Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

MSI KT4V trzeszczy mi okropnie

24 Wrz 2003 00:12 1431 6
  • Poziom 14  
    Witam wszystkich!
    Mam problem z dźwiękiem na płycie (jak w tytule) .Otóż od pewnego czasu pojawiają się bardzo głośne trzaski i chroboty na wyjściu karty dźwiękowej. Zakłócenia te pojawiają się od czasu do czasu niezależnie od tego czy odtwarzana jest muzyka . Trzaski trwają kilkanaście sekund i zanikają tak szybko jak się pojawiły...
    Pojawienie się tych odgłosów nie powoduje niestabilności systemu - wszystko poza dźwiękiem jest Ok . Sprawdziłem już wszystkie wtyczki między wyjściem audio , a wzmacniaczem , bo dźwięk przypominał zakłócenia z uszkodzonych styków , ale niestety manipulacje przy kabelkach nic nie dały. Nie pomogło tez włączenie programiku SOUNDMAN dodawanego przez MSI do tej płyty głównej.
    Nie mam pomysłu gdzie szukać usterki i bardzo proszę o rady ! Czy możliwe jest , że uszkodzona jest mobo ( kontroler audio)?

    nie wiem czy to coś pomoże , ale podam mój konfig:
    MSI KT4V , Duron 1300, 256 MB RAM (niestety Elixir) ,GF 2 MX400, Zasiłka 300W no name (susnon czy cos takiego),HDD Seagate 8,6GB - modelu nie pamiętam.
  • Poziom 13  
    A jaki masz system operacyjny ? Ja u siebie na takiej samej płycie też miałem ten problem przy systemie Win98 ale po przejściu na WinMe problem zniknął.
  • Poziom 28  
    Polecam przeczyscic jack'i, posprawdzac czy nie ma zaklucen z zasilacza (przewody obok karty)
  • Moderator Samochody
    Radził bym też sprawdzić, czy karta dźwiękowa nie współdzieli przerwania z innym urządzeniem w systemie.
    Poczytaj też https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic54763.html
  • Poziom 14  
    Używam windoza 2000, przerwania jeszcze sprawdzę . Jacki są Ok , poza tym wtyczki nie ruszam , bo wzmacniacz jest podłączony na stałe . Powinno trzeszczec przy używaniu słuchawek....

    Dalej nie wiem co robic :-(
  • Poziom 28  
    Hehe kup sobie lepiej karte dźwiękową na PCI. Też tak mam pod windozą 2000 ale pod ME jest ok.
  • Poziom 14  
    Ok rozwiązałem problem (przynajmniej tak mi sie wydaje). Przeinstalowałem sterowniki i .... odłączyłem kabelek audio z DVD. Tak na prawde nie wiem które pomogło , ale znowu mogę słuchać mp3.
    Dziekuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam !