Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

whirlpool objaw uszkodzonych łożysk

mario169 13 Apr 2007 20:13 421777 1331
Helukabel
    raton laveur
    Level 19  
    Pawelllllll wrote:
    (ciach) teraz pytanie czy model 43100 czy 43121, roznica w predkosci wirowania i czujnik czystej wody. Doczytalem ze obroty 1200 sa widoczne przy suszeniu bawelny, a czujnik czystej wody, jakie to ma znaczenie w realu i czy warto zaplacic wiecej? (ciach)

Moim zdaniem, oba te slimy sa bardzo dobre, WS43100 jest prostszy, bardziej podstawowy, a WS43121 bardziej "wypasiony"-to jeden z najlepszych, a moze nawet najlepszy ze slimow bedacych aktualnie w sprzedazy w Polsce. Osobiscie nie chcialbym pralki majacej ponizej 1200 obrotow, piore duzo, nie mam duzo miejsca do suszenia i zalezy mi na szybkim wyschnieciu, a przy bawelnianej poscieli i recznikach roznice sa naprawde duze. Ale jesli dysponujesz miejscem do rozwieszenia...1000 to juz nie tak zle. Przy suszeniu w suszarce elektrycznej powinno byc minimum 1000. Jednak szybkosc 1200 jest naprawde najlepsza (powyzej prawie juz nie ma roznicy).
    Co do czujnika czystosci wody, to jest on bardzo przydatny szczegolnie przy praniu rzeczy dziecinnych i alergikow, a takze osob o skorze wrazliwej. Wiekszosc aktualnych pralek plucze zle lub tak sobie, nawet pralki Miele bez wlaczenia opcji WODA PLUS otrzymuja obecnie w testach konsumenckich note srednia (za plukanie na programie BAWELNA), a z czujnikiem masz pewnosc, ze jest dobrze wyplukane. Oszczedza on tez wode, bo jak nie ma duzo proszku, to nie dodaje dodatkowych plukan. Ale mozna sie bez niego obejsc, nie jest niezbedny. Wystarczy dodac opcje WODA PLUS lub DODATKOWE PLUKANIE, i po zakonczeniu programu przekrecic jeszcze pokretlo na program PLUKANIE. Radze tez zmniejszyc doze proszku na minimalna, uzywajac przy tym calgonu (w przeciwienstwie do proszkow, nie ma alergenow, ktore sa zawarte glownie w zapachach). Ale z czujnikiem jest prosciej, wyplucze sie jak nalezy samo, nie musisz zmieniac programow i bawic sie pokretlem. WS43121 ma tez czesciowy AQUA STOP, i za to naprawde warto doplacic, a pralki bez tego lepiej nie wlaczac na noc lub w czasie nieobecnosci w domu. Za 1200 obrotow tez warto doplacic. Jesli nie jestes drastycznie ograniczony funduszami, to warto nawet dopozyczyc lub wziac na raty, i wziac jednak lepszy model WS43121. W koncu to inwestycja na przynajmniej 10 lat. WS43100 jest dobry, ale WS43121 jest jednak zdecydowanie lepszy. Ja bym wolal WS43121. Rozwaz sobie teraz, co Ty wolisz. Pozdrawiam :D
  • Helukabel
    zieljacek
    Level 11  
    Miałem ten sam dylemat co wybrać, WS43100 czy WS43121.Wybrałem 43121 i to był słuszny wybór.Lepiej dopłacić do tego modelu bo jest bardziej wypasiony,a 1200 obr. to naprawdę super sprawa!!!!
    Jedyny minus to to że trudno było mi ją kupić, ale udało się.
    Konrad003
    Level 12  
    A czy wiecie gdzie mogę kupić pralki z serii timline electroluxa??
    mir.mar
    Level 13  
    cinnek007 wrote:
    (...) Gorenje WS 43121: Czy podczas wypompowywania wody z pralki u was też słychać dziwny pulsacyjny no i głośny odgłos pracy pompki?? A jeśli jest to normalne no to niestety trzeba będzie się przyzwyczaić. (...)

od przedwczoraj mam ta pralke i wczoraj (bo jest po polnocy) zrobilem 1. pranie [czyszczace, bez ciuchow] i jestem pod wrazeniem... na poczatku [od wlaczenia pralki] program "bawelna 95" mial trwac 2h19m. jednakze "na sucho" tj. bez ciuchow trwal tylko 2h05m - czyli jakby pralka wyczula, ze dla tej ilosci "rzeczy" nie potrzeba wiecej czasu na pranie...
    pralka zarowno podczas prania jak i wirowania pracuje b. cicho - czynnosci te wykonywalem miedzy 20 i 22, i glosniej bylo slychac TV niz pralke !! [oczywiscie drzwi lazienki zamkniete]

i niestety, tak jak to mowil "cinnek007" najglosniej z tej calej pracy pralki slychac "pulsacyjny dosc glosny odglos pracy pompki"... ale wydaje mi sie ze jest to niegrozny i dajacy sie tolerowac "halas", ktory wydaje ta pralka... opowiem wiecej jak zrobie kilka pran, ale juz teraz wydaje mi sie ze jest to bdb pralka... :-)

Moge dodac, ze wczesniej [po kilkumiesiecznych podchodach] zastanawialem sie nad gornoladowanymi: Electrolux EWT 13921W i AEG Lavamat 48380... lecz wskutek informacji uzyskanych od Ratona, Jurka, Emera i wielu innych osob ktorych nie wymienie, zdecydowalem sie jednak na Gorenje WS 43121. i oprocz oszczednosci ok. 600 zl mam wszystko to co chcialem... :-)

Dzieki chlopaki za wyczerpujace info !!

Mam pytanie: czy utworzono juz topic dot. chemii pralniczej ??
    [tj. proszki, plyny, itp...]

Dodano po 5 [minuty]:

Konrad003 wrote:
    A czy wiecie gdzie mogę kupić pralki z serii timline electroluxa??

na pewno [jest mnostwo sklepow] oraz najszybciej przez internet...
    wiem bo sprawdzilem... :-)
    [sprawdz porpozycje ceneo.pl i/lub skapiec.pl]
    cinnek007
    Level 11  
    ja posiadam WS 43121 już jakieś 2 tygodnie i jestem bardzo zadowolony, do pracy pompki już się przyzwyczaiłem i praktycznie nie zwracam na nią uwagi. A czujnik czystości wody tez super sprawa - wprawdzie używamy go tylko do prania ubranek córeczki ale warto było dopłacić a jak ktoś ma alergika w domu to nie ma się nad czym zastanawiać, nie musisz się bawić pokrętłem, ustawiasz czujnik i praleczka resztę zrobi za Ciebie. Pozdrawiam :D
  • Helukabel
    kamerek
    Level 13  
    A powiedzcie cos tych programach w Gorenje:

jogging i reczne, oraz latwe prasowanie. Czy "pranie reczne" faktycznie nie rozwali delikatnego materialu? a ten jogging czy to nie jest tylko marketing?
    /matthew/
    Level 11  
    a co sądzicie o pralkach ładowanych od góry? Zajmują one mniej miejsca, ale ponoć są z nimi większe problemy...
    raton laveur
    Level 19  
    kamerek wrote:
    Zakldam ze siostrzany model : Gorenje ws41101
    http://www.skapiec.pl/site/cat/302/comp/80009
    jest takze wart polecenia?

Moim zdaniem nieszczegolnie..., nie ma wyswietlacza, opcji WODA PLUS ani dodatkowego plukania, programu MIX ani szybkiego (krotkiego), ani prania intensywnego, opoznienia startu, prania recznego ani programu Jogging czy latwe prasowanie(choc te dwa ostatnie akurat takie niezbedne nie sa). W WS41101 nie mozesz tez sobie wybrac ilosci obrotow wirowki. A mozna znalezc WS43100 juz w cenie najdrozszych ofert za WS41101, a czasem nawet taniej (ktos tu na tym forum chyba ja kupowal ponizej 1200 zl?). Z tych 2 modeli, WS43100 jest duuuzo lepsza, roznica w cenie nie jest wedlug mnie az tak znaczaca, jak roznica w wyposazeniu. Jakby WS41101 kosztowala 500-700 zl, to wtedy tak, ale przy tak zblizonym poziomie cenowym, uwazam, ze nawet nie ma sie nad czym zastanawiac, i radze raczej szukac taniej oferty na WS43100.

Dodano po 22 [minuty]:

/matthew/ wrote:
    a co sądzicie o pralkach ładowanych od góry? Zajmują one mniej miejsca, ale ponoć są z nimi większe problemy...

A sa, owszem. Poczytaj troche ten topic, byla juz o tym mowa wielokrotnie ;) .
    kevingd
    Level 11  
    Witam
    włsnie przymierzam sie do kupna pralki chodziłem po marketach widziałem kilka ciekawych modeli i tu je polecacie :)GORENJE 43121 ale co sadzicie o pralkach LG?? Mam zamiar wstawic ja pod zabudowe do kuchni wiec zalezy mi aby była cicha może cos doradzicie na miare prali wyzej wymienianej pozdrawiam.
    raton laveur
    Level 19  
    kevingd wrote:
    (ciach) GORENJE 43121 ale co sadzicie o pralkach LG?? Mam zamiar wstawic ja pod zabudowe do kuchni wiec zalezy mi aby była cicha może cos doradzicie na miare prali wyzej wymienianej pozdrawiam.

Gorenje WS43121 to pralka bardzo cicha.
    O pralkach LG wlasnie nie za wiele wiadomo na tym forum. Malo ich w serwisach, malo kto ma taka kilka lat, wiec nie wiadomo, jak z awaryjnoscia po tych kilku latach. Nie wiadomo tez, jak bedzie za nastepne kilka lat z czesciami. U francuskich konsumentow te pralki maja kiepska opinie (w przeciwienstwie do lodowek tej samej marki). Jest to po prostu niewiadoma, i, w zwiazku z tym, ryzyko. Moim zdaniem lepiej nie ryzykowac, i kupowac raczej pralki sprawdzonych marek, obecnych na rynku od kilkudziesieciu lat, o ktorych wiadomo, ze sa solidne, i ze czesci do nich sa i beda. Mozna sobie zrobic probe z tosterem, czy, ostatecznie, z odkurzaczem nieznanej marki, ale sprzet w cenie pralki czy lodowki...powtarzam, ja bym nie ryzykowal. Chyba, ze ktos oplywa w dostatki i nie boi sie ewentualnej straty, bo w razie niepowodzenia szybko i bez problemu zmieni sobie sprzet na inny. Ale nawet w takiej sytuacji zmiana duzego sprzetu to jednak klopot i zawracanie glowy. Pozdrawiam :D
    raton laveur
    Level 19  
    kevingd wrote:
    a na jakim wiadomo??:)

Mialem na mysli pralki takich marek, jak Gorenje, Bosch/Siemens (ale one do cichych raczej nie naleza), Electrolux, AEG, no i Miele, nawet uzywane (ale nie starsze niz 5-6 lat).
    Konrad003
    Level 12  
    Byłem w Comforamie i widziałem timline ale powiedzieli ze opłaci sie kupić timemenager?czy to prawda?
    edyta.le
    Level 11  
    Witam, przede mną trudna decyzja w sprawie wyboru pralki, tym bardziej, że ofert na rynku jest dużo, a moja wiedza na temat pralek niewielka, dlatego też cieszę się,że znalazłam to forum i mam nadzieję, że otrzymam tu cenną pomoc. Po przeczytaniu wielu postów wnioskuję, że pralka Gorenje WS 43121 będzie najlepsza, mam jednak jedno pytanie: ile trwa najkrótszy program prania, taki do odświeżenia ubrań, a nie odpierania uciążliwych plam? Moja stara pralka takiego programu nie miala i finał byl taki, że większość rzeczy prałam ręcznie (bluzki prane w pralce kilka razy w tygodniu niszczyły sie). Czy model tej pralki posiada program do prania obuwia? Pozdrawiam.
    Alski1
    Level 19  
    kamerek wrote:
    A powiedzcie cos tych programach w Gorenje:

jogging i reczne, oraz latwe prasowanie. Czy "pranie reczne" faktycznie nie rozwali delikatnego materialu? a ten jogging czy to nie jest tylko marketing?

Nie, "pranie ręczne" nic nie zrobi. Ale lepszy jest program "dessous" w Siemens'ie. A jogging naprawdę polecam.
    do_m
    Level 2  
    Witam fan-klub Gorenje, też takiej szukam -
    WS43100 lub 43121, i sprzedawcy patrzą na człowieka jak na zdechłą żabę, i proponują Mastercook i ogólnie to co jest "na stanie".

Pytanie: czy można z tych pralek zdjąć blat pod zabudowę? Lub z jakich o podobnych wymiarach i parametrach?
    I jeszcze jedno: czytalam opinie, ze wsad do WS43121 jest 4 a nie deklarowany 4,5 kg.
    Pozdrawiam
    zieljacek
    Level 11  
    do_m wrote:
    Witam fan-klub Gorenje, też takiej szukam -
    WS43100 lub 43121, i sprzedawcy patrzą na człowieka jak na zdechłą żabę, i proponują Mastercook i ogólnie to co jest "na stanie".

