Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

OPTIVIEV 15LX92, wyłącza sie WN po włączeniu komputera

Xsid 25 Wrz 2003 22:22 1245 3
  • #1 25 Wrz 2003 22:22
    Xsid
    Poziom 13  

    Mam problem z monitorem OPTIVIEV 15LX92 (to samo co HYUNDAY S570 C1509)
    Otóż zaraz po włączeniu komputera wyłącza się wysokie napięcie (słychać charakterystyczne trzaski) i ekran gaśnie.
    Sygnał przy niepodłączonym komputerze (no signal) jest wyświetlany poprawnie.
    Przy sprawdzaniu okazało się, że zanika sygnał na bazie tranzystora kluczujacego trafopowielacz, idąc dalej doszedłem do ukladu scalonego TDA9109S.
    Na jego wyjsciu sterującym "HOUT" zanikał sygnał, który steruje tranzystorem kluczującym.
    Sprawdziłem, czy procesor generuje sygnaly H-sync i V-sync, byly ok. Napięcie zasilające TDA9109, zmieniało sie z ok 15V, w stanie stand-by, do ok 13 V, kiedy podlaczony byl komputer.
    Po za tym sprawdziłem układ X-RAY, elementy są ok, ale napięcie na wejściu X-RAY kostki TDA9109 wynosi ok 10V.
    Muszę jeszcze dodać, że gdy komputer jest włączony i naciskam "power" na monitorze obraz pojawia się na chwilę (ok 0,5s).

    Proszę o radę, nie wiem, gdzie szukać usterki.

    0 3
  • #2 26 Wrz 2003 14:55
    candle
    Spec od monitorów

    II.5 - X-RAY Protection
    The X-Ray protection is activated by application of
    a high level on the X-Ray input (8V on Pin 25).
    It inhibits the H-Drive and B+ outputs.
    a ty masz 10V... szukaj w x-ray protection...

    0
  • #3 26 Wrz 2003 19:48
    Xsid
    Poziom 13  

    dzięki, spodziewałem się, że to przez X-Ray, możesz mi powiedzieć (albo napisać po angielsku) po co jest ten układ? Właściwie to sprawdzałem jego elementy, ale wszystkie wydawały się dobre, wymieniłem nawet diode zenera 12V. Jest jeszcze jedno podejrzenie: na schemacie jest oznaczone, że do Xray'a gdzieś z drugiej strony jest podłączone 120V a u mnie waha się w granicach 140V. Czy to może powodować nieprawidłowości?

    0
  • #4 27 Wrz 2003 22:41
    Xsid
    Poziom 13  

    ok, znalazłem, to był RH57, jego warotść zmieniła się ze 100k na 250k
    po wymianie wszystko zaczęło chodzić
    dzięki za pomoc

    0