logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zegarek Audiofila Nixie w drwnianej obudowie.

devolt 27 Lut 2007 17:30 8077 17
REKLAMA
  • Zegarek Audiofila Nixie w drwnianej obudowie.
    Witam chciałbym wam zaprezentować wykonany własnoręcznie zegarek na lampach Nixie Lc-531 Dolam. Nie są to jakieś szczególnie duze czy czytelne, takie dostałem w ilości 12 sztuk. Z tego datku wybrałem 8 najlepszych, które działają po dziś dzień. Tu chciałbym zaznaczyć iż nie jest to mój projekt. Zaprojektował go nasz kolega z elektrody krzkomar. Wielkie dzięki dla niego za udostępnienie i pomoc. Tu link do jego postu wraz z projektem : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic279761.html
    Zegarek powstał już bardzo dawno, bo w moje najdłuższe (pomaturalne) wakacje w 2005 roku. Jego budowa pochłonęła jakies 1,5 m-ca ponieważ miałem małe problemy, najpierw z przetwornicą do zasilania lamp, następnie z układem ds12887. Przetwornice zastąpiłem inną z innego projektu który mnie zainspirował (link : http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbriefe/Nixie-Clock/nixie-clock.htm )
    Układy Ds12887 wygrzebałem ze starych płyt ( musiałem zepsuć aż 3). Posiadam dwa nowe układy ( sample z maxima) jednak nie wiem jak je mogę uaktywnić ( należy podać odpowiedni stan aby wewnętrzny generator zaczął zliczanie). Jezeli ktoś by mi w tym pomógł- napisanie prostego pragramiku- to bede wdzięczny, bo aktualny układ ma defekt w postaci nie wysyłania jednego bity, objawia się to nie wyświetlaniem 8 i 9.
    Mam na to sposób :) gdy jest wciśniety przycisk od ustawiania godziny wszystko pięknie działa :) moja wina, bo raz ds-a odwrotnie wsadziłem :) . Szklane rurki pomiędzy lampami w których są małe neonówki to szkolne probówki, bynajmniej nie pochodzą z lewego źródła ( czyt. nielegalnego przywłaszczenia mienia) kupiłem je w warszawskim sklepie z pomocami naukowymi cezas.
    To tyle z opowieści moze jakies konkrety:
    Obudowa:
    Wykonana w całości z drewna. Cienki 3 mm mdf sklejany specjalnym klejem na bazie wikolu. Bardzo mocno trzyma. Nastepnie wyszpachlowane i jak przystało na audiomaniaka oklejone fornirem olcha i polakierowane na wysoki połysk dwa razy.

Koszt: W zasadzie niewielki biorąc pod uwage czytelność i zainteresowanie każdego gościa :).
    Nie podam łącznej kwoty bo cena głównie zalezy od ceny lamp. Układy to groszowa sprawa. Myślę, że sam układ sterowania to jakieś 30 zł.

Fotki:
    Załączniki:
    • Zegarek Audiofila Nixie w drwnianej obudowie. zegarek4.jpg (72.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zegarek Audiofila Nixie w drwnianej obudowie. zegarek3.jpg (69.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zegarek Audiofila Nixie w drwnianej obudowie. zegarek2.jpg (144.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zegarek Audiofila Nixie w drwnianej obudowie. zegarek1.jpg (128.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zegarek Audiofila Nixie w drwnianej obudowie. IMG_0978.jpg (68.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zegarek Audiofila Nixie w drwnianej obudowie. IMG_1116.jpg (1.56 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zegarek Audiofila Nixie w drwnianej obudowie. przetwornica.JPG (21.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    devolt
    Poziom 21  
    Specjalizuje się w: konstruktor
    devolt napisał 625 postów o ocenie 331, pomógł 2 razy. Mieszka w mieście Grodzisk Mazowiecki. Jest z nami od 2002 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3624766
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Wysyp Nxie :P
    Zegarek łądny ale ta górna pokrywa tak jakoś dziwnie odstaje :P
    Daj płytki :)
  • REKLAMA
  • #3 3624768
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3624792
    kiler129
    Poziom 27  
    Co do sampli to nie rpościej tak ?
    Zegarek Audiofila Nixie w drwnianej obudowie.
  • REKLAMA
  • #5 3624941
    kiler129
    Poziom 27  
    No zapytałeś się jak uaktywnić te sample no to nie lepiej podpiąć kwarc ?
  • REKLAMA
  • #6 3625121
    devolt
    Poziom 21  
    Ocena: 331
    i wystrczy?? Bo z tego co czytałem to trzeba wysłać odpowiedni sygnał na rejestry, który uaktywnia wewnętrzny licznik.
    Poza tym jest mały szczególik układ na twoim schemacie to ds12885 a to chyba cos innego. Mój to ds12887 a on nie ma mozliwościo podpięcia kwarcu.
    cytuje słowa noty mysle ze kazdy zrozumie:

OSCILLATOR CONTROL BITS
    When the DS12887 is shipped from the factory, the internal oscillator is turned off. This feature prevents
    the lithium energy cell from being used until it is installed in a system. A pattern of 010 in bits 4 through
    6 of Register A turns the oscillator on and enables the countdown chain. A pattern of 11X turns the
    oscillator on, but holds the countdown chain of the oscillator in reset. All other combinations of bits 4
    through 6 keep the oscillator off.