Pytanie: czy można z tych pralek zdjąć blat pod zabudowę? Lub z jakich o podobnych wymiarach i parametrach?
    I jeszcze jedno: czytalam opinie, ze wsad do WS43121 jest 4 a nie deklarowany 4,5 kg.
    Pozdrawiam

Ja też miałem problem z kupnem WS43121, ale udało mi się ją dostać w sklepie internetowym.Jestem bardzo zadowolony!!!Super sprzęt!!!
    Do tej praleczki można załadować 4,5 kg
    emer
    Level 19  
    Różne programy, na rózne rodzaje materiału - rózne ilośi wsadów. Firmy podaja max ilość kg - a w rzeczywistości sa programy na 4.5, na 2.5, 2, a nawet na max 1kg. I tak jest we wszystkich pralkach wszystkich firm ...

Cos ostatnio na forum jest moda na Gorenje - fakt .... :)
    I są to to na pewno dobre praleczki, ale chyba tylko topowe modele w poszczególnych segmentach faktycznie prezentują mozliwości nierzadko przewyższające pralki topowe innych firm (tzn np czujnik czystości wody, AQUA stop, wygłuszenie, a więc ciche pranie). I rzeczywiście ceny ich sa atrakcyjne w porównaniu do np Siemens, Bosch, AEG czy Elektrolux (o Miele nie wspomne, choc Miele np nie robi SLIMów).
    raton laveur
    Level 19  
    Co do wsadow, to w opisach firmy standardowo podaja maksymalny zaladunek na programie BAWELNA. Sa to dane przyblizone, w realu roznie z tym bywa, bo rzeczy o duzej objetosci nieraz sie po prostu do bebna nie zmieszcza, mimo iz wagowo nie przekraczaja dozwolonego dla danego programu limitu. Np. do mojej Miele Novotronic, ktora teoretycznie jest na 5 kg, 5 kg bawelnianych koszul jednak nie wejdzie (jest gornoladowana i beben miesci sie w szerokosci 40 cm). Na programie SYNTETYCZNE powinno wejsc 2,5 kg, ale syntetyczna koldra o wadze 1,5 wypelnia beben szczelnie, na sztywno, tak, ze aby domknac pokrywe, musialbym chyba noga dopychac, a o poprawnym wypraniu i wyplukaniu w tych warunkach to mowy nie ma. W Boschu Maxx7 tez mi sie nie miesci 6 kg duzych sztuk poscieli, bo pisza w instrukcji, zeby je rozkladac, a wtedy zajmuja duzo wiecej miejsca.
    Ogolnie zasada jest taka, ze nie powinno sie zapelniac bebna sucha bielizna calkiem do pelna, powinno zostac u gory jeszcze tyle miejsca , ile zajmuja dwie piesci (tak przynajmniej radzi francuski zwiazek konsumentow). Przy przepelnionym bebnie jakosc prania, a przede wszystkim plukania, jest duzo gorsza.
    mir.mar
    Level 13  
    edyta.le wrote:
    (...) Po przeczytaniu wielu postów wnioskuję, że pralka Gorenje WS 43121 będzie najlepsza, mam jednak jedno pytanie: ile trwa najkrótszy program prania, taki do odświeżenia ubrań, a nie odpierania uciążliwych plam? (...) Czy model tej pralki posiada program do prania obuwia? Pozdrawiam.

Ten model pralki nie posiada programu do prania obuwia.

Wedlug producenta program do odswiezania ["do szybkiego prania lekko zabrudzonych ubran sportowych z bawelny i tkanin syntetycznych"] to "jogging" [bez mozliwosci skracania czasu] trwa 44 minuty i zuzywa 20 litrow wody, pierze w 40°C i wiruje z predkoscia [max] 1000 obr/min.

Ponizsze programy tez chyba mozna uznac jako pranie delikatne/odswiezajace lecz musi byc dodatkowo wcisniety przycisk "krotki program":
    a) dla 40°C
    - uszlachetnione (syntetyczne) - czas: 49 min.; woda: 29 L; wirowka: 1000;
    - delikatne - czas: 39 min.; woda: 38 L; wirowka: 700;
    b) dla 30°C
    - uszlachetnione (syntetyczne) - czas: 47 min.; woda: 29 L; wirowka: 1000;
    - delikatne - czas: 33 min.; woda: 29 L; wirowka: 700;

Moge jeszcze dodac ze podczas prania w temperaturze ≥ 60°C pierwsze 15 minut pralka pierze w 40°C aby wykorzystac "prace" enzymow...
    raton laveur
    Level 19  
    Do prania obuwia nie jest niezbedny specjalny program, ja takowego tez nie posiadam i piore sportowe buty na programie DELIKATNE, z bardzo dobrym efektem. Pozdrawiam wszystkich :D
    do_m
    Level 2  
    Zdecydowałam się na Gorenje WS 43121.
    Zadzwoniłam do Gorenje i dostałam telefon do handlowca z mojego terenu. Udzielił parę informacji m.in., że można zdjąć górny blat, ale należy zabezpieczyć go pianką i zamontować pod blat kuchenny z 1-2 cm dystansem po bokach na drgania. Uczciwie powiedział, że na pytanie o wsad wolałby się nie odpowiadać. Raton laveur ma racje, wiele zależy od rodzaju tkanin itp.
    Zamówiłam ją u handlowca za 1600 zł z przywiezieniem i wniesieniem - dostawa w czwartek. Aha, na oczy jej nie widziałam (poza intrnetem), kupuję w ciemno.
    Wreszcie pozbędę sie latającego po kuchni Zanussi.
    Pozdrawiam
    mir.mar
    Level 13  
    raton laveur wrote:
    Do prania obuwia nie jest niezbedny specjalny program, ja takowego tez nie posiadam i piore sportowe buty na programie DELIKATNE, z bardzo dobrym efektem. Pozdrawiam wszystkich :D

a jaka jest w tym programie temperatura i obroty wirowania ??
    - czy 30°C wystarczy ??
    - jaka powinna byc minimalna predkosc wirowania aby buty nie spadaly podczas tej operacji ?? [moze przetestowales... ;-)]
    - czas prania chyba powinien byc mozliwie najkrotszy aby buty sie nie porozklejaly ??
    kevingd
    Level 11  
    Ja jak narazie piore obówie sportoweja ki skórzane w Beko program kródki na 30C i sa sobrze wyprane. A czy sie rozklejaja ty mysle ze to zależy od wykonania obówia a nie od pralki:)
    ps. butki wsadzam w stara poszewke po poduszce na zamek.
    raton laveur
    Level 19  
    mir.mar wrote:
    raton laveur wrote:

a jaka jest w tym programie temperatura i obroty wirowania ??
    - czy 30°C wystarczy ??
    - jaka powinna byc minimalna predkosc wirowania aby buty nie spadaly podczas tej operacji ?? [moze przetestowales... ;-)]
    - czas prania chyba powinien byc mozliwie najkrotszy aby buty sie nie porozklejaly ??

Piore je w temp. 30°, nie w proszku, lecz w zwyklym plynie do prania (ale nie do delikatnych czy welny, tylko w zwyklym, do bawelny-tej marki Skip nie ma w sprzedazy w Polsce, ale mozesz uzyc np. Persilu czy Arielu w plynie, to praktycznie to samo). Nie ryzykowalem temperatury wyzszej niz 30°. Wirowalem na 600, na tym programie DELIKATNE/WELNA wirowanie jest krotsze niz na BAWELNA. Czas calkowity tego programu to 40 minut, pierze w duzej ilosci wody, wiec buty sa zanurzone, a beben nie wykonuje pelnych obrotow, tylko ruchy wahadlowe (kolysze sie, a nie obraca), wiec buty sie zbytnio nie obijaja o beben, jak na programach do bawelny. Zeby je dodatkowo ochronic, wkladam kazdy but osobno (pralem zawsze tylko jedna pare na raz) do zapinanej na zamek blyskawiczny specjalnej siateczki do prania delikatnej bielizny (ale zapinana poszewka na jasiek, tak jak pisze moj przedmowca, to tez dobry sposob, radzilbym jednak wziac 2 i wlozyc kazdy but osobno). Radzilbym tez uzyc Programu DELIKATNE/WELNA lub WELNA, bo we wszystkich pralkach na tych programach jest duza ilosc wody w bebnie, a akcja mechaniczna jest delikatna, nie tak energiczna jak na programach BAWELNA, i programy te nigdy nie sa dlugie. Pozdrawiam :D
    Konrad003
    Level 12  
    Ja używam od 4 lat whirpoola którego teraz szlak trafił.Piore w nim buty właśnie na programie Delikatne a poniewaz mam tylko możliwość na każdym programie wirować na 600 obr/min to i tak wiruje buty.wirowanie normalnie trwa 10 min a ja wyłanczam je po 4 min.Czy robie dobrze?Poradzie.A co do tego electroluxa to co lopiej timline czy timemenager?
    raton laveur
    Level 19  
    Konrad003 wrote:
    (ciach)na 600 obr/min to i tak wiruje buty.wirowanie normalnie trwa 10 min a ja wyłanczam je po 4 min.Czy robie dobrze?Poradzie.A co do tego electroluxa to co lopiej timline czy timemenager?

