Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

sam nie wiem co radio-czy głosniki

andrew99122 09 Mar 2007 13:09 1800 21
    andrew99122
    Level 10  
    witam mam taki problem posiadam radioodtwarzacz KENWOOD KDC wf 431
    ale ono jest sprawne ,ale mam taki problem poniewaz gd podłączyłem pod głosniki grało elegancko i wogole ale teraz jak np samochod odpalam z rana po przerwie to włączam radio i mam skale w podgłaszaniu do 35,a do 20 jest jescze optymalny czysty dzwiek ale potem juz trzeszczy i chrzeszczy,kazdy moze naspiac głosniki sąłbe czy cos,ale ono grało idelanie na 35 a problem wtym ze jak tak pogra do 20 na trzeszczacych to po 20 minutach wacze wyłącze radio i juz jest wporzadku gra tak jak powinno byc elegancko ale dalczego tak sie dzieje u mnie to nie mam pojecia ,Pytałem sie sa dwei wersje albo głosniki ze słąbe ale odpada bo wiem ze sa dobre i jest ok albo jakis wzmacniacz w radiu sei długo rozgrzewa i dlatego nie poradzi od razu tak wielkeij mozcy ale tego ja nie wiem ,Naprawde byłbym wdzeiczny jesli ktos by rozwiązał moj problem!?
    [color=red]
    ;////
    Bartec
    Level 14  
    Quote:
    a do 20 jest jescze optymalny czysty dzwiek

Quote:
    pogra do 20 na trzeszczacych

Raz piszesz ze na skali do 20 jest czysty dzwięk, a dwie linijki niżej piszesz że do 20 trzeszczy :?
    Quote:
    Naprawde byłbym wdzeiczny jesli ktos by rozwiązał moj problem!?

Najpierw ten "ktoś" musi rozszyfrować co napisaleś.
    andrew99122
    Level 10  
    chodzi mi o to ze ma poczatku treszczy jak do 20 i wzwyz ael po rozgrzaniu tzw po koło 10 minutach jest ok i to mnie denerwuje???
    Prezes903
    Level 13  
    Witam. to co jest opisane to jest bardzo specyficzny przypadek. Miałem podobną sytuację w szopie (na dworze) gdzie miałem radio. Też gdy włączyłem do więcej było szumów niż grania ale po jakiś 5 minutach było już ok. Raz przyszedł do mnie kuple i gdy to usłyszał poradził mi żebym rozebrał radio i je przeczyścił. na początku pomogło lecz po jakiś 2 miesiąca znów było to samo. jeszcze raz rozebrałem radio i okazało sie że na pokrywie radia jest niewielka ilość pary (delikatna warstwa) która osadzała sie tam przez ogrzewanie pomieszczenia (czasowe jak byłem to włanczałem ogrzewanie a jak wychodziłem to wyłanczałęm) i prawdopodobnie duże zawilgocenie w połączeniu z kurzem powodowało szumy !! Powstawały przejścia na ścieżkach. a gdy radio samo sie nagrzało to woda znikała i było okej. Ja zmieniłem radio bo to co miałem to było stare. ale ty możesz coś wymyślić może wystarczy radio w środku dobrze wyczyścić !!
    Pozdrawiam Prezes903
    sdnk
    Level 17  
    to moze byc zimny lut - lut gdzies nie trzyma dobrze i na zimno nie styka, dopiero jak sie nagrzeje.
    SlaweK
    Level 43  
    Regularne i powtarzające się uszkodzenie to raczej nie brak styku, szukałbym raczej elektrolita z upływnością lub który stracił pojemność ale to nie jest latwe uszkodzenie, pozostaje mierzyć co się zmienia po czasie, jakieś napięcie wewnętrzne.

