Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Deimic One - Szkolenia
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

centrala integra , problem

ttoip 10 Mar 2007 15:49 4264 17
  • #1 10 Mar 2007 15:49
    ttoip
    Poziom 15  

    *** sprawa wygląda tak: system uzbrojony , przychodzę rozbrajam kręcę sie po domku 10-15 minut , uzbrajam system wszystko ok , bez żadnych problemów !!

    ***ale przychodzę do domu , rozbrajam system , przebywam w nim 10-15 min wychodzę z domu powiedzmy na godzinę bez uzbrajania systemu , wracam jestem 15 min ale np tylko w jednym pomieszczeniu , chce wyjść podchodzę do manipulatora LCD a tam pali sie żółta lampka , awaria , przeglądam awarie a tam np: kuchnia-brak narusz ; pokój jakiś tam brak narusz ..... i tak wszystkie czujki , brak naruszenia, robę więc tak obchodzę wszystkie pomieszczenia (naruszam czujki) wracam do manipulatora , jest ok - nie ma awarii , uzbrajam system ok

    i pytam sie co naustawiać aby można było rozbroić system , wyjść z domku , wrócić , uzbroić bez awarii i konieczności obchodzenia pomieszczeń


    system zaprogramowany jest ta: wszystkie czujki przypisane do jednej strefy, jedna z czujek typ wej-wyj typ 0 z czasem wejścia wyjścia 20 sek , pozostałe czujki zwykłe typ 5 !!
    Centrala zakupiona w styczniu 2007 z najnowszym softem ;)

    0 17
  • Deimic One - Szkolenia
  • #2 10 Mar 2007 16:06
    p.marcin
    Poziom 16  

    Witam

    Osoba, która programowała centralę w opcjach wejść ustawiła max czas braku naruszenia linii na wartość inną niż zero, dlatego jeżeli nie naruszysz czujników w danym czasie jaki jest ustawiony wyskakuje usterka.

    Pozdrawiam

    0
  • Deimic One - Szkolenia
  • #3 10 Mar 2007 17:14
    gigi-44
    Poziom 26  

    wejdź w tryb instalatora następnie -wejścia-szczegóły-i tam będzie brak naruszenia tam wpisz 0 i powinno grać bez usterek.pozdrawiam i powodzenia.

    0
  • #4 10 Mar 2007 18:10
    ttoip
    Poziom 15  

    sęk w tym że te ustawienia są na zero ;(

    0
  • #5 10 Mar 2007 18:33
    gigi-44
    Poziom 26  

    No to jeszcze tak wejścia-parametry-max czas braku

    0
  • #7 12 Mar 2007 16:00
    gigi-44
    Poziom 26  

    To powiem tak trzeba przejrzeć co tam jest zaprogramowane bo najnowsze wersje mają dziwną konfiguracje fabryczną sprawdź timery najlepiej wszystko co jest odpowiedzialne za brak ruchu instrukcje są dostępne na www.satel.pl

    0
  • #8 15 Mar 2007 19:19
    ttoip
    Poziom 15  

    sprawa wyglada tak :
    w pozycjach "max czas naruszenia" i "czas braku naruszenia" ustawione "0" żadnych wodotrysków w poniedz tj 12-03 wgralem najnowsza zawartosc flash'a pobrana ze strony satel
    sytuacja sie nie zmieniła
    mam pytanie , jak można wykonać pełny reset centrali ??

    0
  • #9 15 Mar 2007 19:52
    sharp
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Pełen reset, to tylko w trybie serwisowym - restarty haseł i ustawień (dokładnie masz w instrukcji programowania), ale w takiej sytuacji tracisz cały program centrali.

    Dziwne te objawy w Twojej centrali. Wygląda to dokładnie tak (jak gigi-44 pisze), jakbyś miał załączoną funkcję "max czas braku naruszenia". Spróbuj może jeszcze - zanim wywalisz program centrali w kosmos - zapisać jakiś czas w tej opcji, wyjść z trybu programowania, wejść ponownie i ten czas wyzerować i znowu wyjść.
    Jeśli masz Dload-a postaw screena z oknem programowania linii (ale całym, z opcjami), może jest gdzieś jakiś haczyk?

    pozdrawiam - Maciej

    0
  • #10 16 Mar 2007 13:04
    ttoip
    Poziom 15  

    próbowałem różnych zabiegów , wstawiania tam jakiejś wartości , potem znowu zera , programowanie z manipulatora i wstawiania 000 bo trzy pozycje przyjmuje i nic , wygląda na to że centrala nie realizuje tej funkcji poprawnie załaczam screena z ustawieniami wejść

    0
  • #11 18 Mar 2007 10:59
    joy
    Poziom 20  

    witam
    odznacz opóźnienie monitorowania, instalator to pominoł bo jet to nowa funkcja w nowym oprogramowaniu którą zgodnie z wymogami musiał wprowadzić Satel, prześlij mi konfig to zerknę lub daj ustawienia strefy
    pozdrawiam

    0
  • #12 21 Mar 2007 08:55
    joy
    Poziom 20  

    W twojej konfiguracji wygląda, że jest wszystko OK, dziwne a spróbuj jeszcze zrobić tak wyłącz tryb auto i zapisz wszystko nie same zmiany, a jeśli to nie pomoże to jest oprogramowanie do centrali na stronie producenta ściągnij najnowsze i przeprogramuj centralę, przywróć ustawienia fabryczne, masz mały system więc zaprogramowanie od nowa centrali do 5 minut roboty.
    Napisz o efektach sam jestem ciekawy.

    0
  • #13 21 Mar 2007 15:13
    ttoip
    Poziom 15  

    1. wykonałem pełny zapis ustawień centrali
    2. przestawiłem w pozycji "maks czas braku naruszenia " na 5 minut
    3. wykonałem pełny zapis ustawień centrali
    4. uzbroiłem centrale , rozbroiłem , sprawdziłem czy działają funkcje alarmowania braku naruszenia
    5. przestawiłem w pozycji "maks czas braku naruszenia " na "0" godzin
    6. wykonałem pełny zapis ustawień centrali
    7. uzbroiłem system , rozbroiłem , jestem w trakcie testowania .

    NA CHWILĘ obecną minęło ok 3 godz , centrala zachowuje się poprawnie tzn nie alarmuje po ok 60 minutach braku naruszenia !!!

    0
  • #14 21 Mar 2007 20:08
    joy
    Poziom 20  

    Miałem raz taką toporną ca64 i przy programowaniu na auto niby było wszystko ok tz. przy programowaniu a ustawienia w centrali zostawały stare.
    Pozdrawiam

    0
  • #15 21 Mar 2007 22:55
    jarek1
    Poziom 27  

    Z tego co widzę co mi podesłałeś na priva to nie robiłeś zapis do flesza np: 16 19.03.2007 16:16 - Unieważnienie ustawień w pamięci FLASH DloadX na RS-232 było to parę razy . Może ty zapisywałeś do centrali stawienia ale nie były one przepisany do flesza i po restarcie centrali wracałe do ustawień które były poprzednio.Wynika tak z pamięci zdarzeń.

    0
  • #16 22 Mar 2007 14:14
    ttoip
    Poziom 15  

    a wiesz co tak sie składa , zauważyłem to że za każdym razem gdy z komputera klikam w programie dloadx zakładkę "komunikacja" -> "zapis do pam. flash" w pamięci zdarzeń pojawiają sie dwie pozycje
    1. Unieważnienie ust w pamięci flash
    2. Zapamiętanie ust w pamięci flash

    Widać tak ma być ;)
    PZDR

    0
  • Pomocny post
    #17 22 Mar 2007 15:57
    joy
    Poziom 20  

    zawsze tak jest przy zapisie ustawień i jest to całkiem normalne.

    0
  • #18 22 Mar 2007 19:01
    ttoip
    Poziom 15  

    wyglądana to że jest ok !! serdecznie wszystkim dziękuję za pomoc !!
    Zamykam temat !!

    0