Moim zdaniem robisz dobrze, 4 minuty butom wystarcza, do sucha sie i tak nie odwiruja jak tkaniny, a za dlugie ich wirowanie moze je uszkodzic lub nadac im zuzyty wyglad (po kilku razach).
    Co do kwestii timeline czy timenager, to wrzuc moze pare linkow na konkretne modele, bo tak ogolnie to... troche za ogolnie ;) .
    Konrad003
    Level 12  
    podaje e linki tak jak chciałeś żeby mi doradzić:

timline to:
    http://www.ceneo.pl/128249
    http://www.ceneo.pl/128253
    http://www.ceneo.pl/8020

timemenager to:
    http://www.euro.com.pl/pralki/electrolux-ewt10120w.bhtml
    http://www.euro.com.pl/pralki/electrolux-ewt10420w.bhtml
    http://www.euro.com.pl/pralki/electrolux-ewt13420w.bhtml

Mam też dwa modele aristona,indesita i Candy. oto linki do tych pozostałych:
    http://www.euro.com.pl/pralki/ariston-avtl-109-eu.bhtml
    http://www.euro.com.pl/pralki/indesit-wite-127.bhtml
    http://pralki-top.candy.pl/produkt/483

wiem że aristion,indesit czy candy nie sa polecane ale najbardziej cenowo są dla mnie bo mam ograniczoną kwota.
    raton laveur
    Level 19  
    Konrad003 wrote:
    (ciach) wiem że aristion,indesit czy candy nie sa polecane ale najbardziej cenowo są dla mnie bo mam ograniczoną kwota.

Ale ta Candy CTH1476SY jest przeciez bardzo droga?-prawie 2300zl, drozsza od najdrozszego z tych Electroluxow, a mniej wypasiona od nich, nie mowiac o tym, ze to marka o duuzo wiekszej awaryjnosci, i ktorej klienci czesto skarza sie na rdzewienie. Ta roznica w cenie to pewnie przez 1400 obrotow i 6 kg wsadu, ale moim zdaniem 1200 i 5 kg wystarcza, a te Electroluxy maja duzo fajniejsze parametry. A Ariston AVTL 109 nie ma wyswietlacza i tylko 1000 obrotow, nie mowiac o tym, ze ta marka nalezy do najczesciej sie psujacych. Bedzie Cie stac na czeste naprawy?-bo ryzyko tego jest spore.
    Wracajac do Electroluxa, porownalem te modele i wydaje mi sie, ze te z linii TIMELINE maja lepszy stosunek ceny do jakosci, pewnie przez to, ze to koniec serii i sklepy obnizaja ceny, zeby je wypchnac i zrobic miejsce nowej linii TIME MANAGER.
    Ja na Twoim miejscu szukalbym EWT1215, ma moim zdaniem najlepszy stosunek ceny do jakosci z tych 6 Electroluxow, wyswietlacz, 1200 obrotow i wszystko, co potrzeba (dodatkowe plukanie, pozycjonowanie bebna, cichy cykl nocny, mozliwosc skracania programow, fajne programy). Cena od 1699zl. Jesli jednak to dla Ciebie jeszcze za drogo, to rozwazylbym tez EWT1026 w cenie od 1456zl. Ma co prawda tylko 1000 obrotow, ale reszte podobna jak EWT1215. Ewentualnie jeszcze ten Indesit WITE 127, kosztuje 1499zl, prawie jak EWT1026, a ma 1200 obrotow. Niemniej osobiscie wolalbym Electroluxa z 1000 obrotow niz Indesita z 1200, mimo iz uwazam 1200 za najlepsza liczbe. Indesity sa po prostu mniej solidne, a jakosc prania i plukania jest gorsza niz Electroluxow. Oczywiscie, to tylko moje zdanie, i nie twierdze, ze wszyscy sie musza z nim zgadzac ;) .