Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Matryca LCD z laptopa wykorzystana w PC

przemo.t 25 Sep 2003 12:46 43393 38
Renex
    przemo.t
    Level 27  
    Witam

Wiem ze temat był już wielokrotnie omawiany na forum, niektórych postów do których odsyłacie już nawet nie ma np https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=94851&highlight=#94851 :(

Z tego co przeczytałem to nie opłaca się podłączył LCD od jakiegoś starego laptopa do kompa ze ze względu na duże koszty specjalnego kontrolera(przejściówki) 350$

Zastanawiam się jednak czy nie można wykorzystać elektroniki z laptopa, przecież on tez ma wyjście na zewnętrzny monitor lub czy nie można by wykorzystać elektroniki z jakiegoś uwalonego monitora LCD (oczywiście ze sprawna elektronika), znalazłem takiego za allegro na 150 zł ( http://allegro.pl/show_item.php?item=16212559 ) jak by nie było to dużo mniej niż 350$

Co o tym sądzicie?
  • Renex
    solcon
    Level 20  
    wyjście na zew. monitor nie może służyć jako wejście na monitor lcd , wyjaśnij jak byś chciał podłączyć się do tej elektroniki w laptopie, to tak jak by próbować się podłączyć do karty graficznej przes TV OUT by wyświetlać obraz na monitorze z wyjścia VGA
    Pozdrawiam !
    przemo.t
    Level 27  
    Wiem ze nie da rady puscic sygnalu w druga strone przez wyjscie karty z laptopa na LCD ale wydaje mi sie ze laptop ma zwykla karte graficzna a sygnal z jej wyjscia D-sub dodatkowo konwertowany jest na taki zeby mogl obslugiwac matryce. Jesli tak jest to w laptopie musi byc taki modul ktory zmieni odpowiednio sygnal z D-sub na sygnal dla matrycy LCD. Ale moze byc tez tak ze uklad karty w laptopie od razu steruje LCD a dopiero pozniej jest to konwertowane na D-sub

To sa moje tylko przypuszczenia, wiem ze pewnie sie myle i ze nie jest to tpewnie takie proste, jednak czekam na Wasze zdanie na ten temat
  • Renex
    ElGregor
    Level 22  
    przemo.t wrote:
    Jesli tak jest to w laptopie musi byc taki modul ktory zmieni odpowiednio sygnal z D-sub na sygnal dla matrycy LCD. Ale moze byc tez tak ze uklad karty w laptopie od razu steruje LCD a dopiero pozniej jest to konwertowane na D-sub
    Niestety prawdziwy jest ten drugi wariant, dane cyfrowo z karty są przesyłane do LCD, a dodatkowo konwertowane przy pomocy DACa na sygnał analogowy dla zwykłego monitora.
    zyraf
    Level 26  
    No chyba siedzi coś na kablu, ale mi się coś zdaje ze ta karta ma jakieś dodatkowe wyjście, przydałoby się taką znaleźć, bo posiadam laptopa uszkodzonego a matryca może być sprawna, tylko jeszcze skombinować skądś jej opis czy coś to będzie problem, bo laptop jest bardzo mało popularny (AST powerexec EL), ale nie będzie wszystko proste.
    elektryk
    Level 42  
    zyraf wrote:
    no chyba siedzi cos na kablu, ale mi sie cos zdaje ze ta karta ma jakies dodatkowe wyjscie
    Nazywa się ono "Future conector" i było wykorzystywane przy kartach typu "frame grabber".

---
    Przepraszam za wtrącenie ale to się nazywało Feature Connector i jest tu opisane <TzOk>
    Masster
    Level 32  
    To wyjście na grafice to standardowyy Vesa Feature Connector jest montowany w większości starych i niektórych nowch kartach. Trzeba by było poszukać specyfikacji wejść i wyjść.

Znalazłem opis Vesa Feature Connectora:

http://www.hardwarebook.net/connector/av/vesafeature.html

Teraz trzeba znaleźć opis matrycy może da się coś dopasować.
    cypherius
    Level 14  
    Witam. Odświeżam temat, aby nie tworzyć nowego. Otóż mam stara matryce LCD (nie wiem niestety czy sprawna) i kartę z wyjściem Feature VESA (Voodoo 1 ). Macie może pomysł jak to podpiąć do siebie ? Dosyć ważna sprawa - tworze właśnie projekt, a to byłoby bardzo przydatne. Może macie opis wyjść jakiejś innej, dosyć taniej matrycy LCD ?
    Odnośnie matrycy - Hitachi Japan , układy widoczne na zdjęciu to w większości jakieś OKI m5298A.
    na wszelkie pytania staram się szybko odpowiedzieć.
    p.s. bez tego projektu będę ugotowany :cry:
    Matryca LCD z laptopa wykorzystana w PCMatryca LCD z laptopa wykorzystana w PC
    Ziaja
    Level 14  
    matryca z tej stronki podpięta do złącza VESA jest conajmniej dziwna (ma wbudowany własny kontroler z wejsciem cyfrowym) - najprawdopodobniej to EGA - bo ma 6bitowy kolor (dwa bity na skałdową - widać to w tabelce nieco poniżej). Z normalnymi wyświetlaczami problem jest taki, ze są "dual scan" - składają się jakby z dwóch wyswietlaczy do których dane są wysyłane równocześnie - odświerzanie odbywa się równocześnie na dolnej i górnej połowie (wysyłany jest równocześnie pierwszy piksel z lini 1 i 321, potem następny do obu połuwek itd). W notebookach niema z tym problemu bo kontroler ekranu ma dostęp do bufora ramki, natomiast w karcie VGA trzeba by buforowac całe pole i wysyłać jego połówki. Tak robią własnie monitory lcd ( w każdym razie te które rozbierałem) - mają duży asic i troche ramu do buforowania pola. Męczyłem ten temat ok rok temu i dałem sobie spokój - budowa takiego kontrolera/bufora to kawałek powaznej cyfrówki, ( i analogówki - A/C) i to bardzo szybkieja. Dochodzi do tego dostosowanie rozdzielczosci obrazu do matrycy - tutaj już trzeba szybko uśredniac piksele itp - wykonalne jedynie na szybkim FPGA lub w ASIC.
    terty
    Level 13  
    no właśnie ciekawy temat, udało może się już komuś coś takiego zrobić??
    Ziaja
    Level 14  
    Normalnej matrycy z notebooka (VGA, SVGA, XGA) nieda sie podpiać do Vesa Feature Connector bezpośrednio albo za pomocą prostego układu i wszelkie próby w tym temacie nie mają sensu - jedyny efekt jaki można osiągnąć to w najgorszym wypadku uszkodzenie matrycy lub karty graficznej.
    cypherius
    Level 14  
    Ziaja - napisz w takim razie jaka sie da. temat jest caly czas aktualny wg mnie. Temu kolesiowi z linka udalo sie wlozyc od olivetti Philos.
    pozdrawiam
    Ziaja
    Level 14  
    Polecam czytanie wcześniejszych postów:

Quote:
    matryca z tej stronki podpięta do złącza VESA jest conajmniej dziwna (ma wbudowany własny kontroler z wejsciem cyfrowym) - najprawdopodobniej to EGA - bo ma 6bitowy kolor (dwa bity na składową - widać to w tabelce nieco poniżej).

Olivetti Philos 44 to mocno zabytkowy notebook (okolice epoki lodowcowej) - 486SLC 25MHz 8MB ram itp i nie jest to "typowy notebook", jego matryca też nie jest typowa - ma wbudowany interface do sterowania EGA.

Quote:
    Z normalnymi wyświetlaczami problem jest taki, ze są "dual scan" - składają się jakby z dwóch wyswietlaczy do których dane są wysyłane równocześnie - odświerzanie odbywa się równocześnie na dolnej i górnej połowie (wysyłany jest równocześnie pierwszy piksel z lini 1 i 321, potem następny do obu połuwek itd). W notebookach niema z tym problemu bo kontroler ekranu ma dostęp do bufora ramki, natomiast w karcie VGA trzeba by buforowac całe pole i wysyłać jego połówki.

Wyświetlacze dual scan wystepują praktycznie we wszystkich notebookach toshiby, compaqa, ibma i tajwańskich (california itp). Daja dobry kontrast i małą poświate a w notebooku można pozwolic sobie na zintegrowanie sterowania LCD z kartą graficzną. Wyjscia dual scan posiadają takze przemysłowe komputery jednopłytowe oraz specialne modóły interfaceów matrycy dual scan do VGA. Matrycy takiej nieda się wysterowac ani z VESA ani z DVI.
    Monitory LCD (i interfacy dla komputeró przemysłowych) mają elektronike sterujacą która buforuje ramke (całą klatke obrazu) a następnie wysyła ja do matrycy jako dwie równocześnie wyswietlane połówki. Jest to dosć rozbudowany układ cyfrowy i po części analogowy.
    Posiadam taki interface (z sterownika przemysłowego) - składa się on z ok 10ciu ukłądów typu ASIC (robionych na zamówienie producenta) każdy w obudowie PJLCC 80-100 wyprowadzeń. Problemu podziału na dwie połowy nieda się ominąć żadnym drutem lub układem na rezystorach lub kilku bramkach dlatego taki układ jest praktycznie niewykonalny w domowych warunkach. Da się to rozwiazać tylko przez buforowanie ramki i ponowne jej wysyłanie jako dwie połówki

W ramach ciekawostki - kolega robił taki układ od zera jako praca magisterska - jak się okazało zajeło to praktycznie cały rok i ostrą walke w wakacje - całosć została napisana w VHDLu - do implementacji potrzebny był układ FPGA SPARTAN II/200 (200.000 bramek, 200MHz zegar) i 4MB szybkiej pamięci. Jak widać jest to możliwe jednak nakład pracy i koszty poniesione na wykonanie prototypu przewyższyły wartosć normalnego monitora LCD
    bumek
    Level 15  
    Bardzo mnie zainteresowal temat podlaczenia lcd z laptopa do pc. tak, ze przegladalem allegro przez kilka tygodni zeby znalezc laptopa z matryca z VESA Feature i udalo mi sie kupic Olivetti Philos 46. niestety nie ma w nim sharp lq9d011 jak tu http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/799377, ale Hitachi lmg9821xucc-a z tym ze wydaje mi sie ze kabelki wychadza z niej bardzo podobnie do ww modelu i zewnetrznie tez jest bardzo podobna.
    Moglby ktos na podstawie zamieszczonych zdjec w miare mozliwosci podpowiedziec co i jak podlaczyc zeby to dzialalo?
    Bylbym bardzo wdzieczny i z gory dziekuje
    Matryca LCD z laptopa wykorzystana w PCMatryca LCD z laptopa wykorzystana w PC
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Kluczem jest takie zdanie z opisu tego podłączenia:
    it is a Sharp LQ9D011 TFT panel that supports the standard VGA modes (640x400 and 640x480)
    czyli:
    to jest panel TFT Sharp LQ9D011 który obsługuje standardowe tryby VGA (640x400 oraz 640x480)
    bumek
    Level 15  
    na stronie http://www.rtdusa.com/appnote/108_lcd.htm pisza ze to matryca STN. wolalbym jednak zrobic tak jak na tym holenderskim (?) forum - na pierwszy rzut oka widac ze jest tam wiecej niz 8 kolorow i nie widze zeby byla tam jeszcze jakas dodatkowa elektronika w zwiazku z tym mam pytanie czy ktos wie jak to wszystko podlaczyc i gdzie podlaczyc napiecie? (nigdzie nie moge znalezc data sheet do tej matrycy)
    d.d
    Level 20  
    a co oznacza TFT w zdaniu SHARP-Color TFT
    Pocieszny
    Level 38  
    A czy takie kolorowe lcd z laptopów np 486 (640x480) to też dual?
    Ma ktoś może pomysł jak wysterować takiego skubańca za pomocą mikrokontrolera np Atmelka+parę kB pamięci(oczywiście tyle żeby się zmieścił obraz)?

Drugie pytanie: ciężko jest wysterować jakąś bardzo starą kartę graficzną na ISA? Chciałbym żeby mój mikrokomputerek mógł wyświetlać coć na ekranie od kompa.
    bubbo
    Level 14  
    Witam!
    Sporo jest tu ciekawostek, ale nie nadążam!

Mam w muzeum (na srychu) przetpotopowego laptopa, napisane na nim ASI COMPUTER, nawet powinien być jeszcze sprawny - może ktoś wie czy z niego dało by radę wymątować matrycę i podłączyć do PC?????
    araab
    Level 11  
    Ha! stwierdzilem, ze mam taką matryce :) 486SLC/25
    teraz trzeba sie tylko zastanowic jak to podłączyć i kupić voodoo 1.

