gość sam to zmontował mam juz jego schemat i wszelkie rzeczy które zrobił (i wypuścił do wolnego obiegu linki sa w temacie)....pinout tego controlera pasuje do pinoutu LCDeka (w większości z tąd w tamtym temacie moje pytanko na końcu) i według tego co wiem o tamtym układzie (S1D1330) maksymalnie moze kontrolowac matryce 640x256 więc moja się łapie w górnej granicy (640x200 ) i jak myslicie będzie to to działac z nią? ogólnie na to patrząc wyglada ze jednak tak
hmm no nie wiem czy moge bo to nie mopje Ale wszystko jest w tamtym temacie i linki i wszystko możesz sciagnąc tylko znajdz to w tam i nie ma problemu ....
żeby nie było że link nie działa zeby to to sciagnąc trzeba poprostu kliknąc prawym i zapisz jako inaczej nie będzie chciało (przynajmniej mi nie chciało )
Udalo mi sie niedawno zasterowac LCM-8354 przez procesor AVR
co prawda odswierzanie tylko 40Hz no ale wiem ze wyswietlacz jest sprawny
zalaczam fotke.
Gratuluję osągnięć w sterowaniu AVR-kiem matryce LCD, ale mam pytanie ....... zkąd pewność, że odświeżanie masz 40Hz ??. Jeśli matryca ma uklad "autoinwersji co drugą ramkę" a większość monochromatyków ma to wbudowane to wtedy odświeżanie wyjdzie 20Hz. Napisz jakim kwarcem napędzasz procesor .
Dodatkowo widzę, że górną i dolną połówkę matrycy (wyswietlacz dual scan) sterujesz takimi samymi wartościami..... (widać ucięte kwadraty). Problem by się rozwiązał gdybyś stworzył dwie tablice danych do wyświetlenia np "up_tab i down_tab" pobierał z nich po pół bajta i składał to w całość przed wysłaniem, dałoby to już ładne efekty. Dodatkowo na poczatek można zrobić "punkt matrycy" jako 4 x 4 pixele wtedy tablice zajmują znacznie mniej miejsca i można się pokusić o wyświetlenie jakiejś prostej grafiki o ile pamięć programu na topozwoli.
Mimo wszystko gratuluje, a jescze większe uznanie jak napisałeś to w asemblerze dla AVR oczywiście.
Mógłbyś dodatkowo zamieścić "główną procedurę wysyłania ramek" na LCD-ka to napewno spopularyzuje ten pomysł.
Ja przetesowałem sterowanie matrycą mono Sanyo LCM-5474 a napedzał to 90s2313 w wersji SMD z kwarcem 6MHz (oryginalnie 4MHz - i się nawet nie grzał). Oczywiście grafiki na tym nie zrobi, tylko proste sterowanie i sprawdzenie koncepcji działania.
Jednak AVR + RAM zenętrzny ---- to warto by sprawdzić...
Mam Sharpa LM64C142 i właśnie przeglądam sobie jego dokumentację.. Wyświetlacz jest kolorowy i o ile z wyświetleniem czarno-białej szachownicy nie przewiduję problemów, to uzyskanie koloru już mnie trochę przeraża.. Na początek chcę podłączyć to ustrojstwo do atmega8 i wykorzystać górną połowę matrycy. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł na algorytm obliczania i odpowiedniego ustawiania bitów, to będę wdzięczny za wskazówki