fifiki wrote:
podstawowy warunek to to żeby nie była zbyt głęboka tak ok 45 cm
interesuje mnie to aby nie była awaryjna i niezbyt droga do 1100zł
a może warto dołożyć
żeby nie zużywała za dużo prądu i wody czyli tania w użytkowaniu
dzieci małych nie ma wiec użytkowanie niezbyt częste
ilość obrotów i programów to rzecz drugorzędna
moja wstępna lista to:
-LG WD-80130NUP
-Mastercook PFSE-643
-Indesit WISL 65 (PL)
-Samsung R1043 GW
-MASTERCOOK PFSE-843
-Ardo FLS 85S
-AMICA PCT4560A412
A może jakaś GORENJE bo tyle tu o niej piszecie? Tylko nie za głęboka
bardzo proszę o pomoc z góry serdeczne dzięki:)
Szczerze? Moim zdaniem żadna z tych. Chyba, ze dają do jakiejś gwarancję 5-letnią za darmo przy niskiej cenie. Wtedy można zaryzykować.
Druga sprawa. Nie patrz na "oszczędności" w zużyciu prądu, czy wody. To są groszowe sprawy. Killka litrów więcej przy każdym praniu ujęciu rocznym daje oszczędności rzędu kilku kilkunastu złotych. A prąd? Powiem szczerze, że rachunki za prąd mi nie spadły. Przynajmniej na tyle, żebym to odczuł po kieszeni. W każdym razie to kryterium, które brałbym pod uwagę na przedostatnim miejscu. Na ostatnim miejscu byłby odcień bieli lakieru.
Jesli masz ochotę na pralkę płytką, czyli ok. 45 cm głębokości (BOSCH i Siemensy są 40cm) bierz tylko sprawdzone firmy. I warto dopłacić więcej, bo później (po upłynięciu gwarancji) po prostu koszty napraw mogą kosztować niestety znacznie więcej, niż to co trzeba dopłacić. Jeśli masz ochotę na Gorenje - polecam - otwierane od frontu. Firma o dobrej opinii. Możesz też pogrzebać w ofercie BOSCH/Siemens, AEG/Electrolux. I jeszcze jedno. Nie ma teraz pralek niezawodnych. Istnieje tylko większe lub mniejsze prawdopodobieństwo awarii i problem kiedy to nastąpi.
To ocvzywiście tylko moje zdanie.
P.S.
Jeśli się napalisz na Gorenje - sprawdź, czy sklep internetoway ma ją w ogóle na stanie i jest w stanie ją sprowadzić.