Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Plextor PX-716SA nie rozpoznaje płyt

dzuby 27 Feb 2007 20:14 1041 4
    dzuby
    Level 11  
    Nagrywarka DVD Plextor PX-716SA na Serial Ata:
    - nie rozpoznaje żadnych płyt,
    - komputer rozpoznaje ją bez żadnych problemów,

Przed chwilą ja rozkręciłem, poprzesuwałem laser, skręciłem do kupy i nagle zaczeła działać. Wsadziłem pierwszą lepszą płyte DVD, rozpoznał ją bez problemu, i udało mi się zgrać z pełną prędkością ponad 70% płyty po czym napęd znowu odmówił posłuszeństwa. Po włożeniu płyty rozkręca ją do niewielkiej prędkości po czym zatrzymuje, trwa to w sumie może 2-3 s. Laser się porusza i mruga. Jakieś sugestie co jest grane ?
    carnivore_23
    Level 16  
    a jakies szczegoły dotyczace konfiguracji komputera ?? jaki zasilacz jaka płyta głowna ??
    dzuby
    Level 11  
    Płyta : Abit NF7-s v2.0, proc: Athlon Xp 1700+@1670, zasilacz Fortron FSP300-60BT (300W), ram: 2x512 MB kingstona, grafa: ATI Radeon 9550, system: windows XP SP2, dysk Seagate 250 GB, napędy: nagrywarka LG GSA-4163B, jakaś nagrywarka CD liteona
    carnivore_23
    Level 16  
    A sprubój poodpinac tamte napedy zostaw tylko sam dysk izobacz co sie dzieje wtedy bo masz popodpinanych bardzo duzo bajerow a zasilacz tylko 300 W ;)
    dzuby
    Level 11  
    Sorry za późną odpowiedź ale nie miałem wcześniej czasu. Zrobiłem tak jak powiedziałeś, tzn. odłączyłem wszystkie napędy, odtaktowałem procesor żeby pobierał mniej energii ale nic to nie zmieniło. Napęd nadal nie rozpoznaje żadnych płyt. Po włożeniu płyty jest ona rozkręcana do minimalnej prędkości na jakies 2-3 s i słychać dzwięk przesuwania lasera i na tym sie kończy. Dioda zapala się także na 2-3 s po czym gaśnie. Proszę o pomoc.
    Dodam jeszcze że wgrywałem najnowszy bios, czyscilem soczewkę, oraz prubowałem sposobu z odpięciem taśmy od lasera i włączenia zasilania napędu. Żadna z tych metod niestety nie pomogła.