Czy to forum sponsoruje firma GORENJE? Może zmienić nazwę na wszystko o GORENJE. Może nie piszcie już o GORENJE-wszyscy wiedzą że jest SUUPER....75% postów jest o pralkach tej firmy.
a moze wiekszosc zadowolonych posiadaczy pralek ma pralke wlasnie tej firmy??
[i czemu mamy nie pisac, ze jestesmy zadowoleni i z czego jestesmy zadowoleni?? moze jeszcze nie wszyscy wiedza...]
Przypomina mi sie dowcip o temacie wypracowania w radzieckiej szkole pt. "Kto jest twoim idolem i dlaczego Lenin?"
Może zmieńmy topik z "Jaką pralkę kupić?" na "Jaką pralke kupić i dlaczego Gorenje?".
P.S.
A jeszcze na jesieni nie można było ich ustrzelić w sklepach.
Np ja cenie Gorenje, uważam że maja dobrą cene, najwyższe modele w danych kategoriach są niezwykle dobrze wypasione i sam miałem zamiar kupć WS 43121, jednak kupiłem Siemens WS12X460PL - jestem również bardzo zadowolny ...
Wychwalam Gorenje (choc jak mówiłem szczególnie te wyzsze modele), ale tez zwracam uwage w swoich postach że istnieją również inne świetne firmy i nie należy zapominać ich ... i tez zauważyłem że jakoś ostatnio na forum duzo o Gorenje, a zapomina sie troche o AEG, BSH, Electrolux (choc trzeba przyznac ze sa drozsze niż Gorenje ...)
Np ja cenie Gorenje, uważam że maja dobrą cene, najwyższe modele w danych kategoriach są niezwykle dobrze wypasione i sam miałem zamiar kupć WS 43121, jednak kupiłem Siemens WS12X460PL - jestem również bardzo zadowolny ...
Wychwalam Gorenje (choc jak mówiłem szczególnie te wyzsze modele), ale tez zwracam uwage w swoich postach że istnieją również inne świetne firmy i nie należy zapominać ich ... i tez zauważyłem że jakoś ostatnio na forum duzo o Gorenje, a zapomina sie troche o AEG, BSH, Electrolux (choc trzeba przyznac ze sa drozsze niż Gorenje ...)
a ja np. ostatnio polecalem gornoladowana AEG...
prosze jednak zauwazyc, ze wiekszosc pytajacych zwraca uwage nie na sama jakosc ale na stosunek: jakosc/cena... co dla wiekszosci naszego spoleczenstwa jest sprawa dosc istotna.
[jak rowniez koszt czesci i np. pogwarancyjnego serwisu firmowego]
prosze jednak zauwazyc, ze wiekszosc pytajacych zwraca uwage nie na sama jakosc ale na stosunek: jakosc/cena... co dla wiekszosci naszego spoleczenstwa jest sprawa dosc istotna.
Ceny Gorenje w zwykłych sklepach i marketach już nie wyglądają tak różowo. Taniej dostać można zapewne w internecie.
Jakie pralki byście polecali takie do 1200 zł oprócz gorenie bo są trudno dostępne.Myślałem o
Mastercook
Candy
Polar
Whirlpool
co o nich myślicie?
Polecalbym raczej innych producentow, przyjrzyj sie np. tym 3 modelom, do znalezienia w cenie ok. 1200 zl:
AEG LAVAMAT 62610
Electrolux EWF 10240W
Bosch WAA 20260PL.
Marki wymienione przez Ciebie nie naleza moim zdaniem do najlepszych, za te pieniadze mozna juz znalezc cos solidniejszego. Radze przeczytac ten watek od pierwszej strony, a takze jego pierwsza czesc od poczatku 2006 roku, mozna sie wiele dowiedziec o pralkach, oraz jacy ich producenci uchodza za najlepszych, a jakich lepiej unikac.
witam
szukam pralki dobrej, najlepiej A+, A+, A lub B z programami specjalnymi typu Super 15, Outdoor, Koszule Business, Dessous/Delikatne/Jedwab, Mix, pranie wstępne, płukanie dodatkowe, mniej zagnieceń czy odplamianie
Ja od blisko 3 lat uzywam SIEMENSA i jestem z niego bardzo zadowolona. Dziala bez zarzutu, nie mial ani jednej ustrki. Przezyl w tym czasie 2 przeprowadzki w bardzo niekomfortowych warunkach i nic sie nie uszkodzilo:) Niestety musze sie z nim pozegnac, bo mi sie nie miesci w nowej lazience:(
Zastanawiam sie czy kupic Siemensa WS10X460PL czy Samsunga WF-F125AV (jest 400zl tanszy). Czy ktos uzywal tych pralek? Moze macie jakies opinie na ich temat?
Eg mnie na Twoim miejscu nie zawracałbym sobie głowy Samsungiem. Masz dobre doświadczenia z Siemensem i to powinno byc rekomendacją. Owszem 400 zł to dużo przy jednorazowym wydatku, ale chodzi o sprzęt, który ma działać przez ładnych kilka lat. Poszukaj jeszcze w ofertach sklepów internetowych, może coś da się uszczknąć z tego Siemensa (widziałem, że ceny zaczynają się od 1630 zł).
Dodano po 5 [minuty]:
mir1 wrote:
Jakie pralki byście polecali takie do 1200 zł oprócz gorenie bo są trudno dostępne.Myślałem o
Mastercook
Candy
Polar
Whirlpool
co o nich myślicie?
Moje zdanie jest podobne do Ratona czyli żadnej z tych. Przejrzyj cały wątek od początku 2006r. i bedziesz wiedział, jakich sprzętów unikać a jakie mają dobrą opinię (co nie znaczy, ze nie można trafić na felerny egzemparz).[/i]
Pozatym nie piszesz czy chcesz wąską (40-45cm) czy standard (60cm)
Nie mówiąc o tym że w cenie do 2500zł mozesz juz nieźle "poszaleć" .....
60cm, wiem ze do 2500 wybór jest duzy, nawet za duzy jak dla mnie
potrzebuje pralki praktycznej, energooszczednej , pranie "idzie" u mnie bardzo czesto, zarowno ciuchy dzieciece, jak i typowo robocze, koszule biznesowe. Nie cierpie prac recznie, wiec i taki program musi byc
(ciach) 60cm, wiem ze do 2500 wybór jest duzy, nawet za duzy jak dla mnie
potrzebuje pralki praktycznej, energooszczednej , pranie "idzie" u mnie bardzo czesto, zarowno ciuchy dzieciece, jak i typowo robocze, koszule biznesowe. Nie cierpie prac recznie, wiec i taki program musi byc
wole dołożyc ale miec spokój na lata
Ja na Twoim miejscu dolozylbym jeszcze i wzial na raty najprostsza Miele. Mam pralke Miele 6 rok, eksploatowana jest intensywnie, i do tej pory tylko w zeszlym roku trzeba bylo wymienic lozyska - przy 12-14 praniach tygodniowo mialy prawo sie zuzyc po 5 latach. Poza tym-perfekcja absolutna, zaluje tylko, ze nie wzialem jednak modelu oczko wyzej z wyswietlaczem.
Ewentualnie, jesli Miele jednak przekracza Twoje mozliwosci finansowe (ale to pralki na 20 lat uzytkowania!), polecalbym Gorenje WA64123, prawdziwa perelka moim zdaniem www.gorenje.pl/15038?aid=6375 , a cena za tak dobrze wyposazony model bardzo interesujaca www.skapiec.pl/site/cat/302/comp/107617 .
Takie moje oczekiwania od nastepnej pralki (kurcze ... dopiero kupiłem 1/2 roku temu)
Namaczanie ....
Duuuzo pierzemy w nocy, aby na rano było wyprane (tzn koniec na ok. 7:00), nie zalezy mi wtedy na szybkosci wyprania (co oczywiscie tez jest ważne - czasami zależy nam na szybkosci w czasie dnia).
I wtedy przydałby mi sie program osobny namaczania - tzn temp max 30st i powiedmy co 5-10min obrócic bebnem pare razy, ale nie za często. I po takim namaczaniu przydałoby sie aby normalny program zaczął sie automatycznie ...
Zwykle jest tak że namaczanie to po prostu załaczyc pralke na chwile i, wyłaczyc - to jest niby namaczanie ...
A przydałby sie po prostu program osobny ... Wtedy dałbym duzo mniej proszku, a efekt prania byłby lepszy i płukanie lepsze ...
Wydaje mi sie że jakieś topowe modele Gorenje, BSH czy Miele maja takie coś?
Wie ktoś o takich programach w pralkach?
(ciach)
Nie wiem jak Gorenje, ale Miele maja, i to wcale nie topowe. Tzn. nie twierdze, ze wszystkie bazowe Miele maja funkcje NAMACZANIE, ale widzialem takich modeli (tych w najnizszych cenach) sporo. Moja NOVOTRONIC W150S w kazdym razie ma , a do topowych Miele sie nie zalicza, nie ma nawet wyswietlacza. Ta funkcja jest rzeczywiscie swietna, pisalem juz o tym dawniej, aby wyprac biala bielizne do tego stopnia, co Miele na BAWELNA 40° z funkcja namaczanie (ustawilem ja sobie na 1 godz., wystarcza-max. to 2 godz., i mozna ja zaprogramowac w odcinkach co 30 min., tzn. do wyboru: 30. min.-1 godz.-1 1/2 godz.-2 godz.), a wiec aby wyprac do tego stopnia, Bosch WAE 28460FF potrzebuje programu BAWELNA 60° z funkcja ODPLAMIANIE (oczywiscie w takim samym proszku). Sporo zreszta rzeczy w pralkach Miele mozna sobie zaprogramowac indywidualnie, np. dodatkowe plukanie, podwyzszony poziom wody, tryb prania delikatny, zablokowanie ustawien itp.
(ciach)
Nie wiem jak Gorenje, ale Miele maja, i to wcale nie topowe. (...) Sporo zreszta rzeczy w pralkach Miele mozna sobie zaprogramowac indywidualnie, np. dodatkowe plukanie, podwyzszony poziom wody, tryb prania delikatny, zablokowanie ustawien itp.
Pralka Gorenje WS43121 oraz WS63121 i wyzsze modele z niebieskim wyswietlaczem maja osobne namaczanie [nazywane w instrukcji zamaczeniem] z możliwością opóźnienienia:
"Do ciężko usuwalnych plam. Standardowo zamaczanie jest wyłączone. Włączyć je należy za pomocą przycisku WYBÓR. Czas zamaczania można ustawić od 1 godziny do najwyżej 6 godzin w jednostkach 30-min. Po upływie ustawionego czasu samoczynnie zaczyna się wykonywać wybrany program prania."
[czy ma je rowniez 43100/63100 nie wiem ale pewnie tez...]
Podobnie jak Miele, drozsze modele Gorenje [z wyswietlaczem] tez posiadaja m.in.: dodatkowe plukanie, podwyzszony poziom wody, "latwe prasowanie" [tryb delikatny], zmiekczanie/krochmalenie, itd.
Pamietam jak raton pisał o tym namaczaniu w Miele ... Ale powiedzcie mi czy ten program "namaczanie" w tych pralkach (1246 i Gorenje) utrzymuje temp (prawdopodobnie tak, ale jaką?) i czy okresowo, czyli co pare minut obróci bębnem? Wydaje mi sie to ważne, ponieważ poziom wody jest niski w bębnie i pranie nie jest calkowicie w wodzie ...
@Mir.mar
"Podobnie jak Miele, drozsze modele Gorenje [z wyswietlaczem] tez posiadaja m.in.: dodatkowe plukanie, podwyzszony poziom wody, "latwe prasowanie" [tryb delikatny], zmiekczanie/krochmalenie, itd. "
To są mój drogi dzisiaj dość podstawowe funkcje i posiadaja je chyba prawie wszystkie pralki (powiedzmy prawie wszystkie )
Kuurde tak se chwalicie swoje pralecki, ze ja Wam wypomne czego Wy nie macie, a ja mam w swojej Siemens WS 12X460PL Zwykle ustawia sie opóźnienie zaczęcia cyklu prania, a u mnie inaczej - ja ustawiam nie poczatek, ale ... koniec prania. Jest to bardziej praktyczne, gdyz to ja wiem kiedy pranie mi sie skończy, np ustawiam aby skończyło sie o 7:00 rano. A Wy? Musicie se liczyć i dodawać do czasu rozpoczęcia czas trwania prania (znacie na pamięć? ) A więc moja pralecka tyż mo coś, czego Wy nie macie ... Właściwie to nie ma tylko tego namaczania (trzeba se samemu kombinować) - bo pozostałymi funkcjami i programami mysle wyprzedza nieco 1246, 43121 (43121 ma kurde czujnik czystaości wody ...)
Nastepna rzeczą jakoś do tej pory nie rozwiązaną (a przeciez nie tak trudną), jest zaprojektowanie szufladek tak, aby mozna do nich wlewać płyny i żele do prania ...
Przecież to jest głupie uzywać jakieś "arieletki" czy inne pojemniki plastikowe i pakowanie tego do bębna ... telepie sie to przez cały cykl...
a lanie bezpośrednio na pranie też nie jest dobrym rozwiazaniem - nie mówiąc o tym ze trzeba uważać aby płyn nam nie zdążył wylać sie wcześniej do .... kanalizacji. Dzisiejsze pralki mają zawory kulowe na dnie bębna (lub jakies inne rozwiązania), które są otwarte, a zamknięcie następuje w chwili załaczenia programu, wiec płyn potrafi sobie ... papa Nie mówie juz o kwestii uzycia płynu do prania jako środka piorącego w praniu zasadniczym gdy ustawia sie program z praniem wstepnym ...
Widziałem na www pralki nowej generacji Indesita - sa tam umieszczone te szuflady (lub raczej pojemniki na środki piorące) na ... drzwiczkach zamykających bęben, i jest tam mozliwość używania płynów w tych własnie pojemnikach ... BTW to chyba jedyny plus tych pralek - ich sterowanie, mozliwość programowania jest śmieszna. Właściwie prawie nie żadnych mozliwości programowania - jakies ogólne przyciski a "yntelegencja" tych pralek dokonuje wyboru co i jak prać ... normalnie śmiszne ...
(...)
Nastepna rzeczą jakoś do tej pory nie rozwiązaną (a przeciez nie tak trudną), jest zaprojektowanie szufladek tak, aby mozna do nich wlewać płyny i żele do prania ...
firma Gorenje juz o tym pomyslala... "Do pralki załączono płytkę przegradzającą, aby można było do środkowej przegrody nalać również płynny środek piorący. Do proszków do prania płytka przegradzająca jest podniesiona, a do płynnych środków piorących należy ją opuścić na dół."
<plytki nie dolaczono tylko jest jako komplet z szuflada>
dla prania wstepnego tego juz nie uwzglednili - moze wyszli z zalozenia ze wtedy to tylko proszek da rade
kilka funkcji ktore wymienilem wczesniej bylo odpowiedzia na zachwalanie przez Ratona [szacunek] pralki Miele...
<ze tansza od Miele Gorenje tez ma... >
ale fakt, chyba nie o to chodzi by licytowac sie ktora pralka jest lepsza... bo rozni ludzie roznymi czynnikami sie kieruja podejmujac decyzje i nie jest latwo komus doradzic gdy ktos chce pralke np. do 1500 zl, a nie poda szczegolow [tj. programow/funkcji ktore go interesuja]
najpraktyczniej byloby zrobic tabelaryczne porownanie mozliwosci posiadanych/polecanych przez nas pralek ale chyba tez i nie o to chodzi...
[my przede wszystkim przedstawiamy swoje opinie o posiadanych przez nas pralkach i ewetualnie o innych, na podstawie dostepnych informacji - z roznych zrodel]
@Mir.mar
taaa ... czyatałem i widziałem ta płytke ...
Ale hmmm ... jak to działa?
Czy jak jest woda przelewana pzrez tą szufladke to ona sie jakoś uchyla czy jak? Czy jest szczelna i nie wypływa płyn mimo wszystko?
Jeżeli jest szczelna, to jak pierzesz z praniem wstepnym to po prostu ta szuflada jest omijana przez wode i tylko pobierany jest srodek piorący z tej na pranie wstępne, a dopiero później w grugiej fazie prania, z tej szufladki z płynem ...
A wiec spełniałaby swoje zadanie ...
@Mir.mar
taaa ... czyatałem i widziałem ta płytke ... Ale hmmm ... jak to działa?
Czy jak jest woda przelewana pzrez tą szufladke to ona sie jakoś uchyla czy jak? Czy jest szczelna i nie wypływa płyn mimo wszystko?
Jeżeli jest szczelna, to jak pierzesz z praniem wstepnym to po prostu ta szuflada jest omijana przez wode i tylko pobierany jest srodek piorący z tej na pranie wstępne, a dopiero później w grugiej fazie prania, z tej szufladki z płynem ...
A wiec spełniałaby swoje zadanie ...
dokladnie tak jak napisales... z tym, ze na pranie wstepne musi byc proszek...
(...) Sporo zreszta rzeczy w pralkach Miele mozna sobie zaprogramowac indywidualnie, np. dodatkowe plukanie, podwyzszony poziom wody, tryb prania delikatny, zablokowanie ustawien itp.
(ciach)
Podobnie jak Miele, drozsze modele Gorenje [z wyswietlaczem] tez posiadaja m.in.: dodatkowe plukanie, podwyzszony poziom wody, "latwe prasowanie" [tryb delikatny], zmiekczanie/krochmalenie, itd.
Nieprecyzyjnie sie wyrazilem, chodzilo mi o to, ze w pralkach Miele niektore funkcje, jak np. podwyzszony poziom wody czy dodatkowe plukanie, wystepuja w kilku kombinacjach, z ktorych mozna sobie wybrac najbardziej pasujaca i ja sobie zaprogramowac na stale (ale z mozliwoscia zmiany w kazdej chwili-trzeba wtedy tylko przeprogramowac dana funkcje), przykladowo do przycisku WODA PLUS ma sie wybor 4 opcji: 1. dodatkowe plukanie (na programach BAWELNA, MIX, KROTKI, SYNTETYKI, JEDWAB); 2. podwyzszony poziom wody na plukaniu; 3. podwyzszony poziom wody na plukaniu i dodatkowe plukanie; 4. podwyzszony poziom wody na praniu i plukaniu. Oprocz tego mozna zaprogramowac podwyzszony poziom wody na wszystkich programach, niezaleznie od przycisku WODA PLUS.
A w ogole, mimo iz osobiscie uwazam pralki firmy Gorenje (te ze sredniej i wyzszej polki) za bardzo dobre, solidne i majace najlepszy stosunek ceny do jakosci, to jednak, majac do wyboru bazowa najtansza Miele (co jednak wcale nie oznacza, ze jest tania, niestety-tu we Francji ich ceny zaczynaja sie od 799 euro), oraz superwypasiona Gorenje za 5000 zl z bajerami, to jednak wolalbym te najprostsza Miele... mam juz taka i naprawde lepszej pralki nigdy nie uzywalem. Jedyna ich wada jest cena-ale powtarzam, one sa przewidziane na minimum 20 lat normalnego domowego uzytkowania, a dla pralek innych firm trzeba liczyc okolo 10 lat (co nie znaczy, ze niektore egzemplarze nie wytrzymaja dluzej-ale za to inne krocej), wiec w sumie te cene mozna podzielic na pol. W dodatku bardzo rzadko sie psuja i piora perfekcyjnie, sa tez oszczedne. Jesli ktos ma mozliwosc wziac na raty lub dopozyczyc taka kwote, to naprawde warto, polecam goraco.
a ja dalej nie wiem czy Wam sie bęben kręci czasem na "namaczaniu" ....
W Miele sie kreci, ale Ty pytales sie chyba o Gorenje?
Dodano po 5 [minuty]:
[quote="emer"] (ciach) Kuurde tak se chwalicie swoje pralecki, ze ja Wam wypomne czego Wy nie macie, a ja mam w swojej Siemens WS 12X460PL Zwykle ustawia sie opóźnienie zaczęcia cyklu prania, a u mnie inaczej - ja ustawiam nie poczatek, ale ... koniec prania. Jest to bardziej praktyczne, gdyz to ja wiem kiedy pranie mi sie skończy, np ustawiam aby skończyło sie o 7:00 rano. A Wy? Musicie se liczyć i dodawać do czasu rozpoczęcia czas trwania prania (znacie na pamięć? ) A więc moja pralecka tyż mo coś, czego Wy nie macie ... (ciach)
Bosche tez tak maja, a przynajmniej te z serii WAE . Ale to przeciez teraz jedna firma, i niektore pralki obu tych marek maja podobne, a nawet identyczne panele i programy.
Moja polowa wypatzryla taka w sklepie (...bo sie spodobala). Ja tez jedynie moge tak oceniac wiec pytam Was, bo widze ze o glupotach tu nie piszecie.
Mamy do wydania w okolicach 1200 zl i oczywiscie chcielibysmy kupic solidna pralke, a po przejrzeniu tego watku widze, ze nie jest to zbyt polecana przez Was marka :/
Witam po kapkę długawej przerwie.
Pisałem kiedyś, że muszę zmienić moją dość wysłużoną pralkę Siemens na nowszy model. No i zdążyłem przez ten czas uczynić to trzy razy. Po krótce opiszę wady i zalety każdej z pralek.
Każda pralka jest ładowana od przodu, pełnowymiarowa, przywieziona zza zachodniej granicy.
1. Siemens Siwamat Plus 3701, rocznik 1990 (tą zamierzałem wymienić)
2. Electrolux EW 1257F, rocznik 1998 (ta miała zraszanie)
3. Siemens Extraklasse WT 1300A, rocznik 1997 (to była pralko-suszarka)
4. Ariston AVL 169, rocznik 2005 (tą posiadam obecnie)
1. Siemens Siwamat Plus 3701 -1000 rpm
W skali od 1 do 6 oceniam ją na 6 To była moja najlepsza praleczka, bije na głowę wszystkie nowe pralki.
Dobrze prała, dokładnie płukała mimo bardzo niskiego zużycia wody. Miała elektromechaniczny programator, ale funkcje włączane przyciskami te same co we współczesnych pralkach -pranie szybkie, dodatkowe płukanie, eco i redukcja wirowania. Chodziła cichutko, po wirowaniu ubrania pół suche. Program prania wełny rewelacja -nic się nie filcuje.
Zużywała cały proszek, dzięki kulce w wężu. Wad nie dostrzegłem.
2. Electrolux "Direct Spray" EW 1257F -1200 rpm
Ocena 5.
Cicha praca, pranie super -wyprane lepiej niż dobrze. Programator hybrydowy (mechaniczny z płytką). Funkcje dodatkowe w przyciskach: szybkie pranie, dodatkowe płukanie, stop płukanie, redukcja wirowania. W tej pralce najbardziej podobało mi się zraszanie -naprawdę super sprawa! Z góry, z lejka w fartuchu przez całe pranie i płukanie szeroki strumień wody pryska prane rzeczy. Bardzo fajny system. Ta pralka miała tradycyjny filtr (sito). Ale według mnie to jest zaleta. Program prania wełny bez zastrzeżeń. Z wad to tylko to że czasem potrafiła szarpnąć bębnem na początku wirowania -ale stała stabilnie, jak przyklejona do podłogi.
3. Pralko-suszarka Siemens Extraklasse WT 1300A -1300 rpm
Ocena 5.
Praleczka rewelacja. Praca tak cicha że trzeba się nachylić nad nią żeby coś usłyszeć. Bardzo podoba mi się Aqua stop -zawór zamyka się zaraz przy kranie. I to jest elektryczny zawór, a nie jakaś podróba z okienkiem które zmienia kolor. Efekt prania super, płukanie bardzo dokładne -aż cztery razy! Za to płukanie duży plus. Suszenie też super sprawa pod warunkiem właściwego używania. Bardzo praktyczny wyświetlacz czasu pozostałego do końca cyklu. Po skończeniu suszenia pralka jeszcze od czasu do czasu obraca, aby rzeczy się nie pomięły. Funkcji dodatkowych było tyle że już nie jestem w stanie spamiętać. Z wad to samo co przy Electrolux'ie -ale pralka stabilna!
4. Ariston "Super Silent" AVL 169 -1600 rpm
Ocena w skali 1 do 6:2 To jest praleczka z tym nowym trójfazowym silnikiem. I rzeczywiście! Przy praniu nie słychać silnika -sam chlupot wody. Ładnie wygląda, ma duże drzwi. Osobna regulacja obrotów wirowania i temperatury osobnymi pokrętłami bardzo mi się podoba. Pierze super.
Wady:
Bardzo głośna przy wirowaniu Do 800 rpm wiruje cicho. Powyżej tego progu zaczyna głośno walić. A przy 1600 rpm to strach przejść obok zamkniętych drzwi od łazienki -tak jakby ktoś kuł młotem pneumatycznym Tragedia -jestem bardzo wściekły! Myślałem że będzie jakaś obluzowana przeciwwaga albo wyj***ne amortyzatory, ale nic z tego. Wszystko OK, a pralka hałasuje.
Program prania wełny jest o d*** rozbić. Polega na szybkich obrotach bębna tak aby siła odśrodkowa trzymała rzeczy przy bębnie. No i podczas prania wełny zalało mi silnik -pralka nadawała się do naprawy Płukanie! Ta pralka płucze tylko dwa razy I nie ma opcji dodatkowego płukania! Może komuś dwa płukania wystarczą, ale mnie już wszystko swędzi.
Generalnie nie polecam.
Podpowiem, że odpowiednikiem na rynek polski tej pralki jest AVL109 :?
Aha. I jeśli ktoś nie wie na jakie obroty wirowania się zdecydować to tak: jeśli ktoś ma suszarkę bębnową to im więcej tym lepiej, bo po szybszym wirowaniu suszarka wysuszy szybciej i zużyje mniej energii. A jeśli ktoś suszy na sznurku, to praktyczną granicą jest 1200 rpm. Piszę to, choć sam mam pralkę 1600 i jestem bez suszarki.