logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Seagate ST380021A - błędy partycji po zmianie z NTFS na FAT32

D.M 10 Mar 2007 20:42 1528 8
REKLAMA
  • #1 3664644
    D.M
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Zachciało mi sie zmienić system z XP na 98 i.... musiałem zmienić syatem plików z NTFS na FAT32 (no... normalka) Na NTFS była jedna partycja 80GB, no i chciałem go trochę podzielić. Więc fdisk z 98 - usun partycję spoza DOSa - usunieto, itd... założ nową partycję i... miałem mozliwość założenia tylko partycji 8GB. Jeszcze jedna próba - to samo. Po kolejnym włączniu/ wyłączeniu - zaczęły się dziać cuda.....
    Aktualnie dysk jest wykrywany w Biosie, Można się do niego dostać, ale każda próba dostępu do dysku (np wyszukanie w Biosie) trwa około 1 minuty.
    Np. System uruchamia się z dyskietki około 8 min,(bez tego dysku - 1,2 min)
    Odwołałem się do Part.exe (2.44 dosowe). Tam widać całe 80 GB, ale wyrażnie sugeruje błędy w tablicy partycji. Part nic nie zapisuje na dysku - mimo, iż wyrażnie pisze - dane zostały zapisane na dysku. Po próbie jakiegokolwiek zapisu na dysku ( i po restarcie) dysk już nie jest rozpoznawany przez BIOS, aż do momentu wyłączenia komputera (nawet twardy reset nie pomaga).

Dane są nieważne - chciałbym uratować dysk - czym go jeszcze potraktować?
    Pozdr
    D.M
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3664742
    D.M
    Poziom 15  
    To już próbowałem - efekt identyczny..... a raczej bez efektu :(
  • #4 3665535
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    tronic1 napisał:
    Ze strony Sesgate ściągnij Seatool

D.M napisał:
    To już próbowałem - efekt identyczny..... a raczej bez efektu :(

Proszę opisać, co kolega robił przy pomocy Seatools, jak to robił i jakie były tego efekty.
  • #5 3665659
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 3681751
    D.M
    Poziom 15  
    Przepraszam, kilka dni byłem nieobecny....
    Co do fdiska - faktycznie macie racje, ale w tym momencie nie mogę w ogóle dostać sie do dysku.Dysk jest wykrywany w biosie, lecz proba dostania sie do niego - to niepowodzenie. Do dysku można sie dostać tylko jeżeli jest on podpięty pod dodatkowego RAIDa (jak podepne go pod standardowe złacze ATA system wiesza sie po wyszukaniu wszystkich dysków na RAID. Podpiety pod RAID - przechodzi ten moment, chociaż trwa to niewyobrażalnie wolno. Potraktowany Seatools - podaje informację: "illegal partition table drive 00 sector 0" Informację tą powtarza 4x i seatools uruchamia się, lecz dysku nie widać...... "Drive not found" (seatools uruchomiony z bootowalnej płyty CD - nagrany plik iso, sciągnięty ze strony seagate.)
    mhdd - uruchamia się, znajduje dysk, pobira informacje z niego, ale próba jakichkolwiek zmian czy skanowanie błedów konczy sie zatrzymaniem programu na LBA 0 ..... ..po czym, zeby znów zobaczyć dysk należy wyłąćzyć komputer, reset nie pomaga

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmienił system z Windows XP na 98, co wymusiło konwersję partycji dysku Seagate ST380021A z NTFS na FAT32 oraz podział jednej 80GB partycji na mniejsze za pomocą FDISK w Windows 98. FDISK nie pozwalał na utworzenie partycji większej niż 8GB, a po kolejnych próbach dysk zaczął wykazywać poważne problemy: bardzo długi czas dostępu, zawieszanie systemu, a po próbach zapisu tablica partycji ulegała uszkodzeniu, co skutkowało brakiem rozpoznania dysku przez BIOS aż do całkowitego wyłączenia komputera. Narzędzia diagnostyczne Seatools i MHDD wykrywały dysk, ale Seatools zgłaszał "illegal partition table drive 00 sector 0" i nie potrafił uzyskać dostępu do dysku, natomiast MHDD zatrzymywał się na LBA 0 podczas skanowania. Podłączenie dysku pod kontroler RAID umożliwiało dostęp, lecz z bardzo dużym opóźnieniem i niestabilnością. Zalecano użycie FDISK z Windows ME do prawidłowego podziału dysku powyżej 80GB oraz wykonanie diagnostyki SMART i skanów programami Victoria 4.2 API lub SpeedFan. Problemy wskazują na uszkodzenie tablicy partycji i możliwe błędy fizyczne dysku, które utrudniają normalną pracę i dostęp do danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA