Pawelllllll wrote:(ciach) teraz pytanie czy model 43100 czy 43121, roznica w predkosci wirowania i czujnik czystej wody. Doczytalem ze obroty 1200 sa widoczne przy suszeniu bawelny, a czujnik czystej wody, jakie to ma znaczenie w realu i czy warto zaplacic wiecej? (ciach)
Moim zdaniem, oba te slimy sa bardzo dobre, WS43100 jest prostszy, bardziej podstawowy, a WS43121 bardziej "wypasiony"-to jeden z najlepszych, a moze nawet najlepszy ze slimow bedacych aktualnie w sprzedazy w Polsce. Osobiscie nie chcialbym pralki majacej ponizej 1200 obrotow, piore duzo, nie mam duzo miejsca do suszenia i zalezy mi na szybkim wyschnieciu, a przy bawelnianej poscieli i recznikach roznice sa naprawde duze. Ale jesli dysponujesz miejscem do rozwieszenia...1000 to juz nie tak zle. Przy suszeniu w suszarce elektrycznej powinno byc minimum 1000. Jednak szybkosc 1200 jest naprawde najlepsza (powyzej prawie juz nie ma roznicy).
Co do czujnika czystosci wody, to jest on bardzo przydatny szczegolnie przy praniu rzeczy dziecinnych i alergikow, a takze osob o skorze wrazliwej. Wiekszosc aktualnych pralek plucze zle lub tak sobie, nawet pralki Miele bez wlaczenia opcji WODA PLUS otrzymuja obecnie w testach konsumenckich note srednia (za plukanie na programie BAWELNA), a z czujnikiem masz pewnosc, ze jest dobrze wyplukane. Oszczedza on tez wode, bo jak nie ma duzo proszku, to nie dodaje dodatkowych plukan. Ale mozna sie bez niego obejsc, nie jest niezbedny. Wystarczy dodac opcje WODA PLUS lub DODATKOWE PLUKANIE, i po zakonczeniu programu przekrecic jeszcze pokretlo na program PLUKANIE. Radze tez zmniejszyc doze proszku na minimalna, uzywajac przy tym calgonu (w przeciwienstwie do proszkow, nie ma alergenow, ktore sa zawarte glownie w zapachach). Ale z czujnikiem jest prosciej, wyplucze sie jak nalezy samo, nie musisz zmieniac programow i bawic sie pokretlem. WS43121 ma tez czesciowy AQUA STOP, i za to naprawde warto doplacic, a pralki bez tego lepiej nie wlaczac na noc lub w czasie nieobecnosci w domu. Za 1200 obrotow tez warto doplacic. Jesli nie jestes drastycznie ograniczony funduszami, to warto nawet dopozyczyc lub wziac na raty, i wziac jednak lepszy model WS43121. W koncu to inwestycja na przynajmniej 10 lat. WS43100 jest dobry, ale WS43121 jest jednak zdecydowanie lepszy. Ja bym wolal WS43121. Rozwaz sobie teraz, co Ty wolisz. Pozdrawiam