Wtam,obiecałem że podzielę się spostrzeżeniami o pralce LG WD10390 ND którą kupiłem 3 miesiące temu.A WIĘC NA RAZIE BEZAWARYJNIE pralka pierze cichutko i przy wirowaniu jest naprawde cicho,jest juz model slim 12390 i ma 1200 obr jedyny mankament to taki że tylna pokrywa ma zbyt płytkie przetłoczenia i czasmi (dziwnie brzęczała)poradziłem sobie przyklejając kawałek maty wygłuszeniowej i po problemie.Generalnie oceniam ją bardzo dobrze cicha,pranie pachnące i "doprane"-polecam
Witam. Bardzo fajne i przydatne forum. Po jego lekturze prawie zdecydowaliśmy się na Gorenje WS 43121. Będzie nas to kosztowało 1550 zł. Czy taka cena jest dobra za ten model i czy może lepiej byłoby wziąść WA 63100 za ok 1200 zł. Różnica 350 zł to w sumie nie jest aż tak dużo ale czy warto tyle dopłacać?? Ładowność pralki nie ma większego znaczenia.
Dodano po 48 [minuty]:
Właśnie znalazłem jeszcze AEG L 54610 i Electrolux EWF 12470W w podobnej cenie jak Gorenje WS 43121. Która z tych pralek jest najlepsza??
Naprawdę ciekawe i przydatne forum - gratulacje (ile można dowiedzieć się o pralkach?!).
Mam do Was pytanie.
Posiadam pralko-suszarkę Ariston AL1056CTX, ma juz trochę ponad 7 lat, gwarancja (5 letnia) skończyła sie 2 lata temu, a sprzęt zaczyna się sypać! wszystko niby OK ale nie kręci się bęben i nie wiruje.
Serwis mówi albo szczotki (wydatek ok 150 zł do zaakceptowania) albo moduł (wydatek około 400 zł - to już duży koszt).
Czy łatać tą "staruszkę" (co można o tym modelu powiedzieć?) czy kupić nową pralkę?
Jeżeli nową to jaką? (Moja córeczka jest alergikiem)
Ja bym łatał, ale poprosił bym dobrego zufanego łatacza by sprawdził co sie wkrótce posypie jeszcze i wycenił ile bezie mnie to kosztować. I wtedy bym decydował czy szukać czegoś nowego czy wydac kilka złociszy.
Jeśli córeczka jest alergikiem to na pewno pralki marki Gorenje będą dla Ciebie odpowiednie, ponieważ mają czujnik czystości wody podczas płukania, Raton na pewno lepiej to wytłumaczy W każdym razie zerknij na modele tej właśnie firmy.
Może raczej nie "pralki Gorenje", ale niektóre, wyższe pralki Gorenje ...
Taki czujnik należy kalibrować co jakis czas, aby ten czujnik "wiedział", jaka woda w konkretnym miejscu i domu uchodzi już za "czystą" - oczywiście to nie jest jakis minus pralek z czujnikiem czystosći wody - ale taka mała ciekawostka. Pralka taka ma normalne płukanie, dodatkowe płukanie i właśnie opcje przełaczenia na automatykę z czujnikiem ...
Nie oznacza to jednak że inne pralki, dobrych firm źle płukają, ale trend dzisiajszy sprowadza firmy do jeszcze i jeszcze oszczędniejszych pralek i chwalenie się tym w danych technicznych. Może to przełożyć sie w konsekwencji na np gorsze wypłukanie z detergentu . Ja np prawie zawsze włączam dodatkowe płukanie u siebie ...
BTW - sorki za wtrącenie się - nie jestem raton ...
(ciach) Czy łatać tą "staruszkę" (co można o tym modelu powiedzieć?) czy kupić nową pralkę?
Jeżeli nową to jaką? (Moja córeczka jest alergikiem)
Witam!
Tak jak radzi serwal, zrob naprzod kosztorys napraw (aktualnych i ew. potrzebnych w trakcie 3 przyszlych lat), i jesli koszty sa wysokie, to radzilbym raczej rozgladac sie za nowa, bo drogie naprawy sie nie oplaca. Normalnie przecietna pralka powinna wytrzymac minimum 10 lat, przy srednio intensywnym uzytkowaniu, ale Aristony naleza niestety do pralek najczesciej sie psujacych...lepiej wybrac nowa innej, solidniejszej marki.
Zgadzam sie z przedmowcami, ze dla alergikow dobre jest Gorenje z czujnikiem czystosci wody, np. WS43121, WA 63121, WA64123. Ewentualnie Bosche z programem Delikatne, przeznaczonym dla alergikow, pioracym i pluczacym w wiekszej ilosci wody, ale takze posiadajace dodatkowo funkcje WODA PLUS (np. Bosch WAE24460PL, na programie Delikatne+opcja woda plus plucze 5 razy), radzilbym wziac model z 1200 obr./min., bo wtedy efekty plukania sa lepsze (ten WAE24460 bylby dobry, ma obie te funkcje i 1200 obr.). Sam mam alergika w domu, i tez uzywam takiego Boscha , tylko model z 1400 obr., i pierze dobrze, a do plukania mialem zastrzezenia, dopoki nie zmniejszylem ilosci proszku o polowe. Nie zmniejszylo to skutecznosci odplamiania, bo w trakcie prania wody w bebnie jest bardzo malo, tyle tylko, ile wchlona tkaniny, wiec stezenie proszku jest wystarczajace, a wyplukuje sie teraz dobrze. Niemniej, i tak przewaznie na koncu przekrecam jeszcze na program "Plukanie"+ opcja woda plus, i jest O.K.
Jako ciekawostke, podam ze firma Miele zrobila specjalna pralke dla alergikow, model W3575 WPS Medicwash, we wspolpracy z Niemieckim Zwiazkiem ds. Alergii i Astmy. Mowie, ze jako ciekawostke, bo kosztuje toto prawie 6000 zl, niestety, i nawet jesli liczyc, ze wytrzyma 20 lat (powinna), to i tak wychodzi slono.
Jeszcze jedna rada, choc pewnie juz to i tak wiesz: aby uchronic sie przed roztoczami, trzeba zmieniac posciel co tydzien i prac ja w temperaturze minimum 60°C, na dosc dlugim programie. Poduszka i koldra syntetyczne, tez nadajace sie do prania w 60°C (na programie Syntetyki 60°C). Naprawde bardzo to pomaga. Radzilbym tez nie prac pelnego wsadu, a wypelniac beben tylko do polowy, jest to mniej oszczedne, ale na pewno wyplucze sie duuuzo lepiej. Pozdrawiam
@emer,
wlasnie, ze pisz jak najczesciej, i inni "stali" forumowicze tez (i nowych tez zachecam do pisania). Nie chce przeciez monopolizowac forum , ale cos jakby troszke zastoj byl ostatnio. A na tych czujnikach, to na pewno Ty znasz sie lepiej ode mnie
Dodano po 1 [godziny] 15 [minuty]:
cinnek007 wrote:
(ciach) prawie zdecydowaliśmy się na Gorenje WS 43121. Będzie nas to kosztowało 1550 zł. Czy taka cena jest dobra za ten model i czy może lepiej byłoby wziąść WA 63100 za ok 1200 zł. Różnica 350 zł to w sumie nie jest aż tak dużo ale czy warto tyle dopłacać?? Ładowność pralki nie ma większego znaczenia.
Dodano po 48 [minuty]: Właśnie znalazłem jeszcze AEG L 54610 i Electrolux EWF 12470W w podobnej cenie jak Gorenje WS 43121. Która z tych pralek jest najlepsza??
I znowu ja pisze, ale jakos nikt inny sie nie kwapi. Hop, hop, gdzie sie wszyscy podziali?
Witaj, moim zdaniem Gorenje WS43121 jest zdecydowanie lepsza od WA63100 (czujnik czystosci wody, 1200 obrotow, duzo cichsza, zbiornik z inoxu-ja bym doplacil). Mozesz wrzucic linki na AEG i Electrolux? Pozdrawiam
Niestety te informacje nie są zbyt szczegółowe.
Dodam, że moja malutka córeczka też zapowiada się na alergika, więc zgodnie z Waszymi wskazówkami coraz bardziej przekonuję się do Gorenje WS 43121.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. [/url]
Właśnie znalazłem jeszcze AEG L 54610 i Electrolux EWF 12470W w podobnej cenie jak Gorenje WS 43121. Która z tych pralek jest najlepsza??
Z tych trzech wg. mnie warto rozwazyc Electroluxa i Gorenje (AEG nie ma wyswietlacza, jest najmniej energooszczedne, opoznienie wlaczenia tylko o 3 lub 6h i na 99% brak namaczania). Zasadniczo roznia sie wielkoscia (odpowiednio 59cm glebokosci vs 44cm), maksymalnym wkladem (6kg vs 4,5kg), brakiem czujnika czystosci wody w Elku, brakiem programu bawelna 30st w Gore.
Elek wydaje sie solidniej wykonany (np. "gumowe" pokretlo w Gore), lecz Gorenje ma "ciekawsze" poprzeczne plastyki wewnatrz bebna (odpowiedzialne min. za system deszcz - nie wiem czy Elek taki system ma), co ma skutkowac dodatkowym przesuwaniem prania w glab bebna (nie wiem jaka ma to skutecznosc). Co wiecej, Electrolux (o ile sie nie myle) nie ma mozliwosci automatycznego nastawienia namaczania przed praniem zasadniczym (najpierw trzeba zrobic namaczanie, a pozniej przestawic na pranie - tak wynika z instrukcji).
Dodatkowo Elek ma "wieksza mozliwosc doboru programu do stopnia zabrudzenia (6 mozliwych ustawien), choc nie wiem czy to ma praktyczne zastosowanie (z instrukcji do roznych modeli mozna wywnioskowac, ze krotsze pranie nie koniecznie jest bardziej ekonomiczne, wiec pozostaje tylko oszczednosc czasu... pralki ).
Z tego co sam sprawdzalem, Electrolux EWF 12470W jest srednio o 250zl tanszy (ok 1400zl) od Gorenje WS 43121 (ok 1600zl). Sam wybieralem sposrod tych dwoch modeli Jesli nie zalezy Ci na malej pralce i robisz duzo prania (dzieci) a czujnik czystosci wody jest istotny, to proponowalbym zamiast Gore 43121 rozwazac 63121 - cena podobna.
Mam trzymiesięczną córeczkę, jej rzeczy prane są oddzielni, w innym proszku więc nie potrzebuję dużej pralki. Poza tym w moim mieście dostępna jest tylko wersja WS 43121
Wtam,obiecałem że podzielę się spostrzeżeniami o pralce LG WD10390 ND którą kupiłem 3 miesiące temu.A WIĘC NA RAZIE BEZAWARYJNIE pralka pierze cichutko i przy wirowaniu jest naprawde cicho,jest juz model slim 12390 i ma 1200 obr jedyny mankament to taki że tylna pokrywa ma zbyt płytkie przetłoczenia i czasmi (dziwnie brzęczała)poradziłem sobie przyklejając kawałek maty wygłuszeniowej i po problemie.Generalnie oceniam ją bardzo dobrze cicha,pranie pachnące i "doprane"-polecam
Ja tam tez jestem zwolennikiem ten pralki LG WD12390 ND i nikt mnie nie przekona ze sa lepsze modele za porównywalną cene .
Witam wszystkich. Po całym weekendzie przegrzebałem się przez chyba wszystkie posty tego (i poprzedniego ) tematu. I właściwie nawet nie mam pytań Posiadam "rewelacyjną" maszynę piorącą marki DAEWOO (tak, tak nie pomyliłem się...) - i tu ukłon w stronę serwala - jest to pralka bąbelkowa. W sumie to pralka jest sprawna, ale czuję w mo... kościach że zbliża się jej kres a i zaczynamy myśleć o nowym członku rodziny, więc postnowiliśmy z żoną sprawić sobię pralnicę.
Po lekturze tego działu wybór padł na:
Gorenje WS 43121 lub AEG Lavamat 47280. żona upiera się nad ładowaną od góry ja natomiast chyba wolę ładowaną od frontu. Teraz pozostanie mi tylko albo ją przekonać albo się dopasować. Pozdrawiam wszystkich i dzięki, że można się od Was tyle dowiedzieć.
edit: no dobra - myślę jeszcze o AEG Lavamat 1246EL ...
Skoro myslisz o SLIMie, to powinienes jeszcze wżiąść pod uwagę Siemens WS12X460PL i Bosch WLX20460PL ("niestety" 1000obr) - czyli to, co napisałeś + te, które wymieniłem to chyba czołówka SLIMów ...
Do posiadaczy Direct Drive LD - moze cos więcej powiecie o tych pralkach, tzn np czy mają dodatkowe płukanie, krótkie programy i czy mieliście mozność porównania głośności prania i płukania z innymi (jakimi) pralkami ...
Kurde - ten DD (bezpośredni napęd bębna) wydaje się przyszłością w technologii pralek. Mozna "zejść" z głębokością do 45cm i zachować ładowność 5kg ... no i mozliwa mniejsza awaryjność, wibracje i mniej decybeli ...
(ciach) Właśnie znalazłem jeszcze AEG L 54610 i Electrolux EWF 12470W w podobnej cenie jak Gorenje WS 43121. Która z tych pralek jest najlepsza??
Porownalem je, i mnie najbardziej podoba sie Gorenje, choc Electrolux i AEG tez zle nie sa. Wydaje mi sie jednak, ze Gorenje ma najlepsze wyposazenie z tych 3 pralek w podobnej cenie. Na drugim miejscu umiescilbym Electroluxa. Pozdrawiam
edit: no dobra - myślę jeszcze o AEG Lavamat 1246EL ...
Jestem ciekawy tej bombelkowej mozesz coś więcej o niej?
Probleme w górnoładowanych są łozyska - szybcje sie zuzywają niz w ładowanych od przodu. Mam ta AEG 1246 EL i mozesz śmiało ją kupować. Głebokosć 45 cm tak ze wejdzie do blokowej łazienki. Reszte znajdziesz w opisie pralnicy, ja jestem zadowolony.
Mała zmiana kryteriów:
teraz szukam pralki ładowanej od frontu o głębokośći do 50 cm. 5 kg wsadu i minimum 1000 obrotów. Poradzicie? Może coś Gorenje, Electroluxa, LG, AEG lub... coś w miarę taniego.
Dziękuję z góry
Witam. Wczoraj stałem się właścicielem Gorenje WS 43121 i powiem, że bardzo fajna praleczka tylko mam jedno pytanie to posiadaczy owych pralek: Czy podczas wypompowywania wody z pralki u was też słychać dziwny pulsacyjny no i głośny odgłos pracy pompki?? Nie podbiłem jeszcze gwarancji więc może jest to wada sprzętu i mógłbym ją wymienić. A jeśli jest to normalne no to niestety trzeba będzie się przyzwyczaić. Posiadacze WS 43121 napiszcie czy u was jest podobny efekt. Pozdrawiam wszystkich czytających to FORUM
Nie mam ws43121, ale ktoś kiedys wspominał o głośnej pracy pompy w tych pralkach - a może to szczególnie słychać w porównaniu z cicha pracą tego modelu?
Napisz cos o tej pracy, o pracy czujnika i ogólnych wrażeinach ...
Do momentu wypompowywania wody pralka jest cicha. Słychac tylko chlupanie wody i cichy szum. Przy wirowaniu na 1200 postawione na niej przedmioty "tańczą" (zabawny widok) ale pralka twardo stoi na swoim miejscu. Czujnika czystości wody jeszcze nie ustawiałem. Pierwsze pranie wyschło w 6 godzin (w mieszkaniu). Wyświetlacz bardzo dokładnie podaje czas do końca prania. Obsługa bardzo prosta. Ciekawe programy. Trochę obawiamy się czy z tą pompą wszystko ok. Podczas wirowania to ją najgłośniej słychać ale można normalnie rozmawiać w łazience. Poza tym na razie cieszymy się jak dzieci z nowej zabawki:). Na dniach dam znać o kolejnych wrażeniach. aaa... i kolor nie odbiega niczym od koloru pralek innych firm - jest bialutka
cinnek007
Gdzie udało Ci się kupić Gorenje WS43121. Ile kosztowała?
szukam tego modelu i nigdzie nie ma na magazynach.
