logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zużycie regulatora odśrodkowego w Uno 1.0 wpływa na pracę silnika?

fuser 09 Mar 2007 11:29 9644 35
REKLAMA
  • #1 3659525
    fuser
    Poziom 24  
    Ocena: 101
    Dzień dobry! Ja tu gościnnie z innego działu.

Moje pytanie: czy ten regulator się zużywa ?

Trochę naświetlę temat:
    Jak zimny, trzeba szybko wcisnąć ssanie, bo jakby go zalewało (brum, brum, brum... - tak chodzi), ale znowu dawka uboga i trzeba trzymać gazem, bo gaśnie. Jak ciepły obroty jałowe falują +- 100. Ogólnie muł. Swiece zmienione, kable sprawdzone.
    Hałasował aparat zapłonowy więc go rozebrałem i wyczyściłem. Sprężynki wydały mi się dziwne (teraz wiem, że każda ma być inna) jakieś luźne więc zmieniłem na dwie jednakowe, jakieś tam znalazłem.
    Hałas właściwie ustał, na ssaniu chodzi już bardziej równomiernie - nie gaśnie i nie zalewa. Oczywiście zmieniła się charakterystyka zapłonu. Do 2000 żółw, a potem nagle rakieta - nigdy wcześniej nie miał takiego odejścia :)

Jazda trochę męcząca więc zmieniłem na oryginalne sprężynki. I wtedy zauważyłem, że te dwa ciężarki są jakby luźne na kołkach - dlatego tak hałasuje na jałowych. Czy ten wałek z ciężarkami jest do wymiany ?
    Czytałem na forum moto, że generalnie to się nie zużywa, ewentualnie może się zatrzeć. Może one mają tak klekotać ?
    Przebieg 95000, regulator ciśnieniowy wymieniony jakieś 30000 temu, ale jeszcze go sprawdzę. Spalanie 7,5 l/100km w jeździe 50/50% miasto i poza.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3660297
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 175
    wszystko w jak najlepszym porzadku :)

A jakąmasz pewnośc że klekotanie to wada? :D

Pozdrawiam
    /uno 45-1.0 gaznik 94r 140tys przebiegu, po wymianie przyspieszacza, kabli, kopulki zaplonu, regulacji gaznika, nowy rozrzad i swiece :)
  • Pomocny post
    #3 3661004
    grzechu40
    Poziom 21  
    Ocena: 190
    Co do regulatora to możesz go delikatnie klepnąć na ośce tak jak byś miał nitować,ale nie za mocno bo będzie za ciasno i przesmaruj dobrze powinno pomóc i poszukaj przy okazji czy wężyki podciśnieniowe nie są spękane lub nie dochodzi "lewe" powietrze do kolektora dolotowego.
  • REKLAMA
  • #4 3661035
    zdyz
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    kazdy z regulatorow dziala w innym momencie pracy silnika jeden w zaleznosci od obrotow motoru a drugi od pocisnienia w kolektorze ssacym a zadanie to samo opoznic lub przyspieszyc zaplon
  • Pomocny post
    #5 3662405
    zuczysko
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    może regulator podciśnienia-nowe szybko się psują.
    dmuchnij ustami czy nie dziurawa mębrana.
    a może gaznik złom
  • Pomocny post
    #6 3664080
    zdyz
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    przy reg. podcis. wystarczy zdjac przewod pow. i jesli niema roznicy w obr. silnika to jest padniety i tyle
  • #7 3669778
    fuser
    Poziom 24  
    rzeczywiście regulator podciśnieniowy padł, a ja szukałem kwadratowych jaj :) Teraz chodzi zupełnie inaczej. Nie jest to co prawda wzorzec kultury pracy silnika, ale dużo lepiej niż było. Między 2 i 3 tys. obrotów troszeczkę jakby gubił iskrę - pewnie ten regulator odśrdkowy szarpie, bo powyżej 3tys. już równo pracuje.
  • #8 3793671
    tafit
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    fuser napisał:
    Między 2 i 3 tys. obrotów troszeczkę jakby gubił iskrę - pewnie ten regulator odśrdkowy szarpie, bo powyżej 3tys. już równo pracuje.

wiec gdzie mam szukac tego regulatora odsrodkowego moj uniacz boryka sie z podobnym problemem:/
  • #9 3794420
    Jacek_paw
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    prawdopodobnie regulator znajduje się na aparacie zapłonowym, jest to niewielki siłownik membranowy.
    Pozdrawiam Jacek!
  • REKLAMA
  • #10 3794523
    gondoljerzy
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Membranowy to podciśnieniowy. Odśrodkowy jest wewnątrz aparatu. Ciężarki na sprężynkach rozchylające się w miarę wzrostu obrotów obracają krzywkę przerywacza o pewien kąt. W Uno znajomego potrafił się kiedyś ten regulator zupełnie rozsypać i to w kilkuletnim samochodzie.
  • #11 3799979
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    Regulator odśrodkowy znajduje się pod rozdzielaczem zapłonu:)
    Ale tam radzęsamemu nie grzebać:)
    A co do regulatora podcisnieniowego to takie cosik podobne do ufo :) tuż przy opułce rozdzielacza, dochodzi do niego tylko jeden wężyk.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 3951920
    fuser
    Poziom 24  
    tafit napisał:
    fuser napisał:
    Między 2 i 3 tys. obrotów troszeczkę jakby gubił iskrę - pewnie ten regulator odśrdkowy szarpie, bo powyżej 3tys. już równo pracuje.

wiec gdzie mam szukac tego regulatora odsrodkowego moj uniacz boryka sie z podobnym problemem:/

myślę, że to jednak może być problem z gaźnikiem. Trochę objaw taki jakby nie dostawał paliwa przy środkowych obrotach, potem idzie już lepiej. Zauważyłem, że jak jest gorąco na dworze to trochę lepiej się zachowuje. Co prawda mam zdjęty regulator temperatury powietrza, bo się zepsuł, nawet nie wiem, czy to można dostać czy z całą obudową filtra...
  • #13 4027646
    monterplus
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Myśle że te wypadanie zapłonów to dla uno 1.0 gaźnik - norma !
    U mnie zdarza sie to zawsze przy rozpedzaniu samochodu . Im mocniej nacisnę gaz tym wiecej szarpnięć.
    Co ciekawe samochód w miare zimny mniej szarpie , gdy się zagrzeje to musze go rozpędzac do wysokich obrotów aby wrzucić wyższy bieg.
    Auto bylo regulowane na wszystkie możliwe sposoby i dalej bez zmian.
    Dzieje sie to na gazie jak i na benzynie , czyli wykluczam problemy instalacji LPG.
  • #14 4028294
    fuser
    Poziom 24  
    właśnie rozebrałem i czyściłem gaźnik. Wymieniłem papierową uszczelkę pod nim. Była tak spuchnięta, że mogła blokować podciśnienie do regulatora przyspieszenie. Teraz przyspiesza trochę lepiej, ale na wolnych obrotach dalej chodzi nierówno.
  • #15 4030332
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    Problemem jest lewe powietrze zasysane przez silnik. Najczęściej przez gaźnik. Po regeneracji gaźnika w moim uno te kłopoty się skończyły.

Pozdrawiam
  • #16 4031050
    monterplus
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Taaaaaaaaaak , regenaracja gaźnika , ale czy można to zrobic samemu ,a jeżeli tak to co podlega regeneracji no i gdzie ewentualnie takie rzeczy można wykonać.
    Jak mniemam zakup nowego gaźnika to raczej spory koszt.
    pozdro dla wszystkich uniaczków :) !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • #17 4032169
    fuser
    Poziom 24  
    Ja zrobiłem raczej konserwę niż regenerację, papierowe uszczelki wyciąłem z kartonu, nie wiem tylko którędy zasysa to lewe powietrze. Może przez serwo ? Ale hamuje poprawnie.
  • #18 4033549
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    remont kosztowałmnie 300zł, nowy gaznik to koszt 1500zł, gaznik po regeneracji mozna kupić za 700zł.
    Szukajcie w książkach tel. ewentualnie pytajcie w sklepach z częściami do fiatów, ja właśnie tak znalazłem.

Regeneracji podlega:
    a raczej wymianie- uszczelki, dysze, przepustnica.
    oczywiście do tego regulacja i czyszczenie.

