Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Moduł uruchomieniowy do AVR

Godziks 12 Mar 2007 22:22 14353 39
Altium Designer Computer Controls
    domelfm
    Level 16  
    Z dziedziny technicznej to dodam jedno...
    Nie widze bardzo warznego elementu jakim jest tranzystor na anodzie lub katodzie wyswietlaczy led ... Czy to przeoczenie czy ktoś sobie chce masówke produkowac tnąc wszystkie koszta na krótką mete ?

Dodano po 6 [minuty]:

Wogle brak elementarnych wręcz elementów przy tego typu konstrukcjach.
    Czyli :
    -Diody przy klawiaturce matrycowej do sterowania przerwaniem.
    -Jakikolwiek filtr napięcia pry atmedze np kondensatorek 100pF
    -Diody led powinny mieć rezystory
    A pozatym to z tego co widze to masa niejest jedną wielką "ścieżką" czyli układ bedzie dość znacznie narażony na zakłucenia.
    A i dodam że podczerwień by mogła być jeszcze...

Jednym słowem jak na własną konstrukcje to niedopracowana.
    A jezeli to dla kogoś to to jest bubel....
  • Altium Designer Computer Controls
    Godziks
    Level 14  
    Panie kolego pański komentarz to bubel. A dlaczego? Bo nie zapoznałeś się z konstrukcją i ją krytykujesz. Rzeczy, o których piszesz to są na płytce. Na przyszłość proponuję zapoznać się dokładnie i wtedy ewentualnie krytykować.
    redart
    Level 23  
    A mi się podoba. Biorąc pod uwagę własne doświadczenia stwierdzam, że taki zestaw stanowi bezsprzecznie dobrą pomoc w rozpoczęciu zabawy z mikrokontrolerami. Sam zaczynałem z zestawem do '8051 zakupionym w EP. Z pewnością stanowi alternatywę dla innych rozwiązań dostępnych na rynku (z regóły za większe pieniądze).
    Co do samej konstrukcji to godne pochwały jest zastosowanie ekspandera I/O, interfejsu RS'a, ULN'a do konkretniejszych odbiorników i DIPSwitch'a odłączającego programator. Brakuje mi odbiornika IR, choćby 2 tranzystorów do dowolnego wykorzystania i gniazda magistrali 1Wire z podczepiony rezystorem. To akurat wynika z moich doświadczeń - po prostu przydaje się.
    Zdaję sobie sprawę, że nie można zawsze mieć wszystkiego, szczególnie jeśli samemu się tego nie zrobi. Autor z pewnością godził potrzeby z kosztami i tak to wyszło (LCD bez podświetlenia to oszczędność kilku pln).
    Jak komuś nie pasuje to kupi coś innego, bo nie sądzę żeby ludzie do których kierowany jest projekt zbudowali sobie coś takiego we własnym zakresie.
    Gratuluję inwencji, i życzę aby ryżu nigdy Ci nie zabrakło :wink: .
  • Altium Designer Computer Controls
    badworm
    Level 18  
    filip_gd wrote:
    Po pierwsze to jest REKLAMA...
    Założę się że żadne wykładowca nie zgwałci studentów ucząc ich bascoma tylko C a AVRstudio STK200 nie ruszy...

IMHO jeśli ktoś już będzie się uczył C na AVRy to będzie korzystał z GCC-AVR lub kompletnego środowiska WinAVR. A wtedy obsługa STK200 jest zapewniona - odpowiednio skonfigurowany Programmer's Notepad i AVR Dude powodują, że wystraczy jedno naciśnięcie klawisza by skasować zawartość procesora i zaprogramować go nowym wsadem. A osobiście to preferuję ISP Programmer Adama Dybkowskiego - mimo, że to osobna aplikacja to oferuje dużo funkcji, ma przyjazny interfejs, bogatą listę obsługiwanych układów i czytelnie rozwiązane ustawienie fuesbitów(wspominany przez Ciebie Bascom to wielka porażka w tym miejscu). Poza tym to właśnie Bascom a nie ISP Programmer czy AVR Dude używany tylo do programowania jest "armatą na muchę" - włączać program zajmujący kilka MB, potem z niego wywoływać moduł programowania tylko po to, by zaprogramować procka?
    cukras
    Level 17  
    Jak zacznie robić za "miskę ryżu" to sie tylko garba może dorobić, a nie Merca.Rozumiem autora projektu ,że chce na tym zarobić...Przecież po to się uczy.Ja też studiuje elektronikę i kiedyś też chce na tym zarabiać:)
    A to mój zestawik do AVR'ków(ATmega8),płytka robiona termo transferem na żelazku.Teraz to już mam naświetlarkę własnej konstrukcji(może kiedyś opiszę ją a zarazie foto,trochę po oczach daje na fotce ale już zakryłem boczki).
    Obecnie na tej płytce jest dodane złącze PS2,TSOP1736,DS18b20(tam gdzie są widoczne otwory).A na zdjęciach widoczne są ledki,złącze programatora(STK200),LCD,konwerter RS232,potencjometr do ADC i fotorezystor no i oczywiście wszystkie porty dostępne są na goldpinach.Wydaje mi się że sporo peryferiów ,ale sami oceńcie.Kosz tego zestawu wyniósł mnie ok 40 zł.Dodam że powstaje na niej większość programów do mojej mgr.
    mirekk36
    Level 42  
    no to kolego cukras widzę, że bardzo szybko chcesz zarabiać zanim nawet pokażesz co masz na myśli ... ale kota w worku nikt nie kupuje - najpierw trzeba się w minimalny sposób zareklamować i te koszty samemu ponieść - a ty odrazu wystawiasz sobie takie prowizje ;) .... no dobrze trochę żartuję - bo widzę , że to prowizja tylko za transfer a nie dla ciebie - jednak włóż choć troszkę wysiłku - zmniejsz te fotki do takich rozmiarów aby nie zajmowały tak makabrycznych wielkości plików ponad 1MB albo ponad 2MB - nie mów że nie znasz jakiegokolwiek, programu, którym zamienisz to na JPG a przy okazji zmniejszysz na tyle wielkość fotki aby pliki zajmowały po kilkadziesiąt KB. Ciekawy jestem czy gdy to zrobisz to nie okaże się jeszcze że na dodatek zdjęcia robione są np tylko tel komórkowym i ze złąostrością - eeeeh troszkę lepiej musisz tę swoją reklamę rozwinąć ;)

pozdrówka
    cukras
    Level 17  
    Hmm,kolego Mirek nie napisałem ze na tym projekcie chcę zarabiać:), lecz rozumiem założyciela postu.Tylko chciałem pokazać moją płytkę światu i dowiedzieć się co myślą o tym inni, a nie się reklamować!.Jak będę miał czas to opisze wszystko ze szczegółami i będzie git.No oczywiście jeśli komuś się spodoba to mogę pomóc w stworzeniu własnego zestawu...Dzięki za krytykę, ale jak wystawiałem załączniki to nie pomyślałem ile zajmują ,ale jak już zobaczyłem i le ważą... to sam widzisz jakie efekty..,a foto z cyfraka nie tela:)
    pzdr
    pawel3110
    Level 15  
    Post odbiegnie od tematu, ale trochę mnie to zbulwersowało:/

W dzisiejszych czasach liczy sie przede wszystkim umiejętność a później papiery, niestety niektórzy nadal mają tok myślenia wywodzący się z poprzedniej epoki- papier przede wszystkim i można się już rozglądać za nowym "mercedesem";(
    Oczywiście nie chce tu nikogo urazić a jeżeli uraziłem, to przepraszam, nie mam tu nikogo konkretnego na myśli. Boli mnie tylko, że niektórzy (duża część) myśli w ten sposób...

Wracając do tematu, jeżeli ktoś oceni tą płytkę za przydatną i w przystępnej cenie, to ją po prostu kupi, jeżeli nie, wybierze inne rozwiązanie- kwestia gustu.

Jeżeli moderator uzna, że post niczego nie wnosi do tematu, to proszę o usunięcie.
    alarmowanie
    Level 10  
    Witam panowie mam mały problemik kupiłem sobie ten moduł i od 3 dni nie mogę sobie dać rady konfiguracją bascoma avr 1.1.8.1 ponieważ wyskakuje mi taki błąd HW stack SW stack and frame space may not exceet the chip memory
    levi_pl
    Level 11  
    alarmowanie wrote:
    Witam panowie mam mały problemik kupiłem sobie ten moduł i od 3 dni nie mogę sobie dać rady konfiguracją bascoma avr 1.1.8.1 ponieważ wyskakuje mi taki błąd HW stack SW stack and frame space may not exceet the chip memory

Przekroczyłeś limit pamięci chipa. Przyczyn może być dużo; począwszy od konfiguracji środowiska kompilacji poprzez za duży kod programu, zbyt duże zagnieżdżenie funkcji, jakaś szalona rekurencja w kodzie, być może za dużo zmiennych ...