Mieszkam w starym bloku lata 60-70 . instalacja jednofazowa aluminium zabezpieczenia topikowe swiatlo 10A i gniazda 16A. jest zabezpieczenie przedlicznikowe 25A. w domu mam czajnik elektryczny pralke mikrofale lodowke zamrazarke i nie mam zadnych problemow. teraz chce zalozyc plyte grzejna ceramiczna lub indukcyjna okolo 6-7 kW na 230V. i takie pytanie czy i jak przerobic instalacje zeby bylo ok oczywiscie zakladam ze pociagne nowy przewod od zabezpieczen do kuchni. myslalem tez o zalozeniu nowych zabezpieczen tylko nie wiem jakie powinny byc zeby wszystko chodzilo i nie wywalalo i oczywiscie nie bylo piorunsko drogie tak do okolo500zł najlepiej. czy zabezpieczenie przedlicznikowe wytrzyma czy trzeba w zakladzie energetycznym wystepowac o zwiekszenie mocy przylaczeniowej. pomozcie prosze bo jak zaprosze pseudo fachowca to penie jego koszty mnie zjedza.
25A przedlicznikowe daje 5,5kW więc musisz pisać do elektrowni o nowe warunki przyłączenia ale od razu weź 3 fazy np. po 4kW czyli razem 12kW.
Pozdrawiam!
Daj 20A za licznikiem przewód 3x2,5 mm2.Nie będziesz używał wszystkiego naraz.Inaczej zjedzą cie koszty.Chyba że chcesz zainwestować w całą nową instalację,ale to już trójfazową.A to kilka tys.
czyli jak zostawie ta instalacje i zaloze plyte na nowym kablu z nowym zabezpieczeniem podpieta do tamtych zabezpieczen to raczej kiepsko to bedzie chodzic chybz ze bede uzywal max 2 miejsca na plycie rownoczesnie i raczej niczego innego w tym czasie
Poroponuje w pierwszej kolejności udac sie do ZE aby dowiedziec się czy wogole jest możliwy "wzrost mocy"
Quote:
Mieszkam w starym bloku lata 60-70 . instalacja jednofazowa aluminium zabezpieczenia topikowe swiatlo 10A i gniazda 16A. jest zabezpieczenie przedlicznikowe 25A. w domu mam czajnik elektryczny pralke mikrofale lodowke zamrazarke i nie mam zadnych problemow.
Przy takim zabezpieczeniu aż dziwne że nie masz problemow.
Zabezpieczenie 16A możesz wymienić na 20A oraz przewód Al naCU YDY 3x2,5 ale mimo wszystko cienko to widzę w przyszlości, chyba że wszyscy w twoim domu zakodują sobie jak urzywać wszystkie odbiorniki w danym czasie aby zabezpieczenie nie zadzialało, czyli utrudniało ci życia.Proponuję ci zrezygnować z płyty grzejnej, a koszty zakupu płyty rzeczywiscie przeznaczyć na wymianę całej instalacji wewnątrz mieszkania.Wymieniona instalacja / dobrze wykonana / zapewni tobie i twojej rodzinie bezpieczeństwo i niezawodność eksploatacji. Płytę grzejną wymień na kuchenkę gazową - tu też zaoszczędzisz na kosztach. Zwiększenie mocy oraz wymiana zasilania na 3 fazowe poniesie za sobą niestety dość znacze koszty oraz niestety czas oczekiwania,a on niestety jest dość długi.Pozdro.
Przekaźnik prioryterowy jest b.dobry ale podejrzewam że jego zainstalowanie wprowadzi u kol. MICHAŁA b.duże zamieszanie bo przecież na jego temat trzeba wiedzieć o co chodzi.A podejrzewam że nie mieszka sam w domu.Pozdro.
czesc już pisałem w jakimś poście że kupiłem kuchenke elektryczną i też myślałem że musze iść do zakładu zwiększyć moc ale to tylko pic na wodę fotomontarz . Producenci nabijają ludzi w butelkę (chyba jakaś zmowa z zakładami energetycznymi) ja mam 4 palniki włączone jednocześnie i i nie mam nawet 16 amper ( założłem taki bezpiecznikszybki B16 jednofazowy) i go nie wywala. Muszę wreszcie chyba zrobić jakiś ciagły pomiar i jakiś wykresik walnąć tutaj to może by ludzie się trochę zastanowili zanim zaczną płacić za dużo zakładom:crazyeyes: energetycznym:shocked!:
]
ps
No jedyne co zmień to najlepiej doprowadz od kuchenki do licznika nowy kabel to kosztowało by cię to tylko cenę kabla + jakiś osobny bezpiecznik bo jeśli masz stare alumy to może ci się grzać czasem kalbelek w ścianie
No tak przewód zasilający napewno wypadałoby zmienić ale co się będzie działo jak kolega MICHAL lub ktoś z jego rodziny będzie chciał np. gotować obiad na płycie,w tym czasie włączyć pranie, a może przyjdzie teściowa i będzie chciałaciś poprasować itp????Pozdro.
napewno nie moc cieplna tylko jak pisza w przy kuchniach moc przylaczeniowa. ale wg mnie to jest moc calkowita wszystkich 4 pol grzejnych bo tyle to wychodzi po dodaniu do siebie. wiem ze liczac poc przylaczeniowa jest jescze wspolczynnik powtarzalnosci czy jakos tak ktory wynosi 0.5-0.6 przez ktory nalezy pomnozyc moc wszystkich urzadzen domowych. ale producenci podajac chyba moc przylaczeniowa dla kuchni czy plyty pdaja calkowita moc jako ze obad czesto sie gotuje na wszystkich czterech polach.
Kol.MICHAL b. dobrze główkujesz nie może być mowy o mocy cieplnej 7kW bo z tym się nie spotkałem tylko o mocy przyłączeniowej.Proponuję przejść na gaz , chyba ,że masz kasę na modernizecję inst. elektr.Pozdro.
no mogę jeszcze napisać że mam za licznikiem też 25 ( bloki 1979rok) i wszystko chodzi bez problemu w domu i nawet nie wywala a mam pralkę zmywarkę itd. A z tym bezpiecznikiem 16 to nawet specjalnie testowałem z 4 garami lodowatej wody jednocześnie załączone 4palniki z czego 2 z dopalaczami na maksymalne ustawienia i nie wywalało mi wcale tego automata ani nie paliło korków a w domu jeszcze włączone światła telewizor i pralka( dzieninie conajmniej 3 razy małe dziecko w domu :angel: ) itd
Moc pokazywana na opisie kuchenek to chyba jak jest sama grzałka na wolnym powietrzu( chyba jeszcze w jakiejś chłodni :x-mas: ) bez obudowy to w to jeszcze może uwierzę. Więc jak mi nie będzie palić korków za licznikiem to nie mam w ogóle zamiaru dawać zakładowi ( i chyba różnie jest z tymi cenami zależy od rejonu u mnie chcieli 130 netto za 1kw) dodatkowych pieniędzy za coś czego nigdy nie używam
Kol. "jasiekz" cenę za 1 kW dali ci porównywalnie dobrą ,w moim rejonie wynosi ona 125 zł /kW.Proponuje ci w twoim wypadku który opisujesz przeliczyć w danym momencie moc obciążeniową/płyta grzejna 7,5kW + pralka automatyczna w momence grzania wody 2,5kW / wynosi ona 10kW.Jeżeli twoja instalacja jest zabezpieczona 16A to jest to trochę dziwne ,że twój bezpiecznik 16A nie potrafi zadziałać.10000 W / 230 V=44 A Mam na myśli max obciążenie. a co sie będzie działo jak teściowa przyjdzie i zacznie prasować oczywiscie przy włączonym świetle i może jeszcze będzie chciała oglądać w tym czasie super film z DVD,a jej wnuczki będą grać na kompie, a ty w tym czasie będziesz instalował karnisz świeżo zakupiony.Pozdro.
dobra muszę opisać dokładnie jaką mam instalację przy samym piecyku Amica mam zamontowany szybki bezpiecznik legranda B16 i jest on tylko na na sam piecyk dlatego piszę że nie wywala mi go i jest w 100 procentach sprawny resztę kuchni i łazięnkę mam podpięte na 20A na światło mam 10A a na gdnizda w całym domu 16A i dodatkowo przeciwzwarciówkę . Istalacja jest w pełni sprawna i co pewien czas ją specjalnie sprawdzam czy zadziałają mi bezpieczniki dowalająć odpowiedni wzorcowy prąd. Mam sepa więc wiem jak to robić bezpiecznie. acha kuchenka przez 16 jest podpięta do tej 20 . No i oczywiście za licznikiem w piwnicy jest 25 topik szybki ( są i takie wolne czasem jest narysowany ślimak albo oznaczenie C ale dla swojego dobra nie używam takich. Lepiej spalić bezpiecznik niż sobie krzywdę zrobić. sieć ma tak u mnie średnio zależnie od pory 230 240 V
Akurat jeszcze przed zakupem kuchenki niedawno dwa razy mi wywaliło w piwnicy ale była to wina uszkodzonej pralki. Trochę były przypalone styki prądowe w programatorze i robiły się małe łuczki co wtajemniczeni zrozumieją że następuje wtedy gwałtowny skok prądu i żadne zabezpieczenie tego nie wytrzyma. naprawiłem tą wadę poprostu ucinająć te kable z wtyczki i bezpośrednio przylutowałem do programatora i jest spokuj.
Co do teściowej (na szczęście to należy do tych dobrych typów ) to akurat u mnie od 3 tygodni przebywa i pomaga przy opiece nad małym. Bo sami w dwojke wysiadaliśmy. więc pralka i żelazko chodzi dość często. no i nie mam problemów żądnych z bezpiecznikami. tyle co do mojej sieci. Wieć jeżeli mi się jednak zdaż wywalenie korka to musiałby być to naprawdę niezły zbiego okoliczności więc narazie nie mam zamiaru dopłacać do zakładu(eniona) . bo te 130 netto czyli 160 zł to nic w porównaniu z kosztami zwiększania. Bo ci z działu to zaraz mi taką litanię wywali li co jeszcze muswzę zmienić że normalnie się zaczołem śmiać. żę muszę jeszcze przed licznikiem na własny koszt dodatkowo montować specjalne bezpieczniki a jakbym chciał do domu 3 fazy to już wogóle masakra koszt samych części wyniusłby mnie 1500 zł a gdzie kasa za robocizne dla gościa z uprawnieniami z zakładu za cianięcie w pionie kabla i przeróbkę instalacji.
Takie to straszne zdzierstwo trzeba wszystko na swój koszt a oni jeszcze za to dodatkowo kasy rządają a wiadomo że wszystko przed licznikiem jest ich czyli za darmo oddaję swoją własność w ich władanie. Rozumiałbym to jeszcze gdyby mi to odliczyli od opłat ale tak to nie jest wieć narazie figa z makiem.