logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mój projekt wzmacniacza 2.1 na TDA 1554Q jest poprawny?

lukasz_zwolin 11 Mar 2007 14:37 7264 3
REKLAMA
  • #1 3666846
    lukasz_zwolin
    Poziom 10  
    Witam.
    Chciałbym zbudować wzmacniacz 2.1 do komputera na tda 1554Q. Przeglądałem forum i znalazłem kilka schematów. W oparciu o te informacje narysowałem projekt wzmacniacza jednak nie wiem czy wszystko jest ok. Zwracam sie z prośbą do doświadczonych forumowiczów o sprawdzenie poprawności konstrukcji. Proszę się nie śmiać, bo jest to moja pierwsza konstrukcja.

Wykorzystałem schemat z forum na projekt 2.1. Dwa kanały zmostkowane do suba i dwa kanały na satelity stereo.
    Dodałem do tego regulację głośności wzmacniacza i oddzielny filtr dolnoprzepustowy z potencjometrem do suba. Do tego zrobię zasilanie, albo wykorzystam zasilacz AT, ATX z kompa.

I teraz nie wiem czy to co dodałem jest ok (mianowicie regulacja głośności i filtr) i czy jest szansa, że to wszystko odpali.

Załączam "schemat" i proszę o sprawdzenie jego. Wszystkie uwagi mile widziane :D

Czy mój projekt wzmacniacza 2.1 na TDA 1554Q jest poprawny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3667262
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    Witam

Schemat wygląda na poprawny, może tylko zajść potrzeba odwrócenia biegunowości głośnika podłączonego do nóżki 10.

Ja bym dał podwójny potencjometr do regulacji głośności na wejściu oraz sygnał do kanału subwoofera wziął bym z przed potencjometru (aby uniezależnić od siebie regulacje "satelit" od "suba". Można też na kanał satelit dać filtr odcinający pasmo od dołu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3667403
    lukasz_zwolin
    Poziom 10  
    1. Co do tego filtra, który obcinałby dolne pasmo jak on miałby wyglądać? Moze jakis schemacik, bo ja to jestem rarzej zielony:D

2. A co do biegunowości głośnika to jak rozpoznać czy jest podłączony prawidłowo? Jest znacząca różnica w odsłuchu? Czy błędne podłączenie może spowodować uszkodzenie układu?
  • #4 3667526
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    Błędne podłączenie biegunów głośnika nie spowoduje uszkodzenia, a jedynie brak niższych częstotliwości podczas odsłuchu.

Kolumny (głośniki) mają opisaną biegunowość, czerwony to umownie plus, a czarny to umownie minus.
    Tak na prawdę nie jest istotne, gdzie który będzie podłączony, ważne żeby oba w ten sam sposób.
    W tym przypadku jeden wzmacniacz będzie pracował w przeciwfazie i dlatego żeby zapewnić prawidłowy odsłuch jeden głośnik musi być podłączony odwrotnie.

Filtr górnoprzepustowy, bo taki warto dodać (choć nie jest to konieczne) - poszukaj schematów, bo jest mnóstwo.

jednak filtr filtrowi nie równy, filtr do niskich musi być zgrany (chodzi o częstotliwość podziału) z fitrem do satelit inaczej będzie dziura w paśmie.

Poszukaj haseł:
    Zwrotnica aktywna
    Filtr górnoprzepustowy
    Filtr dolnoprzepustowy

Pozdrawiam
REKLAMA