Problem w tym, że tych przewodów z niej wychodzi od groma. Czy ona, aby na pewno się nadaje?
    bartekk511
    Level 12  
    heh , właśnie rozbierając starego optimusa na 486 zastanawiałem sie czy da sie go jeszcze wykorzystać i znalalem ten post :) no wiec tak pare info... karty graficzne s3 z serii trio ( ja mam s3 trio32/64 pci gdzies w szufladzie ) mają również wyjście feature connector. ja niestety mam matryce dstn ( chyba, model LM-CC53-22NTK... ????? ) więc raczej nie będe budował nic takiego :P... ale dodam post do obserwowanych i bede czekał na rezultaty bo bardzo mnie zainteresowało to co panowie piszecie. serdeczne pozdrowienia i samych sukcesów życze :)

Dodano po 1 [godziny] 25 [minuty]:

no to panowie znalazłem rozwiązanie :> mianowicie jest nim monitorek lcd do samochodu ktory posiada wejscia video oraz nam niepotrzebne audio... cos takiego mozna kupic na allegro do 200 zł a bedzie miec przekątną 5" - 5,5" co powinno wystarczyć zważywszy na to że rozdzielczości te dziady mają całkiem przyzwoite... potem rozmontować go, zostawić kontroler, zdjąć tył matrycy ( znaczy sie podświetlenie i ekran odbijający światło oraz filtry a zostawić tylko płaszczyznę ciekłokrystaliczną na której wyświetlany jest obraz ) , podświetlić żarówką z projektora lub rzutnika ( oczywiście z odpowiednim układem zapłonu itd ) ( mam dostęp do takowych 500 watowych na 220V z projektorów kinowych, jeśli ktoś jest zainteresowany piszcie ) zamontować zespół soczewek, zamknąć to w pudle i sprzedawać bilety na lewe kinowe seanse u siebie w domu :P

podrzucam link do aukcji z allegro takowego monitorka :

1:

http://www.allegro.pl/item89906214_monitor_lcd_5_6cala_red_rtar_bcm.html

2:

http://www.allegro.pl/item90774285_monitor_blaupunkt_lcd_blaupunkt.html

powodzenia i mam nadzieje ze pomoglem chociaz troszke...
    ech... kolejna nieprzespana noc z lutownicą w łapie... czas cos zjesc i do szkoły :P
    francyk
    Level 12  
    Mnie również zainteresował temat wykorzystania LCD (wkońcu sprawnego) ze starego laptopa.
    Zatem rozmontowałem Optimusa z Pentium 100 z matrycą NEC-a TFT COLOR LCD MODULE NL8060AC26-04 do którego nieznalazłem pdf-a (za to mam do -05 który wydaje się bardzo podobny).
    I nasuwają mi się pytania : co to jest DSTN/STN ?
    skąd wniosek bumka że LQ9D011 na wskazanej stronie opisany jest jako STN?
    Doczytałem i już wiem jaka jest różnica.
    Pojawia mi się kolejne pytanie czy TFT można jakoś rozsądnie podłączyć do kompa - wszelkie opisy jakie znalazłem dotyczyły matryc pasywnych?
    Tomek515
    Level 23  
    Rozmontowałem satrego laptopa COMPAQ LTE Lite 20, ma 20 mhz. matryce rozkładałem ma jakąś elektronike, posiada regulacje kontrastu, ogolnie to troche ma w sobie elektroniki.

Czy dałoby sie to jakoś podłączyć do kompa ?
    Moge zrobić zdjęcia...

Jak mi ktoś pomoże na tyle że uda mi sie to podłączyć do kompa oddam wszystkie swoje punkty :)
    Fyszo
    Level 37  
    Kiedyś próbowałem podłączyć LCD ze starego lapa 486 do desktopa ale przez LPT, na magistrali do matrycy wystawia się dane pixela i zatrzaskuje specjalnym sygnałem. Po 640 wysłanych pixelach wysyłamy stan wysoki na wejście synchro poziome i przeniesie nas do następnej linii potem znowu 640 x pixel i tak w kółko panie macieju ze 480 razy, i na końcy wysoki na synchro pionowe. Do tego trzeba dodać opóżnienia przy sygnałach synchronizacji (stosownie do modelu), Piszemy program na pc i mamy drugi ekran na porcie LPT. Uwaga w mojej matrycy podświetlanie i kontrast itd. miało niezależne wejście. Także wyświetlamy był sam obraz i nie można go było konfigurować, ale interface od tego też był prosty.