Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Monitor sieci RS485. Schematy urzędzeń?

gregorusp 28 Lut 2007 09:00 1940 7
  • #1 28 Lut 2007 09:00
    gregorusp
    Poziom 10  

    Witam!
    Mam ( w domu sieć urządzeń opartą na RS485 (czujniki, sterowniki świateł, żaluzji itp...). Interesuje mnie możliwość podsłuchiwania ruchu w tej sieci (jakiś konwerter do kompa + program, który zapisze mi całą transmisję w logu. Problemem jest to,że używam własnego protokołu (podobny do 1-WIRE) - tak więc potrzebowałbym coś, co pokaże mi tylko stany na sieci (bez żadnej obróbki).
    Posiada ktoś może schematy takich urządzeń ?? Za wszelką pomoc z góry dzięki :D

    Pozdrawiam,
    Grzegorz

    0 7
  • #2 28 Lut 2007 13:34
    Dave_SG
    Poziom 11  

    Użyj układu MAX485. Konwertuje on poziomy RS485 na TTL. Dalej to juz tylko podłaczenie lini do portu równoległego. Schody zaczynają się przy pisaniu softu. Nie jestem ekspertem od tego, ale proponuje użyć Win98 zeby nie było problemów z obsługą portu.

    0
  • #3 28 Lut 2007 13:52
    ksz
    Poziom 15  

    Dave_SG napisał:
    ...Nie jestem ekspertem od tego, ale proponuje użyć Win98 zeby nie było problemów z obsługą portu.


    W sumie Windowsa używam rzadko, ale
    Code:
    loaddrv giveio
    mnie jeszcze pod XP nie zawiodło.. Jest m.in. z WinAVR.. Jak ktoś zainteresowany, to mogę podesłać execa loaddrv + giveio.sys

    0
  • #4 28 Lut 2007 16:02
    gregorusp
    Poziom 10  

    Oki, spróbuję z giveio.
    Przyznam się szczerze nie mam teraz siły pisac softu..... Po prostu wczoraj miałem małe BUM, poszło pewnie większość z urządzeń w sieci RS485 i chciałem sprawdzić co w sumie ocalało, a i na przysżłość taki monitor sie przyda....
    Mam jeszcze inny pomysł - a może jakiś układzik, podłączone toto do karty dźwiękowej (do samplowania) i oglądamy przebiegi. Robił może ktoś coś takiego (i czy w ogóle coś takiego jest wykonalne)?.

    Pozdrawiam,
    Grzegorz

    0
  • #5 28 Lut 2007 21:53
    korneliuszo
    Poziom 16  

    jest tylko uważaj na napięcia na wejściu (z tego co pamiętam 3V do -3V)

    zwykły rejestrator dźwięku wystarczy

    0
  • #6 01 Mar 2007 13:32
    Lukasz Baj
    Poziom 10  

    Moim zdaniem najprosciej jest zrobic (kupic - dostepne w AVT) konwerter MAX485->RS232 i podpiac do komputera przez port szeregowy. Wtedy bedziesz mogl nawet zwyklym Hyper Terminalem (lub innym programem terminalowym) podsluchac co sie dzieje na magistrali. Nie ma potrzeby nawet pisac softu (chyba ze chcesz wzbogacic swoj monitor o dodatkowe funkcje). Jezeli nie jestes ekspertem w pisaniu softu pod Windows proponuje uzyc kompilatora Borland C++ Builder (bardzo latwo nawet ktos, kto nie ma pojecia o programowaniu pod windowsa moze stworzyc aplikacje).

    0
  • #7 01 Mar 2007 14:25
    gregorusp
    Poziom 10  

    Hej!
    Ze softem nie powinno być problemu (jestem informatykiem z wykształcenia, a elektronikiem z zainteresowania :D:D ), tylko brak czasu powoduje moją niechęć. Wiesz problemem jest to, że mój protokół transmisji nie ma określonej prędkości działania. Nie jestem w stanie określić np.: ile bodów ma tranmisja - mam tylko określone ramy czasowe - np.: bit mastera/slavea może trwać nie mniej niż 50us i nie więcej niż 400us itp. Tak więc pozostaje mi tylko konwerter z logiką, bądź soft na pececie obsługujący tą transmisje.

    G.

    0
  • #8 02 Mar 2007 19:13
    korneliuszo
    Poziom 16  

    To będą problemy.

    Proponuję jakiegoś procka który tłumaczyłby twój protokół na RS232.

    RS w kompie tego nie obsłużyłby bo musi mieć stałą prędkość transmisji LPT jest lepszy tylko, nie wiem co z prędkością)

    0
  Szukaj w 5mln produktów