SławeK
    andrew99122
    Level 10  
    no narażie to ja je wyczyszcze i wysusze
    i zobacze jak to bedzie bo to jest tak ze ono sie rozgrzewa i potem juz jak sie dotknie po 40min panela to juz ciepły jest i z tyłu radia tez jest ciepłe podgrzewa sie a z tymi zimnymi lutami to ja rczej nie zrobie bosie ine znam za bardzo ;/

Dodano po 27 [minuty]:

a byłem zobaczyłem wysysuszyłem i nic za bardzo było jak jest ale ja mam pytanie czy ma zwaizen cos z tymi kablami wychodzacymi z radia bo złółty (od pamieci)mi kiedys wyleciał z radia to elektryk przy okazji przytlutował a tez widze ze czarny mi wyleciał i nie grało ale to wsadziłęm i gra ale czy to mzoe byc wina tego???? rowniez??
    andrew99122
    Level 10  
    podgłosze czasem to sie rozgrzewa długo ale czasem podgłosze to bezpiecznik wysiada tylko ze sie nie pali musze go wyjac i włozyc i gra z powrotem sie rozgrzewajac ale tera dałęm weikszy bezpiecznik i szybciej sie rozgrzało radio znaczy juz chodzilo normalnie??
    Prezes903
    Level 13  
    Witam. To nie zmieni obecnego stanu rzeczy tylko może spowodować spalenie radia. Sprawdź czy jakieś elementy w radiu sie nie ruszają zwłaszcza tranzystory. Może trzeba wziąść lutownice i rozgrzać cynę na końcówkach tranzystorów.
    andrew99122
    Level 10  
    prezesie
    no wymieniłem na mniejszy jaki zlaecany zeby nie spalic no lipa , no ale ja nie jestem jakis fachowiec fakt wiem jak wyglada tranzystor ale gdzie on jest umiejscowiony.Bo o tym rozgrzewaniu możę tkwić problem ,ale byłbym wdzieczny jak to krok po kroczku zrobić:| bo ja naprawde nie mam pojecia;/
    Prezes903
    Level 13  
    Witam. Tranzystory najczęściej są przykręcone do radiatora. Mają 3 nóżki. Przeważnie wyglądają tak jak na zdjęciu.
    sam nie wiem co radio-czy głosniki
    andrew99122
    Level 10  
    no wiem i teraz jakby w nim tkwił problem
    to trzeba cos zrobić wymienic go czy cuś
    bo wczoraj miałem jazde, nim i zawsze sie nagrzewało i jak dotknołem to sie nagrzewało . i własnie byłą taka kwestia włączam trzeszczą i potem sie nagrzewało jak dotknołem ale byłą kwestia ze cos pikło i teraz jest ok nawet rano włączyłęm bez tego "rozgrzewania" i było ok od razu grało dobrze ael mi sie wydaje ze jedna k cos jeest jakas usterka ale co moze nalezy wymienic ten tranzystor???
    Prezes903
    Level 13  
    Witam. jak dobrze rozumiem ruszyłeś tranzystorem. i jest wszystko dobrze. Więc może jest poluzowany czyli tak zwane zimne luty weź na razie nic nierób ale jeśli znów coś takiego zacznie sie dziać to weź lutownice i rozgrzej gdzie jest włożony ten tranzystor !! Ale tylko chwile !! przyczymój lutownice. A w ostateczności wymień go !!! Ale powtarzam na razie nic nierób !! Dopiero jak znów będą problemy !!
    Pozdrawiam Prezes903
    andrew99122
    Level 10  
    no narażie git majonez jest tylko dziwi mnie to dlaczego on sie tak jak rozgrzewał te luty sei nagrzały i wtedy chodził ok narażie jest dobrze wyłączam włączam jest ok czekam kiklanasie godzin tez było ok wiec narazie :)
    słychac konkretne jeb jeb z blaupunkcików:)
    andrew99122
    Level 10  
    i znow prolbem nastał radio znowu trzsezsczy jak sie włącza i znowu sie robi gorace jak dotkne panela dopiero po 10-15 minutach gra ok i co to moze byc a jak wczesniej sei naprawiło i gra ło od razu nie nagrzewało sei tak bardzo co to moze byc??????????????
    Prezes903
    Level 13  
    Witam czyli coś jest z panelem skoro on sie grzeje a spróbuj oczyścić styk ten który wychodzi z panelu !!
    andrew99122
    Level 10  
    oczyscic ?
    no zrobie to i oczyszcze od panela i od radiaale nie iwem czy to cos pomoze tylko sie grzeje a grzeje sei wtedy kiedy jest nie dobrze czyli trzeszczy i jak jest juz ok czyli gra wporzadku po tym "rozgrzaniu" nadal jest goracy a teraz miałęm dwa dni gdzie było wszsytko ok grało od razu głosno i bez trzeszczenia to był normalny-czyli chłodny;/

22.03.2007

I jestem i relacja z tego co zrobiłem a więc:
    -wyjołem radio osuszyłem wszystko
    -panel wyczyciełem
    poczekałem dzien w cieple zeby ewentualna wilgoć zeszła,
    i podłączyłem podłączyłem i oczywista jest ten problem jaki był i tranzystor rowniez rusząłem tylkoe te zimne luty nie wiem co sie robie.
    Ale wydaje mi sei ze tez moze byc wina w głosnikach fakt ni sa za nowe ael moze w nich jest cos nie tak jakas kncowka zwilgotniałą albo coś,możę mam inaczej radio podłączone jakos nie pod akumulator bo ono duzo pobiera prądu
    i możę dlatego sie musi rozgrzać a na początku nie poradzi i to mnie dziwi co tu zrobić jeszcze może kiedys koledze podłąćze zobacze jak u niego bedzie grało czy tez z takimi objawami ,bo naprawdę nie mam pojęcia co to możę być;/
    trzezczy naprawde na wysokim głosnie ael za 10 min wraca do porzadku no ale po 10 min to nie jest komfortowa sytuacja;/

24.03.2007
    raczej musze oddac do naprawy ale jeszcze naspize co jest p....
    a wiec akumulator mi sie rozłądoał i jak wąłczyłęm radio oczywiscie do 19 ok ale potem trzesczy ale jak słąby akumulator to juz sie wyłacza zaraz i jak włącze i wyłacze to nie działą dopiero musze bezpiecznik wyjac i włozyc tylko zawsze jak wkłądam bezpiecznik iskierki sie pojawaiaja tylko w tym bezpiezcznkikku a od inncyh nie??
    i jak sie nałąduje to juz potem po 10-15 min samo sie przestawi i gra ok tylko sei nagrzewa przedni panel;///// i nie iwm ile takie cos moze kosztowac ewentualnie u naprawy zebym nie został oszukany bez wiedzy mojej bo tak czesto jest ??hmmmmmm ten problem kurna

06.04.2007

No kurczę
    jeszcze ten problem występuje ja to podejrzewam żę możę być
    ten problem ze zimne luty tylko gdize to moze byc i z tym nagrzewaniem??to moze byc to bo fakt nagrzeje sei i jest ok i odrazu jest dobrze nie tak ze powoli tylko juz po 10 min moment i juz gra normalnie;/?? jak te zimne luty naprawić

Moderated By SławeK:

Ostrzeżenie za pisanie postów jeden pod drugim i nieużywanie funkcji Zmień. Posty scaliłem.

Prezes903
    Level 13  
    Witam. Musisz wziąść lutownice i rozgrzać cynę przy nóżkach tranzystorów.
    Pozdrawiam Prezes903
    andrew99122
    Level 10  
    witam ponownie moze problemem tkwi w tym iż
    od radia z tej kostki co wychodzi czarny kabel masy prawdopodobnie jest urwanyi włozony luzem
    i dlateogtak trzeszczy i nalezy go przylotowac bo jak go włoze to jest prad
    ale moze dlatego trzeszczy??
    andrew99122
    Level 10  
    no jzu nie mam siły teraz to trzeszczy i juz nie po 10 minutach a po 30min sie naprawi i jak podgłosze to jest taki momentalny piskkkkk apotem radio sie wyąłcza i musze bezpiecznik wyjac i włzocy małą iskierka sie pojawi i gra ale tylko do skali 20
    ale kabel od masy ten czarny jest urwany i tylko wsadzony w radio to moze byc w nim wina bo jak włoze to jest prad ale czy to dlaatego niewiem tylko
    jak zmieniam głosniki na tył zeby grały to przód tez sei załczy i gra przod tył a jak na przod to tylko przód
    andrew99122
    Level 10  
    ;/ porazka nic nie idze
    M3ndoR
    Level 11  
    1. zrób dobrze ten kabel od masy bo moze podczas jazdy zamochode od drgan ci robi zwarcie
    2. Sprawdziłbym końcówki mocy i wejści (luty) od bezpiecznika na płytce czy gdzieś ściezka nie podsmolona