Proszę o info bo muszę ją kupić, inaczej żona mnie ..... Napisz coś więcej, czy jesteś w pełni zadowolony z kupna. Pozdrawiam czytających
Witam.Przeczytałem wszystkie posty w tym temacie ale prócz pochwał na temat Gorenie nie wiele się dowiedziałem.Sam kupiłem pralkę Samsung WF-R125A i na razie moge powiedzieć ze jest bardzo cicha,posiada wszystko co można posiadać a zamiast kontroli czystości wody ma system "Silwer nano" z uzyciem jonów srebra który oferuje właściwości sterylizacyjne i osłonę antybakteryjną.Ma do wyboru aż 5 płukań oraz system kontroli Fuzzy Logic podobnie jak w pralkach Miele,oczywiście wirowanie max.1200 obr.Na razie trudno coś więcej napisać ale pranie wychodzi prawie suche-prana kołdra schła jeszcze ok.2 godzin
Witam.Przeczytałem wszystkie posty w tym temacie ale prócz pochwał na temat Gorenie nie wiele się dowiedziałem.Sam kupiłem pralkę Samsung WF-R125A i na razie moge powiedzieć ze jest bardzo cicha,posiada wszystko co można posiadać a zamiast kontroli czystości wody ma system "Silwer nano" z uzyciem jonów srebra który oferuje właściwości sterylizacyjne i osłonę antybakteryjną.Ma do wyboru aż 5 płukań oraz system kontroli Fuzzy Logic podobnie jak w pralkach Miele,oczywiście wirowanie max.1200 obr.Na razie trudno coś więcej napisać ale pranie wychodzi prawie suche-prana kołdra schła jeszcze ok.2 godzin
Bardzo się cieszę, ze jesteś zadowolony z zakupu tej pralki jednakże system Silver Nano ma się do czujnika czystości wody jak ... no nijak się ma.
Oprócz tego nikt tu nie wychwala Gorenje tylko trwa dyskusja i chęć pomocy ludziom którzy chcieliby zakupić to czego oczekują od nowo nabytego sprzętu, w miarę dobrych pieniądzach. Jeśli jesteś zadowolony - pisz na temat wrażeń i podziel się nimi z resztą forumowiczów.
Jeśli to pomoże.
Poza tym "na razie trudno coś więcej napisać" to ile? Dzień, miesiąc, dwa czy rok? Bo to znaczna różnica. Pięć płukań- korzystałeś z nich? A system Fuzzy Logic - "podobnie jak Miele" ? Tak i bęben mają inne pralki podobnie jak Miele.
kupiłem Gorenje WS 43121 w sieci ELDOM za 1550 zł. A czy jestem w pełni zadowolony? myślę, że tak!! Ale to dopiero 3 dzień jak ją zakupiliśmy. a w sieci ELDOM ta praleczka jest dostępna praktycznie na drugi dzień - tyle my musieliśmy czkać Pozdrawiam
PS. Teraz mają fajną promocję ratalną, masz rozbitą tylko kwotę zakupionego towaru bez ubezpieczenia itp.
Wracając do "mojej" sprawy (awaria AL 1056 CTX) parę słów wyjaśnienia. Na wstępie jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie i wszystkie pomocne informacje. Jeżeli będę kupował w przyszłości nową pralkę (kiedyś to nastąpi na pewno tu zajrzę.
Jestem szczęśliwym posiadaczem działającej już pralki. Po "osłuchaniu" i obejrzeniu podzespołów okazało się, że pralka jest jeszcze w dobrym stanie a przyczyną awarii był "zimny lut" w module (gdybym wiedział gdzie zajrzeć to sam bym to naprawił - teraz już wiem