logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radeon 9700 - komp się uruchamia, monitor nie świeci

Kaska100 11 Mar 2007 16:00 1473 14
REKLAMA
  • #1 3667112
    Kaska100
    Poziom 11  
    Witam, mam następujący problem, kupiłam używaną kartę ATI 9700Pro, na początku działa mi normalnie przez kilka dni, potem coraz częściej nie mogłam uruchomić kompa, aż w końcu nie chce się wogóle uruchomić.
    Zasilacz jest nowy, kupiłam specjalnie do tej karty (I-Box 400W), zresztą wcześniej na nim działała.
    Sprawdzałam ją w innym kompie i jest to samo - nie uruchamia się, tzn. tak jak w temacie czyli komputer się uruchamia bo słychać pracę dysku itd. wchodzi do windows-a a monitor jest w trybie czuwania.
    Dodam jeszcze że na początku uruchamiania głośniczek wydaje dźwięki: 1 długi, 9 krótkich, nie mogę znaleźć w necie co one oznaczają - nie ma takich dźwięków w opisach biosu AMI.

Przypuszczam też że sprzedający mi tą kartę coś z nią kręcił, bo w programach testujących wykrywała inne nr a na karcie są inne (PN), może był wgrany zły bios a jeśli tak to jak ją teraz postawić na nogi? oczywiście jeżeli się da.
    Proszę o rady...
  • REKLAMA
  • #2 3667170
    PrezesSkt
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Śiągasz bios odpowiedni do modelu karty kturą posiadasz i ściągasz program do wgrywania biusu np atiflash lub flashrom .wżucasz to wszystko na dyskietke i wgryeasz bios odpowiednim poleceniem polecam jeszcze sprawdzic w tym programie ide karty czy wogule ona jeszcze chodzi.
  • #3 3667469
    Kaska100
    Poziom 11  
    Ale jak mam go wgrać skoro karta nie działa? Komp się uruchamia ale bez karty, na monitorze nic nie widać... I jak dokładniej sprawdzić czy karta żyje, na karcie nie widać żadnych śladów spalenizny, kondensatory na oko całe.
  • REKLAMA
  • #4 3667651
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Żeby być pewny gdzie leży przyczyna radzę jednak podmienić zasilacz.Zasilacze I-Box mają b.podłą opinię.Pożycz od kogoś zasilacz lub nawet dla próby podłącz swój stary.
  • #5 3667729
    PrezesSkt
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    Załatw sobie zwykła karte graficzna pod pci przy wpisywaniu polecenia numer adaptera do kary graficznej pod agp będzie 0 lub 1 nie pamietam dokładnie sprawdzisz w programie.
  • #6 3668581
    Kaska100
    Poziom 11  
    ok dzięki narazie za porady, jutro spróbuję z tą kartą na pci.
  • REKLAMA
  • #8 3668770
    Kaska100
    Poziom 11  
    carl02 napisał:
    Tutaj:
    http://www.xsploitz.org/hosted/helpar/beepcodes.html

masz opisy kodów wydawanych przez głośniczek systemowy.

Ale tutaj też nie ma opisu dźwięku który jest u mnie, wszędzie jest tylko do 1 i 8 sygnałów, mój wydaje 1 długi i 9 krótkich.
  • #9 3670770
    Kaska100
    Poziom 11  
    No więc kartę sprawdzili mi dzisiaj na innym zasilaczu i tez się nie uruchomiła, więc już mi zostaje chyba tylko ten BIOS karty, dlatego pożyczyłam grafikę na PCI i próbuję wgrać nowego biosa, ale niestety ciągle wyświetla się komunikat:
    ERROR 0FL01 : press '1' to continue
    Jest to chyba to zapieczenie przed wgraniem innego biosu, a czy da się to jakoś obejść???
    Pomocy...
  • #11 3671203
    Kaska100
    Poziom 11  
    tronic1 napisał:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic235503-330.html Tutaj znajdziesz.

Nowy pomysł tam znalazłam (polecenie sst/st) ale i to u mnie nie działa na ten komunikat 0FL01, dalej mi się to pokazuje :( robiłam to już kilkanaście razy, wgrywałam różne biosy i bez zmian...
  • #12 3671331
    tronic1
    Spec od komputerów
    Zamiast tego programu do flashowania użyj najnowszego AtiFlash'a.
  • REKLAMA
  • #13 3671483
    Kaska100
    Poziom 11  
    tronic1 napisał:
    Zamiast tego programu do flashowania użyj najnowszego AtiFlash'a.

Używam i flashrom i atiflasha 3.25
  • #14 3671798
    tronic1
    Spec od komputerów
    Jaką nazwę ma plik biosa ? Musi mieć max 8 znaków + .BIN np.Bios.bin .Na wszelki wypadek zrób backup starego biosa.
  • #15 3672088
    Kaska100
    Poziom 11  
    Nazwę pliku zmieniałam różnie, na "bios.bin" też. Napewno znaczenie jakieś to ma, ale to co działo się u mnie to były jakieś inne dziwne problemy, ale kombinowałam kombinowałam i nareszcie karta działa.
    Nie wiem co w końcu pomogło, wgrywałam różne biosy, różnymi programami , różnymi komendami, potem inna dyskietka chociaż wcześniej i na tej świrował. Ważne że nareszcie ruszyło...
    Raz udało się wgrać bios za pomocą polecenia:
    atiflash -f -p -st 0 bios.bin - ale karta nie działała, może zły bios, nie wiem,
    później udało się wgrać za pomocą zwykłego polecenia:
    atiflash -p 0 bios.bin - i na tym ostatecznie pozostałam bo karta się uruchomiła :) jak narazie działa więc jest super.

Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc, szczególnie jednak użytkownikowi "tronic1" bo w podanym linku znalazłam nieznane mi dotychczas polecenie flaszowania, więc może po kombinowaniu właśnie z tym poleceniem coś w końcu ruszyło.
    Dzięki bardzo i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył używanej karty graficznej ATI Radeon 9700Pro, która początkowo działała poprawnie, lecz po kilku dniach komputer uruchamiał się, lecz monitor pozostawał w trybie czuwania. Zasilacz I-Box 400W, nowy i dedykowany do tej karty, został sprawdzony i wymieniony na inny, jednak problem pozostał. Karta testowana była również w innym komputerze z tym samym efektem. Podczas startu pojawiały się nietypowe sygnały dźwiękowe BIOS-u (1 długi i 9 krótkich), których nie udało się zidentyfikować. Podejrzewano uszkodzony lub nieprawidłowy BIOS karty, zwłaszcza że identyfikatory wykrywane przez programy diagnostyczne różniły się od oznaczeń na karcie. Próby wgrania nowego BIOS-u za pomocą narzędzi atiflash i flashrom napotykały na błąd 0FL01, prawdopodobnie zabezpieczenie przed nieautoryzowanym flashowaniem. Ostatecznie, po wielu próbach z różnymi wersjami BIOS-u, różnymi poleceniami i dyskietkami, udało się wgrać BIOS poleceniem "atiflash -p 0 bios.bin", co przywróciło działanie karty. Wskazano również, że do diagnostyki warto użyć zwykłej karty PCI, aby móc wykonać polecenia flashowania i sprawdzić numer adaptera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA