Mieszkam w starym bloku lata 60-70 . instalacja jednofazowa aluminium zabezpieczenia topikowe swiatlo 10A i gniazda 16A. jest zabezpieczenie przedlicznikowe 25A. w domu mam czajnik elektryczny pralke mikrofale lodowke zamrazarke i nie mam zadnych problemow. teraz chce zalozyc plyte grzejna ceramiczna lub indukcyjna okolo 6-7 kW na 230V. i takie pytanie czy i jak przerobic instalacje zeby bylo ok oczywiscie zakladam ze pociagne nowy przewod od zabezpieczen do kuchni. myslalem tez o zalozeniu nowych zabezpieczen tylko nie wiem jakie powinny byc zeby wszystko chodzilo i nie wywalalo i oczywiscie nie bylo piorunsko drogie tak do okolo500z³ najlepiej. czy zabezpieczenie przedlicznikowe wytrzyma czy trzeba w zakladzie energetycznym wystepowac o zwiekszenie mocy przylaczeniowej. pomozcie prosze bo jak zaprosze pseudo fachowca to penie jego koszty mnie zjedza.
25A przedlicznikowe daje 5,5kW wiêc musisz pisaæ do elektrowni o nowe warunki przy³±czenia ale od razu we¼ 3 fazy np. po 4kW czyli razem 12kW.
Pozdrawiam!
Daj 20A za licznikiem przewód 3x2,5 mm2.Nie bêdziesz u¿ywa³ wszystkiego naraz.Inaczej zjedz± cie koszty.Chyba ¿e chcesz zainwestowaæ w ca³± now± instalacjê,ale to ju¿ trójfazow±.A to kilka tys.
czyli jak zostawie ta instalacje i zaloze plyte na nowym kablu z nowym zabezpieczeniem podpieta do tamtych zabezpieczen to raczej kiepsko to bedzie chodzic chybz ze bede uzywal max 2 miejsca na plycie rownoczesnie i raczej niczego innego w tym czasie
Poroponuje w pierwszej kolejno¶ci udac sie do ZE aby dowiedziec siê czy wogole jest mo¿liwy "wzrost mocy"
Quote:
Mieszkam w starym bloku lata 60-70 . instalacja jednofazowa aluminium zabezpieczenia topikowe swiatlo 10A i gniazda 16A. jest zabezpieczenie przedlicznikowe 25A. w domu mam czajnik elektryczny pralke mikrofale lodowke zamrazarke i nie mam zadnych problemow.
Przy takim zabezpieczeniu a¿ dziwne ¿e nie masz problemow.
Zabezpieczenie 16A mo¿esz wymieniæ na 20A oraz przewód Al naCU YDY 3x2,5 ale mimo wszystko cienko to widzê w przyszlo¶ci, chyba ¿e wszyscy w twoim domu zakoduj± sobie jak urzywaæ wszystkie odbiorniki w danym czasie aby zabezpieczenie nie zadziala³o, czyli utrudnia³o ci ¿ycia.Proponujê ci zrezygnowaæ z p³yty grzejnej, a koszty zakupu p³yty rzeczywiscie przeznaczyæ na wymianê ca³ej instalacji wewn±trz mieszkania.Wymieniona instalacja / dobrze wykonana / zapewni tobie i twojej rodzinie bezpieczeñstwo i niezawodno¶æ eksploatacji. P³ytê grzejn± wymieñ na kuchenkê gazow± - tu te¿ zaoszczêdzisz na kosztach. Zwiêkszenie mocy oraz wymiana zasilania na 3 fazowe poniesie za sob± niestety do¶æ znacze koszty oraz niestety czas oczekiwania,a on niestety jest do¶æ d³ugi.Pozdro.
Przeka¼nik prioryterowy jest b.dobry ale podejrzewam ¿e jego zainstalowanie wprowadzi u kol. MICHA£A b.du¿e zamieszanie bo przecie¿ na jego temat trzeba wiedzieæ o co chodzi.A podejrzewam ¿e nie mieszka sam w domu.Pozdro.
czesc ju¿ pisa³em w jakim¶ po¶cie ¿e kupi³em kuchenke elektryczn± i te¿ my¶la³em ¿e musze i¶æ do zak³adu zwiêkszyæ moc ale to tylko pic na wodê fotomontarz . Producenci nabijaj± ludzi w butelkê (chyba jaka¶ zmowa z zak³adami energetycznymi) ja mam 4 palniki w³±czone jednocze¶nie i i nie mam nawet 16 amper ( za³o¿³em taki bezpiecznikszybki B16 jednofazowy) i go nie wywala. Muszê wreszcie chyba zrobiæ jaki¶ ciag³y pomiar i jaki¶ wykresik waln±æ tutaj to mo¿e by ludzie siê trochê zastanowili zanim zaczn± p³aciæ za du¿o zak³adom:crazyeyes: energetycznym:shocked!:
]
ps
No jedyne co zmieñ to najlepiej doprowadz od kuchenki do licznika nowy kabel to kosztowa³o by ciê to tylko cenê kabla + jaki¶ osobny bezpiecznik bo je¶li masz stare alumy to mo¿e ci siê grzaæ czasem kalbelek w ¶cianie
No tak przewód zasilaj±cy napewno wypada³oby zmieniæ ale co siê bêdzie dzia³o jak kolega MICHAL lub kto¶ z jego rodziny bêdzie chcia³ np. gotowaæ obiad na p³ycie,w tym czasie w³±czyæ pranie, a mo¿e przyjdzie te¶ciowa i bêdzie chcia³aci¶ poprasowaæ itp????Pozdro.
napewno nie moc cieplna tylko jak pisza w przy kuchniach moc przylaczeniowa. ale wg mnie to jest moc calkowita wszystkich 4 pol grzejnych bo tyle to wychodzi po dodaniu do siebie. wiem ze liczac poc przylaczeniowa jest jescze wspolczynnik powtarzalnosci czy jakos tak ktory wynosi 0.5-0.6 przez ktory nalezy pomnozyc moc wszystkich urzadzen domowych. ale producenci podajac chyba moc przylaczeniowa dla kuchni czy plyty pdaja calkowita moc jako ze obad czesto sie gotuje na wszystkich czterech polach.
Kol.MICHAL b. dobrze g³ówkujesz nie mo¿e byæ mowy o mocy cieplnej 7kW bo z tym siê nie spotka³em tylko o mocy przy³±czeniowej.Proponujê przej¶æ na gaz , chyba ,¿e masz kasê na modernizecjê inst. elektr.Pozdro.
no mogê jeszcze napisaæ ¿e mam za licznikiem te¿ 25 ( bloki 1979rok) i wszystko chodzi bez problemu w domu i nawet nie wywala a mam pralkê zmywarkê itd. A z tym bezpiecznikiem 16 to nawet specjalnie testowa³em z 4 garami lodowatej wody jednocze¶nie za³±czone 4palniki z czego 2 z dopalaczami na maksymalne ustawienia i nie wywala³o mi wcale tego automata ani nie pali³o korków a w domu jeszcze w³±czone ¶wiat³a telewizor i pralka( dzieninie conajmniej 3 razy ma³e dziecko w domu :angel: ) itd
Moc pokazywana na opisie kuchenek to chyba jak jest sama grza³ka na wolnym powietrzu( chyba jeszcze w jakiej¶ ch³odni :x-mas: ) bez obudowy to w to jeszcze mo¿e uwierzê. Wiêc jak mi nie bêdzie paliæ korków za licznikiem to nie mam w ogóle zamiaru dawaæ zak³adowi ( i chyba ró¿nie jest z tymi cenami zale¿y od rejonu u mnie chcieli 130 netto za 1kw) dodatkowych pieniêdzy za co¶ czego nigdy nie u¿ywam
Kol. "jasiekz" cenê za 1 kW dali ci porównywalnie dobr± ,w moim rejonie wynosi ona 125 z³ /kW.Proponuje ci w twoim wypadku który opisujesz przeliczyæ w danym momencie moc obci±¿eniow±/p³yta grzejna 7,5kW + pralka automatyczna w momence grzania wody 2,5kW / wynosi ona 10kW.Je¿eli twoja instalacja jest zabezpieczona 16A to jest to trochê dziwne ,¿e twój bezpiecznik 16A nie potrafi zadzia³aæ.10000 W / 230 V=44 A Mam na my¶li max obci±¿enie. a co sie bêdzie dzia³o jak te¶ciowa przyjdzie i zacznie prasowaæ oczywiscie przy w³±czonym ¶wietle i mo¿e jeszcze bêdzie chcia³a ogl±daæ w tym czasie super film z DVD,a jej wnuczki bêd± graæ na kompie, a ty w tym czasie bêdziesz instalowa³ karnisz ¶wie¿o zakupiony.Pozdro.
dobra muszê opisaæ dok³adnie jak± mam instalacjê przy samym piecyku Amica mam zamontowany szybki bezpiecznik legranda B16 i jest on tylko na na sam piecyk dlatego piszê ¿e nie wywala mi go i jest w 100 procentach sprawny resztê kuchni i ³aziênkê mam podpiête na 20A na ¶wiat³o mam 10A a na gdnizda w ca³ym domu 16A i dodatkowo przeciwzwarciówkê . Istalacja jest w pe³ni sprawna i co pewien czas j± specjalnie sprawdzam czy zadzia³aj± mi bezpieczniki dowalaj±æ odpowiedni wzorcowy pr±d. Mam sepa wiêc wiem jak to robiæ bezpiecznie. acha kuchenka przez 16 jest podpiêta do tej 20 . No i oczywi¶cie za licznikiem w piwnicy jest 25 topik szybki ( s± i takie wolne czasem jest narysowany ¶limak albo oznaczenie C ale dla swojego dobra nie u¿ywam takich. Lepiej spaliæ bezpiecznik ni¿ sobie krzywdê zrobiæ. sieæ ma tak u mnie ¶rednio zale¿nie od pory 230 240 V
Akurat jeszcze przed zakupem kuchenki niedawno dwa razy mi wywali³o w piwnicy ale by³a to wina uszkodzonej pralki. Trochê by³y przypalone styki pr±dowe w programatorze i robi³y siê ma³e ³uczki co wtajemniczeni zrozumiej± ¿e nastêpuje wtedy gwa³towny skok pr±du i ¿adne zabezpieczenie tego nie wytrzyma. naprawi³em t± wadê poprostu ucinaj±æ te kable z wtyczki i bezpo¶rednio przylutowa³em do programatora i jest spokuj.
Co do te¶ciowej (na szczê¶cie to nale¿y do tych dobrych typów ) to akurat u mnie od 3 tygodni przebywa i pomaga przy opiece nad ma³ym. Bo sami w dwojke wysiadali¶my. wiêc pralka i ¿elazko chodzi do¶æ czêsto. no i nie mam problemów ¿±dnych z bezpiecznikami. tyle co do mojej sieci. Wieæ je¿eli mi siê jednak zda¿ wywalenie korka to musia³by byæ to naprawdê niez³y zbiego okoliczno¶ci wiêc narazie nie mam zamiaru dop³acaæ do zak³adu(eniona) . bo te 130 netto czyli 160 z³ to nic w porównaniu z kosztami zwiêkszania. Bo ci z dzia³u to zaraz mi tak± litaniê wywali li co jeszcze muswzê zmieniæ ¿e normalnie siê zaczo³em ¶miaæ. ¿ê muszê jeszcze przed licznikiem na w³asny koszt dodatkowo montowaæ specjalne bezpieczniki a jakbym chcia³ do domu 3 fazy to ju¿ wogóle masakra koszt samych czê¶ci wynius³by mnie 1500 z³ a gdzie kasa za robocizne dla go¶cia z uprawnieniami z zak³adu za cianiêcie w pionie kabla i przeróbkê instalacji.
Takie to straszne zdzierstwo trzeba wszystko na swój koszt a oni jeszcze za to dodatkowo kasy rz±daj± a wiadomo ¿e wszystko przed licznikiem jest ich czyli za darmo oddajê swoj± w³asno¶æ w ich w³adanie. Rozumia³bym to jeszcze gdyby mi to odliczyli od op³at ale tak to nie jest wieæ narazie figa z makiem.