Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

whirlpool objaw uszkodzonych łożysk

mario169 12 Aug 2007 13:05 421780 1331
SterControl
    nyger26
    Level 2  
    Jest sobie taka troche śmieszna firma BEKO. Ale co ważne tania. Moja teściowa ma taką pralkę slim 35cm od 1,5 roku i chodzi super. Co sądzicie na temat tego tureckiego wynalazku. Nie wiem czy prawde mowil jeden gosciu ze sklepu agd ze niektore częsci maja takie jak w boshu. Jakie macie zdanie na temat pralek beko? (Wiem ze zaraz zostane zjechany ze nie chce bosha czy elektroluxa ale ciekawi mnie opinia na temat beko)
  • SterControl
    maro_1
    Level 2  
    Witam wszystkich. Pewnie będę się powtarzał, ale nie mogę się zdecydować jaką pralkę wybrać. Po przeczytaniu wszystkich postów mam "kręćka".
    Szukam praleczki do 1000 -1200 obrotów, 5-6 kg w cenie do ok 1400zł.
    Skłaniam się do
    1. Bosch WAE 20460
    2. Gorenje WA 63100
    3. Electrolux EWF 10470 W
    Co wybrać?
    Mój Whirlpool po 11 latach intensywnej pracy dogorywa w mękach i prawdę powiedziawszy wcale mi go nie żal:D
    Proszę o pomoc. pozdrawiam
  • SterControl
    Jurek2805
    Level 21  
    Persil Color wrote:
    @columbus_29
    Bauknechta bym nie kupował. Z tego, co wiem, te pralki są awaryjne i w testach konsumenckich zajmują końcowe miejsca.
    Co do AEG: jeśli nie przeszkadzają Ci te małe drzwiczki, wybierz lepiej tę pralkę.
    Na Twoim miejscu kupiłbym to: http://allegro.pl/item220282339_aeg_w_bardzo_dobrej_cenie.html
    Ten model jest nowszy.

Pozdrawiam ;)

Dodano po 1 [minuty]:

@marceen
    Marka Electrolux jest jednak lepsza niż Candy :)

Z całym szacunkiem Persil ale tylko miesiąc gwarancji... "rozruchowej" plus "sprawna 101%". Mocno bym się zastanowił. I jeszcze zastrzega, że nie zawsze odpowiada na emaile . Pewnie cały czas w trasie. :D
    Pięćset złotych to też pieniądz. A pralki są różnie użytkowane. Wygląda fajnie niemniej jednak... Oczywiście to tylko moje odczucie.
    raton laveur
    Level 19  
    maro_1 wrote:
    (ciach)Szukam praleczki do 1000 -1200 obrotów, 5-6 kg w cenie do ok 1400zł.
    Skłaniam się do
    1. Bosch WAE 20460
    2. Gorenje WA 63100
    3. Electrolux EWF 10470 W
    Co wybrać? (ciach)

Witaj,
    te 3 modele są bardzo zbliżone, różnią się paroma szczegółami, które tylko przyszły użytkownik może indywidualnie ocenić jako przydatne lub zbędne dla siebie. Np. Electrolux EWF 10470W ma podwójną szybę w drzwiczkach, chroniącą przed poparzeniem, ale przyda się to tylko tam, gdzie są małe dzieci i/lub zwierzęta domowe, i gdzie często pierze się w wysokich temperaturach, co przy współczesnych środkach piorących nie jest niezbędne-niektórzy piorą teraz prawie wszystko w temp. najwyżej 40 stopni. Zajrzałem też do instrukcji Gorenje WA 63100 i wygląda na to, że nie ma programu Bawełna 30 stopni (ani zresztą 50)- mnie osobiście by tego brakowało, bo rzeczy ciemne i mocniej zabrudzone piorę na takim programie (Bawełna 30 stopni), jako że wyższe temperatury powodują szybsze blaknięcie ciemnych barw (dłuższe programy też, no ale na krótkim mocniej zabrudzone się niestety nie dopierze). Bosch WAE 20460 jest niezły, sam mam podobny model (WAE 28460), ale z liczbą obrotów 1400, i to jest moim zdaniem największy brak tych 3 modeli-1000 obrotów to trochę mało, najlepsze jest 1200, jak już wielokrotnie była tu o tym mowa. Z 3 wymienionych modeli najlepiej znam Boscha WAE, z mojego jestem zadowolony, ma bardzo użyteczne programy, w tym superkrótki 15 min. i mix do szybkich przepierek, możliwość dostosowania temperatury (można ustawić Bawełna 30 stopni i Bawełna 50 stopni), opcję Woda Plus i program Bardzo Delikatne do bawełny, piorący i płuczący w większej ilości wody, specjalnie dla alergików i małych dzieci (z opcją Woda Plus daje to 5 płukań), duży i czytelny wyświetlacz, wygodne przyciski do opcji i ustawień i jedno pokrętło do wszystkich programów-co bardzo ułatwia życie, bo nie trzeba przed każdym praniem kartkować instrukcji, wszystko jest jasne już na panelu sterowania. Co do jego wad, to jest dość głośny-ale WA63100 i EWF 10470W mają prawie ten sam poziom hałasu,- i jak na moje potrzeby nie za dobrze płucze, nawet z tymi dodatkowymi opcjami (ale to teraz problem prawie wszystkich pralek). Rozwiązałem ten problem, zmniejszając o połowę dozę proszku i stosując calgon-doprane jest dobrze, bo w bębnie w czasie prania jest bardzo mało wody, więc stężenie proszku jest jeszcze wystarczające, a dopłukać dużo łatwiej.
    Na Twoim miejscu przyjrzałbym się jeszcze modelowi AEG LAVAMAT 62610: www.aeg-electrolux.pl/node146.asp?ProdID=12007 , www.skapiec.pl/site/cat/302/comp/59045 , moim zdaniem ta pralka jest jeszcze lepsza oraz cichsza, a kosztuje podobnie. Radziłbym tylko obejrzeć ją w sklepie i przejrzeć instrukcję, żeby sprawdzić, czy ma programy, funkcje i ustawienia temperatur przydatne dla Ciebie, dobrze byłoby też sprawdzić długość kabla, bo niektórzy użytkownicy skarżyli się, że jest przykrótki-jeśli masz gniazdko tuż przy pralce, to nie ma to znaczenia. Jeśli chodzi o wielkość wsadu, to niektóre sklepy podają 5 kg, a inne 6 kg, ja wierzyłbym producentowi, który podaje 6 kg (sklepy nieraz podają mylne parametry i dlatego najlepiej konsultować dane techniczne na stronach producentów, jeśli to tylko możliwe-bo modele wycofane z produkcji znikają ze stron producentów, a pozostają jeszcze nieraz przez dłuższy okres w sklepach, aż do wyprzedania zapasów). Pozdrawiam :D
    Persil Color
    Level 17  
    @Jurek2805
    Wiesz co? Przyznam Ci rację :)
    Opis aukcji przeczytałem tuż po wysłaniu odpowiedzi na elektroda.pl
    Te 101% to sprawa, dla mnie, mało istotna, ale okres gwarancyjny... No to już kwestia ważna. Fucktycznie, lepiej kupić tę z roczną gwarancją ;)
    sebastiango
    Level 11  
    Na początku Witam wszystkich - Jest to mój pierwszy post na tym forum.
    Przechodząc do rzeczy.
    Mam pralkę Zanussi FL 12 INPUT i niestety ostatnio nie chciała płukać (przeskakiwała z np: 53min na 1 min i sie wyłączała) po odstaniu około 2 h można było samo płukanie zrobić. Przyjechał serwis i stwierdziła, że to moduł. Tak więc gdy usłyszałem cenę nowego modułu chciałem go naprawić. Niestety po wędrówce modułu po kilku specjalistach pralka już nie rusza (wydaje jedynie długi pisk). W trące tylko, że dodzwoniłem się do electrolux'a i dowiedziałem się, że serwisy często w przypadku takich usterek stawiają na moduł pomimo, że najczęściej padają grzałki tzn grzeją ale mają ulot prądu przez co szwankuje moduł.
    Czytam i widzę, że wielu z forumowiczów stawia na gorenje (szczerze powiem, że w ogóle nie brałem tej marki pod uwagę ).
    Na początku powiem może jakie miałem typy pralek:
    1. LG WD-12391TDK
    2. Electrolux INSPIRE EWF12670W
    3. Electrolux INSPIRE EWF10670W
    4. Samsung WF-J125AV

Może coś doradzicie jaką pralkę (bezawaryjną ;) ) kupić do 2,2 tys zł?
    Pozdrawiam
    Persil Color
    Level 17  
    @sebastiango
    A więc... jeśli mówimy już o 2200zł i pralce bezawaryjnej, to nasuwa mi się jedna rzecz. Dopłać trochę, kup Miele, chociażby W1513 i ciesz się najlepszym sprzętem. Te pralki można znaleźć już poniżej 3000zł (np. w Media Markt czy Saturnie), a jakość nieporównywalna!
    P.S. Nie wiem jak z LG, ale Samsunga raczej wyrzuć z listy. Electrolux jest ok, ale gdzie mu tam do Miele ;)
    sebastiango
    Level 11  
    Chmmm.... szukam tego modelu w sprzedaży nie mogę nigdzie znaleźć jest wyższy W1514 pewnie droższy (koszt 3000zł) ale nie mam skali porównania do W1513.
    maro_1
    Level 2  
    Dzięki za radę. Skłaniam się w kierunku Electroluxu EWF 10470. Pozdrowienionko.
    Persil Color
    Level 17  
    @sebastiango
    W1514 to model podobny do W1513, różni się jedynie liczbą obrotów (ma 1400, a W1513 ma 1300/min.). Również nie znalazłem go w wyszukiwarce internetowej, ale powinien być w Media Markcie za 2990zł.
    Podam podstawowe dane:
    Bęben mikroperforowany na 5kg, 1300 obr./min., klasa energetyczna A+ (woda 42l; prąd 0,85kWh), prania A, wirowania B. I w zasadzie podstawowa sprawa: jej głębokość to 63,4cm. Jeśli się nie zmieści, no to pech...

Dodano po 5 [minuty]:

P.S. kri99 nabył niedawno tę Miele i chyba jest zadowolony.
    kri99 - jeśli śledzisz nasze rozmowy, to napisz koledze sebastiango'owi coś niecoś o tym cacku, oki?

Pozdrawiam :)
    ja_ma
    Level 2  
    Witam. Mam bardzo nietypową prośbę:). Proszę o pomoc w doborze pralki.
    Przy czym pralka powinna mieć wsad na co najmniej 5-6kg (dwójka małych dzieci) i głęboka max na 50 -52 cm. Wstępnie wiem, że na rynku można znaleźć Amicę, Indesita, Candy lub Beko spełniające ww kryteria. Ale nie jestem przekonany co do jakości tego sprzętu. Może jest jakiś model wart polecenie. Dziękuję i pozdrawiam
    p4v3u
    Level 27  
    Witam,
    Potrzebuje porady na szybko, juz w zasadzie jestem zdecydowany, tylko nie wiem ktora wybrac
    whirlpool 6516/p
    czy moe 6517/p
    roznia sie (wg mnie) tylko technologia "szosty zmysl"
    mam takie cos w mikrofalowce i to bradzo przydatna rzecz, ale nie wiem jak ma to dzialac w pralce :)
    czy 6516 tez bierze tyle wody, ile potrzebuje?
    pozdrawiam!
    p4v3u
    Jurek2805
    Level 21  
    maro_1 wrote:
    Dzięki za radę. Skłaniam się w kierunku Electroluxu EWF 10470. Pozdrowienionko.

A może troszkę dopłacić do 12470 i wziąć z 1200 obrotów ? :wink:
    sebastiango
    Level 11  
    Wielkość pralki nie gra roli :)
    Jak z dostępnością do (pytam zapobiegawczo) do części miele? No i jak z cenami tych części? Np do Zanussi FL 12 INPUT koszt modułu 1200zł :( I przy okazji jeszcze pytanie dotyczące usuwania bakterii (tak się reklamują niektóre firmy), czy to zdaje egzamin a nie jest tylko chwytem marketingowym (np.: Samsung B1045 AV)? Zadaje pytanie dlatego , że dziecko w drodze :) i postanowiliśmy z żoną że będziemy używać w większości pieluch tetrowych. Tak więc była by to funkcja przydatna. Czy w podobnej klasie do Miele W1513 są pralki innych producentów (ten model ma trochę małą ładowność tylko 5kg:( ) Dobrze by było aby miała koło 7 kg.
    emer
    Level 19  
    Sorki za off topic, ale przypomniałem sobie jak ja miałem małe dzieci ...

Moje dzieci "rosły" z pralką TAMAT poj. 5kg - pakowałem w nią 40-50 pieluch i jakies jeszcze ich ręczniczki czy pojedyńcze tzw grube pieluchy, a czasem i kocyk ...
    Tamat wytrzymał wzystko ... :D
    Najpierw sie gotowało i prasowało je za kazdym razem, potem przestaliśmy na tydzień prasować (ale były przezemnie odpowiednio naciągane przed i powyschnięciu - przez co nie były zdeformowane) i obserwowaliśmy dzieci i ich skóre czy nie ma jakis podraznień, wysypek - było OK, więc prasowanie robiliśmy mniej więcej raz na miesiąc. Potem ten sam myk z gotowaniem - było OK, więc gotowanie tez raz na ok miesiąc .... ;) Mieliśmy tych pieluch mniej więcej 100. Pralismy co drugi dzień, a "uzyte lekko" (posikane ;) ) pieluchy były troche płukane w wodzie i wrzucane do pojemnika z wodą i detergentem - i tak czekały jeden, dwa dni na pranie ... Mówiono nam ze tak sie nie robi, ale ... dzieci nasze sa juz duże i zdrowe. Oczywiscie sa różne dzieci, maja rózne alergie, i aby tak "podejść" do sprawy jak my (niedobrzy rodzice ;) ) - należy poobserwowac dzieci i ich zdrowe i skóre podczas takich "eksperymentów" ...

Tamat, jego pranie, płukanie to nie to co dzisiejsze pralki - zuzywał podczas cyklu prania o ile pamietam ok 100l wody, więc płukanie musiało być niby dobre, ale ...

Aaaaa ... jeszcze jedno (kompletny off topic :D )
    Kukurydzianke (nie było takich cudownych kaszek i gotowizn jak dzisiaj) gotowałem raz dziennie na caaaaały dzień - ok 1.5l kukurydzianki sie gotowało ok 20min, troszke słodziło lub glukoza. Potem bezpośrednio do 6 buteleczek (na cały dzień) i zakręcało. Schłodzenie i do lodówki ... Potem pojedyńczo z lodówki, podgrzanie i konsumpcja. A mówiono - każdy posiłek bezposrednio przed spożyciem robić ... I co? Ano mój chłopczyk ma 190cm, córa 170cm - zdrowe brysie jak sie patrzy ... ;)
    Więc przyszli rodzice - nieprzejmujcie sie tak bardzo tym co Wam radzą, dajcie swoim dzieciom troche zbrudzic sie, hartujcie je na to co jest w dzisiajszym świecie ... Popatrzcie na dzieci na wsiach czy biedniejszych rodzinach - zahartowane, nie chorują tak często jak te mimozki, chuchane dmuchane, rosnące w sterylnych warunkach z książką w ręku ... Owszem trzeba wiedzieć co i jak, każde dziecko to inny przypadek i trzeba dostosować nasze zachowania, i ich (dzieci) opierunek indywidualnie ...

Sorki za ten okropny off topic ...
    Oczywiście kazdy robi (lub zrobi ;) ) jak uważa i jak chce ... oraz kupuje pralke jaką uważa ...

:)
    _zax
    Level 12  
    witam...

ostatnio popsuła nam się pralka, była to jakaś ARDO ładowana od góry...ogólnie nie polecam tej firmy...

w związku z tym teraz trzeba kupić nową...szczerze powiedziawszy wogóle się na tym nie znam... oczywiście przeglądałem oferty na allegro w sklepach internetowych ale wybór jest tak dużo, że cieżko się na cokolwiek zdecydować... a znawca lub serwisant obeznany w temacie pewnie bez problemu wskaże godny uwagi model...

pralka jakiej potrzebuje ma być przede wszystkim niezawodna i tania...cena to okolo 1000 zł ale nie jest sztywna granica bo potrzebuje czegoś niezawodnego ze względu na to, że będzie stała w pralni, w piwnicy i raczej nikt nie będzie jej polerował po użyciu...pralki będzie używać moja mama która raczej nie będzie wykorzystywała jej wszystkich możliwości bo uzna, że się na tym nie zna (wlożyć pranie,uprać,wyjąc jak najbardziej suche-wszystko) więc 38 programów do prania biustonoszy jest raczej zbędne... parametry jak poziom hałasu, prądu czy wody są do siebie obecnie raczej zbliżone więc to parametry istotne ale cena raczej ma tu więcej do powiedzenia...być może zapominam o istotnych rzeczach i proszę w takim przypadku mnie poprawić ale głównym parametrem wydaje się być trawłość i parametry związane z wirowaniem...

jaki model byłby dobry dla mnie ??

z góry dziękuję za pomoc...
    Persil Color
    Level 17  
    @ja_ma
    Nie polecam ani jednej z marek, które wymieniłeś. Sam nie wiem, co by polecić... Bosch nie ma tego typu produktów, AEG też, Electrolux, Gorenje...
    Z trochę lepszych znalazłem Hoovera 5kg/40cm lub 6kg/54cm. No ale Hoovera nie mogę polecić na 100%, choć ta marka nie jest taka zła (sam mam pralkę Hoovera). Powiem tylko jedno: Wolę Hoovera niż Candy, Amica, Indesita czy Beko, ale wiedz, że to nie to samo, co Miele.

@sebastiango
    Owszem, części Miele są chyba najdroższe z wszystkich, ale przez pierwsze kilkanaście lat użytkowania możesz o nich praktycznie zapomnieć ;)
    Nie znajdziesz podobnej do Miele jakości. Nigdy! Moje zdanie jest takie: Miele, która klasyfikuje się na 1. miejsce wśród marek pralek, zasługuje na ocenę bardzo dobrą, następnie jest AEG, ale to już ocena co najwyżej dobra, itd.
    Ale jeśli szukasz innej marki na 7kg do 2200zł, wybór wydaje się być prosty: AEG Lavamat 74810.
    Tę pralkę masz tutaj: http://www.maximedia.pl/?c=pralki&p=aeg_lavamat_74810
    P.S. Poszukaj w innym sklepie, pewnie znajdziesz taniej.
    Wg mnie, to usuwanie bakterii w niskich temperaturach, to ściema (tak też stwierdził w wywiadzie dla "Świata Konsumenta" jakiś doktor). Dla niemowląt najlepsze jest gotowanie w Jelpie i włączenie funkcji dodatkowego płukania (w AEG jest program antyuczuleniowy).

@emer
    Tamat to świetne pralki ;)

Dodano po 7 [minuty]:

@_zax
    Chyba nie istnieje coś takiego, jak pralka niezawodna za 1000zł. (Prawie) niezawodna jest Miele, inne mogą być "w miarę niezawodne". Jeśli już, to szukaj coś w stylu AEG, Bosch, ewent. Gorenje czy Electrolux. Ale od razu ostrzegam! Nie każdy model tych firm jest dobry. Zazwyczaj te najtańsze są kiepskie (chodzi tu przede wszystkim o Gorenje).
    To podstawowe informacje.

Dodano po 5 [minuty]:

Jeszcze jedno: wirowanie to tak ok. 1200 obr./min. szukaj, w ostateczności 1000... A co do programów: przydatny jest program szybki, pranie ręczne (ale tylko do odświeżania, bo o skutecznym praniu w tym przypadku nie ma w ogóle mowy). Z funkcji, to "extra płukanie" i skracanie cyklu.
    GETomek
    Level 16  
    Quote:
    pralka jakiej potrzebuje ma być przede wszystkim niezawodna i tania...cena to okolo 1000 zł ale nie jest sztywna granica bo potrzebuje czegoś niezawodnego ze względu na to, że będzie stała w pralni, w piwnicy i raczej nikt nie będzie jej polerował po użyciu..

1000 zł, hałas nie ma znaczenia, będzie stała w piwnicy to ja polecam MASTERCOOKA PFD 104. Jakość prania rewelacyjna pralka cuduje nieżle przyspiesza , zwalnia ponoć odzyskuje detergent...od czasu do czasu sama sobie włącza opcję "dodatkowe płukanie". Tylko nie wiem jak z jej niezawodnością pracuje niecały rok...ale raczej nie licz że tania będzie niezawodna.Podsumowując MASTERCOOK DO PIWNICY będzie idealny.
    sebastiango
    Level 11  
    Dzisiaj pojechałem do Media Markt i się dowiedziałem że od marca tego roku nie mają w sprzedaży MIELE W1513 i W1514. "Najsłabszy" obecni model miele kosztuje prawie 4tys zł. Myślę, że jak na cenę pralki do użytku domowego to cena jest już za wysoka (chyba że można nią do pracy dojeżdżać :) )

@Persil Color
    Poczytałem trochę o AEG i ten model byłby dla mnie chyba OK. Niestety na stronie AEG nie ma już tego modelu:( ciekawe czy jeszcze go sprzedają. Którą byś wybrał pralkę:
    1 AEG-Electrolux EWF 1655
    2.AEG-Electrolux EWF 16981 W
    3. czy tą o której napisałeś AEG Lavamat 74810
    Jutro wybieram sie do sklepów na rozpoznanie. Może masz jeszcze jakiś model który wchodziłby w rachubę?
    User removed account
    User removed account  
    PrzemoKing
    Level 11  
    Mam pytanie ile waży sucha bielizna?Chodzi mi o poszczególną odzież od skarpet do swetrów.Czy biorąc pod uwagę maksymalny załadunek pralki bierze się pod uwagę wagę suchej bielizny czy mokrej? Mój Siemens WS10F260RPL pracuje całkiem solidnie. No ale funkcja zraszania 3D to niestety ściema :/
    Pozdrawiam
    Persil Color
    Level 17  
    @sebastiango
    Tym, że tego modelu nie ma na stronie producenta za bardzo bym się nie przejmował, bo Miele W1513 nigdy nie była umieszczona na stronie Miele. Możesz sprawdzić, czy jest w sklepach. Lavamat 74810 to model wypasiony, ma 1400 obrotów i płukanie antyalergiczne. A te dwa parametry są bardzo ważne, jeśli ma się małe dziecko. I jeszcze 7kg wsadu - to już coś!
    A co do tych dwóch modeli przytoczonych przez Ciebie, to to chyba nie są AEG-Electrolux, ale Electrolux. Są wypasione na maxa, ale szczerze powiedziawszy, AEG są chyba jednak lepsze (bo tu nie chodzi tylko o bajery). Choć Electrolux też ok. EWF 1655 sobie raczej odpuść: za drogie cacko na jakość Electroluxa, nie przesadzajmy. Jeśli nie AEG, to prędzej z Boscha coś poszukaj albo wyższe modele Gorenje ewentualnie...

Dodano po 2 [minuty]:

@PrzemoKing
    Chodzi o wagę suchej bielizny. Jeśli potrzebujesz wagi poszczególnej odzieży, to skombinuj instrukcję obsługi do pralki Tamat 500 albo zerknij na opakowanie proszku Clever - tam znajdziesz takie informacje. Bo trochę dużo by było pisania ;)
    Jurek2805
    Level 21  
    Qbi88 wrote:
    jaką pralke ładowaną od góry byście polecili w cenie ok 1500 ew. mak do 2000zł? niepotrzeba mi tam jakiś niewiadomo ilu programów, byle tylko sie szybko nierozwaliła i była oszczędna.

Gornoładowane - AEG albo Electrolux (ew. Miele, ale nie w tych pieniądzach). Swego czasu w MM można było dostać w promocjach AEG 47280 w granicach 1400-1600 zł. Nie wiem jak teraz. Ma wszystko co potrzeba.
    przedwiosnie
    Level 10  
    indesit czy to dobry wybor czy nie
    Persil Color
    Level 17  
    Indesit to raczej kiepski wybór ;)
    serwal
    Level 20  
    przedwiosnie wrote:
    indesit czy to dobry wybor czy nie

Mam co prawda zmywarke Ariston (produkowana przez MM własciciela marki Indesit i Ardo) i moge powiedzeć: problemy problemy problemy. Decydując sie na nowa pralke nawet nie podchodziłem do działu gdzie stał sprzęt marki Indesit, Ardo czy Ariston. Co i Tobie radze.
    kgs42
    Level 11  
    Witajcie,

na poczatku chcialem zaznaczyc, ze to naprawde swietne forum, a zwlaszcza ten watek - widze, ze mozna liczyc na naprawde fachowe porady :)

Poszukuje pralki i stanalem przed nie lada problemem, otoz przynajmniej przez najblizszy rok bede mieszkal w mieszkaniu do ktorego najlepiej pasowala by chyba pralka slim (tzn. na sile zmiescilaby sie pralka poelnogabarytowa, ograniczajac troche miejsce w lazience, ale pozniej jak sie przeprowadze to kto wie do jakiego mieszkania trafie :> Miejsce jest zaraz za drzwiami po prawej stronie po wejsciu do lazienki - od sciany do otworu na drzwi jest wlasnie 61 cm). Wiec raczej jestem zdecydowany na slima, do tego do wydania mam absolutnie nie wiecej jak 1500 zl ze wszystkim (dostawa, wniesienie), w zasadzie to poczatkowo chcialem wydac maksymalnie 1300-1400 :> Pralka bedzie na dwie osoby (studenci :P). Nie ma problemow z praniem narzut czy koców od czasu do czasu w slimie?

Na oku mam 3 modele pralek (na podstawie tego co tu wyczytalem wczesniej i wedrowek po sklepach):

- GORENJE WS 43100, moge ja kupic za 1393 zł (wliczona dostawa i wniesienie do mieszkania).
    - AEG 1246EL, do kupienia za 1420 zł (tak samo, z wniesieniem).
    - GORENJE WS 43121, do kupienia za 1484 zł (dostawa i wniesienie wliczona). Jesli tylko jest faktycznie dostepna, bo z tego co czytam na forum sa problemy :>

Ogolnie bardziej z wygladu podobaja mi sie pralki GORENJE (wszystkie opcje wypisane po polsku na panelu, wyswietlacz zapewne duzo lepszy niz w AEG - w AEG z kolei wszystko jest opisane tylko symbolami, no ale to pewnie kweistia przyzwyczajenia).

Najtansza GORENJE na tej liscie ma niestety 1000 obr, a z tego co czytam to warto podobno dolozyc do 1200, naprawde warto nawet w mojej sytuacji? (pozostale dwa maja wlasnie 1200).

Wsadem te wsyztskie pralki sie chyba wogole nie roznia - 4,5kg.

Jak jest z funkcjonalnoscia? W AEG jest dodatkowo mozliwosc prania w 30 stopniach (bawelna). Z kolei w tej najbajrdziej bajeranckiej sa takie rzeczy jak prycznic, czesciowy aqua stop, czujnik czystosci wody - przydaje sie to? Jakies jeszcze zasadznicze roznice? Material wykonania podstawowych komponentow?

Dodatkowo po dzisiejsze wizycie w Saturnie spotkalem sie z opinia ze AEG jest lepsza bo niemiecka (Gorenje jest slowenska?). Do tego lepiej jest z serwisowanie wlasnie AEG. Prawda to?

Najbardziej bajerancka z opisow jest oczywiscie najdrozsza WS43121, pytanie tylko czy warto w mojej sytuacji dokladac?

Uff, dobrnalem do konca.
    Prosze pomozcie :) Co byscie w mojej sytuacji wybrali?

Pozdrawiam,
    Kamil
    sebastiango
    Level 11  
    Persil Color wrote:
    @sebastiango
    (...). Jeśli nie AEG, to prędzej z Boscha coś poszukaj albo wyższe modele Gorenje ewentualnie...

A co sądzisz o BSCH WAS -28740 PL?
    PS 663S BIO
    Level 31  
    Persil Color wrote:
    @columbus_29
    Bauknechta bym nie kupował. Z tego, co wiem, te pralki są awaryjne i w testach konsumenckich zajmują końcowe miejsca.
    Co do AEG: jeśli nie przeszkadzają Ci te małe drzwiczki, wybierz lepiej tę pralkę.
    Na Twoim miejscu kupiłbym to: http://allegro.pl/item220282339_aeg_w_bardzo_dobrej_cenie.html
    Ten model jest nowszy.

Ja kupiłem u tego sprzedawcy używaną praleczkę. Transakcja była załatwiona poza allegro. Jeśli ktoś ma obawy to ja polecam, sprzęt jeszcze lepszy niż w opisie, dobrze zabezpieczony do wysyłki, wysyłka niemal błyskawiczna.
    Kupiłem za 500zł pralkę PRIVILEG Sensation 9215. Jako że jest to forum na którym pytamy, jaką pralkę kupić na polskim rynku podpowiem -że polskim odpowiednikiem mojej pralki są Electrolux i AEG (moja pralka to krzyżówka obu tych firm).
    Narazie jestem w fazie testów, ale na pewno wypowiem się na temat tego czy jestem zadowolony z pralki (w późniejszym terminie).