Pozdrawiam

ps.ja czekałem na gaźnik 2 dni...
  • #19 4043887
    fuser
    Poziom 24  
    Już powoli tracę cierpliwość...
    Teraz jak jest zimny, to gaśnie co skrzyżowanie, dopiero jak przekroczy 70 stopni to chodzi na wolnych obrotach. Co ciekawe po dodaniu gazu bardzo wolno spada z obrotów i mam wrażenie, że spaliny wyjątkowo śmierdzą. Regulacje nie dają zmian, a najbardziej dziwi mnie to, że jak wkręcam wkręt składu mieszanki to obroty spadają, ale jak wykręcę za dużo to w ogóle nie reaguje. Czy to normalne ? Gaźnik Weber chyba 32 i coś tam, nie wiem dokładnie.
  • #20 4045650
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    Fuser a przyspieszacz i przewody podcisnienia masz sprawne?
    wymien swiece i przewody, oraz kopułke, powino pomóc.

Pozdrawiam
  • #21 4047499
    fuser
    Poziom 24  
    Kopułka była wymieniana - wtedy źle palił jak było mokro- podciśnieniowy również niedawno i jest nadal sprawny. Świece mają góra 10kkm. Podejżewam, że iglica nie trzyma i może przelewa, ale ostatnio sprawdzałem to pali 6,5 w cyklu 50/50 miasto trasa. Dziwne. Kupię zestaw naprawczy do gaźnika i zobaczymy. Innych pomysłów nie mam.
    Teraz dla odmiany skacze jak kangur przy ruszaniu. Zawory są trochę rozregulowane, ale nie wiem czy to może dawać takie objawy. Czy można kupić detalicznie płytki do ustawiania ? W serwisie chcą 150 - 300 PLN za regulację w zależności od tego ile będą musieli wymienić płytek.
  • Pomocny post
    #22 4049023
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    Zmień świece, to nieduzy wydatek, potem jak uda Ci się kupić zestaw naprawczy to zrób gaźnik, przy okazji napisz ile kosztował :)
    Z zaworami będzie problem, chyba tylko mechanik może je wyregulować.

Powodzenia

Dodano po 45 [sekundy]:

ps. w gaźniku zwróć uwagę na ssanie i węzyk podciśnienia.
  • Pomocny post
    #23 4050406
    BogdanT
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Fuser
    Może w położeniu zamkniętym, zacina Ci się przepustnica
    Obroty jałowe spróbuj wyregulować w ten sposób :przy rozgrzanym silniku.
    wkrętem regulacji położenia zamkniętej przepustnicy, ustaw jak najniższe obroty, przy których, silnik będzie chodził w miarę równo.
    Następnie wkrętem składu mieszanki biegu jałowego, spróbuj je podnieść.
    Skoro piszesz, że w którymś momencie przestaje reagować, to nie przekraczaj tego momentu.
    Później, znowu przymknij wkrętem przepustnicę, dopóki nie będzie chodził w miarę równo, i znowu podnieś obroty regulacją mieszanki biegu jałowego.
    Po kilku razach powinno być Ok, to znaczy równa praca przy niskich obrotach na biegu jałowym.
    Być może za bardzo podniosłeś obroty regulując skład mieszanki, i teraz jest ona zbyt uboga, dla pracy na zimnym silniku.
    Regulacja biegu jałowego ma duże znaczenie również przy małych otwarciach przepustnicy, przy dużym otwarciu jej znaczenie oczywiście szybko maleje.
    Powodzenia
  • #25 4071108
    fuser
    Poziom 24  
    Zestaw naprawczy dotarł, zamontowałem i... różnica jest uderzająca !!! Można nawet powiedzieć, że unolot jak na swoje 45HP to "pali laczka" :)
    Pracuje równiutko, nie dławi się przy wciskaniu gazu i nie szarpie. Zobaczę jak ze spalaniem.
    W zestawie są wszystkie uszczelki, zaworek, dysze i bakelitowa przekładka z przyklejonymi uszczelkami na której osadzony jest gaźnik.

Służę doświadczeniami jeśli ktoś jeszcze potrzebuje innych informacji.
  • #26 4764833
    robertododo
    Poziom 13  
    Ocena: 65
    Witam Pozdrawiam wszystkich

Przeglądnąłem wiele postów , ale takiego przypadku jaki mam nie spotkałem Mam podobny problem z Uno 1.0 - gaźnik rocznik 1994 i założony od 2,5 roku gaz. Na gazie pali praktycznie za pierwszym razem, przy czym jeśli się nagrzeje to mam wrażenie , że silnik słabnie . Wciskam mu do dechy , a on ledwo nabiera obrotów . Muszę zredukować do trójki , by nabrał obrotów i wówczas mogę przełączyć na czwórkę. Przy zimnym silniku mam wrażenie , że jest dużo silniejszy . Natomiast z zapalaniem na benzynie to istny horror . Na ssaniu nie mogę go zapalić , natomiast jak wyłączę ręczne ssanie, to za 3 do 5 razem , przy czym pali przez chwilę i gaśnie . Dlatego muszę systematycznie wciskać cyklicznie pedał gazu ,by obroty falowały i tym samym silnik nie gasł. Nie wiem co się z nim dzieje. Proszę o pomoc . Pozdrawiam.
  • #27 4765096
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    gaźnik już tylko do regeneracji się nadaje.
    Sprawdź też czy parownik nie jest zabrudzony.
  • #28 4765175
    robertododo
    Poziom 13  
    Witam
    Dzięki za odpowiedź. Gaźnik czyściłem w ubiegłym roku i zmieniłem mu główną uszczelkę papierową , ale nie wymieniałem dysz , przepustnicy itp. tj. tych elementów które znajdują się w zestawie za 85 zł. Pewnie będę musiał to zrobić. Czy mam rację ? A tak apropo mam parownik typu Cometa firmy Elpigaz . Podejrzewam ,że w nim musi być szlam , choć przejechałem niewiele kilometrów od założenia instalacji lpg , tylko 14 tys. Czy można z niego spuścić ten szlam bez jego rozkręcania.
  • #29 4765301
    ptaszek1975
    Poziom 30  
    Ocena: 443
    Tak da się spóścić jest w reduktorze,ale przy tak małym przebiegu nie powinno być.
  • #30 4767008
    robertododo
    Poziom 13  
    Nie do końca przy takim przebiegu. Przepraszam , ale zapomniałem o ważnej rzeczy, że instalacja faktycznie ma 2,5 roku , przy czym parownik po założeniu nie spełniał swego zadania i został wysłany w ramach gwarancji do przeglądu do Gdańska . Ponieważ w tym czasie miałem kłopoty zdrowotne nie kontaktowałem się z serwisem. Kiedy już się skontaktowałem okazało się ,że przehandlowali mój parownik a mi pozostał serwisowy, na którym jeździłem w zamian za oryginalny. Nie wiem ile razy był używany ten serwisowy i ile ma faktycznie przebiegu. Więc może faktycznie posiada szlam wewnątrz.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wpływu zużycia regulatora odśrodkowego na pracę silnika w Fiacie Uno 1.0 z gaźnikiem, rocznik 1994. Problem objawia się nierówną pracą silnika na biegu jałowym, falowaniem obrotów, trudnościami z rozruchem na ssaniu oraz szarpaniem przy przyspieszaniu. Wskazano, że regulator odśrodkowy znajduje się wewnątrz aparatu zapłonowego pod rozdzielaczem i może ulegać zużyciu, co powoduje luźne ciężarki i hałas. Regulator podciśnieniowy, membranowy, również może ulec uszkodzeniu, co wpływa na charakterystykę zapłonu i pracę silnika. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna regeneracja gaźnika, wymiana uszczelek, dysz, zaworów oraz regulacja mieszanki i biegu jałowego. Wymiana zestawu naprawczego gaźnika Weber 32 znacząco poprawiła pracę silnika. Problemy mogą być także związane z nieszczelnościami powodującymi zasysanie "lewego powietrza". W przypadku instalacji LPG z parownikiem Cometa 100HP pojawiły się dodatkowe komplikacje związane z osadami (szlamem) w reduktorze, co wpływa na spadek mocy po nagrzaniu. Regeneracja i czyszczenie parownika oraz wymiana membran są wskazane. Dyskusja porusza także kwestie gwarancji i jakości części zamiennych. Regulacja zaworów wymaga fachowej obsługi, a samodzielna konserwacja gaźnika jest możliwa, choć wymaga precyzji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA