W wielkim skrócie :
Jeżeli jest duży grzejnik i jest do niego dużo rury ma większy opór ,jak mały grzejnik zaraz przy rozdzielaczu to mały opór na instalacji ,przez niego pójdzie woda .A woda to takie diabelstwo ze idzie tam gdzie ma lżej !!!! nic tylko czysta fizyka. , kryzując instalacje szczególnie małe grzejniki na początku zyskasz to ze cała woda popłynie równomiernie i kocioł nie będzie grzał skokami jak pisałeś włączał się około 200 razy /doba .
Wytłumaczę dlaczego 200 razy na zasadzie krótkiego cylku:
start palnika , pompa pracuje ,
woda idzie na rozdzielacz
z rozdzielacza zamyka się obieg na grzejniku który powoduje najmniejsze opory
woda wraca do kotła ,pierwszy grzejnik wygrzewa się chwilę do momentu zamknięcia głowicy( grzejnika) , i do kotła nagle wraca wysoka temeratura , więc kocioł Wyłącza palnik , pompa nadal pracuje , ściągając wodę z dalszej nie wygrzanej części instalacji , więc kocioł włącza palnik . I tak dalej , dalej i dalej
Prościej się już nie da wytłumaczyć , albo ja już nie potrafię
Info techniczne :
Kocioł mierzy temperaturę wracającą do kotła i decyduje na czy ma włączyć palnik czy nie , aby uzyskać nastawioną temperature
Co wpływa na modulację mocy palnika? ,Jakie czynniki określają potrzebną moc? -, -wiele czynników , różnica temp. do zniwelowania , czas pracy , ilość włączeń itp
PS
Jak uraził żarcik to przepraszam , sam jestem elektronik/informatyk ale tylko wyedukowany , zawód jak widzisz inny --takie życie , więc mam czasami takie skojarzenia elektroniczno/hydrauliczne

A TERAZ INFO DLA POKOLEŃ I NASTĘPNYCH PYTAJĄCYCH BUDUJĄCYCH SIĘ !!
* Na początku budowy już musicie wiedzieć jakim paliwem chcecie grzać,a najlepiej modelem kotła
* Jaką chcecie mieć instalację rodzaj , materiał
* Solidny projekt z wyliczeniami to podstawa !!!!
*
Złotym Rączką robiącym bez projektu za drobne i "na pałę " mówcie ---NIE
* Jak źle wykonacie, policzycie , wyregulujecie instalację , to najlepszy regulator i kocioł wam nie pomoże !!!!
Nie warto oszczędzać na instalacji , bo później takie oszczędności się mszczą
Charlie_jl