• #7 3625138
    kiler129
    Poziom 27  
    Wszystko na stronie maxima dokłądnie jest opisane, zagłęb się w to a doznasz olśnienia, tym zcasem koniec OT :D
  • #8 3625335
    c++
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Witam,
    widze ze era wzmacniaczy odeszla, a nadeszla lamp Nixie. Naszczescie bardzo dobrze wykonanych. Uklad bardzo mi sie podoba. Jeszcze nie widzialem, aby ktos robil "kropki" do zegara. Ot nowosc :D
    PZDR
  • #9 3625452
    devolt
    Poziom 21  
    Co do płytek to wszystko jest na stronie autora link wyzej.
  • #10 3644774
    Slawsier
    Poziom 11  
    Witam. Mam tylko jedno pytanko, z kąt macie takie lampy? ja nigdzie nie mogę takich dostać. A tak nawiasem to fajny projekt.
  • #11 3644887
    Arkadius3
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    lampy? chodliwy towar... takze albo allegro.pl albo szukanie po elektronikach w okolicy nieco starszej daty
  • #12 3649556
    DJ_DrEw
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Ile cię to wszystko kosztowało i ile czsu zajęła budowa?
  • #13 3650174
    Sebastianolek
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Tak se wcześniej przeglądałem te wszystkie zegary Nixie i nic fajnego w tym nie widziałem i nie komentowałem, ale nagle doznałem olśnienia. Przecież taki zegar Nixie to jest bardzo dobrym patentem na wszystko. Fajnie na bank wygląda w nocy :D:D:D co mnie coraz bardziej zmusza do próby zrobienia takiego :) no i sama satysfakcja zrobienia czegoś na lampach. A jak ktoś ma wzamek też na lampach lub inne urządzonko to będzie fajnie pasować na 1 półce z takim zegarem :).

P.S. Fajnie żeś to z tymi lampakami między HH, MM i SEC zrobił :D

Pozdrowienia
  • #14 3650670
    ByKoL
    Poziom 2  
    Bardzo fajny zegarek,prostota rozwiązania jednak zmienił bym obudowe jakas z plexi np ;)
  • #15 3652046
    Hydro Aquatic
    Poziom 11  
    nie no te zegarki nixie są jakies przy** :D fajnie ci to wszyslo calkiem :] prosty aczkolwiek ladny i fajny :)
  • #16 3656580
    devolt
    Poziom 21  
    -> DJ_DrEw Co do kosztów to czytaj uważnie zanim o coś zapytasz :)

Koszt: W zasadzie niewielki biorąc pod uwage czytelność i zainteresowanie każdego gościa Smile.
    Nie podam łącznej kwoty bo cena głównie zalezy od ceny lamp. Układy to groszowa sprawa. Myślę, że sam układ sterowania to jakieś 30 zł

Natomiast czas jaki temu poświęciłem to 2-3 miesiące. Powodem był problem z przetwornicą i układem DS. Jednego niestety spaliłem, a kolejnego przypaliłem o czym wyżej napisałem.
  • #17 3692312
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Jest nowa wersja softu do pobrania ode mnie ze strony: http://krzkomar.googlepages.com/zegarnixienads12887

Zrobiłem dziś inicjowanie Dallasa, mam nadzieję że to rozwiąże problemy. Oczywiście nie miałem jak sprawdzić czy to coś pomoże bo ja nie widzę różnicy, ale daj znać czy pomogło :).
  • #18 3692980
    devolt
    Poziom 21  
    Oki napewno przetestuje i podziele sie wnioskami. Mam dwie sztuki nieinicjowanych dallasów i jeden juz działający.
    Wielkie dzięki za nowy sofcik:)

Pzdr Devolt

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono własnoręcznie wykonany zegarek na lampach Nixie typu LC-531 Dolam, wykorzystujący 8 z 12 dostępnych lamp. Projekt nie jest autorski, został opracowany przez użytkownika krzkomar z forum elektroda.pl. Budowa zegarka trwała około 1,5 miesiąca, z problemami dotyczącymi przetwornicy zasilającej lampy oraz układu DS12887, który pochodził ze starych płyt i wymagał inicjalizacji oscylatora poprzez odpowiednie ustawienie rejestrów. Przetwornicę zastąpiono innym modelem z projektu dostępnego na jogis-roehrenbude.de. Dyskutowano o czytelności wyświetlacza, estetyce obudowy (drewniana, z sugestiami zmiany na plexi) oraz dostępności lamp Nixie, które można znaleźć na aukcjach internetowych lub w starszych urządzeniach elektronicznych. Koszt budowy oceniono jako niewielki, głównie zależny od ceny lamp, a czas realizacji to 2-3 miesiące. Autor udostępnił link do projektu i płytek. Pojawiła się także nowa wersja oprogramowania inicjującego układ DS12887, mająca rozwiązać problemy z obsługą układu Dallas, którą autor planuje przetestować.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA